Pénzügyi szabadság: Hogyan érheted el 7 lépésben? (2023)

Ebben a cikkben a pénzügyi szabadság eléréséhez vezető utat nézzük meg, valamint azt is, hogy hogyan lehetsz te is pénzügyileg szabad.

A pénzügyi szabadság elérése rengeteg ember féltve őrzött álma. Azt az állapotot jelenti, amikor a saját feltételeid szerint élhetsz anélkül, hogy a pénzügyi helyzeted miatt kellene aggódnod.

Ki ne vágyna erre?

Én magam is elindultam a pénzügyi szabadság felé tartó úton legfőképp azzal a céllal, hogy minél előbb kilépjek az élethosszig tartó mókuskerékből, és a saját feltételeim szerint élhessek.

De vajon túl szép, hogy igaz legyen?

A pénzügyi szabadság az emberek többsége számára elérhető! És amikor azt mondom, hogy az emberek többsége számára, akkor azokra is gondolok, akik mély adósságban vannak, szegény családból származnak és/vagy átlag alatt keresnek.

Éppen ezért minden bizonnyal számodra is elérhető! 

Ebben a cikkben bemutatom a pénzügyi szabadság különböző szintjeit, valamint a konkrét lépéseket, ahogyan te is pénzügyileg szabad lehetsz 7 lépésben.

Vágjunk is bele!

Mi Az A Pénzügyi Szabadság?

Mielőtt megválaszoljuk a kérdést, hogy mit is jelent a pénzügyi szabadság, vessünk gyorsan egy pillantást az átlagember életére.

Ismerős nem? 

Nekem biztosan!

Mindezt az év 254 napján, és legalább 40 éven át. 

Na és miért?

Hát, hogy 65 évesen (talán!) nyugdíjba vonulhassunk. 

És mi a legrosszabb? 

Eladjuk pénzért az időnket, sokan nem is élvezik amit csinálnak, és mindennek tetejére a legtöbben még meg sincsenek fizetve, ezért megtakarításaik sincsenek. 

A Pénzügyi Szabadság Jelentése

A pénzügyi szabadság azt az állapotot jelenti, amikor pénzügyi helyzetednek köszönhetően egy olyan életstílust engedhetsz meg magadnak (és a családodnak), amire vágysz.

Saját feltételeid szerint élhetsz, és nem a pénztárcád diktálja, hogy évi hány szabadnapot engedhetsz meg magadnak, vagy milyen munkát vállalsz el. 

Azt a szabadságot jelenti, ami lehetővé teszi, hogy azzal foglalkozz, amivel szeretnél, akkor amikor szeretnél, és ahogyan te szeretnéd.

És itt most elsősorban nem a több százmilliós villáról, luxusnyaralásról vagy a Ferrarikról van szó. Sokkal inkább az időd és az életed fölötti kontroll visszanyeréséről.

Minél inkább szabadabb vagy pénzügyileg, annál kevésbé vagy rákényszerülve, hogy a pénzért dolgozz. 

Számomra a pénzügyi szabadság az időszabadságot és a lehetőségeket jelenti. 

PÉNZÜGYI SZABADSÁG = IDŐSZABADSÁG + LEHETŐSÉGEK

De ez nyilván mindenki számára mást jelent. 

Számodra lehet az alábbiak egyikét jelenti:

 • Lehetőséget arra, hogy körbe utazhasd a világot, és életre szóló élményeket gyűjthess
 • Lehetőséget arra, hogy megengedhesd magadnak azt a kertesházat vagy nyaralót, amire mindig is vágytál
 • A taposómalomból való kiutat, azaz lehetőséget arra, hogy ne kelljen életed végéig az év 254 napjának nagy részét azzal töltsd, hogy a pénzért dolgozol
 • Nagyobb időszabadságot, mint amit a hétvégék és az évi 25 szabadnap kínál
 • Lehetőséget arra, hogy több időt tölts a családoddal, barátaiddal, valamint nagyobb szabadságot arra, hogy azokkal a dolgokkal tudj foglalkozni, amelyek számodra igazán fontosak 
 • Lehetőséget arra, hogy magad mögött hagyj egy olyan munkahelyet, ahova mindennap csakis a fizetésed miatt jársz be
 • Azt a pénzügyi biztonságot, amelynek köszönhetően soha többé nem kell a pénz miatt aggódod, még akkor sem, amikor egy váratlan egészségügyi költség ér, vagy éppen elveszíted a munkahelyed egy válság közepette

A Pénzügyi Szabadság 7 Szintje

A pénzügyi szabadságra érdemes egy lépcsőszerű folyamatként tekinteni, mintsem egy pillanatnyi állapotként.

Minden egyes fokozat egyre nagyobb szabadságot és önállóságot nyújt számodra, amely nagyban hozzájárul a boldogságodhoz.

Ahogy egyre magasabb fokozatokra lépsz, úgy egyre nagyobb irányításod lesz a pénzed felett és egyre kevesebbet kell aggódnod miatta. 

Ez lehetőséget biztosít arra, hogy azokra a dolgokra fordíts időt, amelyek számodra fontosak.

Mindenki számára más-más fokozat jelenti a végső pénzügyi szabadságot

Számomra például az ötödik szint – a pénzügyi függetlenség – jelenti azt.

pénzügyi szabadság szintjei
A pénzügyi szabadság 7 szintje ábrázolva. Forrás: getrichslowly.com és saját szerkesztés

0. Szint: Függőség

Ezen a szinten másokra kell támaszkodnod pénzügyi támogatásért. Mindannyian itt kezdjük az életünket, ide születünk. 

Ezen a szinten vagy, ha szüleidre támaszkodsz pénzügyi támogatásért, hónapról-hónapra függsz a fizetésedtől és/vagy adósságaid vannak. 

Többet költesz, mint amennyit keresel, így más támogatására szorulsz (szülők, hitel a banktól, egyéb adósságok, stb.).

Nagyon sokan ezen a szinten ragadnak, hiszen folyamatosan olyan dolgokat vásárolnak, amiket nem engedhetnek meg maguknak, ezért adósságot-adósság hátára halmoznak. 

Folyamatosan több kell. Ezt nevezik az életszínvonalad inflációjának (azaz, ahogy a fizetésed nő, úgy az igényeid és kiadásaid is párhuzamosan nőnek vele, így egyre több kell).

 1. Szint: Önállóság

Ezt a szintet akkor éred el, amikor már nem kell másra támaszkodnod pénzügyi támogatásért

Többet keresel, mint amennyit a megélhetésre fordítasz, azaz hasznot termelsz

Lehetséges, hogy még vannak adósságaid, viszont már nem halmozol fel többet. Megtakarítasz vagy adósságaidat törleszted.

Ezt a szintet én 23 évesen értem el, amikor elvégeztem az egyetemet (alapképzés), és megkaptam az első teljes munkaidős állásomat a szakmámon belül (pénzügy). 

24 évesen, amikor elkezdtem a mesterképzést Hollandiában, visszaestem az előző szintre, mivel egyetem mellett csak részmunkaidős diákmunkát tudtam vállalni.

2. Szint: Stabilitás

Visszafizettél minden fogyasztói hitelt, néhány hónapra elegendő vésztartalékod van váratlan események fedezésére és még mindig többet keresel, mint amennyit költesz, így meg tudsz takarítani

Ezen a szinten lehet, hogy még van jelzálog- vagy diákhiteled, de minden más adósságot visszafizettél.

Ezt a szintet 25 évesen értem el a mesterképzésem befejeztét követő teljesidős munkahelyemen, néhány hónap munka után.

3. Szint: Hitelmentesség

Olyan munkát vállalsz el, amilyet szeretnél. Visszafizettél minden fajta adósságot (vagy képes lennél rá) és elég megtakarításod van ahhoz, hogy bármikor ott hagyj egy olyan melót, amit nem szeretsz anélkül, hogy aggódnod kellene a holnaptól.

Habár még dolgoznod kell a megélhetésedért elég szabadságod van ahhoz, hogy olyan munkát végezz, amilyent csak szeretnél.

Ezt a szintet én 26 éves koromra értem el.

A következő három szinten a pénz már nem csak egy biztonsági alapként szolgál, hanem egy eszközként, amelyet a vagyon és egy szabadabb élet felépítésére használhatsz.

4. Szint: Biztonság

Ezen a szinten a megtakarításaid, valamint a befektetéseid és egyéb passzív jövedelem forrásaid fedezik az alapvető szükségleteidet az életed végéig, még akkor is, ha soha többé nem dolgozol. 

Fontos, hogy itt pusztán alapvető szükségleteid fedezéséről van szó, mint például lakhatás, étel, víz, alapruházat, és semmi másról.

5. Szint: Függetlenség

Ezt a szintet, akkor éred el, amikor megtakarításaid, valamit befektetéseid és egyéb passzív jövedelem forrásaid biztosítják a jelenlegi életszínvonaladat az életed végéig anélkül, hogy valaha is dolgoznod kellene.

Erről a szintről szól az igencsak népszerű FI/RE (Financial Independence/Retire Early) mozgalom. 

Ez az én személyes célom is.

6. Szint: Bőség

A végső szinten a megtakarításaid, befektetéseid és az egyéb passzív jövedelem forrásaid nem csak a jelenlegi életszínvonaladat biztosítják életed végéig, hanem további szabadságot nyújtanak arra, hogy azt csinálj, amit szeretnél: élvezd a luxust, utazd körbe a világot, adományozz, vagy építtess iskolákat szegény gyerekeknek Afrikában.

7 lépés a pénzügyi szabadság felé: Hogyan Lehetsz Pénzügyileg Szabad?

Most pedig nézzük hogyan is lehetsz pénzügyileg szabad lépésről lépésre. 

pénzügyi szabadság 7 lépésben

Látni fogod, hogy a pénzügyi szabadság eléréséhez szükséges lépések a pénz körül forognak.

Ez nem véletlen, hiszen a pénz a mindennapjaink elválaszthatatlan része

Ha pénzügyileg szabad szeretnél lenni, kulcsfontosságú, hogy megtanuld kezelni a pénzed. Ha ez sikerül, akkor ez lehet az az eszköz, ami megváltja a szabadságodat!

1. Lépés: Mérd fel a pénzügyi helyzetedet

A pénzügyi szabadság felé tartó út első lépése, hogy tudd honnan indulsz. Más szóval, legyél tisztában a jelenlegi pénzügyi helyzeteddel. 

Ezt legkönnyebben úgy tudod meghatározni, ha egy pillantást vetsz a személyes pénzügyeid egyik legfontosabb mutatójára, a nettó vagyonodra

nettó vagyonod az eszközeid (pl.: készpénz, saját birtokban levő ingatlan, megtakarítások, befektetések és minden más, aminek értéke van) és kötelezettségeid (pl.: hitelek és egyéb adósságok) különbsége.

Először készíts egy listát a birtokodban levő összes eszközről, és írd melléjük a piaci értéküket. Ezután írd össze az adósságaidat, majd írd melléjük a megfelelő összegeket. Ezt elkészítheted például egy Excel fájlban, így később könnyen módosíthatod azt (lásd a letölthető kalkulátort lentebb).

Ezt követően írd össze az elmúlt 6-12 havi összes bevételed és költséged is, majd számold ki mennyit takarítottál meg.

Ez a lépés segíteni fog, hogy egy valós képet kapj a pénzügyi helyzetedről, amivel nagyon sokan nincsenek tisztában. Lehet, hogy ez fog rádöbbenteni arra, hogy mélyen el vagy adósodva, de lehet, hogy az a pozitív meglepetés ér, hogy előrébb jársz, mint ahogy gondoltad.

Személyes tapasztalat
Én már évek óta követem az összes bevételem, költségem és nettó vagyonom változását. Mostanra már különböző grafikonokat sikerült kirajzolnom, amelyek mutatják a vagyonom növekedését.  

Ezt látván mindig további motivációra és új erőre teszek szert, aminek köszönhetően még keményebben dolgozok. 

Bár az elején nem volt könnyű rávennem magam, mára egy izgalmas folyamattá nőtte ki magát.  

Íme a kalkulátor, amit én használok a nettó vagyonom kalkulálására (a számok jelképesek):

A kalkulátort ingyenesen letöltheted a linkre kattintva.

Ezt pedig a bevételeim és költségeim alakulására:

A kalkulátort ingyenesen letöltheted a linkre kattintva.

Az Excel kalkulátort egyébként ingyenesen itt tudod te is letölteni:

Töltsd le az INGYENES kalkulátorokat!

Kövesd te is nyomon a vagyonod, valamint a bevételeid és költségeid alakulását.  Olvasd el az Adatvédelmi Tájékoztatót

  2. lépés: Határozd Meg, Hogy Mit Jelent Számodra Pénzügyi Szabadság

  Csak akkor tudod meghatározni a célodhoz vezető legjobb utat, ha tudod, hogy pontosan hova tartasz. 

  Mit jelent számodra a pénzügyi szabadság? Az adósságaidtól szeretnél megszabadulni? A jelenlegi munkahelyedet szeretnéd magad mögött hagyni? A befektetéseidből és egyéb passzív jövedelemforrásodból szeretnél megélni? 

  Gondolkodj el, hogy milyen életet képzelsz el magadnak, és az alapján célozd meg a pénzügyi szabadság számodra legvonzóbb lépcsőfokát. 

  Példa
  Az én célom például az ötödik szint, azaz a pénzügyi függetlenség elérése. Kezdetben ettől a céltól még nagyon messze álltam, így a végső célt kisebb megállókra bontottam. Először a hozzám legközelebbi szintet – akkoriban, az első szintet – céloztam meg.  
  
  Amikor megkaptam az első munkahelyem, és elértem az első szintet nagyon jó érzéssel töltött el, ami megújult motivációt adott.  A pénzügyi helyzetem változását látva, minden egyes további szint elérése után új motivációra tettem szert és egyre keményebben dolgoztam, hogy több pénzt keressek, többet takarítsak meg, és többet fektessek be.  
  
  A legjobb, hogy a pénzügyi helyzetem radikálisan megváltozott, és a folyamatot közben mindvégig élveztem.

  Ha sikerült felállítani a célod, akkor határozd meg azt a pénzösszeget, ami lehetővé tenné, hogy egy olyan életet élj, amire vágysz

  Lehetetlen lesz egy pontos összeget meghatároznod, ezért ez a szám minden bizonnyal változni fog az igényeiddel párhuzamosan.

  A szám meghatározásához vedd figyelembe a jelenlegi megélhetési költségeidet és a kívánt életszínvonalhoz szükséges becsült összeget. 

  Ha ez sikerült, akkor hasonlítsd össze az első lépésben meghatározott vagyonoddal és/vagy a jelenlegi kereseteddel. 

  Bár elsőre ez az összeg ijesztőnek tűnhet, a következő lépésekben megnézzük hogyan érheted ezt el minél hamarabb. 

  Neked is a pénzügyi függetlenség a célod? A befektéseid hozamából szeretnél megélni? Az ehhez szükséges összeg meghatározásáról írtam egy konkrét cikket: Mennyi pénzre van szükséged, hogy soha többé ne kelljen dolgoznod? 

  3. lépés: Tárd Fel A Korlátozó (Pénzügyi) Hiedelmeidet

  Mostanra már tudod a pénzügyi szabadság melyik lépcsőfoka a célod, és azt is, hogy jelenleg hol tartasz.

  Itt az ideje tehát megtenned a következő lépést – talán egyben a legfontosabbat is – amely közelebb juttat a kitűzött célhoz: tárd fel a korlátozó (pénzügyi) hiedelmeidet.

  Na de mik is azok a korlátozó (pénzügyi) hiedelmek?

  Biztosan hallottad az alábbiak legalább egyikét:

  • “Pénzt csak sok pénzből lehet csinálni.”
  • “A pénz nem boldogít.”
  • “Minden gonosz forrása a pénz.”
  • “A vállalkozáshoz nagy kezdőtőke szükséges.”
  • “A pénzért keményen meg kell dolgozni.”
  • “Tisztességes úton nem lehet meggazdagodni.”
  • “A pénz arra való, hogy elköltsük.”

  A fenti mondatok többségét elsősorban gyerekként hallhattuk szüleinktől / nagyszüleinktől, akikben a pénzzel kapcsolatos tapasztalataik révén épültek ki ezek a hiedelmek.

  Ha gyerekként folyamatosan a környezetünk által a pénzről festett negatív képet tapasztaljuk, akkor felnőtt korunkra ezek a hiedelmek fognak berögződni a mi tudatunkba is.

  Egy percig sem fogjuk megkérdőjelezni ezek érvényességét. Ezek fogják uralni a pénzzel kapcsolatos látásmódunkat.

  Ezek a korlátozó hiedelmek lesznek végső soron, amik visszatartanak attól, hogy több pénzt keress, sikeres legyél, valamint, hogy elérd a pénzügyi szabadságot.

  Az egyik legfontosabb lépés tehát, amit megtehetsz a pénzügyi szabadság elérése érdekében, hogy megszabadulsz a korlátozó hiedelmeidtől.

  Szendrei Ádám szerint ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, ha ellenpéldákat keresel a hiedelmeidre. Ha látod ugyanis, hogy másnak sikerült, akkor te is könnyebben elhiszed, hogy Neked is sikerülhet. 

  Amit végsősoron meg kell értened, hogy a pénz nem más, mint egy eszköz, ami segíthet egy olyan életet építeni, amire mindig is vágytál. 

  4. lépés: Takaríts meg rendszeresen és minél többet 

  Nem elég pénzt keresned, meg is kell tudnod takarítani. Márpedig a pénzügyi szabadság eléréséhez mindenképp szükséged van megtakarításra.

  Kapcsolódó bejegyezés: Spórolási tippek

  A megtakarítási rátád – azaz, a megtakarított összeg / hazavitt jövedelem százalékos eredménye – a legfontosabb meghatározója annak, hogy milyen gyorsan éred el a pénzügyi szabadságot.

  Ha a befektetésed hozamából szeretnél megélni, akkor az alábbi táblázat megmutatja, hogy mennyi időbe fog telni, amire ezt sikerül elérned adott megtakarítási ráták függvényében. 
  

  Fizess magadnak először

  De nekem hónap végére nem marad semmi!” – hangzik el gyakran az emberek szájából.

  Az egyik kedvenc módszerem a hatékony megtakarításra a “Fizess magadnak először” módszer alkalmazása. 

  Ez a módszer azt követeli meg, hogy amint megkapod a fizetésed rögtön félretegyél egy általad meghatározott összeget mielőtt bármi másra költenél. Ez pedig automatikusan a takarékosságra fog ösztönözni.

  Hogy miért? 

  Rá leszel kényszerülve, hogy a maradék összegből gazdálkodj, vagy további bevételre tegyél szert.

  Én magam is már évek óta alkalmazom ezt a stratégiát. A bankom alkalmazásában beállítottam, hogy amint megérkezik a fizetésem egy adott összeget automatikusan a megtakarítási / befektetési számlámra helyezzen. 

  Azáltal pedig, hogy éveken át magamnak fizettem először, bebiztosítottam, hogy minden hónapban megtakarítsak, és nem a véletlenre bíztam, hogy a hónap végén marad-e valami. 

  Készíts költségvetést és kövesd nyomon a költségeidet

  A legtöbb ember sajnos nincs tisztában a költségeivel, így nem is tudja, hogy mire megy el a pénze. 

  Amikor legelőször elkezdtem követni a költségeimet hatalmas meglepetés ért, hiszen fogalmam sem volt, hogy mennyit költök olyan apróságokra, amelyekre igazából nem is volt szükségem.

  A mai napig folyamatosan követem a költségeimet, aminek köszönhetően teljesen átlatom a pénzmozgásokat, és megalapozott pénzügyi döntéseket hozok.

  Erre a célra használhatod a Money Lover nevezetű ingyenes telefonos applikációt, ami magyarul is elérhető, de a magyar fejlesztésű Koin is egy jó választás lehet. 

  Számomra a telefon a legkényelmesebb megoldás, hiszen mindig kéznél van, de vannak, akik az Excelben hisznek. Számos ilyen file-t találsz online.

  5. Lépés: Szabadulj Meg Az Adósságaidtól

  Semmi nem lassítja le jobban a pénzügyi szabadság fele vezető utadat, mint az adósságok.

  Mindaddig míg adósságok vannak a hátadon, a fizetésed egy részét a bankod tudhatja magának. Ha törleszted a hiteleidet, több pénz marad a zsebedben, amit munkára foghatsz befektetéseid által.

  Na de hogyan törleszd a hiteleidet? 

  Két stratégiát alkalmazhatsz:

  1. Kezdj a legkisebb hiteleiddel, majd haladj a nagyobbak felé
  2. Először a magas kamatozású hiteleidet törleszd függetlenül a hitel méretétől 

  Az első opció mögötti elv az, hogy egy kisebb hitelt könnyebben törlesztesz, ami megújult lelkesedést ad, hogy nekiess a nagyobb hiteleidnek is.

  második stratégia támogatói szerint függetlenül a hiteleid méretétől a magas kamatozású adósságokat kell először megcélozni, hiszen azok vesznek ki a legtöbbet a zsebedből.

  Szóval akkor melyiket válaszd?

  Ez a döntés a tiéd. Te ismered a legjobban magad.

  Ha úgy gondolod, hogy hamar elveszítenéd a lelkesedésed egy nagy hitel törlesztése esetén, akkor valószínűleg az első opció alkalmasabb számodra.

  Ellenben, ha minél korábban szeretnél pénzügyileg szabad lenni és költségtudatos vagy, akkor érdemesebb lehet a magas kamatozású hiteleknek nekiesned.

  6. lépés: Növeld A Bevételeidet És Tegyél Szert Különböző Bevételi Forrásokra

  Bár a költségeid csökkentése kétségtelenül fontos, a bevételeid növelése sokkal meghatározóbb szerepet tölt be a pénzügyi szabadság elérésében.

  Ha minél korábban szeretnél pénzügyileg szabad lenni, akkor a bevételeidet növelned kell.

  Hozz Ki Többet A Munkahelyedből

  A munkahelyed fontos szerepet tölt be a pénzügyi szabadság elérésében, ugyanis ez a legtöbb ember elsőszámú jövedelemforrása. 

  Ne feledd azonban, hogy akár szereted a munkahelyed, akár nem, az idődet adod a fizetésedért cserében. 

  Mivel az időd a legértékesebb eszköz az életedben – sokan ezért is szeretnének pénzügyileg szabadok lenni – fontos, hogy minden eltöltött órádért kellően kompenzálva legyél.

  Nagyon sokan sajnos alul vannak fizetve, és nem is tudnak róla. 

  Érdemes tisztában lenned azzal, hogy mekkora értéket képviselsz az aktuális munkaerőpiacon, és hogy ezt hogyan tudod maximalizálni. Ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, hogy egy kis piackutatást végzel. 

  Érdeklődd meg kollégáidtól vagy más cégeknél hasonló pozícióban levő és tapasztalattal rendelkező alkalmazottaktól, hogy ők mennyit keresnek. Akár fejvadászokat is felkereshetsz, vagy jelentkezhetsz más cégekhez is, hogy megtudd mekkora fizetésre számíthatsz.

  Ezek alapján egy tisztább képet kapsz, hogy jelenleg kellően meg vagy-e fizetve. Ezek az információk hasznosak lesznek a főnököddel való beszélgetések során is. 

  Pontosan tudni fogod az aktuális értékedet a munkaerőpiacon, és alátámasztott tényekkel tudsz majd a fizetésemelés mellett érvelni. A főnököd szemében is jobb képet fogsz festeni, hiszen a felkészültségedet értékelni fogja.

  Én is ugyanezt a taktikát használom minden egyes fizetésemelés előtt. Emiatt előfordult már olyan is, hogy 20%-os fizetésemelésben részesültem.

  Növeld a keresőképességed

  Ha nagyobb fizetésre vágysz alkalmazottként, akkor nagyobb értéket kell nyújtanod a munkáltatódnak.

  Ezt legjobban úgy teheted meg, ha folyamatosan képezed magad.

  A munkaerőpiacon a fizetések a kereslet és kínálat függvényében alakulnak ki.

  Minél nagyobb szakértelemmel, tudással és tapasztalattal rendelkezel, minél több dologhoz értesz, annál értékesebbé válsz a munkáltatód (és a piac) szemében, így a fizetésed is, ezzel párhuzamosan növekedni fog. 

  Példa
  Egyetemi éveim alatt egy gyárban vállaltam munkát. A fizetésem igencsak alacsony volt, ami nem is meglepő, hiszen az állás nem igényelt különösebb szakértelmet, és a piacon is rengeteg hozzám hasonló jelentkező volt. 
  
  Tanulmányaim befejezése után azonban a gyári fizetésem többszörösét ajánlották, hiszen tanulmányaimnak, tapasztalataimnak és tudásomnak köszönhetően jóval nagyobb értéket tudtam nyújtani.

  De a saját magad képzése nem feltétlen jelenti azt, hogy egyetemet kell végezned.

  Titkárnőként például pusztán egy rövid Excel tanfolyam elvégzése már jelentős fizetésemeléshez vezethet, hiszen nagyobb értéket tudsz nyújtani a munkáltatódnak. 

  Ami fontos, hogy soha ne stagnálj, hanem folyamatosan fejleszd magad.

  Keress pénzt online, akár mellékállásban is

  Az internetnek hála egy olyan korszakban élünk, ami számtalan lehetőséget kínál a pénzkeresésre

  Az alábbi cikkekben összegyűjtött ötletek közül biztosan találsz a számodra is megfelelő lehetőséget, amit akár teljes munkaidőben, akár mellékállásban is végezhetsz:

  Hozz létre egy (online) vállalkozást, akár mellékállásban is

  A mókuskerékből való kiutat sokan egy online vállalkozás létrehozásában látják.

  Egy online vállalkozás elindítása – akár főállásban, akár mellékállásban – sorsdöntő lépést jelenthet sok ember életében, ugyanis épp arra ad lehetőséged, amire mindnyájan vágyunk: nagyobb kontrollt az időnk és életünk fölött

  Az internet kínálta lehetőségeknek köszönhetően ma már bárki felépíthet egy jól működő online vállalkozást. Ez különösebb pénzügyi befektetés nélkül is megvalósítható a kellő időráfordítás ellenében.

  Kezdetben a munkahelyeden még csak felmondanod sem szükséges – és nem is ajánlatos – hiszen nagyon sokan mellékállásban kezdik el vállalkozásuk építését, és csak idővel hagyják maguk után állásukat. 

  7. lépés: Fogd Munkára A Pénzed

  Mostanra sikerült növelned a bevételed és megtakarítanod is.

  De mit csinálsz a megtakarított összeggel? 

  Az MNB a magyar háztartások pénzügyi vagyonáról készült adatközlése azt mutatja, hogy nagyon sokan nem csinálnak semmit vele, azaz készpénzben és folyószámlán tartják.

  Nézzük mi történik, ha te is így teszel:

  infláció hatása

  Egy 10 millió forintos megtakarítás reálértéke 30 éve múlva mindössze 4.1 millió lesz. 

  Kevesebb, mint fele!

  Így ne is álmodozz a pénzügyi szabadság elérésén!

  Ha pénzügyileg szabad szeretnél lenni munkára kell fognod a pénzed. Ennek legjobb módja a befektetés.

  Minél jobban dolgozik neked a pénzed annál kevésbé kell Neked érte dolgozni.

  Így építenek vagyont, és őrzik meg azt a gazdagok is. Ők a pénzüket olyan jövedelemtermelő eszközökbefektetik be, mint a részvények és ingatlanok. 

  Az eszközök által termelt pénzből pedig további pénztermelő eszközöket vásárolnak. A kamatos kamat hatásának köszönhetően vagyonuk pedig exponenciálisan növekszik.

  A pénzügyi szabadság elérése érdekében neked is a jövedelemtermelő eszközök építésére kell koncentrálnod, nem pedig a kötelezettségek felhalmozására, amelyek pénzt vesznek ki a zsebedből.

  Hogyan kezdj el befektetni?

  Sokakat megijesztenek a befektetések, és különböző tévhitek tartanak vissza attól, hogy elkezdjenek befektetni.

  Íme néhány gyakori tévhit és a valóság:

  TévhitekValóság
  Csak a kiváltságosok és gazdagok fektethetnek beAz internetnek köszönhetően ma már bárki befektethet néhány perc alatt, mindössze pár gombnyomással az okostelefonjáról
  Magas szakértelemmel kell rendelkezz ahhoz, hogy sikeres befektető légyEgy bizonyos alaptudással bárki sikeres befektetővé válhat, és elérheti a piaci átlaghozamot passzív befektetések által
  A befektetés egyenlő a szerencsejátékkalEz nem állhatna távolabb az igazságtól! Míg szerencsejáték során nincs irányításod az elvállalt kockázat felett, befektetések esetében lehetőséged van csökkenteni a kockázatot.
  Befektetések során elveszítheted a teljes tőkédBár sok befektetés esetén valójában megvan az valószínűsége a teljes tőkéd elvesztésére, passzív befektetések esetén a teljes tőkéd elvesztésének esélye lényegében lehetetlen. 

  Mibe fektess be?

  Manapság számos befektetés közül választhatsz. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

  • Ingatlan
  • Egyedi részvények
  • Befektetési alapok 
  • ETF-ek (Tőzsdén Kereskedett Alapok)
  • Kötvények

  Kapcsolódó bejegyzés: Legjobb befektetési lehetőségek

  Ha kevés szakértelemmel és idővel rendelkezel, és befektetéseid robotpilótára szeretnéd állítani, akkor a passzív ETF befektetés egy jó lehetőség lehet. 

  Ez egy különösen népszerű befektetés azok körében, akik a pénzügyi függetlenséget tűzték ki célul

  Az én befektetési portfólióm nagy része is ETF-ekből áll. Mivel passzív befektetésről van szó, ezért havi két percen kívül egyáltalán nem igényli a figyelmemet, így azt inkább a bevételem növelésére tudom fordítani. 

  Mielőtt befektetnél azonban fontos, hogy megszerezd azt az alapvető tudást, ami szükséges a sikeres befektetéshez. Nem, nem kell egyetemet végezz, viszont fontos, hogy tisztában légy az alapokkal és értsd mibe fektetsz be.

  Figyelem!
  Az oldalon megjelenő tartalom magánvélemény, kérjük ne alapozz rá semmilyen befektetési döntést! Az oldalra felkerülő tartalom kizárólag információs célt szolgál és nincs figyelemmel egyetlen felhasználó befektetési céljaira sem, és nem minősül befektetési tanácsadásnak. 

  Összegzés: Téged Is Vár A Pénzügyi Szabadság

  A pénzügyi szabadság elérése sorsdöntő pillanatot jelent számodra és a családod számára. 

  Lehetőséget ad mindenek felett egy olyan életre, amire mindig is vágytál.

  Ebben a cikkben megnéztük a pénzügyi szabadság különböző szintjeit, valamint azokat a lépéseket is, amelyeket követve megvalósíthatod a célod.

  Tarts velem te is a pénzügyi szabadság felé. Indulj el még ma!

  Melyik lépcsőfokon jársz most, és melyik a célod? Írd meg hozzászólásban.

  “Pénzügyi szabadság: Hogyan érheted el 7 lépésben? (2023)” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. en meg a 0 szinten vagyok fuggoseg [adossag] de mar nagyon elegem van belole ideje valtoztatni 3 szint hitelmentesseg majd az anyagi biztonsag a 4 szint elerese a cel most kezdem irni a kiadasokat es beveteleket

   Válasz

  Szólj hozzá!