Finax befektetés: állítsd robotpilótára a befektetéseidet (2023)

| Last updated: december 28, 2022

A leírtak az író személyes véleményét tükrözik, és nem minősülnek befektetési tanácsnak. Olvasd el a teljes kockázati tájékoztatót.

Ez a bejegyzés affiliate linket tartalmaz (klikk ide).

Az elmúlt évek nagy léptékű technológiai fejlődése az életünk szinte minden részét szervesen megkönnyítette.

Ez a befektetések területén sincs másképp.

Ebben a cikkben a technológiai fejlődésnek az egyik úttörőjét szeretném bemutatni.

Név szerint a Finax-ról van szó, amely Kelet-Közép-Európa első és jelenleg legnagyobb robottanácsadója.

Intelligens Befektetést kínáló szolgáltatásai által a cég befektetési forradalmat indított el régiónkban is.

A jó hír az, hogy 2020 óta a Finax Magyarországon is elérhető, így népszerű szolgáltatásaikat akár te is igénybe veheted.

Hogy mi a fene az a robottanácsadó, miért is annyira népszerű, és kinek érdemes Intelligens Befektetésekben gondolkodnia, azt ebből a cikkből megtudhatod.

A legfontosabb tudnivalók

 • Passzív, ETF-eken keresztül történő befektetés
 • Alacsony költségek a befektetési alapokhoz viszonyítva
 • Akár havi 10 000 Ft-al is elkezdhető a befektetés
 • Személyre szabott portfólió összeállítása
 • Automatizált befektetés és portfóliókezelés
 • Euró alapú megtakarítás
 • Közel 10 000 vállalat részvényébe és kötvényébe fektethetsz egyetlen vásárlással a világ minden pontjáról
 • Biztonságos platform
 • Elérhető a TBSZ számla
 • Magyar piacra szabva (magyar platform, ügyfélszolgálat)
 • Gyors és egyszerű számlanyitási folyamat, teljesen online
 • Felhasználóbarát felület
 • A vagyonod 50 000 euróig garantálva van  

1. FEJEZET:

A Finax bemutatása

Ebben a részben bemutatom a Finax-ot, hogy jobban megismerhesd a fiatal céget.

Először megtudhatod, hogy mi is az a Finax, kik vannak a cég mögött, valamint a cég történetéről is olvashatsz.

Ezt követően arról is szót ejtek, hogy mitől más a Finax a többi befektetési szolgáltatóhoz viszonyítva.

Végül pedig bemutatom hogyan történik a Finax-on keresztüli befektetés.

ETF jelentése és működése

Mi az a Finax?

A Finax egy olyan szlovákiai FinTech vállalat és befektetési szolgáltató, amely Kelet-Közép-Európa első robottanácsadója.  A céget 2017-ben alapította Radoslav Kasík és Juraj Hrbatý (Dominik Hrbatý, volt profi teniszező testvére).

Széleskörű ügyfél-elégedettségnek és a cég sikerének köszönhetően a régió számos országába is továbbterjeszkedtek.

Szlovákia mellett, Csehországban, Lengyelországban, Horvátországban, és 2020 óta Magyarországon is jelen vannak.  2023-as terveik között szerepel a Romániába való bevonulás is.

A Finax már több mint 34 000 elégedett ügyféllel rendelkezik, és csaknem 300 000 000 euró vagyontömeget kezel.

A cég legnagyobb részvényese Ivan Chrenko – ingatlanguru és Szlovákia leggazdagabb embere –, aki 2019-ben 1,5 millió euróért szerzett 50%-os részesedést a Finax-ban, majd 2021 júliusában újabb 1,5 millió eurót fektetett be, ezzel 52%-ra növelve a részesedését.

A cég sikerét mi sem támasztja jobban alá, mint az elmúlt két év során bekövetkezett értéknövekedése. Legutóbbi hivatalos adatok szerint (2021 július) ez elérte a 23,25 millió eurót, míg 2019-ben értékét mindössze 3 millió euróban állapították meg.

Intelligens ETF-portfóliókezelést végző szolgáltatása lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy befektetéseiket leegyszerűsítsék, és robot-pilótára állítsák.

A Finax története

A Finax története 2017-ben kezdődött, amikor Juraj Hrbatý és Radoslav Kasík megalapították a céget a szlovák pénzügyi szektorral szembeni elégedetlenségük miatt.

A Finax alapítói
Forrás: Finax

A régió többi országához hasonlóan, Juraj és Radoslav (Rado) hiányolták az olyan pénzügyi termékeket, amelyek könnyen elérhetőek lennének a hétköznapi ember számára, és az ügyfelek érdekeit helyeznék előtérbe.

A Finax alapítói szerint “a befektetési eszközök kínálata a hétköznapi szlovák [és magyar] számára a bank termékek körére, az elöregedett befektetési alapokra vagy az értékpapír kereskedőknél nyitott egyéni számlára szűkül. Az értékapapírkereskedőknél nyitott számla siralmas hasznot hoz. Költségeik extrém magasságokba törnek, és rendszerint teljesen elöregedett termékekről van szó.”

Ez késztette őket arra, hogy létrehozzanak egy olyan terméket, ami a kliensek számára egyszerű és érthető, valamint kellően magas hozamot kínál alacsony költségek mellett.

De mi a fene a robottanácsadó?

Az első robottanácsadót Amerikában hozták létre 2008-ban. Bár a megjelenésük óta tőlünk nyugatra hatalmas népszerűségnek örvendenek, hazánkban csak 2020 óta elérhetők.

A robottanácsadók olyan digitális platformok, amelyek számítógépes algoritmusokat és automatizált szoftvereket használnak az ügyfelek befektetési portfóliójának optimális összeállításához és kezeléséhez.

Semmiképpen sem összetévesztendő az algo-tradingel, mivel hosszú távú buy & hold befektetésről van szó, és a robot elsőszámú feladata az ügyfél kockázatvállalási képességének megfelelő portfólió kiválasztása és felépítése.

További feladataihoz tartozik a portfólió folyamatos nyomon követése, kezelése, az ügyfél által időközben kért változtatások végrehajtása, valamint amennyiben szükséges, az átsúlyozás végrehajtása.  

Feladatuk, hogy a kisbefektetőket segítsék a legoptimálisabb befektetési portfólió kiválasztásában.

Ehhez az ügyfélnek általában egy online kérdőív kitöltésével kell kezdenie, amely során a robottanácsadó információt gyűjt a pénzügyi helyzetéről, tudásáról és céljairól.

A megadott válaszok alapján pedig egy személyre szabott portfóliót állít össze, majd az ügyfél tőkéjét ennek megfelelően fekteti be, és kezeli azt automatizált módon.

 Mitől más a Finax?

A cég alapítója szerint a Finax az elavult, hagyományos befektetési alapok korszerű alternatívájának tekinthető.

A cég befektetési stratégiájának középpontjában az ETF-eken keresztül történő passzív befektetés áll, amely a befektetési alapokhoz képest alacsonyabb költségekkel jár, és magasabb hozamot ígér az ügyfeleknek.

Amerikában és Nyugat-Európában már évtizedek óta tart a passzív befektetések térnyerése az aktív befektetésekkel szemben.

Hogy mindez miért történik?

Mert egyre több ember számára válnak világossá a hagyományos, aktívan kezelt befektetési alapok pusztító eredményei, ezért többen döntenek a passzív alapok mellett.

Magyarországon sajnos ezek az eszközök kevésbe ismertek. Ezen szeretne változtatni a Finax és természetesen én is.

Mi a különbség az aktív és passzív befektetés között?
Az aktívan kezelt alapok esetében az alapkezelő célja, hogy megverje – azaz, felülmúlja – a piaci átlaghozamot. 

Ehhez szakemberek próbálják meg kiválasztani kizárólag a legjobb részvényeket annak érdekében, hogy a piacnál magasabb hozamot érjenek el.

Ezzel szemben, a passzívan kezelt ETF-alapoknak nem céljuk a piac teljesítményének túlteljesítése, mintsem inkább annak pontos másolása. 

Éppen ezért az egyéni részvények kiválasztása helyett a teljes piacot megvásárolják, így elérve az átlag piaci hozamot alacsony költségek mellett.  

Európában az aktívan kezelt globális alapok akár 98%-nak teljesítménye elmarad a piac átlagos hozamától [1] [2]. Ez eléggé kínos eredmény, tekintve, hogy az aktívan kezelt alapok általában jelentősen magasabb díjat számítanak fel az aktív portfóliókezelésért a passzív ETF-ekkel szemben.

Még a világ leghíresebb befektetője – Warren Buffett – szerint is a passzív alapok jelentik a legjobb befektetést [3].

Fektess be úgy, mint a leggazdagabb szlovák

A leggazdagabb szlovák milliárdos – Ivan Chrenko – is a Finax-on keresztül fekteti be vagyona egy részét passzív alapokba.

Szeretnél te is úgy befektetni, mint a leggazdagabb szlovák?

A Finax-on keresztül megteheted. Sőt, akár még Chrenko úr Finax-nál vezetett portfólióját is megtekintheted (kattints a linkre).

Mik is azok a passzív ETF-ek pontosan?

Manapság az ETF-ek a passzív befektetések legfőbb eszközei.

Ezek olyan Tőzsdén Kereskedett Alapok (Exchange Traded Funds), amelyek által egyszerre egy több száz vagy akár ezer részvényből vagy kötvényből álló eszközkosarat vásárolhatsz meg.

Ennek köszönhetően egyetlen vásárlással egy jól diverzifikált portfólió tulajdonosává válhatsz, ami csökkenti a befektetéseid kockázatát. Mindezt pedig a legalacsonyabb költségek mellett teheted meg.

PÉLDA
Lehetőséged van megvásárolni egy S&P500 ETF-et, amely által az 500 legnagyobb amerikai vállalatba fektethetsz be egyszerre. Olyan vállalatokról van szó, mint az Apple, Google, Microsoft, Facebook, Amazon stb.  

Na de, akkor minek a Finax? Jogosan felmerülhet a kérdés.

Néhány ember számára nehézséget okozhat az, hogy még passzív befektetések esetén is az alábbi kérdésekre kell választ találnia:

 • Hogyan építse fel a portfólióját? Hogyan nézzen ki az eszközallokációja?
 • Mekkora kockázatot vállaljon?
 • Pontosan mibe fektessen? Részvényekbe vagy kötvényekbe? Feltörekvő vagy fejlett piacokba? Melyik régiókba? Kis- vagy nagyvállalatokba?
 • Pontosan melyik ETF-et válassza?
 • Mikor és hogyan súlyozza át a portfólióját?

Itt jön képbe a Finax, amely Intelligens Befektetést nyújtó szolgáltatásai által leveszi a terhet a válladról, és mindezt elvégzi helyetted.

Neked mindössze annyi a dolgod, hogy pénzt tölts a számládra.

A Finax robottanácsadója pedig egy olyan ETF-ekből álló portfóliót állít össze számodra, és fekteti be a pénzedet, ami a Te személyes helyzetedet figyelembe véve a lehető legmagasabb piaci hozamot biztosítja.

Arról, hogy pontosan milyen ETF-ekbe fektethetsz be a Finax-on keresztül a következő részben részletesebben kifejtem.

Hogyan történik a Finax-on keresztüli befektetés?

Ahogyan azt a 21. században elvárjuk a Finax-nál minden online történik, a számlanyitástól kezdve a pénzed tényleges befektetéséig. Sőt, amennyiben pénzfelvételhez kellene folyamodnod, azt is online, pár kattintással megteheted.

Nézzük melyek azok a lépések, amelyeket követve te is befektethetsz a Finax-on keresztül.

A számlanyitást a lenti gombra kattintva kezdeményezheted.

A. Számlanyitás és befektetési portfólió kiválasztása

1. Kérdőív kitöltése a céljaid és befektetési profilod megismerése érdekében

Az emberek gyakran kérdezik tőlem, hogy “Norbi, melyik a legjobb befektetés?”

Erre a kérdésre azonban nem lehet egyértelmű választ adni, ugyanis ahány ember, annyiféle pénzügyi cél, anyagi háttér, befektetési tudás és kockázattűrő képesség.

A jó befektetést tehát az jelenti, amikor a fentebb felsorolt tényezőkhöz mérten a lehető legmagasabb hozamot éred el.

A Finax-nál éppen ezért először egy néhány egyszerű kérdésből álló kérdőívet kell kitöltened, amelyből megismerhetik a céljaidat, hogy milyen formában szeretnél befektetni, és felmérik befektetési profilodat is.

Nézzük is!

1.1 A céljaid megismerése

Az első lépésben az alábbi célok közül kell választanod. A nyugdíjas évekre készüléstől a hosszú távú vagyonépítésig a Finax mindenre gondolt.

finax befektetési cél kiválasztása
Forrás: Finax.eu
HASZNOS INFORMÁCIÓ
A Finax előnye, hogy az online fiókodban több számlát is nyithatsz különböző befektetési célokra. Nyithatsz például egy számlát hosszú távon történő vagyon gyarapításra, ahol nagyobb kockázatot vállalsz. 

Emellett nyithatsz egy olyan számlát is, ahol mondjuk mindössze az inflációtól szeretnéd megvédeni a pénzedet, de nem szeretnéd hosszú távra befektetni, mert tudod, hogy szükséged lesz rá néhány éven belül.  
1.2 A befektetési profilod felmérése

Az ezt követő kérdések egy része a befektetési tapasztalatodat és kockázattűrő képességedet is meg fogja vizsgálni, más szóval, hogy mekkora kockázatot vagy hajlandó elviselni.

befektetési kérdőív kitöltése
Forrás: Finax.eu

2. Befektetési portfólió kiválasztása és bemutatása

A megadott válaszok alapján a Finax 11 előre meghatározott portfólióból választja ki azt a konstrukciót, amely számodra a legoptimálisabb.

A kiválasztott portfóliót azonnal be is mutatják neked:

befektetési portfólió javaslat
(A képen az én válaszaim alapján kiválasztott portfólió látható.)
Forrás: Finax.eu

Ennél a lépésnél láthatod többek között az alábbiakat:

 1. A Finax által javasolt stratégiát. A fenti képernyőfotón láthatod, hogy az én válaszaim alapján egy Dinamikus portfóliót javasoltak, ami 100%-ban részvény ETF-ekből tevődik össze. Ez a te esetedben lehet, hogy másképp fog kinézni, hiszen a te igényeid és helyzeted egy másfajta felépítésű portfóliót követel meg.
 2. Milyen részvényalapok (vagy kötvényalapok) alapján állítják össze a portfóliódat. Mivel az én portfólióm agresszív, így kötvények nincsenek benne
 3. A portfóliód várható átlagos eredményét az egyes pénzügyi eszközök történelmi fejlődésére alapozva
 4. A portfóliód várható eredményét optimista és pesszimista esetben is
FIGYELEM 
Említést igényel, hogy a befektetések jövőben várható alakulása múltbeli hozamok alapján kerül kiszámítása. Mivel a jövő ismeretlen, ezért általában ezek az adatok alapján próbáljuk megjósolni, hogy mit is hozhat. Ebből kifolyólag, a Finax becslései nem jelentenek garanciát a jövőbeni hozamokra.

3. Regisztráció és értékpapírszámla-nyitás

Amennyiben elégedett vagy a felajánlott portfólióval továbbhaladhatsz a regisztrációhoz és a számlanyitáshoz.

Itt a kapcsolattartás módját és néhány személyes adatot kell megadnod, amit a Finax-nak törvény által előírt kötelessége begyűjteni.

A megadott információk alapján a rendszer felajánlja neked a szerződés tervezetét, amit online alá is írhatsz. Miután ezt megtetted, valamint a kommunikációs eszközeidet (SMS, e-mail) és személyazonosságodat is hitelesítetted, az értékpapír-számládat azonnal megnyitják.

Számlád élesítéséhez nem marad más hátra, mint a befektetésre szánt pénzeszközeid utalása és a betéted jóváírása, amelyet a Finax visszaigazoló e-mailben erősít meg. A pénzfeltöltésről bővebben a következő pontban olvashatsz.

A számládat és portfólióidat – amelyek teljes mértékben a te tulajdonodat képzik – a www.finax.eu/hu weboldalon érheted el, a jobb felső sarokban található Bejelentkezés gombra kattintva.

4. Pénzfeltöltés

A következő lépés a pénzed beutalása az értékpapír-számládra.

Ezt banki utalással teheted meg a fizetési instrukciók alapján, akár HUF-ban, akár EUR-ban. Akár rendszeres befizetéseket is beállíthatsz, így a Finax automatikusan hozzárendeli az általad kiválasztott összeget, például havi rendszerességgel.

Fontos teendő, hogy az utalás egyedi azonosítóját (A Finax-nál vezetett számlád számát, amelyre a jóváírást tervezed) minden egyes alkalommal feltüntesd az utalásod megjegyzés rovatában.   Ennek az adatnak köszönhetően zökkenőmentes lesz a jóváírási folyamat is.

B. Befektetés

A platform által kiválasztott stratégia a folyamat első része. A folyamat második eleme a korábban kiválasztott stratégiádat alkotó ETF-ek tényleges megvásárlása.

5. A pénzed befektetése / ETF-ek vásárlása

A Finax egyik nagy előnye, hogy mindezt helyetted elvégzi. A számlára töltött pénzedből a cég automatikusan megvásárolja neked a portfóliód felépítéséhez szükséges ETF-eket.

Most tudom mi jár a fejedben:

Na de Norbi, konkrétan mégis melyik ETF-ekbe fektetek akkor be?

Már azt hittem soha nem kérdezed meg!

A Finax az alábbi 10 ETF-ből állítja össze a portfóliódat, és fekteti be a pénzedet ezekbe az algoritmus által meghatározott arányban:

 • S&P 500 index (US nagyvállalatok)
 • S&P 400 Index (US középvállalatok)
 • Russell 2000 (US kivállalatok)
 • Euro Stoxx 600 (EU nagyvállalatok)
 • MSCI Europe Small Cap (EU kisvállalatok)
 • MSCI Emerging Markets (fejlődő piacok vállalatai)
 • Citi World Government Bond Developed Markets (globális államkötvények)
 • Bloomberg Barclays Euro Corporate Bond (európai vállalati kötvények)
 • iBoxx EUR Liquid High Yield (high yield  kötvények)
 • Bloomberg Barclays Emerging Markets Sovereign (feltörekvő piacok államkötvényei)

Több mint 6 500 részvénybe és 3 000 kötvénybe fektethetsz be

A fenti ETF-ekbe történő befektetés révén a Finax lényegében csaknem 10 000 részvény és kötvény között szórja szét a pénzed a világ minden tájáról.

Ide tartoznak az alábbi cégek:

 • Az 500 legnagyobb amerikai vállalat (pl.: Apple, Facebook, Tesla)
 • A 400 legfontosabb amerikai középvállalat (pl.: US Steel, Avon)
 • A 2 000 vezető amerikai kisvállalat (pl.: GoPro, Guess)
 • 600 legnagyobb európai vállalat (pl.: Mercedes, Adidas, Volkswagen)
 • 985 európai kisvállalkozás (pl.: Uniqa, Philips, Juventus)
 • Csaknem 2 000 vezető vállalat olyan országokból, mint Kína, Brazília, Oroszország

Néhány további megjegyzésem lenne a fenti ETF-ekkel kapcsolatban:

 • A kiválasztott ETF-ek lefedik a világ fontosabb régióit és iparágait
 • Az ETF-ek mindegyike euró alapú, és a német XETRA tőzsdén adják-veszik azokat, ami azt jelenti, hogy ha forintot utalunk be a számlára a Finax-nak át kell konvertálnia ezt euróba
 • A fenti ETF-ek mind visszaforgatják a kapott osztalékot automatikusan, ami költség- és adóoptimalizálás szempontjából is nagy előnyt jelent
 • Az ETF-ekkel való ügyleteket (vétel/eladás) hetente egyszer, általában kedden hajtják végre

6. A befektetési portfóliód nyomonkövetése

A portfóliód összetételét, a befektetéseid alakulását, valamint a végrehajtott tranzakciókat a számládba bejelentkezve láthatod.

(A képen Dominik Hrbaty – volt profi teniszező – transzparens portfólióját láthatod.)
Forrás: Finax.eu

Mindezek mellett a Finax azt is megmutatja, hogy jó úton haladsz-e a végső célod elérése felé, valamint hogy mekkora a valószínűsége, hogy tényleg el is éred.

Amennyiben nem jó úton haladsz, a Finax tanácsot ad a befektetéseid paramétereinek módosításával kapcsolatosan, annak érdekében, hogy a megfelelő irányba haladj.

7. Folyamatos portfóliókezelés a Finax által 

A Finax nemcsak kialakítja a befektetési portfóliódat, hanem kezeli is azt.

Rendszeresen és automatikusan átsúlyozzák a portfóliódat, hogy az mindig a kezdeti, személyre szabott eszközallokációdat tükrözze.

Mit is jelent pontosan ez és miért is szükséges?

Feltételezzük, hogy a Finax egy kiegyensúlyozott portfóliót javasolt számodra, ami 50-50% elosztásban részvényekből és kötvényekből áll.

Képzeljük el azt is, hogy az első év folyamán a részvénypiac kimagaslóan jól teljesít, aminek köszönhetően a portfóliódban található részvény ETF-ek értéke megnövekszik.

Ebből kifolyólag a portfóliód kezdeti 50-50%-os összetétele kibillen az egyensúlyból, hiszen a részvények már a portfóliód nagyobb részét (pl. 58%-át) képezik.

portfólió átsúlyozás
Forrás: Finax.eu

Emiatt fontos, hogy időről időre átsúlyozzuk a portfóliót, hogy az minden esetben a kezdeti összetételt tükrözze (fenti példában a kezdeti 50-50%-os eloszlást).

Ez az átsúlyozás csökkenti a befektetéseid kockázatát, növeli a hozamát, valamint biztosítja, hogy portfóliód mindig a személyes helyzetedhez és kockázati szintedhez van igazítva.

C. A befektetés befejezése

A befektetésedet bármikor, minden további nélkül befejezheted. Egyszerűen leállíthatod a számládra való pénzküldést és/vagy, ha szeretnéd, ki is utalhatod a pénzt a bankszámládra.

A korai felmondás ingyenes, akárcsak a pénz kivétele is.

A tranzakciókat mindig keddenként hajtják végre, így 3-10 napba telik míg a pénzed elérhető lesz a bankszámládon.  

2. FEJEZET:

A Finax áttekintése

Ebben a részben körbejárom a Finax szolgáltatásainak előnyeit és hátrányait.

Továbbá bemutatom a számlanyitás folyamatát, a cég által felszámolt költségeket, valamint a pénzbefizetés és pénzkivétel módszereit.

Végül azt is megnézzük, hogy biztonságban tudhatod-e a tőkédet, ha a Finax-nál fektetnél be.

Nézzük is!

tőzsde alapok

A Finax Előnyei és Hátrányai

A Finax Előnyei

1. Magasabb hozamok

Ahogy arról korábban szó volt, a Finax-nál végső soron passzív ETF-ekbe fektetsz be.

Történelmi adatok alapján pedig ezek az eszközök felülteljesítették a befektetési alapokat és a kisbefektetők többségét is, akik saját maguk állították össze egyedi eszközökből álló portfóliójukat.

A Finax szerint “az elmúlt 10 évben az ETF részvényindexek hozamai akár évi 4%-al is meghaladták a Magyarországon legnépszerűbb befektetési alapok hozamait.”

Forrás: Finax.eu
FIGYELEM
Fontos megjegyezni, hogy a múltbeli hozamok nem nyújtanak garanciát a jövőbeni hozamokra.  

2. Alacsonyabb kockázat

A Finax ETF-ekből álló portfóliója által egyszerre több mint 6 500 részvény és 3 000 kötvény tulajdonosa lehetsz.

Ennek köszönhetően a befektetéseid sikere nem egyetlen, vagy csak néhány vállalat teljesítményén múlik, hanem több ezerén. Ezt nevezik diverzifikációnak, ami csökkenti a befektetéseid kockázatát.

De nemcsak különböző vállalatok között diverzifikálsz, hanem különböző országok, régiók és iparágak között is.

Részvények esetén különböző kontinenseken, 42 ország vállalataiba fektethetsz be, kötvények esetén pedig legalább 90-be.

Ebből kifolyólag a befektetéseid teljesítménye nem egyetlen ország vagy iparág teljesítményétől függ, ami szintén csökkenti a befektetéseid kockázatát.

3. Alacsonyabb költségek a befektetési alapokhoz képest

A Finax-nál a legnépszerűbb magyar befektetési alapokhoz viszonyítva alacsonyabb költségek mellett fektethetsz be, ami számodra végső soron magasabb hozamot jelent.

A költségkülönbséget és a jövőbeni hozamodra gyakorolt hatását a cég az alábbi táblázaton keresztül szemlélteti:

Forrás: Finax.eu

A Finax költségeinek áttekintéséről bővebben itt olvashatsz.

4. Automatizált befektetések

Mivel a Finax-nál a pénzed befektetésétől a portfóliód átsúlyozásáig minden automatikusan történik, befektetéseidet robotpilótára állíthatod.

Beállíthatsz például rendszeres befizetéseket a saját lehetőségeidhez mérten, a Finax pedig gondoskodik a vagyonod gyarapításáról.

Forrás: Finax.eu

Ha egy adott hónapban nem tudsz befizetni, akkor sem történik semmi. Ennek fordítottja is igaz, mégpedig az, hogy bármikor növelheted a havi betéteket (akár egyetlen hónap erejéig is).

5. Személyre szabott befektetések

Kezdő befektetők számára nehézséget jelenthet megtalálni a számukra megfelelő befektetési formát és eszközt.

Ha viszont nem a Te személyes helyzetedhez, céljaidhoz, tudásodhoz és kockázattűrő képességedhez megfelelően fektetsz be, akkor előbb utóbb veszteségek fognak érni. 

A vagyonod gyarapításától kezdve a nyári üdülésre való gyűjtésig a Finax-nál mindenre van lehetőség.

finax befektetési cél kiválasztása
Forrás: Finax.eu

Neked mindössze a céljaidat kell meghatároznod, és a Finax segít megtalálni a számodra megfelelő befektetést.

6. Lehetőség kis összegű befektetésekre is

A Finax rendszere tört ETF-eket is tud kezelni, így már akár havi 10 000 Ft-al is elkezdhetsz befektetni, ami sokak számára óriási előnyt jelent.

7. Elérhető a TBSZ számla

A Finax az első olyan külföldi befektetési szolgáltató, akinél elérhető a TBSZ számla.

A számla előnye, hogy a lekötési időszak elteltével – vagyis a gyűjtőévet követő 5 év után – a befektetéseid teljes adómentességben részesülnek, emiatt pedig a vagyongyarapítás fontos eszközének számít.

8. Euró alapú megtakarítás

Az elszabaduló infláció és a gyengülő forint miatt sokan jobban szeretik euróban tartani a megtakarításaikat.

A Finax erre is lehetőséged ad, ugyanis a cég EUR-alapú ETF-ekbe fekteti a pénzed.

9. Magyarokra szabva

Mivel a Finax-nak komoly tervei vannak a magyar piacon, gondoskodtak arról, hogy szolgáltatásaik a magyar piac igényeihez méltóak legyenek:

 • Elérhető a TBSZ számla
 • Letétjeidet forintban is elhelyezheted, amit a Finax ingyenesen és vonzó árfolyamon vált át euróba (spot +/- 1.25 Ft). Euró befizetésre is van lehetőség
 • A Finax magyarországi bankszámláit a magyar OTP Bank vezeti, így nem kell külföldre utalnod (ezzel pedig további esetleges költségeket kerülhetsz el)
 • Magyar ügyfélszolgálat is elérhető. Szükség esetén email-ben, vagy telefonon is készségesen a segítségedre lesznek
 • A weboldal és a számlanyitás teljes folyamata is magyarul van
 • A cég rendszeresen publikál edukatív jellegű tartalmakat magyarul

A Finax Hátrányai

1. 1,2%-os befizetési díj 1 000 EUR alatt

Mivel a legtöbb ember 1 000 EUR alatti összegeket fektet be rendszeresen, a Finax 1,2%-os díja hátrányt jelent, még akkor is, ha egy viszonylag alacsony díjról van szó.

Egy 30 000 HUF-os befizetésnél 360 forintról van szó.

Jó hír a DolgosPénz olvasói számára!

A Finax-al való tárgyalásaim során sikerült megegyeznem a céggel, hogy a DolgosPénz olvasói számára töröljék el az 1,2%-os befizetési díjat.

Így, ha az alábbi gombra kattintva regisztrálsz, akkor véglegesen búcsút mondhatsz annak a befizetési díjnak.

Ne hagyd ki ezt a nagyszerű ajánlatot!

2. 1,2%-os portfólió kezelési díj

Bár a Finax portfóliókezelési díja a legalacsonyabbak közé tartozik Magyarországon, ez a díj még így is magasabb a nyugati robottanácsadókhoz képest. A belgiumi ETFmatic például 0,48%-ot számol mindössze fel.

Továbbá a költségek jóval magasabbak, mintha te saját magad vásárolnád meg az ETF-eket, amit kb. 0,2%-os díj mellett megtehetsz.

Ebben az esetben természetesen neked kellene kiválasztani az optimális ETF-eket, felépíteni a portfóliódat és kezelni azt. A Finax mindezt elvégzi helyetted.

Vannak tehát emberek, akik számára nem érdemes igénybe venni a Finax szolgáltatásait az ismert díjak mellett, léteznek viszont emberek, akik számára érdemes lehet.

Erről a lentiekben még lesz szó.

Továbbá említésre méltók a Finax gyakori kedvezményei, amelyeknek köszönhetően vagyonodat akár egy teljes évig mentesítik a portfóliókezelés díja alól.

Ebben a bejegyzésben például a Finax arról tájékoztatja ügyfeleit, hogy a tényleges éves portfóliókezelés díja valójában 0.86% + ÁFA volt a cég által kínált kedvezményeknek köszönhetően.

Milyen díjakat számít fel a Finax?

A Finax díjai a legalacsonyabbak közé tartoznak a magyar befektetési szolgáltatók piacán. A díjak egyszerűek és könnyen áttekinthetők.

Nézzük pontosan milyen költségekkel kell számolnod.

Adminisztrációs Költségek
Számlanyitás díja0 HUF
Számlavezetési díja0 HUF
TBSZ számla díja0 HUF
Pénz befizetése és felvétele
Pénzfelvétel0 HUF
Befizetés díja1,2% (1 000 EUR alatt),
0 HUF (1 000 EUR felett)
Banki utalási költségek*0 HUF

*Mivel a Finax bankszámláit a magyar OTP Bank kezeli, így nem kell külföldre utalnod (ezáltal pedig további esetleges átutalási költségeket kerülhetsz el.)

Az 1,2%-os befizetési díj azt jelenti, hogy minden befizetésnél a cég 1,2% számol fel az 1 000 euró (vagy egyénértékű HUF) alatti befizetések összegére.

30 000 forint befizetés esetén ez 360 forint költséget jelent.

Jó hír a DolgosPénz olvasói számára!

A Finax-al való tárgyalásaim során sikerült megegyeznem a céggel, hogy a DolgosPénz olvasói számára töröljék el az 1,2%-os befizetési díjat.

Így, ha az alábbi gombra kattintva regisztrálsz, akkor véglegesen búcsút mondhatsz annak a befizetési díjnak.

Ne hagyd ki ezt a nagyszerű ajánlatot!

Tranzakciós költségek
ETF vételi / eladási díja0 HUF
HUF/EUR konverzió díja0 HUF
Portóliókezelés költsége
Belépési díj az egyszeri befektetéseknél0 HUF
Portfóliókezelés díja*1.20% / év
Portfólió sikerdíja0 HUF

*Fontos megjegyezni, hogy magának az ETF-eknek is van egy 0,2%-os éves díja, amit az ETF szolgáltatója számol fel. Ezt akkor is fizetned kéne, ha nem a Finax-on keresztül fektetnél be.

A portfóliókezelés díját a Finax a számla év közbeni átlagos értékéből, havonta levonva számítja fel.

Példa
Ha egy adott év folyamán a számlán levő átlagos vagyon 2 millió forint, akkor a Finax minden hónapban 2 000 forintot fog levonni.
Egyéb költségek
Rejtett költségek0 HUF

Számlanyitási folyamat

ELŐNYÖK

 • Gyors számlanyitási folyamat
 • Egyszerűen, online elvégezhető
 • Magyar nyelv
 • Ingyenes

HÁTRÁNYOK

 • Nincs

A Finax számlanyitási folyamata bárki által egyszerűen elvégezhető teljesen online, nagyjából 10 perc alatt.

A könnyebb áttekinthetőség érdekében a teljes folyamatot az alábbi három lépésben foglaltam össze:

Számlanyitási folyamat

 1. Kattints ide a számlanyitási folyamat elkezdéséhez
 2. Töltsd ki a néhány kérdésből álló kérdőívet
  • A kérdések megválaszolása mindössze néhány percet vesz igénybe
 3. Fogadd el a javasolt portfóliót, vagy módosíts a korábban megadott válaszokon
  • A kérdésekre adott válaszaid alapján a Finax egy személyre szabott portfóliót fog a számodra javasolni
  • Ha nem tetszik, akkor lehetőséged van ezt módosítani
 4. Regisztrálj és fejezd be a számlanyitást
  • Itt néhány személyes adatot kell megadnod, amelyeket a Finax-nak kötelessége bekérni
  • Személyazonosságod és kommunikációs eszközeid igazolása után a szerződést kell aláírnod
  • Ezt követően a Finax megnyitja a számládat, amit a www.finax.eu/hu weboldalon keresztül érhetsz a jobb felső sarokban található gombra kattintva

Pénzbefizetés és pénzkivétel

ELŐNYÖK

 • Egyszerű pénzbefizetés
 • Lehetőség rendszeres, automatizált befizetésre is
 • HUF és EUR-ban is befizethetsz
 • 10 000 HUF minimális betét
 • Ingyenes devizakonverzió
 • A pénzt egy magyar OTP Bank számlájára kell utalnod, így elkerülheted az utalási díjakat
 • Nincs pénzkivételi díj

HÁTRÁNYOK

 • Nincs lehetőség kártyás befizetésre
 • 1.2%-os befizetési díj

A pénzbefizetést jelenleg banki átutalással teheted meg, amit egy európai bankszámláról szükséges küldened. Fontos, hogy ez a számla a te neveden legyen nyilvántartva.

A pénzt a feltüntetett fizetési instrukciók alapján teheted meg.

A Finax az alábbi devizákban fogadja el a betéteket: EUR, CZK, HUF, PLN és HRK.

Mivel a Finax EUR-ban vásárolja meg az ETF-eket, ha más devizában fizeted be a pénzed, akkor át kell azt konvertálnia.

Ezt díjmentesen teszi meg a spot +/- 1.25 Ft árfolyamon.

Ha el szeretnéd kerülni a devizaváltást, befizethetsz közvetlen EUR-ban is. Pénzedet már előre átválthatod bankközi árfolyamon egy olyan digitális bankot használva, mint a Revolut.

A Finax felülete

ELŐNYÖK

 • Felhasználóbarát befektetési felület
 • Esztétikus és könnyen kezelhető webes és telefonos platform

HÁTRÁNYOK

 • Nincs

A Finax egy letisztult és könnyen átlátható felülettel rendelkezik, ahol bárki könnyen elkezdheti befektetéseit, és áttekintheti portfóliójának alakulását.

Forrás: finax.eu

Webes felülete mellett a Finax okostelefonos alkalmazással is rendelkezik, ahol az alábbiakra van lehetőséged:

 • Megtekintheted a portfóliód alakulását
 • Láthatod a különböző ETF-ekkel bonyolított tranzakciókat
 • Híreket és a blogon közzétett edukatív tartalmakat is olvasthatsz
 • Hallgathatod a Finax podcast-jét

Biztonságos-e A Finax?

ELŐNYÖK

 • A leggazdagabb szlovák milliárdos finanszírozza a céget
 • A Szlovák Nemzeti Bank felügyelete alá tartozik
 • A cég elkülöníti az ügyfelek eszközeit
 • 50 000 eurós befektető-védelemben részesülnek az ügyfelek

HÁTRÁNYOK

 • Jelenleg veszteséges a cég (ami nem meglepő egy fiatal cég esetében)

Amikor a kemény munkával megszerzett pénzünket másra bízzuk jogosan merül fel a kérdés, hogy mekkora biztonságban tudhatjuk pénzünket.

Ez különösen igaz a befektetésekre is, ahol a brókerünk partnerkockázata rendkívüli jelentőséggel bír.

Éppen ezért fontos megvizsgálni, hogy milyen intézkedések vannak érvényben a befektetők védelme érdekében.

1. A Finax pénzügyi háttere

A Finax weboldaláról megtudhatjuk, hogy a cég többségi tulajdonosa Ivan Chrenko – Szlovákia leggazdagabb embere –, aki már 3 milliót fektetett a cégbe (sőt, vagyona egy részét ő maga is a Finax-on keresztül gyarapítja).

Beruházásnak köszönhetően a Finax pénzügyi háttere jelentősen erősödött.

Emellett persze mégis csak jó tudni, hogy egy olyan ember áll a cég mögött, aki elegendő forrással rendelkezik, hogy kisegítse a Finax-ot, ha bármikor problémákba ütközne a fiatal cég.

2. Ki szabályozza a Finax-ot?

A Finax a Szlovák Nemzeti Bank engedélyével rendelkezik, és a cég tevékenységeit is az SZNB felügyeli.

Mint befektetési szolgáltatónak, a törvény által előírt szigorú szabályozásoknak kell megfelelnie az ügyfelek tőkéjének védelme érdekében.

3. Hogyan védik az ügyfelek pénzét?

Először is fontos megjegyezni, hogy a Finax minden egyes ügyfele saját értékpapírszámlával rendelkezik, és a portfóliójában található ETF-ek is az ügyfél tulajdonát képezik.

Továbbá mint minden biztonságos befektetési szolgáltató, a Finax is elkülöníti a saját tőkéjét az ügyfelek vagyonától.

Ennek köszönhetően, ha valami történik magával a Finax-al, a cég hitelezői nem tudják követelni az ügyfelek eszközeit. Ebből kifolyólag eszközeidet biztonságban tudhatod.

4. Milyen befektetővédelmi garancia vonatkozik a pénzedre?

A befektetővédelem olyan nem várt esetekre vonatkozik, amikor a befektetéseid által vállalt kockázaton kívül eső ok miatt nem férsz hozzá a tőkédhez. Ez akkor történhet meg, ha az adott bróker csődbe megy vagy csaláson érik utol (példa: Buda-Cash eset Magyarországon).

A befektetővédelmi garancia az ilyen jellegű történések ellenében garantálja a pénzed biztonságát. Egy esetleg csalás esetén például egy adott összegig kárpótolnak a befektetővédelmi alapból.

A Finax ügyfeleinek tőkéjét a szlovák befektetési garanciaalap védi 50 000 euró értékig.

3. FEJEZET:

Kinek lehet alkalmas a Finax?

És ezennel el is érkeztünk az utolsó fejezethez.

Ebben a részben annak a kérdésnek járunk utána, hogy vajon kik számára lehet alkalmas a Finax intelligens befektetési szolgáltatásai.

A fejezetben tárgyalt pontok semmiképp sem tekinthetők tanácsadásnak, a választás végső soron a te kezedben van. Én mindössze a döntésedet igyekszem megkönnyíteni.

Bízom benne, hogy ez sikerül is!

ETF befektetés elkezdése


Nem gondolom azt, hogy a Finax szolgáltatásai mindenki számára alkalmasak lennének.

Személyes véleménye szerint (semmiképp sem tanács!) a Finax nem neked való, ha:

 • Kereskedő vagy, azaz rövid távú profit érdekében adsz-veszel pénzügyi eszközöket
 • Ha te magad szeretnéd összeállítani és kezelni az ETF portfóliódat
 • Ha a lehető legalacsonyabb költségek mellett szeretnél ETF-ekbe fektetni, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy némi munkád lesz a portfóliód kezelésével (bár nem túl sok, hiszen passzív befektetésekről beszélünk)
 • Ha számodra a viszonylag magasabb költségek nem indokolják meg, hogy a portfóliódat 100%-osan robotpilótára állítsd

Most pedig nézzük kiknek lehet jó választás.

1. Kis összegeket szeretnél rendszeresen befektetni

Nagyon sokan kis összegeket szeretnének befektetni rendszeresen. Ezzel nincs is baj, hiszen a kamatos kamat erejének köszönhetően kis összegekből is jelentős vagyont lehet építeni.

Kis összegű befektetések esetében azonban a hagyományos brókereknél két fő nehézségbe fogsz ütközni.

Nehézség #1: Tranzakciós költségek

Magyarországon jelenleg a Random Capital-nél tudsz a legolcsóbban ETF-eket venni, márpedig, ha ki szeretnéd használni a TBSZ számla előnyeit, akkor magyar brókerre lesz szükséged.

A probléma az, hogy még a legolcsóbb magyar brókernél is 6,5 eurós tranzakciós díjjal kell számolnod minden egyes vételnél. Ez pedig ellehetetleníti a befektetést mindazok számára, akik kis összegeket szeretnének például havi rendszerességgel befektetni.

Ha mondjuk havi 20 000 forintot (kb. 56 eurót) szeretnél befektetni, akkor ez a 6,5 eurós tranzakciós díj igencsak jelentős költségnek számít.

Hogy megértsd ez mennyire is jelentős, kb. 12%-os hozamot kellene elérned csak ahhoz, hogy nullába gyere ki.

Szerencsére a Finax ezt a problémát is megoldja. Kérésemre eltörölték a befizetési díjat az olvasóim számára, így bármekkora összegről is legyen szó, tranzakciós díjak nélkül fektethetsz be.

Mindössze annyi a dolgod, hogy a lenti gombra kattintva kezdeményezd a számlanyitást:

Nehézség #2: Nincs lehetőséged töredékes részvények vásárlására

Ha például 20 000 forintot szeretnél havi gyakorisággal befektetni például az iShares Core S&P 500 UCITS ETF-be, akkor ezt nem fogod tudni megtenni, ugyanis több, mint 148 000 forintba kerül.

Egy ehhez kapcsolódó probléma, hogy a hagyományos brókercégeknél nincs lehetőség töredékes ETF-ek vásárlására (más szóval, nem tudod az ETF csak egy kis részét megvásárolni kevesebb pénzért).

Hadd magyarázzam el ezt egy példán keresztül:

 • Feltételezzük, hogy egy olcsóbb ETF mellett döntöttél, például a VWCE mellett, ami jelenlegi árán (2022. január) 102 euróba kerül
 • Továbbá feltételezzük azt is, hogy havi 50 000 forintot (kb. 140 eurót) szeretnél havi rendszerességgel befektetni
 • Ez azt jelenti, hogy képes leszel egy ETF-et megvásárolni, de a maradék 38 eurót nem fogod tudni befektetni, hiszen az nem elegendő egy újabb ETF vásárlására

A Finax mindkét problémát megoldja, ugyanis akár törtrészvényeket is vásárolhatsz, ami az alábbi előnyökkel jár:

 • Akár 10 000 forintot is befektethetsz, így a másképpen drága ETF-ekhez is hozzáférsz
 • A pénzedet közel teljes egészében be tudják fektetni (1.5%-os tartaléktól eltekintve, ami a díjlevonáshoz szükséges)

2. Nem szeretnél bajlódni a befektetéseiddel (robotpilótára állítanád)

Sok ember nem szeretne egyáltalán bajlódni a befektetéseivel, és inkább robotpilótára állítaná azokat.

Nézzünk néhány tényezőt, amire figyelned kell, ha te magad fektetnél be:

 • A számodra optimális portfólió kialakítása céljaid, időtávod, tudásod és kockázatvállalási hajlandóságod alapján
 • Az ideális ETF-ek kiválasztása
 • A portfólió időnkénti átsúlyozása
 • Pénz beküldése és ETF-ek vásárlása rendszeresen (pl.: minden hónapban)
 • TBSZ számla megnyitása

Nem szeretnél a fentiekkel bajlódni?

Akkor a Finax alkalmas lehet számodra ugyanis mindezt elvégzi helyetted. Még azt is be tudod állítani, hogy minden hónapban vegyenek le a számládról egy adott összeget, és fektessék be azt automatikusan. Így még a pénz beküldése miatt sem kell aggódnod.

3. Kezdő vagy és/vagy nem vagy hajlandó túlságosan elmélyedni a befektetésekben

Nagyon sok embernél sajnos azt látom, hogy másoktól várják el, hogy megmondják nekik, hogy melyik a legjobb befektetés.

Emiatt pedig olyan befektetésekbe ugranak bele látatlanul, amiről semmit sem tudnak.

Ha te is ide tartozol, akkor a Finax jó lehetőség lehet, ugyanis a cég algoritmusai a helyzetedhez mérten válasszák ki az ideális befektetést számodra.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a befektetésekről való tanulás nem fontos, ha a Finax mellett döntesz. Még egyszer hangsúlyozni szeretném, hogy a tanulást látom továbbra is a legjobb befektetésnek, különösen a pénzügyek és befektetések területén.  

4. Ha teljes mértékben ki szeretnéd zárni az érzelmeket a befektetéseidből

Véleményem szerint a legnehezebb dolog a befektetésekben az érzelmek kordában tartása.

Több tanulmány is bebizonyította, hogy a befektetők érzelmei vannak a legnagyobb hatással az alacsony hozamaira.

Nagyon sok ember befektetési döntését az érzelmei diktálják.

Jelenleg például hatalmas Tesla őrület van. A barátaidtól, apósodtól és még a fodrászodtól is azt hallod, hogy Tesla részvényt vásároltak, ezért te is azt veszel, nem számít milyen magas áron van a részvény árfolyama.

Amikor jön a tőzsdei összeomlás, akkor pedig a nagy pánik közepette gondolkodás nélkül eladod, hiszen körülötted is mindenki pánikol.

Hadd adjak egy másik személyes példát is.

Hiába vagyok 100%-osan tisztában azzal a ténnyel, hogy nem tudom időzíteni a piacot, a havi ETF vásárlásaim során néha mégis azon kaptam magam, hogy időzíteni próbálom a piacot pusztán azért, mert úgy éreztem holnap esni fog a piac.

Az ehhez hasonló érzelmeken alapuló döntések pedig negatív hatással vannak a befektetéseink sikerére.

Azáltal, hogy a folyamatot 100%-osan automatizálod, lehetőséged van kizárni az érzelmeket a képletből, ami pozitív hatással bír a befektetéseidre.

Jó hír a DolgosPénz olvasói számára!

A Finax-al való tárgyalásaim során sikerült megegyeznem a céggel, hogy a DolgosPénz olvasói számára töröljék el az 1,2%-os befizetési díjat.

Így, ha az alábbi gombra kattintva regisztrálsz, akkor véglegesen búcsút mondhatsz annak a befizetési díjnak.

Ne hagyd ki ezt a nagyszerű ajánlatot!

“Finax befektetés: állítsd robotpilótára a befektetéseidet (2023)” bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. Szia Norbi!
  Ez egy részletes és átfogó cikk a Finaxról, jól összeszedve mindent, amit tudni kell róla. Nagyon vártam, totál aktuális dilemma (volt) a részemről. Nekem mindenképpen segített abban, hogy megtámogassa a döntésem, és hogy ne érezzem magam idiótának azért, mert inkább fizetnék többet, csak ne nekem kelljen gyorstalpalón, nullához közeli affinitással, olyan tudásra szert tennem, amivel magabiztosan és ésszerűen vásárolhatnék egyénileg ETF-eket. Jelenleg. Merthogy nem akarok tovább várni. Aztán a Finaxos befektetés mellett tanulok, okulok, és talán idővel belevágok abba is.

  Válasz
  • Szia Anna!

   Örülök, hogy hasznosnak találtad a cikket.

   Szerintem ez jó hozzáállás. A tanulást egyébként mindenképp javaslom. Évek múlva ennek fogod köszönni például, hogy egy piaci esés közepette nem pánikoltál és adtad el az összes ETF-edet, hanem higgadt maradtál (sőt, akár még ki is használtad a lehetőséget).

   De ez csak egy példa a sok közül arra, hogy miért is fontos a tanulás.

   Sok sikert kívánok, és ha bármilyen kérdésed van írj nyugodtan.

   Üdv,
   Norbi

   Válasz
 2. Szia Norbi,
  Az írtad a cikkben, hogy olyan számla kell, ami a saját nevemen van. Az akadály-e, ha közös a számlánk a férjemmel, ő a tulajdonos én pedig a társtulajdonos?

  Válasz
  • Igen, adóköteles abban az esetben, ha a nyereséget realizálod. Ha például veszel egy részvényt 100 forintért és 200 forintra növekszik, akkor a nyereséged 100 forint. Ha eladod a részvényt 200-ért és realizálod a nyereséget, akkor adókötelezettséged keletkezik. Ha nem adod el (azaz nem realizálod a nyereséget) és tartod tovább a részvényt, akkor nem keletkezik adókötelezettséged.

   Ha TBSZ számlán tartod legalább 5 évig a részvényeidet, akkor teljes adómentességben részesülsz, még akkor is ha időközben adsz-veszel. Érdemes utánaolvasni a TBSZ-nek.

   Válasz
 3. Kedves Norbi! Még mindig az unokás papa vagyok. Szeretnék nekik biztos saját jövőt. 10 éves gyermek, természetesen saját bankszámlával nyithat Finax számlát? (30 év távlat a pénzügyi szabadság irányába) Köszönöm figyelmedet! Üdv András

  Válasz
   • Köszönöm Norbi! Ide leírom, hogy mit válaszoltak, hátha másnak is tanulságos. Kiskorú személy nem tud számlát nyitni, ezért praktikus megoldás, ha szülő vagy más felnőtt nyit számlát és a gyermek nagykorúsága után általa megnyitott számlára áthelyezik a portfoliót. Ez költségmentes művelet. Gyorsak voltak és segítőkészek. Sok sikert mindenkinek, aki olvassa.

    Válasz

Szólj hozzá!