Mibe fektessem a pénzem? Legjobb 10 befektetési lehetőség (2023)

| Utoljára frissítve: December 28, 2022

A leírtak az író személyes véleményét tükrözik, és nem minősülnek befektetési tanácsnak. Olvasd el a teljes kockázati tájékoztatót.

Mibe fektessem a pénzem? Melyik a legjobb befektetés? – gyakran felmerülnek ezek a kérdések. Ha ez veled is így történt, akkor jó helyen vagy! Ebben a cikkben megnézzük melyek a legjobb befektetési lehetőségek, valamint azt is, hogy hogyan választhatod ki a számodra legjobb befektetést. 

Valószínű Te is hallottad már, hogy ha vagyont akarsz építeni, akkor be kell fektetned

Ha ez nem lenne elég ok, akkor elég csak emlékeztetned magad, hogy az infláció miatt a pénzed átlagosan kb. évi 3%-ot veszít az értékéből. Egy 10 millió forintos megtakarítás – amit a párnád alatt (vagy a bankszámládon) tartasz – 20 év múlva már csak valójában 5.5 milliót fog érni.

Garantált veszteség!

Manapság azonban könnyedén elveszhetsz a befektetési lehetőségek sokaságába. Emiatt nehéz eligazodnod, hogy melyik is a legjobb befektetés számodra

A megfelelő eszköz kiválasztása azonban kulcsfontosságú, mivel egy rosszul választott befektetéssel milliókat veszíthetsz

Ettől a veszteségtől szeretnélek megóvni. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mibe érdemes befektetni napjainkban.

Nincs időd elolvasni a teljes cikket?

Semmi gond! Elküldöm neked a teljes cikket PDF formában, hogy később elolvashasd. Akár jegyzeteket is készíthetsz benne. Mondd hová, és küldöm is azonnal!

Igen! Kérem a PDF-em

1. FEJEZET:

Mit jelent befektetni?

Mielőtt a legjobb befektetésekről beszélnénk érdemes tisztáznunk két fontos dolgot.

Először megnézzük hogy mit is nevezünk pontosan befektetésnek.

Majd azt is megnézzük hogy miért is érdemes befektetni miközben pillantást vetünk az alternatívákra.

Készen állsz?

befektetés

Befektetés alatt egy olyan hosszú távú folyamatot értünk, amely részeként jövedelemtermelő eszközöket vásárlunk annak reményében, hogy jövőbeni haszonra tegyünk szert.

A haszon lehet tőkenyereség vagy pénzáramlás (pl. osztalék), de akár mindkét lehetőség is.

Továbbá fontos, hogy tudd mi a különbség a befektetés és a spekuláció között. Sokan abba a hibába esnek, hogy azt hiszik befektetnek, pedig igazából spekulálnak.

Ekkor váratlan veszteségek érthetnek. 

Nézzük is meg mi a különbség a befektető és a spekuláns között: 

befektetés vagy spekuláció

Ajánlott cikk: Befektetés fogalma

Miért fontos befektetni?

Két fő ok miatt fontos befektetned. Egyrészt, megőrizheted és növelheted a pénzed vásárlóerejét az inflációval szemben. Másrészt vagyont építhetsz, ami segít elérni az anyagi biztonságot. 

1. Infláció

Az inflációnak köszönhetően az árak évről-évre emelkednek. Ha nem fekteted be a pénzed jövedelemtermelő eszközökbe, akkor annak vásárlóereje folyamatosan csökkeni fog.

Ez sokaknak fel sem tűnik, hiszen 20 év múlva is ugyanazt az összeget fogod látni, mint amennyit ma félretettél. Viszont ugyanannyi pénzzel jóval kevesebb dolgot leszel képes megvásárolni.

Jól tükrözi ezt a lenti ábra, amely 1 dollár inflációval igazított értéket (reálérték) mutatja különböző eszközökben tartva (pl.: részvények, kötvények, arany vagy készpénz dollárban) 1802-2015 között.

Láthatod, hogy míg a részvények (STOCKS) és kötvények (BONDS és BILLS) értékei növekedtek (infláció felett!), addig a készpénz (DOLLAR) értéke csökkent.

Ha tehát készpénzben tartod a pénzed, akkor garantáltan veszíteni fogsz, még ha ez a veszteség nem is szemmel látható. 

2. Építs vagyont, és érd el a pénzügyi céljaidat

A befektetés a vagyonos emberek fő stratégiája a vagyonépítésre.

Akár nyugdíjas éveidre szeretnél megtakarítani, akár a pénzügyi szabadság elérése céljából tervezel vagyont építeni, a pénzedet be kell fektetned és munkára kell fognod, hogy Neked dolgozzon.

Minél korábban kezdesz befektetni, annál tovább élvezheted a kamatos kamat vagyonépítő erejét:

mibe-fektessem-a-penzem
(A fenti számítás 3%-os inflációval számol, és azt feltételezi, hogy a havi betéteket minden évben az inflációval megegyező mértékben növeljük. A második évben tehát minden hónapban 30.900 forint kerül befektetésre.)

A DolgosPénz kamatos kamat kalkulátora segítségével te is pillanatok alatt végezhetsz hasonló számításokat a saját paramétereid (havi betét, hozam stb.) alapján.

2. FEJEZET:

Mibe fektessem a pénzem?

Remélhetőleg most már tudod mit is jelent befektetni, és különbséget tudsz tenni a befektetés és a spekuláció között.

Ha úgy döntöttél, hogy Te is be szeretnél fektetni, akkor itt az ideje, hogy megnézzük milyen lehetőségeid is vannak.

A következőkben megmutatom a legjobb kilenc befektetési lehetőséget 2023-ban, valamint ezek előnyeit és hátrányait.

mibe fektessem a pénzem

A legjobb befektetési lehetőségek

Ma már számos befektetési ötlet létezik mindenki számára – az olyan biztonságos pénzügyi befektetésektől kezdve, mint az állampapírok, vagy a magasabb hozamot kínáló, de kockázatosabb részvényekig vagy ingatlanokig. 

A lentebb említett befektetési lehetőségek mindegyikénél a következő szempontokat vettem figyelembe, hogy megkönnyítsem számodra a választást:

1. Fektess magadba

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Végtelen

Tudás, tapasztalat

Nincs

Egész életeden át

Nincs

Nem szükséges

Sokan nem gondolnak erre, úgy mint egy befektetési lehetőségre. Mégis, a saját magadba  való befektetés marad mai napig a legjobb befektetés.

Ahogy Warren Buffett mondta:

Alapvetően egy befektetés van, ami minden mást leköröz: fektess saját magadba!

– Warren Buffett

Akár új szakmai készségek elsajátításáról, akár pénzügyi és befektetési ismereteid bővítéséről van szó, saját magad képzése egy olyan befektetés, amely életed végéig kamatozni fog.

De a saját magadba való befektetésnek nem feltétlen kell pusztán a pénzügyekre vagy a karrierlehetőségeid javítására korlátozódnia. 

Talán még fontosabb, hogy saját egészségedbe is fektess. Ez nem csak a befektetéseidet, de a hosszú távú pénzügyi helyzetedet, és az életminőségedet is nagyban javíthatja. 

ELŐNYEI

 • Garantált hozam
 • Magasabb keresőképesség
 • Jobb pénzügyi helyzet
 • Jobb életminőség
 • Életed végéig kamatozik
 • Senki nem veheti el tőled

HÁTRÁNYAI

 • Időt és erőfeszítést igényel
 • Időbe telhet, amíg az eredmény megmutatkozik

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: Mindenkinek!

Hogyan fektethetsz magadba: olvass blogokat, pénzügyi könyveket, tanulj a befektetésekről és pénzügyekről, végezz el tanfolyamokat, építs kapcsolatokat, figyelj az egészségedre stb.

Ajánlott bejegyzés: Legjobb pénzügyi és befektetés könyvek

2. Egyedi részvények

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Magas

Tőkenyereség, osztalék

Magas

10+ év

1.000 Ft

Magas

Majdnem mindenkinek kellene részvényekbe fektetnie.

Hogy miért? A történelem során kétségtelenül a részvénybefektetés bizonyosodott a hosszú távú vagyonépítés legjobb módszerének az átlagember számára.

Az Investopedia szerint [1] a történelem folyamán a részvények produkálták hosszú időn keresztül a legnagyobb nyereséget. Ha 1928-ban befektettél volna 100 dollárt az S&P 500-ba, akkor az mára több, mint 676 ezer dollárrá nőtte volna ki magát.

De miért is ennyire nagyszerű befektetések a részvények?

A részvények tulajdonjogot megtestesítő értékpapírok. Ha egy cég részvényébe fektetsz be, akkor tulajdonképpen annak a résztulajdonosává válsz.

A gazdaság növekedésével, az adott cég is folyamatosan növekszik, és egyre több nyereséget termel. Így Te, mint társtulajdonos, egy olyan céget birtokolsz, amely egyre és egyre értékesebb lesz.

Ennek köszönhetően a részvényeid ára is növekszik, amiből tőkenyereséged származik.

Továbbá, a cég osztalékot is fizethet, amiből Te is részesülsz a részvényeid után. Így tehát két forrásból is származik hasznod.

ELŐNYEI

 • Magas hozampotenciál
 • Magas likviditás (bármikor adható és vehető)
 • Széles kínálat

HÁTRÁNYAI

 • Jelentős szakértelmet igényel
 • Magas kockázat
 • Szinte lehetetlen kiválasztani a legjobb egyedi részvényeket

Kinek lehet ez a legjobb befektetés:

 • Az egyedi részvényekbe való pénzbefektetés azok számára alkalmas, akik kellő idővel és hozzáértéssel rendelkeznek, valamint affinitásuk van az egyedi vállalatok folyamatos elemzéséhez
 • Ha ezzel mégsem rendelkeznél, akkor is befektethetsz részvényekbe, viszont a passzív ETF-ek jobb lehetőségek lehetnek számodra (lásd lentebb)

Hol fektethetsz részvényekbe:

 • Legkönnyebben egy online brókeren keresztül vehetsz részvényeket. A hamarosan érkező útmutatóm bemutatja lépésről-lépésre, hogy hogyan juthatsz részvényekhez. Addig is iratkozz fel a hírlevélre, hogy értesülj amint a cikk elérhetővé válik.

Ajánlott bejegyzések:

3. Passzív részvény ETF-ek

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Magas

Tőkenyereség, osztalék

Közepes

10+ év

20.000-30.000 Ft

Közepes

A passzív, index-befektetés egy másik módja a tőzsdei részvénybefektetésnek. Itt azonban nem szükséges Neked egyesével kiválogatni, hogy melyik cégbe szeretnél befektetni, helyette egy tőzsdeindexet alkotó összes részvényt egyszerre vásárlod meg.

A legjobb egyedi részvények kiválasztásához ugyanis kellő idő és szakértelem szükséges. Ráadásul több tanulmány is bebizonyította, hogy erre a legjobb befektetők sem képesek – valójában alulteljesítik a piacot (értsd: a piaci átlagnál alacsonyabb hozamot érnek el) [2].

Éppen ezért, a befektetők többségének számára egy passzív, indexkövető ETF jelenti a legjobb részvénybefektetési lehetőséget. Ezzel a teljes piacot megvásárolhatod, így garantáltan elérheted a piaci átlaghozamot, alacsony költségek mellett.

Az ETF (Exchange Traded Fund) lényegében egy olyan részvénykosár, amely által egyszerre több száz vagy akár ezer vállalatba fektethetsz be egyetlen egy vásárlással.

Példa
Az egyik legnépszerűbb ETF a Vanguard S&P 500 ETF, amelyet megvásárolva egyszerre az 500 legnagyobb amerikai vállalatba (pl.: Apple, Microsoft, Google, Facebook, Amazon stb) szerezhetsz résztulajdonjogot (ráadásul jelenlegi árán mindössze kb. 60 euróért).

Warren Buffett – a világ egyik legsikeresebb befektetője – is ezt az eszközt ajánlja:

„A befektetők többségének számára egy alacsony költségű indexkövető alap jelenti a legésszerűbb tőkebefektetést. Azáltal, hogy időszakosan befektet egy indexkövető alapba, a laikus befektető valójában felül tudja teljesíteni a legtöbb befektetési szakembert.”

– Warren Buffett

Jelenleg saját portfólióm is pusztán indexkövető ETF-ekből áll.

Indexkövető ETF: Az egyetlen részvénybefektetés, amire szükséged van?

Warren Buffett – minden idők egyik legjobb befektetője – szerint az indexkövető ETF-ek jelentik a legjobb befektetést. Kíváncsi vagy, hogy miért?
Az alábbi INGYENES mini e-Könyvből megtudhatod ?

Igen! Kérem az e-Könyvem

Részvény ETF-ek mellett léteznek kötvény és ingatlan ETF-ek is. Ezekről a következőkben lesz szó. 

ELŐNYEI

 • Passzív befektetés
 • Legalacsonyabb költségek
 • Adóhatékony eszközök
 • Könnyen kialakíthatsz egy jól diverzifikált portfóliót
 • Alacsonyabb kockázat a részvényekkel szemben
 • Nincs minimum befektetési követelmény
 • Egyik legjobb eszköz a vagyonépítésre

HÁTRÁNYAI

 • Nincs lehetőség töredékes vásárlásra 
 • Nincs lehetőség automatikus befektetésre

Kinek lehet ez a legjobb befektetés:

 • Aki nem rendelkezik kellő szakmai tudással és idővel az egyedi részvények kiválogatásához
 • Aki hosszú távú pénzügyi céljai (pl.: vagyonépítés, pénzügyi szabadság) elérése érdekében szeretne befektetni
 • Aki rendszeresen szeretné befektetni a megtakarításait, költséghatékony módon
 • Aki passzívan szeretne befektetni

Hol fektethetsz ETF-ekbe:

 • Hasonlóan a részvényekhez, mivel az ETF-ek is tőzsdén jegyzett eszközök, egy online brókeren keresztül tudod megvásárolni
 • Lehetőséged van ETF-ekbe fektetni ún. robottanácsadóknál is, például a Finax-nál

Ajánlott bejegyzések: ETF Befektetés, ETF vásárlás menete, Finax passzív befektetés

4. Részvény befektetési alapok

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Magas

Tőkenyereség, osztalék

Közepes

10+ év

30.000-100.000 Ft

Közepes

Az ETF-ekhez hasonlóan, a befektetési alapok számos befektető befizetését gyűjtik össze, majd ezt egyszerre különböző részvényekbe fektetik be. Ezáltal így is egy diverzifikált részvényportfólióra tehetsz szert, anélkül, hogy Neked kellene kiválogatnod az egyedi vállalatokat.

Az egyik fő különbség, hogy míg az ETF-ek passzív alapok, a befektetési alapok általában aktívan kezelt portfóliók.

Ez azt jelenti, hogy az alapkezelő arra törekszik, hogy a teljes piac helyett, csak a legjobb részvényekbe fektessen be. Célja ezáltal, hogy a piacnál magasabb hozamot érjen el, vagyis felülmúlja azt.

Bár ez elméletben jól hangzik, a gyakorlatban ez mégsem így történik – több tanulmány is bebizonyította ugyanis, hogy erre a legjobb befektetők többsége sem képes. Valójában alulteljesítik a piacot.

Ennek egyik oka a magas költségek.

A befektetési alapok egyik fő előnye azonban, hogy a befektetés teljesen automatizálható. Beállíthatod, hogy időközönként automatikusan adjanak hozzá egy megadott összeget a bankszámládról.

Hasonlóan az ETF-ekhez, itt is léteznek olyan befektetési alapok, amelyek kizárólag csak kötvényekbe fektetnek be. Ezekről a későbbiekben esik szó.

ELŐNYEI

 • Könnyedén kialakíthatsz egy diverzifikált portfóliót
 • Vásárolhatsz töredékes egységeket is
 • 100%-an automatizálható 

HÁTRÁNYAI

 • Az aktívan kezelt befektetési alapok általában alulteljesítik a piacot
 • Magas költségek 
 • Magas minimális kezdő tőke

Kinek lehet ez a legjobb befektetés:

 • Aki nem szeretné saját maga kezelni a befektetési portfólióját
 • Aki ragaszkodik az aktív portfóliókezeléshez
 • Aki szeretné automatizálni a befektetéseit magasabb költségek ellenére is

Hol fektethetsz befektetési alapokba:

 • Az ETF-ekkel szemben, amelyeket egy brókercégen keresztül vásárolhatsz meg, a befektetési alapokat egy bankfiókban veheted meg

5. Állampapírok

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Alacsony

Kamat

Alacsony

1-5 év

1.000-10.000 Ft

Alacsony

Az állampapírok (vagy államkötvények) hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Ez azt jelenti, hogy amikor például megvásárolsz egy magyar állampapírt, akkor tulajdonképpen a magyar államnak nyújtasz hitelt / adsz kölcsön.

Ugyanúgy, ahogy Te is kamatot fizetsz hitel esetén  a banknak, az adott állam is időközönként kamatot fog Neked fizetni a kötvény futamideje alatt.

Az államkötvények szinte kockázatmentes befektetésnek számítanak, hiszen a tőkéd visszafizetését egy állam biztosítja.

Na de mi ennek a hátulütője?

Az alacsonyabb kockázat egyidejűleg alacsonyabb hozammal jár.

Vannak olyan állampapírok is, amely kimagasló hozamot kínálnak. Az ezek mögött levő országok hitelkockázata azonban jóval magasabb, sokszor állhatnak csőd szélén.

Ezeket érdemes elkerülni, hiszen államcsőd esetén elveszítheted a pénzed.

Egyedi állampapírok helyett, itt is befektethetsz államkötvény ETF-ekbe vagy kötvény alapokba. Így egyszerre akár több állam kötvényébe, vagy egy adott állam különböző papírjaiba is befektethetsz.

ELŐNYEI

 • Garantált hozam (kivéve, ha egy kockázatos állam papírjaiba fektetsz)
 • A hozam fedezi az inflációt, így megőrzöd pénzed vásárlóerejét az inflációval szemben

HÁTRÁNYAI

 • Jelenleg a kamatok történelmi mélyponton vannak
 • (Majdnem) zéró reálhozam

Kinek lehet ez a legjobb befektetés:

 • Akinek alacsony a kockázati toleranciája
 • Akinek rövid időn belül (kevesebb, mint 5 év) szüksége van a befektetett összegre
 • Akinek stabil pénzáramlásra van szüksége alacsony kockázat mellett (pl.: nyugdíjasok vagy nyugdíjhoz közel álló személyek)
 • Aki ellensúlyozni szeretné a részvényportfólióját biztonságosabb eszközökkel

Hogyan fektethetsz állampapírokba:

 • Ha magyar állampapírt szeretnél vásárolni, akkor azt bankfiókban, postán, brókercégnél, vagy az államkincstár fiókjaiban teheted meg
 • Ha külföldi állampapírt szeretnél vásárolni, akkor ezt legegyszerűbben egy brókercégnél nyitott értékpapírszámlán keresztül teheted meg

6. Vállalati kötvények

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Közepes

Kamat

Alacsony

1-5 év

20.000-100.000 Ft

Közepes

A vállalati kötvények ugyanúgy működnek, mint az állampapírok, azzal a különbséggel, hogy nem egy államnak, hanem egy vállalatnak nyújtasz hitelt.

Mivel a vállalati kötvények mögött vállalatok állnak, általában kockázatosabb eszközöknek számítanak az állampapírokkal szemben.

Éppen ezért magasabb hozamot is kínálnak.

A részvényekhez viszonyítva a vállalati kötvények biztonságosabbak – ezért a hozamuk is alacsonyabb -, mivel először a hitelezők követelései kerülnek kielégítésre, és csak utána fizetik ki a részvényeseket.

Egyedi kötvények vásárlása azonban kockázatos lehet, hiszen ha a vállalat csődbe megy, akkor elveszítheted a pénzed.

Helyette, befektethetsz kötvény alapokba vagy ETF-ekbe, amelyek által tulajdonképpen több vállalat kötvényéből álló, diverzifikált portfólióra tehetsz szert.

ELŐNYEI

 • Alacsony kockázat
 • Garantált hozam, ha a cég jól teljesít
 • A kötvényesek előbb kerülnek kifizetésre, mint a részvényesek

HÁTRÁNYAI

 • Ha nő a kamatláb, akkor a kötvény ára eshet 
 • Ha a kötvény kibocsátója csődbe megy elveszítheted a pénzed
 • Jelenleg a kamatok nagyon alacsonyak

Kinek lehet ez a legjobb befektetés:

 • Aki nagyobb hozamra vágyik, mint amit az állampapírok kínálnak, viszont a kockázati toleranciája alacsony a részvényekhez
 • Akinek stabil pénzáramlásra van szüksége alacsony kockázatok mellett (pl.: nyugdíjasok vagy nyugdíjhoz közel álló személyek)
 • Aki csökkenteni szeretné a portfóliója teljes kockázatát (a kötvények egyensúlyozhatják a részvényeket)
 • Akinek rövid időn belül (kevesebb, mint 5 év) szüksége van a befektetett összegre

Hogyan fektethetsz vállalati kötvényekbe:

 • Egyedi kötvényeket vagy kötvény ETF-eket legegyszerűbben egy brókercégnél nyitott értékpapírszámlán keresztül tudsz vásárolni
 • Ha (kötvény) befektetési alapokba szeretnél fektetni, akkor azt egy bankfiókban teheted meg

Ajánlott bejegyezés: Kötvény útmutató

7. Indexkövető ETF-ek robottanácsadók segítségével

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Magas

Tőkenyereség, osztalék

Magas

10+ év

10 000 Ft

Alacsony

A fentebb tárgyalt passzív, indexkövető ETF-ekbe történő befektetésre a robottanácsadók is további lehetőséget nyújtanak.

Hogy mik is azok a robottanácsadók?

Ezek olyan FinTech cégek, amelyek számítógépes algoritmusokat és automatizált szoftvereket használnak az ügyfelek befektetési portfóliójának összeállításához és kezeléséhez.

Feladatuk, hogy a kisbefektetőket segítsék a legoptimálisabb ETF-ekből álló befektetési portfólió kiválasztásában és kialakításában.

Ehhez általában először egy online kérdőívet kell kitöltened, amely által a robottanácsadó információt gyűjt a céljaidról, pénzügyi helyzetedről, kockázatvállalási hajlandóságodról és tudásodról is.

A megadott válaszok alapján pedig egy személyre szabott ETF portfóliót állít össze, majd a befizetett pénzt ennek megfelelően befekteti, valamint a portfóliódat is automatikusan kezeli.

Magyarországon a legnépszerűbb robottanácsadó a Finax, amely kötvény és részvény ETF-ekből állítja össze a számodra legoptimálisabb portfóliót.

ELŐNYEI

 • Passzív befektetés
 • Alacsonyabb költségek a hagyományos befektetési alapoknál
 • Személyre szabott portfólió
 • Akár 10 000 Ft-al is elkezdhető a befektetés
 • 100%-osan automatizálható a befektetés és a portfóliókezelés

HÁTRÁNYAI

 • Magasabbak a költségek, mintha Te magad vásárolnád meg az ETF-eket
 • Korlátozott befolyásod van arra, hogy melyik ETF-eket vásárolod meg

Kinek lehet jó lehetőség:

 • Aki kis összegeket szeretne rendszeresen befektetni
 • Akinek nincs kellő szakértelme a számára legjobb befektetés kiválasztásában (és nem hajlandó elsajátítani az ehhez szükséges tudást)
 • Aki nem szeretne bajlódni a befektetéseivel
 • Aki 100%-osan automatizálni szerenté a befektetéseit

Hogyan fektethetsz ETF-ekbe robottanácsadókon keresztül:

 • Magyarországon a Finax a legnépszerűbb robottanácsadó, ahol bárki számlát nyithat
 • Készítettem egy részletes áttekintőt, amelyben bemutatom a Finax-ot, elmagyarázom, hogy mi az a robottanácsadó, hogyan történik a befektetés lépésről lépésre, valamint arra is részletesebben kitérek, hogy kinek lehet érdemes igénybe vennie a cég szolgáltatásait

8. Ingatlan

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Magas

Bérleti díj, tőkenyereség

Magas

10+ év

10+ millió Ft

Magas

Az ingatlanbefektetés kétségtelenül a legnépszerűbb befektetési lehetőségek közé tartozik. A vagyonos emberek befektetési portfóliójának is egy fontos eleme.

Ha egy ingatlant vásárolsz, és azt bérbe adod, akkor havi bérleti díj formájában egy rendszeres pénzáramlásra tehetsz szert. Emellett hosszú távon az ingatlanok ára is várhatóan növekedni fog.

A legfontosabb szempontok közé tartozik az ingatlan helyszíne, állapota és a várható lakbér mértéke, leginkább ezeket kell figyelembe venned befektetés előtt.

Befektetéskor azonban nem elég csak kvalitatív szempontból megvizsgálni egy ingatlant. Fontos, hogy a befektetési döntést megalapozott számításokra alapozd (pl.: a várható hozam felbecsülése).

Általában válság idején érdemes ingatlant vásárolni, hiszen ekkor jobb árban juthatsz hozzájuk.

ELŐNYEI

 • Fizikai eszköz
 • Inflációhoz kötött befektetés, hiszen az árak növekedésével lehetőséged van növelni a bérleti díjat is
 • Rendszeres passzív jövedelemre tehetsz szert 
 • Alacsony korreláció más eszközosztályokkal

HÁTRÁNYAI

 • Jelentős tőkét igényel
 • Kevésbé likvid eszköz (nehéz gyorsan eladni és készpénzé váltani)  
 • A megfelelő ingatlan kiválasztása hozzáértést igényel
 • Az ingatlan kezelése és fenntartása a figyelmedet és idődet igényli

Kinek lehet ez a legjobb befektetés:

 • Aki kellő szakértelemmel rendelkezik a legjobb ingatlanok kiválasztásához
 • Aki hajlandó foglalkozni az albérlők kezelésével és az ingatlan fenntartásával
 • Akit érdekelnek a fizikai eszközök és szívesebben fektet ezekbe, mint a láthatatlan pénzügyi eszközökbe
 • Aki kedvező feltételek mellett jut banki hitelhez
 • Aki diverzifikálni szeretné meglévő kötvény- vagy részvényportfólióját

Hogyan fektethetsz ingatlanokba:

 • Ha fizikai ingatlanba szeretnél fektetni, akkor találnod kell valakit, aki el szeretné adni az ingatlanját

9. Ingatlanalapok és ingatlan ETF-ek

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Magas

Tőkenyereség, osztalék

Közepes

10+ év

1.000 – 10.000 Ft

Közepes

A fizikai ingatlanokba történő befektetés jelentős tőkét igényel.

De ki mondta, hogy csak közvetlenül fektethetsz ingatlanokba?

A REITs-eknek (Real Estate Investment Trusts) köszönhetően, ma már akár 1.000 Ft-al is befektethetsz a népszerű eszközbe.

Ezek általában tőzsdén jegyzett vállalatok, amelyek különböző ingatlanokba fektetnek be, üzemeltetik és/vagy finanszírozzák azokat.

A REITs-ek tulajdonképpen ingatlanbefektetési alapok.

A hagyományos befektetési alapok mintájára lettek létrehozva – számos befektető pénzét gyűjtik össze, és ezt nagy mennyiségben egyszerre befektetik, kizárólag ingatlanokba.

Ezáltal tehát lehetőséget adnak arra, hogy akár a világ más-más részein levő, több száz (vagy akár ezer) ingatlanból álló portfólióba fektess egyetlen vásárlással.

A REITs-ek olyan szabályozások alá esnek, amely szerint a bérbe adott ingatlanokból származó jövedelem nagy részét kötelességük kifizetni osztalék formájában a részvényeseknek.

Ingatlan ETF-ek által egyszerre több REITs-be is befektethetsz, így diverzifikálva a kockázatot a különböző ingatlanalapok között.

ELŐNYEI

 • Kevés pénzel is megvásárolhatók
 • Ingatlanokba fektethetsz be anélkül, hogy saját magad kellene megvásárold magát a fizikai ingatlant
 • Magasfokú likviditás
 • Diverzifikált ingatlanportfólió 

HÁTRÁNYAI

 • A növekvő kamatok negatív hatással vannak a REITs-ek árazására
 • Nehéz a legjobb egyedi REIT kiválasztása

Kinek lehet ez a legjobb befektetés:

 • Aki ingatlanokba szeretne fektetni anélkül, hogy saját magának kellene ingatlant vásárolnia, kezelnie és finanszíroznia
 • Aki diverzifikálni szeretné részvény- vagy kötvényportfólióját
 • Aki magasabb osztalékhozamot szeretne a hagyományos részvényeknél

Hogyan fektethetsz REITs-ekbe:

 • A tőzsdén jegyzett REITs-eket, valamint ingatlan ETF-eket ugyanúgy egy brókercégen keresztül tudod megvásárolni, mint a részvényeket

10. Fizesd vissza a fogyasztási hiteledet

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Alacsony

Felszabadított jövedelem

Alacsony

Alacsony

Garantált hozamra vágysz? Fizesd vissza a magas kamatozású hiteleidet.

Például, ha rendelkezel fogyasztói hitellel, amelyre 10%-os kamatot kell fizetned, akkor érdemes azt mielőbb visszafizetned.

Ennek törlesztése ugyanis több éven át 10%-os garantált megtérülést jelent. Ezt a 10%-ot különben a banknak fizetnéd kamat formájában.

Ráadásul, az adósságaid törlesztésével a jövőbeni megtakarításaidat is növelheted.  A felszabadított összeget pedig befektetheted a fentebb említett jövedelemtermelő eszközökbe.

Fontos megemlíteni, hogy ez az ún. rossz hitelekre vonatkozik (pl.: hitelkártya, személyi kölcsön, autó hitel és egyéb fogyasztási hitelek). Egy alacsony kamattal rendelkező jelzáloghitel nem tartozik ezek közé.

ELŐNYEI

 • Garantált hozam
 • Pénzt szabadíthatsz fel befektetésre

HÁTRÁNYAI

 • Nagy mennyiségű hitel esetén, sok időbe telhet, amíg sikerül visszafizetni az összes hitelt

Néhány szó a kriptovalutákról

Hozampotenciál

Hozam forrása

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Nagyon magas

Árváltozás

Nagyon magas

1 euró

Nagyon magas

Bár a kriptovaluták nem számítanak befektetésnek, az utóbbi időben kimagasló népszerűségnek örvendenek, így érdemes néhány szót említeni erről az eszközről is.

Sokan ugyanis befektetési szándékkal vesznek kriptovalutát. Ezek azonban spekulatív eszközök, hiszen nincs jövedelemtermelő képességük. Értékük kizárólag a kereslettől és kínálattól függ.

Ha egy részvénybe fektetsz, akkor tulajdonképpen egy céget vásárolsz meg, pontosabban résztulajdonjogot szerzel belőle. Ha a cég jól teljesít, akkor ezt az ára is tükrözni fogja. Emellett, osztalékot is kaphatsz.

Ellenben a kriptovaluták mögött nincs semmi kézzelfogható. Nem termelnek számodra semmit.

Értékük pusztán azért nő, mert más valaki hajlandó többet fizetni érte, mivel az a személy is azt feltételezi, hogy egy harmadik személy később neki is többet fog fizetni.

Ha mindenképpen ragaszkodsz a kriptovalutákhoz, akkor van egy ökölszabály, amely szerint a teljes vagyonod legfeljebb 5%-át fektetheted spekulatív eszközökbe.

Így abban az esetben, ha elveszíted a teljes tőkéd, ez nem lesz nagy hatással a pénzügyi helyzetedre.

ELŐNYEI

 • Magas hozampotenciál rövid időn belül
 • Blockchain technológia 

HÁTRÁNYAI

 • Nagy volatilitás (áringadozás)
 • Magas árazás 
 • Könnyen elveszítheted az összes pénzed

Olvasd el a kriptovalutákról készített útmutatómat: Kriptovaluta útmutató kezdőknek

3. FEJEZET:

Hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetést?

Nem létezik egyetlen egy olyan befektetési lehetőség, amely mindenki számára megfelelő lenne.

A számodra legmegfelelőbb befektetés kiválasztásához számos tényezőt figyelembe kell venned.

Ezek közé tartozik a kockázati toleranciád, tudásod, valamint, hogy mennyi segítséget szeretnél a befektetéseid során.

legjobb befektetés

1. A befektetési időtávod

Mikor van szükséged a befektetett pénzre, néhány hónapon vagy 1-2 éven belül? Ellenben, hosszú távon (10+ év) tervezel vagyont építeni?

A befektetési időtávod fontos meghatározója a számodra legalkalmasabb befektetésnek.

Ha rövid időn belül szükséged lehet a befektetett pénzre, akkor valamilyen likvid és alacsonyabb kockázatú eszköz a legalkalmasabb számodra. Ez lehet például állampapír vagy vállalati kötvény.

Ha azonban csak 10+ év múlva lesz szükséged a pénzre, akkor érdemes lehet magasabb kockázattal járó eszközökbe fektetned (pl: ingatlanok, részvény ETF-ek). Ezek ugyanis magasabb hozamot kínálnak.

Bár rövid távon a kockázatos eszközök árfolyama ingadozhat, válság idején pedig nagyot is eshet, ha hosszú időtávval rendelkezel, akkor kivárhatod míg a piac helyreáll.

A rövid távú piaci esések tehát nem befolyásolják a pénzügyi helyzetedet.

Ellenben, ha nem az időtávodnak megfelelő eszközt választasz, akkor nagyon hamar veszteség érhet.

2. A kockázatvállalási hajlandóságod

A legjobb befektetés az, ahol a kockázatvállalási hajlandóságodhoz mérten a lehető legmagasabb hozamot kapod, a legalacsonyabb költségek mellett.

Mekkora kockázatot vagy hajlandó elvállalni? Mennyire tudod elviselni a befektetéseid értékének ingadozását? Hajlandó vagy-e nagyobb kockázatot vállalni cserébe a nagyobb hozamért?

A kockázati tűrőképességed lehet pszichológiai, de a pénzügyi helyzeted is meghatározhatja.

Több kutatás is bebizonyította, hogy az agyunk úgy működik, hogy kétszer olyan erősen érezzük a veszteség fájdalmát, mint egy egyenértékű nyereség élvezetét. [3]

A kockázati toleranciád határozza meg többek között az eszköz allokációdat – azaz, hogy hogyan osztod fel a portfóliódat a különböző eszközök között.

Ha alacsony a kockázati tűrőképességed, akkor portfóliód nagyobb részét tehetik ki az olyan biztonságosabb befektetések, mint az állampapírok és vállalati kötvények.

A nagyobb kockázatot kedvelők a portfóliójuk nagyobb (vagy teljes) részét fektethetik részvényekbe és/vagy ingatlanokba. (Nyilván, a többi szempontot is figyelembe tartva.)

3. A tudásod

A befektésekkel kapcsolatos tudásodnak is fontos szerepe van a megfelelő eszköz kiválasztásában.

Egyedi kötvények, részvények vagy ingatlanok elemzése és kiválasztása kellő szakmai tudást igényel.

Ezzel szemben az állampapírok, ETF-ek és befektetési alapok kevesebb hozzáértést igényelnek.

4. Mennyi segítséget szeretnél?

Egy másik fontos szempont, amit figyelembe kell venned, hogy milyen fajta befektető vagy, és mennyi segítséget szeretnél befektetéseid során.

1. Egyéni befektető
 • folyamatosan követed a legjobb befektetési lehetőségeket, és különböző részvényeket, kötvényeket vagy ingatlanokat elemezel;
 • te magad állítod össze, majd kezeled a befektetési portfóliódat;
 • kellő idővel és tudással rendelkezel a felsorolt feladatok teljesítésére;

Az alábbi eszközök lehetnek alkalmasak számodra: egyedi részvények, vállalati kötvények, ingatlanok.

2. Bízd a befektetéseid másra
 • Ebben az esetben két főbb lehetőség adódik:
  • befektetéseid egy robottanácsadóra bízhatod, aki néhány kérdésre adott válasz alapján összeállít egy számodra alkalmas portfóliót és kezeli azt, illetve passzívan fektet be ETF-ekbe;
  • befektetéseid egy alapkezelőre bízhatod, aki megpróbálja helyetted aktívan kiválasztani a legjobb eszközöket, illetve a portfóliódat is kezeli (ezek a szakemberek általában alulteljesítik a piacot);
 • Robotpilótára szeretnéd állítani a befektetéseid, és a 100%-os kényelemért hajlandó vagy magasabb díjakat fizetni (a robottanácsadók által felszámolt díjak általában jóval alacsonyabbak);

Az alábbi eszközök lehetnek alkalmasak számodra: robot-tanácsadók által összeállított portfóliók, részvény, kötvény, valamint ingatlan befektetési alapok.

3. Passzív befektető
 • ez tulajdonképpen a fenti két opció ötvözete, ugyanis nem kell neked elemezned, és kiválogatnod a cégeket vagy ingatlanokat, viszont te magad kell megvásárold az eszközöket;
 • manapság azonban már pár perc alatt megteheted ezt néhány kattintással az okostelefonodon;
 • hajlandó vagy havi 1-2 percet rászánni arra, hogy te magad fekteted be a pénzed a legalacsonyabb díjak és magasabb hozamok elérése érdekében;

Az alábbi eszközök lehetnek alkalmasak számodra: passzív, indexkövető ETF-ek (részvény, kötvény vagy ingatlan)

Gyakori kérdések

Mibe fektessem a pénzem?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen ahányféle ember annyiféle válasz. A
A megfelelő eszközök kiválasztásához olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint az anyagi helyzeted, kockázattűrő képességed, befektetési időtávod, (pénzügyi) céljaid és a tudásod.

A cikkben felsorolt befektetési lehetőségek azt a célt szolgálják, hogy megtalálhasd a személyes helyzetednek megfelelő eszközt. A cikk többek között ennek kiválasztásában is útmutatást nyújt a fentebb felsorolt tényezőket figyelembe véve.

Mibe fektessek 1, 10 vagy 20 millió forintot?

Bár a rendelkezésedre álló összeg is meghatározó tényező lehet, hogy melyik befektetési lehetőség elérhető számodra (pl.: 1 millió forinttal nehezen veszel ingatlant), nem az összeg az első számú szempont a legjobb befektetés kiválasztásakor.

A fent említett befektetési ötletek szinte mindegyikébe lehetőséged van befektetni 1, 10 vagy 20 millió forintot.  

Sokkal fontosabb azonban, hogy az időtávodnak, kockázati toleranciádnak és tudásodnak megfelelő eszközbe fektess be.

Melyik a legjobb rövidtávú befektetés?

Rövid távú célra valamilyen magas likviditású (könnyen eladható) és alacsony kockázatú eszköz felel meg. Ezek lehetnek állampapírok, vállalati kötvények vagy akár egy szimpla bankbetét is.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy mit is jelent pontosan a rövid táv. Néhány hetet? Pár hónapot? 2-3 évet?

Ha néhány héten vagy pár hónapon belül szükséged van a pénzre, akkor érdemesebb lehet azt egy bankszámlán elhelyezni.

Magas hozam, alacsony kockázat?

Ilyen nem létezik. Aki mégis ezt keresi délibábot kerget.

A hozam és a kockázat kéz a kézben jár, így magas hozam csakis magasabb kockázat mellett érhető el.

A következő cikkben olvashatsz erről bővebben is: Befektetés fogalma és alapjai

Összegzés: Mibe fektessem a pénzem?

Remélem most már Te is megtudod válaszolni az alábbi kérdést: “Mibe fektessem a pénzem?”

Manapság már kortól, fizetéstől vagy szakértelemtől függetlenül bárki befektethet akár 1.000 Ft-al kezdve is. Ehhez nincs szükséged másra, mint egy okostelefonra.

A befektetés a hosszú távú vagyonépítés legjobb módja.

Számos befektetési lehetőség áll a rendelkezésedre – az alacsony kockázatú eszközöktől kezdve, a magas hozamot kínáló kockázatos lehetőségekig.

A számodra legjobb befektetés főként az időtávodtól, kockázati tűrőképességedtől és a befektetési tudásodtól függ.

Most pedig tőled szeretném hallani. Melyik befektetési lehetőség tetszik Neked a legjobban?

Írd meg hozzászólásban. Kíváncsian várom!

19 thoughts on “Mibe fektessem a pénzem? Legjobb 10 befektetési lehetőség (2023)”

 1. Nagyon jól összeszedett cikk, gratula!

  Egy kérdésem lenne az ETF-ekkel kapcs. Mi a különbség az ETF és az index fund között?

  Reply
  • Szia! Köszönöm és örülök, hogy tetszett!

   Jó kérdés! Az ETF valójában az index fund egy fajtája.
   Ez mindössze annyit jelent, hogy az adott eszköz egy tőzsdeindexet követ.

   Ugyanakkor, index fund lehet passzív befektetési alap is, amit angolul index *mutual* fund-nak hívnak.

   Amerikában (ezért a legtöbb amerikai blogon is) index fund alatt leggyakrabban passzív befektetési alapokat értenek, mivel ezek a legismertebb passzív eszközök ott. Ezzel szemben, Európában (és Magyarországon) inkább a passzív ETF-ek a népszerűek, ezért általában ezekre gondolunk, ha index fund-ról beszélünk.

   Ha további kérdésed van kérlek szólj 🙂

   Reply
  • Szia,

   Örülök, hogy hasznosnak találtad a cikket. Tanácsot adni nem tudok, viszont útmutatást szívesen nyújtok, és segítek, amiben tudok. A kapcsolat fül alatt megtalálod az elérhetőségeimet.

   Reply
 2. Szia Norbi!

  Szuper cikk, köszi!

  Úgy döntöttem, hogy a Finax-nál nyitok számlát, ott kezdem el a befektetést, közben pedig igyekszem minél többet tanulni (bár sajnos nincs túl sok időm). Jelenleg nem érzem elég magabiztosnak magam, hogy saját kezűleg összeállítsam a saját portfólióm.

  A cikkeid nagyon sokat segítettek, köszönöm mégegyszer.

  Üdv,
  Tomi

  Reply
  • Szia Réka. Az InteractiveBrokers-t és a Degirot használom, viszont külföldön élek, ezért számomra a TBSZ nem elérhető. Ez többek között az oka annak, hogy nem magyar brókert választottam.

   Üdv,
   Norbi

   Reply
   • Szia Norbi!
    Ezt a TBSZ dolgot kicsit ki tudnád fejteni? Magát a TBSZ-t ismerem, a kérdés az, hogy aki külföldi adóilletőségű annak egyáltalán nincs lehetősége TBSZ számlát vezetni?

    köszönöm,
    András

    Reply
    • Szia András!

     A TBSZ előnye, hogy meg tudod spórolni a befektetéseid után fizetendő 15%-os kamat- és árfolyamnyereségadót, ha legalább 3-5 évig a TBSZ számládon tartod a befektetéseidet. Tulajdonképpen teljes adómentességben részesülhetsz, ha 5 évig nem bolygatod a befektetéseidet.

     Igen, ez kizárólag Magyarországon elérhető, magyar adóügyi illetőségű személyeknek. Én például Hollandiában élek jelenleg, így nem nyithatok TBSZ számlát (ugyanis adóügyi illetőségem itt van Hollandiában).

     További infókért ajánlom figyelmedbe ezt a cikket, nagyon jól összefoglal minden fontosabb tudnivalót.

     Sok sikert!

     Üdv,
     Norbi

     Reply
 3. Szép napot kívánok neked!Nagyon tettszik az egész összeállításod.Sokat tanultam máris belőle.Nekem rengeteg időm van akár éjjel is,türelmem is nagy,csak a pénzem nem sok:( pedig szívesen be fektetnék öt évre is kevés pénz indulással,ha nem lenne kockázat és normális érezhető nyereség,mégha nem is milliók.Szuper a cikked és köszönöm,hogy be avattál a tudásaidba!

  Reply
  • Köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy hasznosnak találtad a cikket.

   Kis összegekkel is el lehet kezdeni a befektetést. Ott vannak például az állampapírok, amelyek ráadásul szinte kockázatmentesek. Igaz, hogy ezekkel a vagyonodat gyarapítani nem fogod, de a pénzed vásárlóerejének megőrzésére jó eszközök lehetnek. A vagyongyarapításhoz kockázatot kell vállalnod, kockázat nélkül nincs haszon.

   Ajánlom figyelmedbe a következő cikkemet: https://dolgospenz.hu/befektetes-kezdoknek/

   Ha kérdésed merülne fel, írj bátran.

   Üdv,
   Norbi

   Reply
 4. Szia!

  Tetszik a cikk, nagyon alaposnak és jól összeszedettnek találom. Egy kérdésem lenne! Én is az IBKR-t használom ( nem túl rég óta ) és rákerestem a Vanguard S&P 500 ETF-re, de kidobott 4-5 féle találatot és nem tudom pontosan melyik az amelyikről te írsz mint az egyik legjobb befektetés. Letudnád esetleg nekem írni ennek a részvénycsomagnak a pontos megnevezését, úgy ahogy az IBKR kereskedő felületén meglehet találni? Nagyon hálás lennék érte!

  Köszönöm szépen!

  Reply
  • Szia László!

   Köszönöm. Örülök, hogy hasznos volt a cikk.

   Én nem azt írtam, hogy az S&P 500 az egyik legjobb befektetés. Az indexkövető ETF-ekről írtam általánosan, az S&P 500-at azért említettem példaként, mert ez talán a legnépszerűbb részvényindex.

   Nem tudom pontosan melyik 5 ETF-re gondolsz, mert nekem még annál is több találatot kidobott. Először is az amerikai székhelyű ETF-ek számunkra nem elérhetőek (EUs szabályozások miatt), így csak UCITS jelöléssel ellátott ETF-eket vásárolhatsz meg (ezek felelnek meg a szükséges szabályozásoknak). Másodszor egy ETF több pénznemben és tőzsdén is elérhető, ezért is láthatsz többet belőlük. Végül de nem utolsó sorban ugyannak az ETF-nek létezhet accumulating (Acc) és distributing (Distr.) verziója is. Előbbi automatikusan visszaforgatja a kapott osztalékot, míg az utóbbi kifizeti azt. Magyarországon az accumulating ETF-ek előnyösebbek adóhatékonyság szempontjából.

   Ajánlom figyelmedbe a justETF.com oldalát, ez egy nagyszerű ETF kereső oldal. Rákereshetsz ay S&P 500-ra és kidobja neked, hogy milyen S&P 500 ETF-ek elérhetőek Európában, amelyeket össze is hasonlíthatsz.

   Én most random kiválasztottam egyet (katt ide). Ha itt rákattintasz a Listing gombra, akkor láthatod, hogy melyik tőzsdéken jegyzik az ETF-et, illetve mi az ETF tickerje. Ebben az esetben a VUAA, amely az InteractiveBrokers-nél is elérhető.

   Mégegyszer mondanám, hogy sehol nem írtam azt, hogy az S&P 500 lenne a legjobb befektetés. Én sem abba fektetek.

   Általában nem szeretem megosztani, hogy melyik ETF-ebe fektet, mert az emberek hajlamosak lemásolni anélkül, hogy megértenék a választásom mögötti érveket. Ezek megértése nélkül pedig nehéz kitartani egy adott portfólió mellett, amely a szuboptimális befektetési teljesítmény egyik leggyakoribb oka.

   Jelenleg éppen egy e-Könyvön dolgozom, amelyben az ETF portfóliók gyakorlatban történő kialakítását és felépítését fogom bemutatni lépésről-lépésre. Tulajdonképpen egy kézikönyv lesz, amellyel bárki felépíthet egy személyre szabott ETF portfóliót, ideértve az egyes ETF-ek kiválasztását is (és természetesen a mögötte húzódó elveket). Ha feliratkoztál a hírlevelemre, akkor értesíteni foglak, amint elkészültem vele (várhatóan még idén).

   Jó hétvégét!

   Üdv,
   Norbi

   Reply

Leave a Comment