Befektetési lehetőségek: a 10 legjobb befektetés 2023-ban

| Utoljára frissítve: augusztus 14, 2023

A leírtak az író személyes véleményét tükrözik, és nem minősülnek befektetési tanácsnak. Olvasd el a teljes kockázati tájékoztatót.

Mibe fektessem a pénzem? Melyik a legjobb befektetés? – gyakran felmerülnek ezek a kérdések. Ha ez veled is így történt, akkor jó helyen vagy! Ebben a cikkben megnézzük melyek a legjobb befektetési lehetőségek 2023-ban.

Valószínűleg Te is hallottad már, hogy ha vagyont szeretnél építeni és meg akarod alapozni a pénzügyi jövődet, akkor be kell fektetned

Ha ez nem lenne elég ok, akkor elég csak emlékeztetned magad, hogy a magas infláció miatt a pénzed évről-évre veszít az értékéből. 5%-os inflációval számolva, egy 10 millió forintos megtakarítás 20 év múlva már csak 3,7 milliót fog érni valójában.

Befektetés által nemcsak az inflációtól védheted meg a pénzed, hanem a vagyonodat is jelentősen gyarapíthatod.

Manapság azonban könnyű elveszni a befektetési lehetőségek sokaságában. Emiatt nehéz eligazodnod, hogy melyik is a legjobb befektetés számodra. A megfelelő eszköz kiválasztása azonban kulcsfontosságú, hiszen egy rosszul választott befektetéssel milliókat veszíthetsz.

Ettől a veszteségtől szeretnélek megóvni. Ebben a cikkben megnézzük, hogy mibe érdemes befektetni napjainkban, valamint azt is, hogy hogyan választhatod ki a számodra legalkalmasabb lehetőséget.  

10 napos befektetési tanfolyam ingyenesen

Tanuld meg a befektetések alapjait 10 nap alatt és kezdd el gyarapítani a vagyonodat

befektetési tanfolyam
Kérem az első leckét!

1. FEJEZET:

Mi az a befektetés és miért fontos befektetni?

Mielőtt a legjobb befektetésekről beszélnénk, érdemes tisztáznunk néhány fontos tudnivalót.

Először megnézzük, hogy pontosan mit is nevezünk befektetésnek, és mit jelent befektetni.

Ezután azt is megnézzük, hogy miért nem elég pusztán megtakarítani, és miért kulcsfontosságú befektetni.

befektetés

Befektetés fogalma: mi a befektetés?

Befektetés alatt egy olyan hosszú távú folyamatot értünk, amely részeként jövedelemtermelő eszközöketvásárlunk annak reményében, hogy a jövőben haszonra tegyünk szert.

Úgy is mondhatjuk, hogy a befektetés a mai fogyasztásról való lemondást jelenti, annak érdekében, hogy a jövőben többet fogyaszthassunk.

A hozamod az alábbi két forrásból származhat (egyszerre akár mindkettőből is):

 1. Tőkenyereség / árfolyam-növekedés: ez a befektetéseid értékének növekedését jelenti
 2. Pénzáramlás: ez jellemzően a befektetéseid után kapott osztalékot vagy kamatot jelenti

Ha többet tanulnál a befektetések alapjairól, akkor ajánlom figyelmedbe a következő cikkemet: Befektetés fogalma és alapjai kezdőknek

Befektetés vs. spekuláció

Rendkívül fontos, hogy tudd mi a különbség a befektetés és a spekuláció között. 

Sokan abba a hibába esnek, hogy azt hiszik befektetnek, pedig igazából spekulálnak. Ekkor váratlan veszteségek érthetnek. 

Az alábbi táblázat jól összefoglalja a befektetés és a spekuláció közötti különbségeket:

befektetés vagy spekuláció

Miért kulcsfontosságú befektetni?

Két fő ok miatt fontos befektetned:

 1. Egyrészt azért, mert megőrizheted és növelheted a pénzed vásárlóerejét az inflációval szemben
 2. Másrészt azért, mert gyarapíthatod a vagyonodat, amely által megalapozhatod a pénzügyi jövődet és/vagy elérheted a pénzügyi szabadságot

1. Infláció elleni védekezés 

Az infláció miatt az árak évről-évre emelkednek. 2022-ben Magyarországon 14,5% volt az éves átlagos infláció, ami 25 éves csúcsot jelentett. 2023-ban még ennél is rosszabb a helyzet, az év első felében mindegyik hónapban 20% felett volt az infláció.[1] 

Ilyen körülmények között a legnagyobb hiba, amit befektetőként elkövethetsz, ha készpénzben tartod a megtakarításaidat, hiszen az infláció folyamatosan roncsolja a pénzed vásárlóerejét.

Például: nézd meg mi történik 1 000 000 Ft-al 30 év alatt, mindössze 5%-os inflációt feltételezve:

 • ma: 1 000 000 Ft
 • 1. év: 952 380 Ft
 • 5. év: 783 526 Ft
 • 10. év: 613 913 Ft
 • 15. év: 481 017 Ft
 • 20. év: 376 889 Ft
 • 25. év: 295 302 Ft
 • 30. év: 231 377 Ft

Az eredmény? 30 év alatt az egymillió forintos megtakarítás 768 622 forintot veszített az értékéből. Magyarul: elveszítette értékének 80%-át!

Éppen ezért mondják, hogy az infláció láthatatlan, de GARANTÁLT veszteség!

A megoldás? A befektetés! 

A pénzed befektetése által ugyanis megvédheted a megtakarításaidat az inflációtól, és megőrizheted a pénzed vásárlóerejét

Jól tükrözi ezt a lenti ábra, amely 1 dollár inflációval igazított értékének (reálértékének) alakulását mutatja különböző befektetési eszközökben tartva (pl.: részvények, kötvények, arany vagy készpénz dollárban) 1802-2021 között:

Az ábra alapján a következő következtetések vonhatók le:

 • Az infláció miatt a készpénz (DOLLAR) értéke 95%-ot csökkent ez idő alatt
 • A részvények (STOCKS), kötvények (BONDS), kincstárjegyek (BILLS) és az arany (GOLD) reálértéke növekedett (értsd: értékük az inflációt meghaladva növekedett!)

Magyarán: történelmi adatok alapján, ha készpénzben tartottad a pénzed, akkor az infláció miatt nagyot buktál, míg ha befektetted, akkor megőrizhetted a megtakarításaid vásárlóerejét. 

2. Építs vagyont, és érd el a pénzügyi céljaidat

Befektetések által nemcsak a pénzed vásárlóerejét őrizheted meg, hanem a vagyonodat is jelentősen gyarapíthatod (erre a fenti ábra is rámutatott).

A befektetés a gazdagok fő eszköze a vagyonépítésre.

Akár a nyugdíjas éveidre szeretnél megtakarítani, akár a pénzügyi szabadság elérése érdekében szeretnéd gyarapítani a vagyonodat, munkára kell fognod a pénzed (értsd: be kell fektetned!).

Minél korábban kezdesz el befektetni, annál tovább élvezheted a kamatos kamat vagyonépítő erejét:

kamatos kamat ábrázolva
(A fenti számítás 3%-os inflációval számol, és azt feltételezi, hogy a havi betéteket minden évben az inflációval megegyező mértékben növeljük. A második évben tehát minden hónapban 30.900 forint kerül befektetésre.)

A DolgosPénz kamatos kamat kalkulátora segítségével Te is pillanatok alatt végezhetsz hasonló számításokat a saját paramétereid (pl.: havi betét, hozam stb.) alapján.

2. FEJEZET:

Mibe fektessem a pénzem?

Remélhetőleg most már tudod mit is jelent befektetni, és különbséget tudsz tenni a befektetés és a spekuláció között.

Ha úgy döntöttél, hogy Te is be szeretnél fektetni, akkor itt az ideje, hogy megnézzük milyen befektetési lehetőségek közül választhatsz.

Készen állsz?

befektetési lehetőségek

A legjobb befektetési lehetőségek

A „befektetések” szó hallattára sokan azt gondolják, hogy ez csak a kiváltságosok, gazdagok számára elérhető tevékenység.

Ez nem állhatna távolabb az igazságtól!

Ma már számos befektetési ötlet létezik mindenki számára, kortól, jövedelemtől, anyagi helyzettől és karriertől függetlenül.

Az olyan biztonságos pénzügyi befektetésektől kezdve, mint az állampapírok, a magasabb hozamot kínáló – ugyanakkor magasabb kockázattal járó – részvényekig számos befektetési lehetőség közül választhatsz.

A következőkben bemutatott befektetés lehetőségek mindegyikét az alábbi szempontok alapján kategorizáltam, hogy megkönnyítsem számodra a választást:

befektetési lehetőségek szempontjai

1. Egyedi részvények

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Tőkeigény

Kellő hozzáértés

Magas

Magas

10+ év

1 000 Ft

Magas

részvények kétségtelenül a legnépszerűbb befektetési lehetőségek egyike. Véleményem szerint majdnem mindenkinek kellene részvényekbe fektetnie. 

Hogy miért? 

A történelem során a részvénybefektetés bizonyult a hosszú távú vagyonépítés egyik legjobb módszerének az átlagember számára.[2]

Az Investopedia szerint történelmileg az amerikai részvények produkálták hosszú távon a legmagasabb hozamot, felülmúlva az összes többi befektetést. Ha 1928-ban befektettél volna 100 dollárt az S&P 500 részvényindexbe, akkor az 2021 végére több, mint 700 ezer dollárra növekedett volna.[2]

De miért is ennyire nagyszerű befektetések a részvények? 

A részvények tulajdonjogot megtestesítő értékpapírok. Ha egy cég részvényébe fektetsz be, akkor tulajdonképpen a résztulajdonosává válsz.

Példa
Bármennyire is hihetetlen, de egy Apple részvény vásárlása esetén a vállalat egyik tulajdonosává válsz, az Apple egy kis részét magadénak tudhatod.  

A technológiai innováció és a gazdaság növekedése révén jellemzően a vállalatok is növekednek, és egyre több nyereséget termelnek. Ebből Te, mint résztulajdonos, is hasznot húzhatsz, mégpedig egyszerre kétféleképpen:

 1. Árfolyamnyereséged keletkezik
 2. Osztalékokat kapsz a cégektől 
Példa
Az Apple példát folytatva, résztulajdonosként az alábbi két forrásból származhat hozamod:
 1. Árfolyamnyereség: ha az Apple jól teljesít és évről-évre növekszik, akkor a részvény árfolyama is növekedni fog. Tegyük fel, hogy 100 euróért vásároltál meg egy részvényt, és egy múlva 150 euróra növekszik. Ebben az esetben 50 euró árfolyamnyereséged keletkezett
 2.  
 3. Osztalék: ha az iPhone és MacBook eladásokból az Apple nyereségre tesz szert, akkor a cég vezetősége dönthet úgy, hogy ennek egy részét kifizeti osztalékként a részvényeseinek. Természetesen ez Téged is megillet, ezért minden egyes részvényed után osztalékot fogsz kapni, jellemzően negyedévente.

Bár történelmileg hosszú távon a részvénypiac mindig emelkedett, ez nem volt igaz mindegyik részvényre. Voltak cégek, amelyekkel nagyot nyerhettél, de voltak olyanok is, amelyekkel nagyot bukhattál. 

A nehézséget éppen a nyertesek megtalálása jelenti, ugyanis ez jelentős időt és szakértelmet igényel. 

ELŐNYEI

 • Magas hozampotenciál
 • Bárki számára elérhető befektetési lehetőség
 • Kis összeggel is elkezdhető 
 • Magas likviditás (bármikor adható és vehető)

HÁTRÁNYAI

 • Az egyedi részvények kiválasztása jelentős szakértelmet igényel
 • Magas kockázat
 • Szinte lehetetlen kiválasztani a legjobb egyedi részvényeket

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: 

 • Az egyedi részvényekbe való pénzbefektetés azok számára lehet alkalmas, akik kellő idővel és hozzáértéssel rendelkeznek, valamint affinitásuk van a különböző részvények folyamatos elemzéséhez és nyomon követéséhez 
 • Ha ezzel mégsem rendelkeznél, akkor is befektethetsz részvényekbe ETF-eken vagy befektetési alapokon át, amelyek alkalmasabbak lehetnek számodra (lásd lentebb)

Hol fektethetsz részvényekbe:

 • Mivel a részvények tőzsdén jegyzett eszközök szükséged van egy brókercégre, amely hozzáférést biztosít a különböző tőzsdékhez. Ha sikerült brókert választanod, akkor értékpapírszámlát kell nyitnod az adott szolgáltatónál, amely manapság online is elvégezhető (nagyjából 10-15 percbe telik).
 • részvény vásárlás folyamatát bemutató útmutatóm részletesen ismerteti az értékpapírszámla-nyitás és a vásárlás menetét

Ha többet szeretnél tudni a részvénybefektetésről:

2. Részvény ETF-ek

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Tőkeigény

Kellő hozzáértés

Magas

Közepes

10+ év

20 000 – 40 000 Ft

Közepes

Az ETF-eken át történő befektetés egy másik módja a részvénybefektetésnek.

Az eszköz megértéséhez vegyük példaként az S&P 500 indexet, amelyre gondolhatsz úgy, mint egy részvénykosárra, amely az 500 vezető amerikai vállalatot tartalmazza (Apple, Tesla, Amazon, Microsoft, Facebook, Google és társaik).

Mi az az ETF?
Forrás: Earningswinner.com

Általánosan beszélve két lehetőséged van:

 1. Megvásárolhatod a teljes részvénykosarat, azaz mind az 500 céget (tulajdonképpen a teljes amerikai részvénypiacot)
 2. Az 500 cég közül megpróbálhatod kiválasztani kizárólag a legjobbakat (ezáltal a piacot próbálod felülmúlni)

A legjobb egyedi részvények kiválasztása azonban jelentős szakértelmet igényel. Ráadásul több tanulmány is rámutatott arra, hogy a profi befektetők többsége sem képes erre. Valójában alulteljesítik a piacot (értsd: a piaci átlagnál alacsonyabb hozamot érnek el).[3] [4]

Ha a profiknak nem sikerül kiválasztani a legjobb részvényeket, vajon Neked sikerülni fog? A választ rád bízom! 

De szerencsére nem is kell ezzel bajlódnod, ugyanis ott vannak az ETF-ek.

Egy ETF (Exchange Traded Fund) – magyarul: tőzsdén kereskedett alap – tulajdonképpen egy olyan részvénykosár, amely által több száz vagy akár ezer vállalatba fektethetsz be egyetlen vásárlással

Példa
Egy S&P 500 ETF-et megvásárolva például egyszerre az 500 vezető amerikai vállalat (Apple, Tesla, Facebook, Google, Amazon) résztulajdonosa lehetsz (ráadásul 2023. augusztusi árfolyama alapján mindössze kb. 84 euróért).

Ez persze csak egy példa, és az S&P 500 nem feltétlenül a legjobb befektetés. Számos további ETF közül választhatsz (pl.: adott iparágat lekövető ETF-ek, a teljes világot lefedő ETF-ek).

Az ETF-ek virágkorukat élik napjainkban[5], ugyanis egyre több befektető számára válik egyértelművé, hogy nem képesek kiválasztani a legjobb egyedi részvényeket. 

Ehelyett ETF-eken át megvásárolhatják a teljes részvénypiacot, és hasznot húzhatnak a piac hosszú távú növekedéséből:

Forrás: Yahoo Finance. Megjegyzés: az ábra az S&P 500 teljesítményét mutatja.

Figyelem!
A befektetések múltbeli hozama nem jelent garanciát a jövőre!

Warren Buffett – minden idők egyik legsikeresebb befektetője – is ezt az eszközt ajánlja:

„A befektetők többségének számára egy alacsony költségű indexkövető alap jelenti a legésszerűbb tőkebefektetést. Azáltal, hogy időszakosan befektet egy indexkövető alapba, a laikus befektető valójában felül tudja teljesíteni a legtöbb befektetési szakembert.”

– Warren Buffett

Jelenleg saját portfólióm is pusztán indexkövető ETF-ekből áll.

Indexkövető ETF: Az egyetlen részvénybefektetés, amire szükséged van?

Warren Buffett – minden idők egyik legjobb befektetője – szerint az indexkövető ETF-ek jelentik a legjobb befektetést. Kíváncsi vagy, hogy miért?
Az alábbi INGYENES mini e-Könyvből megtudhatod ?

Igen! Kérem az e-Könyvem

ELŐNYEI

 • Passzív befektetés
 • Bárki számára elérhető befektetés
 • Legalacsonyabb költségek mellett alakítható ki egy jól diverzifikált portfólió
 • Nem igényelnek szakértelmet
 • Minimális odafigyelést igényelnek
 • Adóhatékony eszközök
 • Alacsonyabb a kockázatuk, mint az egyedi részvényeknek
 • Alkalmas eszközök a hosszú távú vagyonépítésre

HÁTRÁNYAI

 • Nincs lehetőség tört részek vásárlására (csak teljes egységeket vásárolhatsz meg)
 • Nincs lehetőség automatikus befektetésre
 • Nem érhetsz el a piacnál magasabb hozamot

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: 

 • Aki nem rendelkezik kellő szakmai tudással és idővel az egyedi részvények kiválasztásához
 • Aki nem szeretne sok időt tölteni a befektetéseivel (egy jól felépített ETF portfólió ugyanis az év nagy részében robotpilótán fut)
 • Aki az egyedi részvényeknél biztonságosabb módon szeretné gyarapítani a vagyonát 
 • Aki hosszú távú pénzügyi céljai (pl.: vagyonépítés, pénzügyi szabadság) elérése érdekében szeretne befektetni
 • Aki a lehető legköltséghatékonyabb módon szeretne részvényekbe fektetni

Hol fektethetsz ETF-ekbe:

 • A részvényekhez hasonlóan az ETF-ek is tőzsdén vásárolhatóak meg, ezért szükséged lesz egy brókercégre, amelynél értékpapírszámlát kell nyitnod.
 • Az ETF vásárlás menetét bemutató cikkemben részletesen írtam a brókercég-választás és az értékpapírszámla-nyitás folyamatáról is.

Ha többet szeretnél tudni az ETF befektetésekről:

Kezdd el építeni a SAJÁT ETF portfóliódat MÉG MA!

Tanulj meg mindent az alapoktól kezdve, ami egy sikeres ETF portfólió kialakításához szükséges. Építs vagyont A SZIMPLA PORTFÓLIÓVAL!

KÉREM A KÖNYVET

3. Részvény befektetési alapok

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Tőkeigény

Kellő hozzáértés

Magas

Közepes

10+ év

10 000 – 100 000 Ft

Közepes

A befektetési alapok kétségtelenül a legnépszerűbb befektetési lehetőségek közé tartoznak a magyar háztartások körében.

Az ETF-ekhez hasonlóan, a befektetési alapok sok kisbefektető pénzét gyűjtik össze, majd azokat nagy tömegben, egyszerre különböző részvényekbe fektetik be. Ezáltal is egy diverzifikált részvényportfólió tulajdonosa lehetsz, anélkül, hogy Neked kellene kiválogatnod az egyedi vállalatokat. 

Az egyik fő különbség, hogy míg az ETF-ek passzív alapok, a hagyományos befektetési alapok aktívan kezelt portfóliók

Ez azt jelenti, hogy az alap szakemberei arra törekednek, hogy a teljes piac helyett, kizárólag a legjobb részvényekbe fektessenek be. Céljuk ezáltal a piacnál magasabb hozam elérése, azaz a részvénypiac felülmúlása.

Bár ez elméletben jól hangzik, a gyakorlatban ez mégsem így történik. Több tanulmány rámutat arra, hogy az aktívan kezelt befektetési alapok többsége alulteljesíti piacot (értsd: a passzív ETF-eknél alacsonyabb hozamot érnek el).[3] [4]

Ennek egyik oka a magas költségek.

A befektetési alapok egyik fő előnye azonban, hogy a befektetés teljesen automatizálható. Beállíthatod, hogy időközönként automatikusan vonjanak le egy előre megadott összeget a bankszámládról, és fektessék be azt helyetted. Ennek köszönhetően nem kell bajlódnod a részvényvásárlással.

Egy másik előnyük, hogy a befektetés nagyon kis összegekkel – akár pár tízezer forinttal is – hatékonyan elkezdhető.Az ETF-ekhez hasonlóan, itt is léteznek olyan befektetési alapok, amelyek kizárólag csak kötvényekbe fektetnek be. Ezekről a későbbiekben esik szó.

ELŐNYEI

 • Egy diverzifikált portfóliót tulajdonosa lehetsz anélkül, hogy ezt neked kellene kialakítanod
 • Lehetőség van tört egységek vásárlására, így akár nagyon kis összegeket is befektethetsz  
 • 100%-an automatizálható a befektetés

HÁTRÁNYAI

 • Az aktívan kezelt befektetési alapok többsége alulteljesíti a piacot
 • Magas költségek 
 • Néhány alapnál magas a kezdeti tőkeigény

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: 

 • Aki nem szeretne egyáltalán foglalkozni a befektetéseivel, és inkább másra bízná befektetési portfóliója kialakítását és kezelését 
 • Aki ragaszkodik az aktív portfóliókezeléshez, a magasabb költségek ellenére is
 • Aki az egyedi részvényeknél biztonságosabb módon szeretné gyarapítani a vagyonát
 • Aki teljes mértékben szeretné automatizálni a befektetéseit 

Hol fektethetsz befektetési alapokba:

 • Az ETF-ekkel szemben, amelyeket egy brókercégen keresztül vásárolhatsz meg, befektetési alapokat az alapkezelő által meghatározott forgalmazóktól vásárolhatsz. Ez jellemzően a bankfiókok egyikét jelenti. 
 • Jó hír, hogy manapság a forgalmazók többsége már lehetővé teszi az online vásárlást is.

4. Passzív ETF befektetés robottanácsadóval

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Tőkeigény

Kellő hozzáértés

Magas

Magas

10+ év

10 000 Ft

Alacsony

A fentebb tárgyalt passzív ETF-ekbe történő befektetésre a robottanácsadók nyújtanak további lehetőséget.

Hogy mik azok a robottanácsadók?

Ezek olyan FinTech (pénzügyi technológiai) cégek, amelyek számítógépes algoritmusokat és automatizált szoftvereket használnak az ügyfelek befektetési portfóliójának összeállításához és kezeléséhez.

Feladatuk, hogy a kisbefektetőket segítsék a legoptimálisabb ETF-ekből álló befektetési portfólió kialakításában

Ehhez jellemzően először egy online kérdőívet kell kitöltened, amely által a robottanácsadó információt gyűjt a céljaidról, pénzügyi helyzetedről, kockázatvállalási hajlandóságodról és tudásodról is. 

A megadott válaszok alapján pedig a szolgáltató egy személyre szabott ETF portfóliót állít össze, majd a befizetett pénzt ennek megfelelően befekteti, valamint a portfóliódat is automatikusan kezeli.

Magyarországon a legnépszerűbb robottanácsadó a Finax, amely kötvény és részvény ETF-ekből állítja össze a számodra legoptimálisabb portfóliót. 

ELŐNYEI

 • Passzív befektetés
 • Alacsonyabb költségek a hagyományos, aktívan kezelt befektetési alapokkal szemben
 • Személyre szabott ETF portfólió
 • Akár 10 000 Ft-al is elkezdhető a befektetés
 • 100%-osan automatizált befektetés és portfóliókezelés

HÁTRÁNYAI

 • Magasabbak a költségek, mintha Te magad állítanál össze és kezelnéd a portfóliódat
 • Korlátozott befolyásod van arra, hogy melyik ETF-eket vásárlod meg 

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: 

 • Aki kis összegeket szeretne rendszeresen befektetni 
 • Akinek nincs kellő szakértelme a számára legjobb befektetés kiválasztásában (és nem hajlandó elsajátítani az ehhez szükséges tudást)
 • Aki nem szeretne a befektetéseivel bajlódni, és inkább 100%-osan másra bízná
 • Aki ki szeretné használni a hagyományos befektetési alapok előnyeit, de ragaszkodik a passzív befektetésekhez, és alacsonyabb költségek mellett szeretne befektetni
 • Aki 100%-osan automatizálni szerenté a befektetéseit 

Hogyan fektethetsz ETF-ekbe robottanácsadókon keresztül: 

 • Magyarországon a Finax a legnépszerűbb robottanácsadó, ahol bárki nyithat számlát
 • Finaxról készített részletes áttekintőmben bemutattam a céget, elmagyaráztam, hogy mi az a robottanácsadó, hogyan történik a befektetés lépésről lépésre, valamint arra is részletesebben kitértem, hogy kinek lehet érdemes igénybe vennie a cég szolgáltatásait 

5. Magyar állampapírok

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Tőkeigény

Kellő hozzáértés

Alacsony

Alacsony

>3 hónap

1 Ft

Alacsony

A felsorolt befektetési lehetőségek közül a magyar állampapírok kétségtelenül a legnépszerűbbek.[6] Különösen a rövid távú befektetések között állják meg a helyüket.

2022-ben és 2023-ban slágerbefektetések voltak az olyan inflációkövető állampapírok, mint a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), amellyel az elszabaduló inflációs környezetben 15% feletti nominális kamatokra tehettünk szert (az más kérdés, hogy a reálkamatok ennél jóval alacsonyabbak voltak).

Az állampapírok (vagy államkötvények) hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Ez azt jelenti, hogy amikor megvásárolsz egy magyar állampapírt, akkor tulajdonképpen a magyar államnak nyújtasz hitelt / adsz kölcsön.

Ugyanúgy, ahogy Te is kamatot fizetsz hitel esetén a banknak, a magyar állam is kötelezettséget vállal arra, hogy rendszeres időközönként kamatot fizet Neked a kötvény futamideje alatt, a futamidő végén pedig a kölcsönadott tőkédet is visszafizeti. 

Az államkötvények (közel) kockázatmentes befektetésnek számítanak, hiszen a tőkéd visszafizetését az állam biztosítja. 

Jó tudni
Természetesen az sem mindegy, hogy melyik állam áll a kötvény mögött. Például: egy magyar állam által kibocsátott állampapír magasabb kockázatot von maga után, mint egy amerikai államkötvény.

Ugyanakkor, kockázata jóval alacsonyabb egy venezuelai állampapírral szemben.  

A magyar állampapírok alacsony kockázatának velejárója, hogy reálhozamuk (értsd: inflációval igazított hozamuk) is jóval alacsonyabb, mint például a részvényeké. Ebből kifolyólag vagyonépítés céljára nem igazán alkalmasak, legfeljebb a pénzünk vásárlóerejének megőrzésére képesek.

Magas inflációs időszakokban – mint, amilyenben 2022-ben és 2023-ban is részünk volt – kérdéses, hogy egyáltalán képesek-e inflációt meghaladó hozamot biztosítani ezek a papírok. 

Az állampapírok leginkább rövid- és középtára alkalmas megoldások, ugyanis ilyen időtávokon a befektetők legfőbb elvárása a biztonság. Cserébe meg kell elégedniük az alacsonyabb reálhozammal.

A magyar állampapírok biztonsága az alábbiakból adódik:

 1. A részvényekkel ellentétben, az államokpapírok hozama előre ismert, és a tőkénk visszafizetését a magyar állam garantálja
 2. Előre tudjuk azt is, hogy pontosan mikor kapjuk vissza a pénzünket: a futamidő végén. Léteznek már egészen rövid lejáratú (pl.: 3-12 hónapos) állampapírok is, így lehetőségünk van a befektetési időtávunknak megfelelő eszközt választani
 3. Ha lejárat előtt szeretnénk eladni a lakossági állampapírjainkat, akkor az állam meglehetősen kedvező árfolyamon – jellemzően 0,5%-1%-os díj fejében – visszavásárolja tőlünk (persze a közhiedelemmel ellentétben erre nincs garancia!)

A magyar állampapírok különböző típusairól az allampapir.hu oldalon olvashatsz. 

Hasznos tipp!
Az Állampapír Kalkulátor segítségével kiszámolhatod, hogy az aktuális kondíciók mellett melyik a legjobb magyar állampapír számodra.

ELŐNYEI

 • Állam által garantált hozam
 • (Közel) kockázatmentes befektetés
 • Léteznek inflációkövető állampapírok
 • Akár 1 Ft-os címletekben is megvásárolhatók
 • Tranzakciós költségek nélkül is megvásárolhatóak
 • Nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetni
 • Kamatadómentes eszközök

HÁTRÁNYAI

 • (Közel) zéró reálhozam
 • Nem minden esetben képesek inflációt meghaladó hozamot biztosítani
 • Nem alkalmasak a vagyonod gyarapítására
 • Nincs garancia arra, hogy az állam visszavásárolja tőled a papírokat

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: 

 • Akinek alacsony a kockázati tűrőképessége
 • Aki rövid távú befektetés céljára szeretne egy forintalapú eszközt 
 • Akinek kevesebb, mint 5 éven belül szüksége lehet a befektetett tőkére
 • Akinek stabil pénzáramlásra van szüksége, alacsony kockázat mellett (pl.: nyugdíjasok vagy nyugdíjhoz közel álló személyek)
 • Aki mindössze a magas inflációtól szeretné megvédeni a pénzét 
 • Aki a részvényportfólióját szeretné ellensúlyozni biztonságosabb eszközökkel

Hogyan fektethetsz állampapírokba:

 • Magyar állampapírt bankfiókokban, postán, brókercégeknél, vagy a Magyar Államkincstár fiókjaiban vásárolhatsz  
Hasznos tipp!
Kizárólag a Magyar Államkincstárnál (MÁK) vásárolj magyar állampapírokat, ugyanis a MÁK-nál nyitott értékpapírszámla teljesen költségmentes és nincs számlavezetési díj sem. Továbbá bankkártyás fizetéssel díjmentesen vásárolhatsz állampapírt. 

A forgalmazók (pl.: bankok) jellemzően különböző költségekkel terhelnek.

Ha többet szeretnél tudni az állampapírokról / kötvényekről:

6. Külföldi államkötvény ETF-ek

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Tőkeigény

Kellő hozzáértés

Alacsony

Alacsony

> 1 év

20 000 – 40 0000 Ft

Közepes

Ha a részvényeknél alacsonyabb kockázatú befektetésekben gondolkodsz, de forintalapú eszköz helyett szívesebben vásárolnál dollár- vagy euróalapút, akkor befektethetsz külföldi államok kötvényeibe is

Ebben az esetben nem a magyar államnak adsz kölcsön, hanem valamelyik külföldinek.

Például
Lehetőséged van amerikai államkötvényt vásárolni, amely által tulajdonképpen az amerikai államot hitelezed. Cserébe az amerikai állam a kötvény futamideje alatt kamatot fizet neked, a futamidő végén pedig a kölcsönadott tőkédet is visszakapod.

Külföldi állampapírokba legegyszerűbben – és a legköltséghatékonyabban – kötvény ETF-eken keresztül tudsz befektetni. 

Ennek egyik nagy előnye, hogy egyszerre akár több állam kötvényét is megvásárolhatod, vagy egy adott állam különböző papírjaiba is befektethetsz. 

Íme néhány példa:

 • Kötvény ETF-ek, amelyek kizárólag amerikai állampapírokba fektetnek be
 • Kötvény ETF-ek, amelyek az euróövezet kormányai által kibocsátott kötvényekbe fektetnek be. Ezáltal olyan országok kötvényeire szerezhetsz kitettséget, mint Németország, Franciaország, Hollandia, Spanyolország stb.
 • Kötvény ETF-ek, amelyek kizárólag a G7-csoport kormányai által kibocsátott államkötvényeket vásárolják meg
 • Kötvény ETF-ek, amelyek világszerte a fejlett országok kibocsátott államkötvényeket tartalmazzák (pl.: USA, Egyesült Királyság, Kanada, Japán, Németország, Franciaország)
 • Kötvények ETF-ek, amelyek olyan feltörekvő államok kötvényeibe fektetnek be, mint Kína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Egyesült Arab Emírségek, Indonézia stb. 

Kötvény vásárlás során fontos észben tartanod, hogy a hozam és a kockázat kéz a kézben jár. Jó oka van annak, hogy a feltörekvő országok államkötvényei magasabb hozamot kínálnak, mint a fejlett országoké: magasabb a kockázatuk is.

A jó hír, hogy kötvény ETF-ek által csökkented a kockázatokat, hiszen több ország állampapírjába fektetsz be (magyarán: diverzifikálsz).

Egy másik fontos szempont, amit érdemes szem előtt tartanod az a futamidő / lejárat. A kötvényeket (és a kötvény ETF-eket) lejáratuk alapján általában az alábbi három kategóriába soroljuk:

 1. Rövid lejáratú (általában 1-3 év)
 2. Közép lejáratú (általában 7-10 év)
 3. Hosszú lejáratú (általában 10+ év)

Érdemes a befektetési időtávodnak megfelelő kötvény ETF-et választanod.

ELŐNYEI

 • Dollár- vagy euróalapú eszközök
 • Állam által garantált hozam
 • (Közel) kockázatmentes befektetés (befektethetsz a világ legbiztonságosabbnak számító országok papírjaiba)
 • Költséghatékony mód egy jól diverzifikált kötvényportfólió kialakítására 
 • Széles választék 

HÁTRÁNYAI

 • A kötvény ETF-ek működésének megértése kezdők számára fejtörést okozhat
 • Relatív alacsony reálkamatok
 • Vagyonépítésre nem alkalmasak
 • A magyar állampapírokkal szemben, tranzakciós költségeket kell fizetned  

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: 

 • Akinek alacsony a kockázati tűrőképessége
 • Aki dollár- vagy euróalapú befektetéseket szeretne
 • Aki egy jól diverzifikált kötvényportfóliót szeretne kialakítani, alacsony költségek mellett
 • Aki rövid távú befektetés céljára szeretne egy alacsony kockázatú eszközt
 • Akinek kevesebb, mint 5 éven belül szüksége lehet a befektetett tőkére
 • Aki mindössze a magas inflációtól szeretné megvédeni a pénzét 
 • Aki részvényportfólióját szeretné ellensúlyozni biztonságosabb eszközökkel

Hogyan fektethetsz külföldi államkötvényekbe: 

 • A részvény ETF-ekhez hasonlóan a kötvény ETF-ek is tőzsdén jegyzett eszközök, így szükséged lesz egy brókercégre, amelynél értékpapírszámlát kell nyitnod. 
 • A számlanyitás és az ETF vásárlás folyamatáról itt írtam.

Ha többet szeretnél tudni az államkötvény ETF-ekről:

7. Vállalati kötvény ETF-ek

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Tőkeigény

Kellő hozzáértés

Közepes

Alacsony

1-5 év

20 000 – 40 000 Ft

Közepes

A vállalati kötvények ugyanúgy működnek, mint az állampapírok, azzal a különbséggel, hogy nem egy államnak, hanem egy vállalatnak nyújtasz hitelt.

Mivel a vállalati kötvények mögött cégek állnak, általában kockázatosabb eszközöknek számítanak az állampapírokkal szemben. Éppen ezért magasabb hozamot is kínálnak. 

Természetesen vannak kivételek: egy Apple által kibocsátott vállalati kötvény biztonságosabb, mint egy venezuelai államkötvény.

A részvényekhez viszonyítva a vállalati kötvények biztonságosabbak – ezért a hozamuk is alacsonyabb –, mivel a részvényeseknek ún. maradékos követeléseik vannak. Ez azt jelenti, hogy először mindig a hitelezők kerülnek kielégítésre, és csak ezután fizetik ki a részvényeseket. Továbbá a hitelezők hozamai garantáltak (hacsak a vállalat csődbe nem megy), míg a részvényeseké nem.

Az egyedi kötvényekbe történő befektetés azonban magas kockázatokat von maga után. Helyettük lehetőséged van vállalati kötvény ETF-eket vásárolni, amelyek által egyszerre akár több száz vállalati kötvénybe fektethetsz be

Ennek előnye, hogy egy jól diverzifikált kötvényportfólióra tehetsz szert, amellyel eloszlatod az egyedi kötvények kockázatát. 

Például
Léteznek olyan vállalati kötvény ETF-ek, amelyek magas hitelminősítésű európai vállalatok (pl.: Volkswagen, British Petrol, Deutsche Bank, UBS) kötvényeibe fektetnek be.

Természetesen választhatsz olyan ETF-et is, amely világszerte a legnagyobb vállalatok által kibocsátott kötvényeket vásárolja meg.

Sőt, léteznek ún. „aggregate” kötvény ETF-ek, amelyek tulajdonképpen államkötvényeket és vállalati kötvényeket kombinálnak egy “kosárba”.

Kötvény ETF-eken túl léteznek hagyományos, aktívalt kezelt befektetési alapok is, amelyek vállalati kötvényeket vásárolnak. 

ELŐNYEI

 • A részvényekhez képest alacsonyabb kockázat
 • Magasabb hozam, mint amit az állampapírok kínálnak
 • Dollár- vagy euróalapú eszközök
 • Garantált hozam, ha a cég jól teljesít
 • Egy jól diverzifikált kötvényportfólió tulajdonosa lehetsz
 • Széles választék 

HÁTRÁNYAI

 • A részvényekhez képest alacsonyabbak a hozamok
 • Vagyonépítésre nem alkalmasak
 • A magyar állampapírokkal ellentétben, tranzakciós költségeket kell fizetned  

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: 

 • Aki nagyobb hozamra vágyik, mint amit az állampapírok kínálnak, viszont a kockázati tűrőképessége alacsony a részvényekhez
 • Akinek stabil pénzáramlásra van szüksége relatív alacsony kockázatok mellett (pl.: nyugdíjasok vagy nyugdíjhoz közel álló személyek)
 • Aki csökkenteni szeretné a részvényportfóliója kockázatát 
 • Aki rövid vagy közép távú befektetési cél(ok) érdekében fektet be

Hogyan fektethetsz vállalati kötvényekbe: 

 • Kötvény ETF-eket legegyszerűbben egy brókercégnél nyitott értékpapírszámlán keresztül tudsz vásárolni. 
 • A számlanyitás és az ETF vásárlás folyamatáról itt írtam.

Ha többet szeretnél tudni a vállalati kötvény ETF-ekről:

8. Ingatlan, mint befektetés

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Magas

Magas

5+ év

15+ millió Ft

Magas

A fizikai ingatlan a legnépszerűbb befektetési lehetőségek egyike a magyar lakosság körében. A vagyonos emberek befektetési portfóliójának is egy fontos elemét jelentik. 

Ha egy ingatlant vásárolsz, és azt bérbe adod, akkor havi bérleti díj formájában egy rendszeres pénzáramlásra tehetsz szert. Emellett hosszú távon várhatóan az ingatlanárak is növekedni fognak.

Befektetés előtt mindenképp érdemes figyelembe venni az ingatlan helyszínét, állapotát, a várható lakbér mértékét, illetve az ingatlan árát, ami nagyban meghatározza a befektetés sikerességét. 

Nem elég pusztán kvalitatív tényezők alapján megvizsgálni egy ingatlant. Fontos, hogy a végső döntést alapos számítások alapján hozd meg.

A magyar ingatlanbefektetőknek azonban nincs egyszerű dolguk, ugyanis 2014 és 2022 között páratlan árnövekedés ment végbe a magyar ingatlanpiacon, amely rendkívül magas ingatlanárakat eredményezett.[7]

2022 második felében azonban a borús gazdasági kilátások, az elszabaduló infláció, a magas kamatok és a csökkenő reálbérek a többéves növekedési trend megtöréséhez vezettek (a harmadik negyedévben 1,6%-kal, a negyedikben pedig 3,6%-kal csökkentek a lakásárak). 2023 első negyedévében pedig tovább lassult az ingatlanpiac.[7]

Ha érdekel az ingatlan, mint befektetési lehetőség, akkor javaslom, hogy kövesd figyelemmel az MNB rendszeres lakáspiaci jelentéseit, melyek célja, hogy átfogó képet nyújtsanak a hazai lakáspiac alakulásáról.

Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a jelenleg kialakult helyzetben a magyar ingatlanbefektetéseknek versenyezniük kell a kb. 15% hozamot kínáló állampapírokkal is, ami nem egyszerű feladat.

ELŐNYEI

 • Tárgyi eszköz
 • Infláció ellenálló befektetés, hiszen lehetőséged van növelni a bérleti díjat
 • Rendszeres (passzív) jövedelemre tehetsz szert 
 • Alacsony korreláció más eszközosztályokkal
 • Hosszú távon az ingatlanárak várhatóan növekedni fognak 

HÁTRÁNYAI

 • Jelentős tőkét igényel
 • Kevésbé likvid eszköz (nehéz gyorsan eladni és készpénzé tenni)  
 • A megfelelő ingatlan kiválasztása hozzáértést igényel
 • Az ingatlan kezelése és fenntartása sok energiát és odafigyelést követel 

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: 

 • Aki kellő szakértelemmel rendelkezik a legjobb ingatlanok kiválasztásához
 • Aki hajlandó foglalkozni az albérlők kezelésével és az ingatlan fenntartásával
 • Aki szívesebben fektet fizikai eszközökbe, mint „láthatatlan” pénzügyi eszközökbe / értékpapírokba
 • Aki kedvező feltételek mellett jut banki hitelhez
 • Aki diverzifikálni szeretné a meglévő kötvény- vagy részvényportfólióját

Hogyan fektethetsz ingatlanokba:

 • Ha ingatlanba szeretnél fektetni, akkor találnod kell valakit, aki el szeretné adni az ingatlanját
 • Eladó ingatlanokat többek között itt találhatsz: ingatlan.comjofogas.hu

9. Ingatlanalapok és ingatlan ETF-ek

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Magas

Közepes

10+ év

10 000 – 40 000 Ft

Közepes

Fizikai ingatlanok vásárlása jelentős tőkét igényel

De ki mondta, hogy csak közvetlenül fektethetsz be ingatlanokba?

A REITs-eknek (Real Estate Investment Trusts) köszönhetően, ma már akár pár tízezer forinttal is befektethetsz az ingatlanpiacba.

Ezek általában olyan tőzsdén jegyzett vállalatok, amelyek különböző ingatlanokba fektetnek be, illetve üzemeltetik és finanszírozzák ezeket.

A REITs-ek tulajdonképpen ingatlanbefektetési alapok. A hagyományos befektetési alapok mintájára lettek létrehozva: számos befektető pénzét gyűjtik össze, és ezeket nagy mennyiségben, egyszerre ingatlanokba fektetik.

Lehetőséget nyújtanak arra, hogy akár a világ más-más részein levő, több száz (vagy ezer) ingatlanból álló portfólióba fektess, egyetlen vásárlással.

A REITs-ek jellemzője, hogy az ingatlanportfóliójukból befolyó jövedelem nagy részét kötelességük kifizetni osztalék formájában a részvényeseknek.

Ingatlanpiaci ETF-ek által egyszerre több REITs-be is befektethetsz, így diverzifikálva a kockázatot a különböző ingatlanalapok között.

ELŐNYEI

 • Kis összegekkel is befektethetsz az ingatlanpiacba
 • Közvetett módon fektethetsz ingatlanokba (nem szükséges közvetlenül megvásárolnod a fizikai ingatlant)
 • Egy jól diverzifikált ingatlanportfólió tulajdonosa lehetsz
 • Magasfokú likviditás a fizikai ingatlanokkal szemben 

HÁTRÁNYAI

 • Nehéz a legjobb egyedi REITs kiválasztása
 • A teljes részvénypiac csak egy szűk szegmensére fókuszálsz
 • A magas kamatok és az infláció hatására az ingatlanpiac jelentősen visszaeshet

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: 

 • Aki ingatlanokba szeretne fektetni anélkül, hogy saját maga kellene megvásárolnia, finanszíroznia és kezelnie az ingatlant
 • Aki szakemberekre szeretné bízni a legjobb ingatlanok kiválasztását
 • Aki diverzifikálni szeretné részvény- vagy kötvényportfólióját
 • Aki magasabb osztalékhozamot szeretne a hagyományos részvényeknél

Hogyan fektethetsz REITs-ekbe:

 • A tőzsdén jegyzett REITs-eket és az ingatlanpiaci ETF-eket ugyanúgy egy brókercégnél nyitott értékpapírszámlán keresztül tudod megvásárolni, mint a részvény ETF-eket
 • Az ETF vásárlás folyamatát bemutató cikkem részletesen ismerteti az értékpapírszámla-nyitás és vásárlás menetét

10. Fektess magadba

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Végtelen

Nincs

Egész életeden át

Nincs

Nem szükséges

Sokan nem gondolnak erre, úgy mint egy befektetési lehetőségre. Mégis, a saját magadba  való befektetés marad mai napig a legjobb befektetés.

Ahogy Warren Buffett mondta:

Alapvetően egy befektetés van, ami minden mást leköröz: fektess saját magadba!

– Warren Buffett

Akár új szakmai készségek elsajátításáról, akár pénzügyi és befektetési ismereteid bővítéséről van szó, saját magad képzése egy olyan befektetés, amely életed végéig kamatozni fog.

De a saját magadba való befektetésnek nem feltétlen kell pusztán a pénzügyekre vagy a karrierlehetőségeid javítására korlátozódnia. 

Talán még fontosabb, hogy saját egészségedbe is fektess. Ez nem csak a befektetéseidet, de a hosszú távú pénzügyi helyzetedet, és az életminőségedet is nagyban javíthatja. 

ELŐNYEI

 • Garantált hozam
 • Magasabb keresőképesség
 • Jobb pénzügyi helyzet
 • Jobb életminőség
 • Életed végéig kamatozik
 • Senki nem veheti el tőled

HÁTRÁNYAI

 • Időt és erőfeszítést igényel
 • Időbe telhet, amíg az eredmény megmutatkozik

Kinek lehet ez a legjobb befektetés: Mindenkinek!

Hogyan fektethetsz magadba: olvass blogokat, pénzügyi könyveket, tanulj a befektetésekről és pénzügyekről, végezz el tanfolyamokat, építs kapcsolatokat, figyelj az egészségedre stb.

Ajánlott bejegyzés: Legjobb pénzügyi és befektetés könyvek

Néhány szó a kriptovalutákról

Hozampotenciál

Kockázat

Időtáv

Minimális tőke

Kellő hozzáértés

Nagyon magas

Nagyon magas

1 euró

Nagyon magas

Bár a kriptovalutákat nem sorolnám a befektetések közé, kimagasló népszerűségük végett úgy gondolom érdemes néhány szót említenem az eszközről.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy kriptovaluta vásárlással befektetnek, pedig valójában spekulálnak. Ha nem tudjuk, hogy pontosan milyen tevékenységet végzünk (befektetünk vagy spekulálunk), akkor előbb-utóbb meglepetések fognak érni, és nagy eséllyel nem pozitívok. 

(Ha nem tudod mi a különbség a befektetés és spekuláció között, akkor ajánlom figyelmedbe a befektetések alapjairól szóló cikkemet). 

Például
Ha egy részvénybe fektetsz be, akkor tulajdonképpen egy vállalatban szerzel résztulajdonjogot. Ha az adott cég jól teljesít, akkor a részvényárfolyama is növekedni fog, amelyből tőkenyereséged keletkezik. Emellett, a cég vezetősége dönthet úgy, hogy a megtermelt nyereség egy részét kifizeti osztalékként a részvényeseknek, ami téged is megillet.

Ezzel szemben a kriptovaluták mögött nincs semmi kézzelfogható, nincs fundamentális jövedelemtermelő képességük.

Árfolyamuk pusztán azért emelkedik, mert valaki hajlandó neked többet fizetni érte (ez a személy pedig azt feltételezi, hogy egy harmadik személy később neki is többet fog fizetni). 

Ez a tipikus spekuláció, amit semmiképp nem szabad összekeverni a befektetéssel. 

Ha mindenképpen ragaszkodsz a kriptovalutákhoz, akkor a személyes pénzügyek világában létezik egy széles körben elfogadott ökölszabály, miszerint a teljes vagyonod legfeljebb 5%-át áldozhatod spekulatív befektetésekre.[8]

Így abban az esetben, ha elveszted az összes kriptoba fektetett pénzed, ez nem lesz nagy hatással a pénzügyi helyzetedre.

ELŐNYEI

 • Magas hozampotenciál rövid időn belül
 • Blockchain technológia 

HÁTRÁNYAI

 • Nagy volatilitás (áringadozás)
 • Spekulatív eszköz
 • Bizonytalan szabályozások
 • Sok a csaló
 • Könnyen elveszítheted az összes pénzed

Olvasd el a kriptovalutákról készített útmutatómat: Kriptovaluta útmutató kezdőknek

3. FEJEZET:

Hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetést?

Nem létezik egyetlen olyan befektetés, amely mindenki számára a legjobbat jelentené. Ahányféle ember, annyiféle cél, befektetési időtáv, kockázattűrő képesség és anyagi helyzet.

A jó hír az, hogy mindenki számára létezik olyan befektetés (vagy befektetési kombináció), ami hozzá illik – számára ez lesz a legjobb befektetés! 

legjobb befektetés

Befektetési lehetőségek összehasonlítása

Íme egy összehasonlító táblázat a fent bemutatott befektetési lehetőségekkel:

MegnevezésHozampotenciál Befektetés kockázataBefektetési időtávSzükséges hozzáértésTőkeigény
Egyedi részvények💵 💵 💵 💵 💵⚠️ ⚠️ ⚠️ ⚠️ ⚠️⏰ ⏰ ⏰⏰ ⏰🧠 🧠 🧠 🧠 🧠💰
Részvény ETF-ek💵 💵 💵
💵
⚠️ ⚠️ ⚠️⏰ ⏰ ⏰ ⏰ ⏰🧠 🧠 🧠💰💰
Részvény befektetési alapok💵 💵 💵⚠️ ⚠️ ⚠️⏰ ⏰ ⏰ ⏰ ⏰🧠 🧠💰
Robottanácsadó💵 💵 💵
💵
⚠️ ⚠️ ⚠️⏰ ⏰ ⏰ ⏰ ⏰🧠💰
Magyar állampapír💵 💵⚠️ ⚠️ 🧠💰
Külföldi államkötvény ETF💵 ⚠️ 🧠 🧠 🧠💰 💰
Vállalati kötvény ETF💵 💵⚠️ ⚠️ ⏰ ⏰ 🧠 🧠 🧠💰 💰
Fizikai ingatlan💵 💵 💵⚠️ ⚠️ ⚠️⏰ ⏰ ⏰🧠 🧠 🧠 🧠💰 💰 💰 💰 💰
Ingatlanpiaci ETF-ek💵 💵 💵⚠️ ⚠️ ⚠️
⚠️
⏰ ⏰ ⏰ ⏰ ⏰🧠 🧠 🧠💰 💰

(A táblázatban szereplő adatok mindössze relatívak és mindössze indikációként szolgálnak. A táblázat kizárólag a saját megítélésemen, véleményemen alapszik.)

Melyik a számodra legjobb befektetés?

Kedves olvasóim rendszeres jelleggel kérdezik tőlem: “Norbi, mibe fektessem a pénzem? Melyik a legjobb befektetés?”

Mint az élet sok más komplex kérdésére, a válasz itt is a következő: attól függ! 

Gondolj csak bele: egy nyugdíj előtt álló 60 éves házaspárnak valószínűleg más befektetések lesznek alkalmasak, mint egy 25 éves pályakezdőknek vagy egy 35 éves családanyának / családapának. 

számodra legjobb befektetés többek között az alábbiakon múlik:

 • Mekkora kockázatot vagy hajlandó elviselni?
 • Milyen az anyagi helyzeted? Mekkora a hiteltartozásod?
 • Milyen időtávra fektetnél be?
 • Milyen céllal fektetnél be és mekkora hozamot vársz el?
 • Milyen befektetési ismeretekkel rendelkezel?

Ezen tényezők hiányában nem lehet választ adni a “Mibe fektessek?” kérdésre. Ha ezek hiányában valaki befektetést ajánl neked akkor tudd, hogy az nem a Te érdekeidet nézi. 

Most pedig nézzük a főbb szempontokat egyesével.

1. szempont: A hozamelvárásod

Mekkora hozamot szeretnél elérni? 

Erre a kérdésre valószínűleg a következő válaszod: minél magasabbat!

De nincsen rózsa tövis nélkül!

A befektetések egyik fő alapelve, hogy a hozam és a kockázat szorosan összefügg, mondhatni kéz a kézben jár.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy magasabb hozamot csak és csakis úgy érhetünk el, ha hajlandóak vagyunk magasabb kockázatot vállalni. Úgy is mondhatjuk, hogy minél magasabb egy eszköz hozama, annál magasabb a kockázata is. 

Nem létezik olyan befektetés, amelynek alacsony a kockázata és magas hozamot kínál. Ha bárki erről próbál meggyőzni akkor tudd, hogy kutyaütő az illető.

A részvények hozama például magasabb a kötvényekénél, de ennek jó oka van: a kockázatuk is magasabb.

Gondolj csak bele: ha a biztonságot jelentő kötvények ugyanakkora hozamot kínálnának, mint a részvények, akkor senki nem vásárolna részvényeket.

Visszatérve az eredeti kérdéshez („Mekkora hozamot szeretnél elérni?”), a legegyszerűbben úgy tudod ezt megválaszolni, ha meghatározod, hogy milyen céllal fektetsz be.

Például: 
 • Ha mindössze az inflációtól szeretnéd megvédeni a megtakarításaidat (más szóval: a pénzed vásárlóerejét szeretnéd megőrizni), akkor valószínűleg a kötvények / állampapírok elegendőek lesznek számodra
 • Ha azonban a vagyonodat szeretnéd gyarapítani, és a pénzügyi jövődet akarod megalapozni, akkor inflációt meghaladó hozamot kell elérned. A magasabb hozam érdekében magasabb kockázatot kell vállalnod, ezért valószínűleg a részvények vagy ingatlanok valamelyik formája lesz alkalmas számodra (akár egyedi részvény, akár ETF, akár befektetési alap)

2. szempont: A kockázatvállalási hajlandóság

A legjobb befektetés az, amellyel a kockázatvállalási hajlandóságodhoz mérten a lehető legmagasabb hozamot kapod, a legalacsonyabb költségek mellett.

Mekkora kockázatot vagy hajlandó elvállalni? Mennyire tudod elviselni a befektetéseid értékének ingadozását? 

Ha a részvényeid árfolyam-ingadozása miatt nem alszol nyugodtan éjszaka, akkor valószínűleg jobban jársz, ha a biztonságosabb befektetések mellett maradsz. Ennek hátulütője persze az, hogy nem tudod hatékonyan gyarapítani a vagyonod.

Hiába fektetsz részvényekbe a magas hozam érdekében, ha nem vagy képes eltűrni az eszközökkel járó árfolyam-ingadozásokat. Amikor a portfóliód beesik a kényelmi szinted alá, garantáltan bepánikolsz, és rossz döntéseket hozol.

A kockázati toleranciád határozza meg többek között az eszközallokációdat, azaz, hogy miként osztod fel a portfóliódat különböző eszközök között (ne feledd: a portfóliód több eszközből is állhat).

Ha alacsony a kockázati tűrőképességed, akkor a portfóliód nagyobb (vagy teljes) részét tehetik ki az olyan biztonságosabb befektetések, mint az állampapírok és vállalati kötvények.

nagyobb kockázatot kedvelők a portfóliójuk nagyobb (vagy teljes) részét fektethetik részvényekbe és/vagy ingatlanokba. (Nyilván, a többi szempontot is szem előtt tartva.)

Az eszközallokáció meghatározásáról és egy személyes helyzetedhez igazodó portfólió kialakításáról A szimpla portfólió könyvemben írtam.

3. szempont: A befektetési időtávod

A befektetési időtávod szintén meghatározó szempont. Mennyi ideig tudod mellőzni a befektetésre szánt összeget? Néhány hónapig? Néhány évig? Esetleg hosszú távon (10+ év) tervezel vagyont építeni? 

Minél hosszabb a befektetési időtávod, annál magasabb kockázatot tudsz vállalni. 

Hogy miért? 

A magasabb hozamot kínáló, ugyanakkor magasabb kockázattal járó eszközök – mint amilyenek a részvény ETF-ek – árfolyama rövid távon jelentősen ingadozhat. Ha mindössze rövid ideig tudod nélkülözni a pénzed, akkor megtörténhet, hogy éppen olyankor esik be a piac, amikor szükséged van a pénzre. 

Azonban, ha csak hosszú évek múlva lesz szükséged a tőkédre, akkor ki tudod várni, amíg a piac talpra áll.

Az alábbi ábra jól szemlélteti az időtáv fontosságát a részvénybefektetéseknél:

SP500-hozamtartomanyok
Forrás: J.P. Morgan Wealth Management, DolgosPénz szerkesztés

Az ábra azt mutatja, hogy történelmi adatok alapján mekkora hozamot érhettünk el különböző időtávokon. 

Szembetűnő, hogy az időtávunk növelésével a hozamtartomány egyre szűkül, és a részvények hozama egyre kiszámíthatóbbá válnak (történelmileg, ha legalább 20 évig tartottad a részvényportfóliódat, akkor biztosan pozitív hozamot értél el).

Ha rövid időn belül szükséged van (vagy lehet!) a befektetett pénzre, akkor valamilyen likvid (értsd: könnyen készpénzzé tehető) és alacsonyabb kockázatú eszköz a legalkalmasabb számodra. Ez lehet például egy magyar állampapír. 

4. szempont: A befektetési eszközök ismerete

A különböző befektetési eszközök ismerete is meghatározó tényező lehet a számodra legjobb befektetés kiválasztásában. 

Egyedi kötvények, részvények vagy ingatlanok elemzése és kiválasztása például kellő szakmai hozzáértést igényel. 

Ezzel szemben az állampapírok, az ETF-ek és a befektetési alapok alkalmasak laikusok számára is, ugyanis nem igényelnek különösebb szakmai tudást a részedről. 

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy egyáltalán nem kell tanulnod ezekről eszközökről, hanem azt, hogy az alapok viszonylag egyszerűek és hamar elsajátíthatóak. 

Mennyi segítséget szeretnél?

Ennél a szempontnál figyelembe veheted azt is, hogy milyen típusú befektető vagy / szeretnél lenni,illetve mennyi segítséget szeretnél befektetéseid során.

a. Egyéni befektető (a “csináld magad” befektető)
 • Folyamatosan nyomon követed a legjobb befektetési lehetőségeket, különböző részvényeket, kötvényeket vagy ingatlanokat elemzel;
 • Te magad állítod össze, majd kezeled a befektetési portfóliódat;
 • Kellő idővel és szakértelemmel rendelkezel a felsorolt feladatok teljesítésére;

A következő eszközök lehetnek alkalmasak számodra: egyedi részvények, egyedi vállalati kötvények, ingatlanok.

b. Bízd a befektetéseidet másra 
 • Befektetéseidet egy szakemberre bízod, aki helyetted kiválasztja a legjobb eszközöket, összeállítja a portfóliódat és kezeli is azt;
 • A 100%-os kényelemért hajlandó vagy magas díjakat fizetni, annak tudatában, hogy ezek a szakemberek általában alulteljesítik a piacot;

A következő eszközök lehetnek alkalmasak számodra: részvény-, kötvény-, valamint ingatlan befektetési alapok, illetve a robottanácsadók is, ha ETF-ekbe szeretnél fektetni.

c. Passzív befektető 
 • Ez tulajdonképpen a fenti két opció ötvözete, ugyanis nem kell elemezned és kiválasztanod az egyes cégeket vagy ingatlanokat, viszont Neked kell összeállítanod a portfóliódat és megvásárolnod a kiszemelt eszközöket;
 • A lehető legalacsonyabb költségek mellett szeretnél kialakítani egy hatékony, jól diverzifikált ETF portfóliót;
 • A saját kezedbe szeretnéd venni a befektetéseidet, ezért hajlandó vagy elsajátítani a portfólióképzés alapjait (ebben segítségedre van az ETF portfóliók kialakításáról szóló könyvem);
 • Megelégszel a hosszú távú piaci hozamokkal, és csökkenteni szeretnéd annak esélyét, hogy a magas költségek miatt alulteljesíted a piacot;

A következő eszközök lehetnek alkalmasak számodra: passzíx, indexkövető ETF-ek

4. FEJEZET:

Befektetési tippek, útravalók

Ezennel elérkeztünk az utolsó fejezethez. Remélhetőleg mostanra sikerült befektetést választanod.

Befejezésképpen néhány tippet szeretnék adni a befektetési pályafutásod elkezdéséhez, függetlenül attól, hogy melyik befektetési lehetőséget választottad. 

Nézzük is ezeket! 

tőzsde alapok

1. Vésztartalék, vésztartalék, vésztartalék

Mielőtt egyetlen fillért is befektetnél, kulcsfontosságú, hogy legyen kellő vésztartalékod. 

Ez nagyjából 3-6 havi kiadásodnak megfelelő megtakarítást jelent, de lehet ennél több is. A pontos összeg a személyes helyzetedtől függ, illetve attól is, hogy mennyi vésztartalék mellett alszol éjszaka nyugodtan.

Hogy miért fontos vésztartalékot képzeni befektetés előtt? 

Ha a bevételi forrásaid valami oknál fogva elapadnak (például: válság vagy egészségügyi probléma miatt megszűnik a munkád) és minden pénzed befektetted, akkor kénytelen leszel a befektetéseidhez nyúlni.

Ez azt eredményezheti, hogy éppen olyankor kell eladnod a részvényeidet (például), amikor a piac beszakadt.

Azonban, ha kellő vésztartalékkal rendelkezel, akkor ki tudod várni, amíg a piac talpra áll. A rövid távú korrekciók tehát nem lesznek hatással a pénzügyi helyzetedre. 

2. Gondolkodj portfólióban

Az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy megtetszik nekik a fentebb bemutatott befektetési lehetőségek egyike (pl.: részvény ETF-ek), és ezzel köszönik szépen kész is vannak: kezdődhet a befektetés! 

Portfólió-kialakításban nem is gondolkodnak. Nagy hiba!

Hogy miért? 

Azáltal, hogy a fent bemutatott befektetési lehetőségek közül különböző eszközöket válogatsz egy portfólióba, a befektetéseidet a saját céljaidra, befektetési időtávodra, pénzügyi helyzetedre és kockázatvállalási tűrőképességedre szabhatod.

Például
Bár egy befektetési portfólió egyetlen eszközből is állhat, a gyakorlat azt mutatja, hogy a befektetők többségének érdemes több eszközosztályt is figyelembe venni.[9]

Nem mindenki képes például eltűrni egy 100% részvényekből álló portfólióval járó árfolyam-ingadozásokat. Azáltal, hogy a magas hozamú – ugyanakkor magasabb kockázatú – részvényeket a biztonságot nyújtó államkötvényekkel kombináljuk, a portfóliónkat a saját kockázattűrő képességünkre kalibrálhatjuk.

Ez segít nehéz időkben is kitartani a portfóliónk mellett, ami hosszú távon kulcsfontosságú a befektetési sikerhez. 

Ha portfólióban való gondolkodás helyett mindössze az adott eszköz kiválasztásában gondolkodunk, akkor a befektetéseinket lentről felfelé – a céljainkat, pénzügyi helyzetünket, kockázattűrő képességünket figyelmen kívül hagyva – alakítjuk ki. 

Egyedi eszközök kiválasztása helyett tehát érdemes portfólióban gondolkodni, melyet nem lentről felfelé alakítunk ki, hanem fentről lefelé. 

3. TBSZ számla: kerüld el az adókat

Hosszú távú befektetőként fontos megismerned a tartós befektetési számlát – becenevén TBSZ számlát –, amelynek köszönhetően nem kell osztalék- és árfolyamnyereségadót fizetned, ha kibírod, hogy a befektetéseidet nem bolygatod legalább 5 évig (értsd: nem veszel ki legalább 5 évig a befektetett összegből). 

Magyarán: teljes adómentességet élvezhetsz!

Ez vagyonépítés céljából rendkívül előnyös, ugyanis megspórolhatod a befektetéseid után fizetendő 15%-os kamat- és árfolyamnyereségadót.

TBSZ számla működéséréről a linkre kattintva tudhatsz meg többet. 

Összegzés: Befektetési lehetőségek

Manapság már kortól, fizetéstől vagy szakértelemtől függetlenül bárki befektethet akár 1 000 Ft-al kezdve is. Ehhez nincs szükséged másra, mint egy okostelefonra. 

A befektetés a hosszú távú vagyonépítés legjobb módja. 

Számos befektetési lehetőség áll a rendelkezésedre, az alacsony kockázatú eszközöktől kezdve, a magas hozamot kínáló kockázatosabb lehetőségekig.

A számodra legjobb befektetés főként az időtávodtól, kockázati tűrőképességedtől, céljaidtól és a befektetési ismereteidtől függ. 

Most pedig kérlek írd meg nekem a hozzászólásokban: Neked melyik befektetési lehetőség tetszik a legjobban?

Kíváncsian várom!

Gyakori kérdések

Mibe fektessem a pénzem?

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen ahányféle ember annyiféle válasz. 

A megfelelő eszközök kiválasztásához olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint az anyagi helyzeted, kockázattűrő képességed, befektetési időtávod, (pénzügyi) céljaid és a tudásod.

A cikkben felsorolt befektetési lehetőségek azt a célt szolgálják, hogy megtalálhasd a személyes helyzetednek megfelelő eszközt. A cikk többek között ennek kiválasztásában is útmutatást nyújt.

Mibe fektessek 1, 10 vagy 20 millió forintot?

Bár a rendelkezésedre álló összeg is meghatározhatja azt, hogy melyik befektetési lehetőség elérhető számodra (pl.: 1 millió forinttal nehezen veszel ingatlant), nem az összeg az elsőszámú szempont a számodra legjobb befektetés kiválasztása során.

A fent említett befektetési lehetőségek szinte mindegyikébe lehetőséged van befektetni 1, 10 vagy 20 millió forintot.  

A legfontosabb az, hogy a befektetési időtávodnak, kockázati tűrőképességednek, hozamelvárásodnak és tudásodnak megfelelő eszközt válassz.

Melyik a legjobb rövidtávú befektetés?

Rövid távú befektetés választása során az alábbi szempontok a legfontosabbak:
1. Magas likviditás (a kiválasztott eszköz legyen könnyen készpénzzé tehető)
2. Alacsony kockázat

Ezeknek az elvárásoknak leginkább az állampapírok, vállalati kötvények vagy a bankbetétek felelnek meg.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy pontosan mit is értünk rövid táv alatt. Néhány hetet? Pár hónapot? 2-3 évet?

Ha néhány napon vagy héten belül szükségünk van a pénzre, akkor célszerűbb lehet egyszerűen egy bankszámlán tartani az összeget.

Magas hozam, alacsony kockázat?

Ilyen nem létezik. Aki mégis ezt keresi délibábot kerget.

hozam és a kockázat kéz a kézben jár, így magas hozamot csak és csakis magasabb kockázat mellett érhetünk el. 

A következő cikkben olvashatsz erről bővebben is: Befektetés fogalma és alapjai

Melyek a legjobb kis összegű befektetések?

A cikkben bemutatott lehetőségek közül kis összegű befektetések céljára a következők lehetnek alkalmasak: magyar állampapírok, befektetési alapok, robottanácsadókon át történő befektetés. 

“Befektetési lehetőségek: a 10 legjobb befektetés 2023-ban” bejegyzéshez 19 hozzászólás

 1. Nagyon jól összeszedett cikk, gratula!

  Egy kérdésem lenne az ETF-ekkel kapcs. Mi a különbség az ETF és az index fund között?

  Válasz
  • Szia! Köszönöm és örülök, hogy tetszett!

   Jó kérdés! Az ETF valójában az index fund egy fajtája.
   Ez mindössze annyit jelent, hogy az adott eszköz egy tőzsdeindexet követ.

   Ugyanakkor, index fund lehet passzív befektetési alap is, amit angolul index *mutual* fund-nak hívnak.

   Amerikában (ezért a legtöbb amerikai blogon is) index fund alatt leggyakrabban passzív befektetési alapokat értenek, mivel ezek a legismertebb passzív eszközök ott. Ezzel szemben, Európában (és Magyarországon) inkább a passzív ETF-ek a népszerűek, ezért általában ezekre gondolunk, ha index fund-ról beszélünk.

   Ha további kérdésed van kérlek szólj 🙂

   Válasz
  • Szia,

   Örülök, hogy hasznosnak találtad a cikket. Tanácsot adni nem tudok, viszont útmutatást szívesen nyújtok, és segítek, amiben tudok. A kapcsolat fül alatt megtalálod az elérhetőségeimet.

   Válasz
 2. Szia Norbi!

  Szuper cikk, köszi!

  Úgy döntöttem, hogy a Finax-nál nyitok számlát, ott kezdem el a befektetést, közben pedig igyekszem minél többet tanulni (bár sajnos nincs túl sok időm). Jelenleg nem érzem elég magabiztosnak magam, hogy saját kezűleg összeállítsam a saját portfólióm.

  A cikkeid nagyon sokat segítettek, köszönöm mégegyszer.

  Üdv,
  Tomi

  Válasz
  • Szia Réka. Az InteractiveBrokers-t és a Degirot használom, viszont külföldön élek, ezért számomra a TBSZ nem elérhető. Ez többek között az oka annak, hogy nem magyar brókert választottam.

   Üdv,
   Norbi

   Válasz
   • Szia Norbi!
    Ezt a TBSZ dolgot kicsit ki tudnád fejteni? Magát a TBSZ-t ismerem, a kérdés az, hogy aki külföldi adóilletőségű annak egyáltalán nincs lehetősége TBSZ számlát vezetni?

    köszönöm,
    András

    Válasz
    • Szia András!

     A TBSZ előnye, hogy meg tudod spórolni a befektetéseid után fizetendő 15%-os kamat- és árfolyamnyereségadót, ha legalább 3-5 évig a TBSZ számládon tartod a befektetéseidet. Tulajdonképpen teljes adómentességben részesülhetsz, ha 5 évig nem bolygatod a befektetéseidet.

     Igen, ez kizárólag Magyarországon elérhető, magyar adóügyi illetőségű személyeknek. Én például Hollandiában élek jelenleg, így nem nyithatok TBSZ számlát (ugyanis adóügyi illetőségem itt van Hollandiában).

     További infókért ajánlom figyelmedbe ezt a cikket, nagyon jól összefoglal minden fontosabb tudnivalót.

     Sok sikert!

     Üdv,
     Norbi

     Válasz
 3. Szép napot kívánok neked!Nagyon tettszik az egész összeállításod.Sokat tanultam máris belőle.Nekem rengeteg időm van akár éjjel is,türelmem is nagy,csak a pénzem nem sok:( pedig szívesen be fektetnék öt évre is kevés pénz indulással,ha nem lenne kockázat és normális érezhető nyereség,mégha nem is milliók.Szuper a cikked és köszönöm,hogy be avattál a tudásaidba!

  Válasz
  • Köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy hasznosnak találtad a cikket.

   Kis összegekkel is el lehet kezdeni a befektetést. Ott vannak például az állampapírok, amelyek ráadásul szinte kockázatmentesek. Igaz, hogy ezekkel a vagyonodat gyarapítani nem fogod, de a pénzed vásárlóerejének megőrzésére jó eszközök lehetnek. A vagyongyarapításhoz kockázatot kell vállalnod, kockázat nélkül nincs haszon.

   Ajánlom figyelmedbe a következő cikkemet: https://dolgospenz.hu/befektetes-kezdoknek/

   Ha kérdésed merülne fel, írj bátran.

   Üdv,
   Norbi

   Válasz
 4. Szia!

  Tetszik a cikk, nagyon alaposnak és jól összeszedettnek találom. Egy kérdésem lenne! Én is az IBKR-t használom ( nem túl rég óta ) és rákerestem a Vanguard S&P 500 ETF-re, de kidobott 4-5 féle találatot és nem tudom pontosan melyik az amelyikről te írsz mint az egyik legjobb befektetés. Letudnád esetleg nekem írni ennek a részvénycsomagnak a pontos megnevezését, úgy ahogy az IBKR kereskedő felületén meglehet találni? Nagyon hálás lennék érte!

  Köszönöm szépen!

  Válasz
  • Szia László!

   Köszönöm. Örülök, hogy hasznos volt a cikk.

   Én nem azt írtam, hogy az S&P 500 az egyik legjobb befektetés. Az indexkövető ETF-ekről írtam általánosan, az S&P 500-at azért említettem példaként, mert ez talán a legnépszerűbb részvényindex.

   Nem tudom pontosan melyik 5 ETF-re gondolsz, mert nekem még annál is több találatot kidobott. Először is az amerikai székhelyű ETF-ek számunkra nem elérhetőek (EUs szabályozások miatt), így csak UCITS jelöléssel ellátott ETF-eket vásárolhatsz meg (ezek felelnek meg a szükséges szabályozásoknak). Másodszor egy ETF több pénznemben és tőzsdén is elérhető, ezért is láthatsz többet belőlük. Végül de nem utolsó sorban ugyannak az ETF-nek létezhet accumulating (Acc) és distributing (Distr.) verziója is. Előbbi automatikusan visszaforgatja a kapott osztalékot, míg az utóbbi kifizeti azt. Magyarországon az accumulating ETF-ek előnyösebbek adóhatékonyság szempontjából.

   Ajánlom figyelmedbe a justETF.com oldalát, ez egy nagyszerű ETF kereső oldal. Rákereshetsz ay S&P 500-ra és kidobja neked, hogy milyen S&P 500 ETF-ek elérhetőek Európában, amelyeket össze is hasonlíthatsz.

   Én most random kiválasztottam egyet (katt ide). Ha itt rákattintasz a Listing gombra, akkor láthatod, hogy melyik tőzsdéken jegyzik az ETF-et, illetve mi az ETF tickerje. Ebben az esetben a VUAA, amely az InteractiveBrokers-nél is elérhető.

   Mégegyszer mondanám, hogy sehol nem írtam azt, hogy az S&P 500 lenne a legjobb befektetés. Én sem abba fektetek.

   Általában nem szeretem megosztani, hogy melyik ETF-ebe fektet, mert az emberek hajlamosak lemásolni anélkül, hogy megértenék a választásom mögötti érveket. Ezek megértése nélkül pedig nehéz kitartani egy adott portfólió mellett, amely a szuboptimális befektetési teljesítmény egyik leggyakoribb oka.

   Jelenleg éppen egy e-Könyvön dolgozom, amelyben az ETF portfóliók gyakorlatban történő kialakítását és felépítését fogom bemutatni lépésről-lépésre. Tulajdonképpen egy kézikönyv lesz, amellyel bárki felépíthet egy személyre szabott ETF portfóliót, ideértve az egyes ETF-ek kiválasztását is (és természetesen a mögötte húzódó elveket). Ha feliratkoztál a hírlevelemre, akkor értesíteni foglak, amint elkészültem vele (várhatóan még idén).

   Jó hétvégét!

   Üdv,
   Norbi

   Válasz

Szólj hozzá!