ETF vásárlás menete lépésről lépésre (+hasznos tippek)

A leírtak az író személyes véleményét tükrözik, és nem minősülnek befektetési tanácsnak. Olvasd el a teljes kockázati tájékoztatót.

Ebben a cikkben az ETF vásárlás menetét mutatom be lépésről lépésre. 

Az ETF befektetés virágkorát éli napjainkban és kétségtelenül a legnépszerűbb befektetési lehetőségek egyike. Ez nem is véletlen, hiszen úgy érhetsz el magasabb hozamot a profi befektetők többségénél, hogy közben alig kell a befektetéseiddel foglalkoznod. Ráadásul mindezt a legalacsonyabb költségek mellett teheted meg.

Én magam is ETF befektető vagyok már hosszú évek óta.

A cikk végére megtanulsz mindent, amit egy ETF vásárlása során tudnod kell:

 • Megtanulod, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venned egy ETF kiválasztása során;
 • Megtanulod, hogy milyen elvek mentén érdemes kialakítanod a saját ETF portfóliódat;
 • Megtudod melyek a legnépszerűbb brókerek Magyarországon ETF befektetés céljára;
 • Megtanulod mi az az értékpapírszámla és pontosan hogyan nyithatsz Te is ilyet;
 • Megismered az ETF vásárlás menetét, ideértve azt is, hogy pontosan hogyan vásárolhatod meg az első ETF-edet (példával)

Csapjunk is bele!

Mi az az ETF? 

Az ETF (Exchange Traded Fund) jelentése magyarul tőzsdén kereskedett alap.

Ez tulajdonképpen egy olyan értékpapírokból (részvényekből, kötvényekből stb.) álló eszközkosár, amely lehetővé teszi számunkra, hogy egyetlen vásárlással több száz – vagy akár ezer – részvényt vagy kötvényt birtokoljunk. Mindezt anélkül, hogy az eszközöket külön-külön kellene megvásárolnunk.

Valahogy így kell ezt elképzelni:

Mi Az Az ETF?
Forrás: Earningswinner.com
Példa
Ha például egy S&P 500 ETF-et vásárolsz meg, akkor tulajdonképpen egyszerre az 500 vezető amerikai vállalat (pl.: Apple, Google, Microsoft, Amazon stb.) résztulajdonosa leszel.

Ha többet szeretnél tudni az ETF-ekről – ideértve az eszközök működését –, akkor olvasd el az átfogó ETF befektetés útmutatómat.

Ha már tisztában vagy az alapokkal, akkor folytassuk az ETF vásárlás menetével. 

ETF vásárlás menete lépésről lépésre

Most pedig nézzük az ETF vásárlás lépéseit egyenként:

1. lépés: Fektesd le az ETF portfóliód alapjait

Jelen cikk egy korábbi változatában a brókercég kiválasztása és az értékpapírszámla-nyitás volt az ETF vásárlás első lépése. 

Hogy miért változtattam?

Rádöbbentem egy hatalmas hibára, amelyet az emberek 99%-a elkövet: megtetszik nekik az ETF befektetés, kiválasztanak egy népszerű részvény ETF-et, és ezzel köszönik szépen kész is vannak. Jöhet az ETF vásárlás! 

Portfólió-kialakításában nem is gondolkodnak. Nagy hiba! 

Hogy miért? Egy befektetési portfóliót a saját céljaidhoz, pénzügyi helyzetedhez és kockázatvállalási tűrőképességedhez lehet igazítani, míg egy adott ETF mindössze egy eszköz, amelyet a céljaid megvalósítására alkalmazhatsz. 

Egy alaposan átgondolt stratégia és portfólió hiányában pusztán a pénzeddel játszol, vakon lövöldözöl!

Előbb-utóbb lábon lövöd magad!  

Hiába is gondolkodsz ETF vásárlásban, amíg nem fektetted le a portfóliód alapjait. 

Kezdj az eszközallokációd meghatározásával

Az ETF portfóliók kialakításáról szóló könyvemben – A szimpla portfólióban – arról írtam, hogy az eszközallokáció – azaz, hogy miként osztjuk meg a pénzünket különböző eszközosztályok között (pl.: részvények, kötvények) – a legelső és legfontosabb befektetési döntés, amit meg kell hoznunk.1, 2, 3, 4  

Milyen eszközökből építsük fel a portfóliónkat? A portfóliónk mekkora részét fektessük részvényekbe? Na és kötvényekbe? – az eszközallokáció ezen kérdések megválaszolásáról szól.

A tévhittel ellentétben az emberek többsége számára egy 100% részvény ETF-ekből álló portfólió nem alkalmas! 

Ennél a lépésnél a legkönnyebb mellélőni, ugyanis itt fekteted le a portfóliód alapjait, és szabod azt az egyedi élethelyzetedre.

Több tanulmány is alátámasztja, hogy az eszközallokáció határozza meg leginkább a portfóliónk várható teljesítményét és kockázatát, ezért a legfontosabb befektetési döntés.5, 6, 7, 8

A közhiedelemmel ellentétben a „tuti” ETF kiválasztása sokkal kevésbé fontos.1 

Na de hogyan határozhatod meg az eszközallokációdat? 

könyvemben többféle módszert is bemutatok, ezek közül a legnépszerűbb egy eszközallokációs kérdőív kitöltése. 

A Vanguard kérdőíve (amit ide kattintva érhetsz el ingyenesen) például 11 kérdésen át méri fel a befektetési céljaidat, tapasztalatodat, időtávodat, kockázattűrő képességed, illetve a pénzügyi helyzeted, majd határozza meg a számodra alkalmas részvény-kötvény allokációt. 

(Ha nehézséget okoz az angol nyelv készítettem egy rövid útmutatót, amelyben segítséget nyújtok a kérdőív lefordításában).

A portfóliód egy életre szól. Egyszer kell felépítened, de akkor jól! 

Ha segítséget szeretnél a portfóliód kialakításában, akkor ajánlom figyelmedbe A szimpla portfóliót. A könyvben az alapoktól kezdve, lépésről lépésre – konkrét gyakorlati példákon át – bemutatom hogyan kell felépíteni egy személyre szabott ETF portfóliót (ideértve a számodra alkalmas ETF kiválasztását is).

Kezdd el építeni a SAJÁT ETF portfóliódat MÉG MA!

Tanulj meg mindent az alapoktól kezdve, ami egy sikeres ETF portfólió kialakításához szükséges. Építs vagyont A SZIMPLA PORTFÓLIÓVAL!

KÉREM A KÖNYVET

2. lépés: Válassz ETF-(ek)et

Jelenleg több, mint 8 500 ETF érhető el világszerte.9 

Hogyan választod ki a számodra legjobb ETF-et?

Nyilvánvalóan ETF-ek között is jelentős különbségek vannak, és nem mindegyik alkalmas számodra. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen ETF-be fektetsz be

Befektetésed sikere akár ezen is múlhat!

Európaiak számára – ezért számunkra, magyarok számára is – csak bizonyos EU-s szabályozásoknak megfelelő ETF-ek érhetőek el. Ez nagyjából 2 000 – 2 500 darab ETF-re szűkíti a választási lehetőségünket (ami még mindig nagyon sok!).

Mindez az Európai Unió 2018-tól életben lévő szabályozásának köszönhető, amely elérhetetlenné tette az amerikai székhellyel rendelkező ETF-eket európaiak számára. Konkrétan a PRIIPs szabályozásról van szó, amely egy olyan uniós befektetési szabályrendszer, mely fő célja a befektetők érdekeinek megvédése.

Mivel az amerikai székhellyel rendelkező ETF-ek nem felelnek meg az EU-s szabályozásoknak, így azok nem elérhetőek számunkra. 

2018 óta kizárólag az UCITS jelöléssel ellátott ETF-eket tudjuk megvásárolni, ugyanis ezek felelnek meg a hatályos európai szabályozásoknak. Vásárláskor tehát keresd az “UCITS” jelölést az ETF nevében.  

Íme egy példa:

etf vásárlás példa
Forrás: justETF.com

De ne ijedj meg! Ez nem azt jelenti, hogy a népszerű, amerikai ETF-ek nem elérhetőek. Az olyan neves amerikai szolgáltatók, mint a Vanguard létrehozták az amerikai ETF-ek európai változatát is. 

Az ETF-ek összetétele önmagában teljesen ugyanaz, mindössze annyi a különbség, hogy az alapok székhelye nem az USA, hanem jellemzően Írország.

Van egy további jó hírem!

ETF kereső

ETF vásárlás / választás során segítségünkre vannak az olyan ETF kereső oldalak, mint a justETF.com, amely kizárólag az európai tőzsdéken elérhető, a helyi szabályozásoknak megfelelő ETF-eket listázza.

A justETF.com ETF keresőjével nagyon egyszerűen tudsz keresni különböző ETF-ek között.

Az oldal menüjében lévő “ETF Screener” gombra kattintva – (1) a lenti képen – lehetőséged van keresést végezni többek között az:

 • ETF neve, ISIN-je vagy ticker-je szerint (2A) és/vagy
 • Eszközosztály, régió, ország, szektor, stratégia, index stb. alapján (2B)
ETF kereső
(A szimpla portfólióban részletesen bemutattam a justETF.com-ot is.)
Forrás: justETF.com

A megjelenő táblázatban találod a keresésednek megfelelő ETF-ek nevét, pénzemét, méretét, költségmutatóját (TER), illetve egyéves hozamát is.

Milyen ETF-et vegyek?

Hogyan / mi alapján választasz több mint 2 400 ETF közül?

Nézzük a három legfontosabb tényezőt: 

 1. Az index kiválasztása
 2. Osztalékfizetési politika 
 3. Költségek

Válaszd ki a számodra legjobb ETF-et

Készítettem egy CSEKKLISTÁT az összes tényezővel, amelyet érdemes figyelembe venned ETF választás során. Töltsd le INGYENES!

  1. tényező: Index kiválasztása

  Amint azt bizonyára tudod a passzív ETF-ek célja egy adott index teljesítményének lekövetése (erről részletesen itt írtam). Az index lényegében egy részvényekből vagy kötvényekből álló eszközkosár, amely egy egész iparág, ország vagy régió teljesítményét tükrözi.

  Például
  Vegyük példaként az S&P 500 részvényindexet, amely az 500 vezető tőzsdén jegyzett amerikai vállalat részvényét foglalja magába. Egy S&P 500 részvényindexet lekövető ETF megvásárolja az indexet alkotó összes vállalatot ugyanabban az arányban, mint ahogyan az indexben is szerepelnek. Ezáltal pedig leköveti az index teljesítményét.

  A fenti példából látható, hogy az index kiválasztása rendkívül fontos, ugyanis ez fogja meghatározni a portfóliód összetételét, azaz, hogy pontosan hány és milyen vállalatok részvényeibe fogsz befektetni.

  Számtalan index létezik az S&P 500 index mellett. Íme néhány példa:

  • Russell 2000 index, amely 2 000 amerikai kis piaci méretű vállalat részvényeiből tevődik össze
  • FTSE All-World Index, amely kb. 4 000 vállat teljesítményét követi nyomon a világ 49 különböző országából
  • A DAX 40 index, amely Németország 40 legfontosabb vállalatát foglalja magába

  A választás persze a Tied! Index választáskor érdemes figyelembe venned a diverzifikáció előnyeit.

  könyvemben részletesen írtam arról is, hogy én milyen meggondolások alapján választottam részvényindexet, illetve azt is elárultam, hogy konkrétan melyik indexet preferálom. 

  Emellett a legnépszerűbb részvényindex – az S&P 500 – előnyeit is megvitattam. Népszerűsége ellenére ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy ez a legjobb ETF választás.

  2. tényező: Osztalékfizetési politika 

  Amint azt bizonyára tudod az ETF mögött lévő vállalatok fizethetnek osztalékot, amely befektetőként Téged is megillet. Az osztalékot az ETF-szolgáltató gyűjti be a cégektől, amelyet majd valamilyen formában eljuttat hozzád.

  Az osztalékok kifizetése szempontjából kétféle ETF-et különböztethetünk meg: osztalékfizető és visszaforgató ETF-eket.

  Osztalékfizető ETF-ek (angolul: distributing ETFs) esetén az ETF-szolgáltató minden negyedévben vagy félévben kifizeti a mögöttes részvényektől kapott osztalékokat az értékpapírszámládra.

  Ezzel szemben a visszaforgató ETF-ek (angolul: accumulating ETFs) automatikusan visszaforgatják a begyűjtött osztalékokat. Bár a mögöttes vállalatok kifizetik az osztalékot, az ETF-szolgáltató nem fizeti ki neked, hanem visszaforgatja az alapba (értsd: újabb részvényeket vásárol rá).

  Melyiket válaszd?

  Több ok miatt sem mindegy, hogy osztalékkifizető vagy visszaforgató ETF-et választasz. 

  Nézzük ezeket az okokat (kattints a „+” gombokra egyesével):

  Adóhatékonyság

  Adóhatékonyság szempontjából nagyon is nem mindegy, hogy osztalékkifizető vagy visszaforgató ETF-et választasz. Országtól függően az egyik adóhatékonyabb lehet, mint a másik.

  Magyarországon például kedvezőbb visszaforgató (accumulating) ETF-et választani, hiszen elkerülhető a 15%-os osztalékadó azáltal, hogy az ETF automatikusan visszafekteti a kapott osztalékokat. Mivel soha nem kerülnek kifizetésre, így adókötelességed sem keletkezik utánuk.

  Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak országok, mint például Németország vagy az Amerikai Egyesült Államok, ahol a kapott osztalék kedvezőbb adózás alá esik, mint az árfolyamnyereség (capital gains), ezért ezen országokban optimálisabb lehet az osztalékkifizető ETF-eket választani.

  A külföldön élő magyaroknak ezért ajánlom, hogy járjanak utána, számukra melyik ETF fajta kedvezőbb.

  Költséghatékonyság

  Nemcsak adóhatékonyság miatt lehetnek előnyösebbek a visszaforgató (accumulating) ETF-ek, hanem költséghatékonyságuk miatt is. Ha saját magad kellene visszafektetned a kapott osztalékokat, akkor először 15%-os osztalékadót kellene fizetned, majd a maradék összeg visszafektetéséhez további tranzakciós díjakkal terhelne a brókered, hiszen új ETF-eket kell vásárolnod. 

  Mindez elkerülhető a visszaforgató ETF-ekkel!

  Vagyonépítés a kamatos kamat erejével

  Felmerülhet kérdésként, hogy miért is akarnád visszaforgatni az osztalékokat, ahelyett hogy elköltenéd?

  Hát azért, mert az osztalékok visszafektetésével a kamatos kamat ereje révén jelentősen gyarapíthatod a vagyonod!

  Nagyon egyszerűen elmagyarázva így működik:

  • A befektetőktől – köztük tőled is – begyűjtött pénzre az ETF-szolgáltató megvásárolja az indexet alkotó részvényeket;
  • Ezen cégek egy része minden negyedévben osztalékot fizet, amit az alapszolgáltató visszaforgat, azaz a kapott pénzösszeget újabb részvények vásárlására fordítja;
  • A következő negyedévben nemcsak a kezdeti részvények után kapsz osztalékot, hanem azok után is, amit az ETF-szolgáltató a visszaforgatott osztalékokból vásárolt meg;
  • A második és harmadik lépésben leírt folyamat rendszeresen ismétlődik, így egyre több és több osztalékot kapsz, amit az ETF-szolgáltató újra és újra visszaforgat. Ennek köszönhetően pedig a portfóliód értéke is egy hegyről leguruló hógolyóhoz hasonlóan egyre csak növekszik.

  Alapvetően ez jelenti a kamatos kamat erejét, amelynek köszönhetően a vagyonod exponenciálisan növekszik, tulajdonképpen a pénzed pénzt termel.

  TBSZ számla

  Hosszú távú befektetőként fontos megismerned a tartós befektetési számlát – becenevén TBSZ számlát –, amelynek köszönhetően nem kell osztalék- és árfolyamnyereségadót fizetned, ha kibírod, hogy a befektetéseidet nem bolygatod legalább 5 évig. Magyarán teljes adómentességet élvezhetsz!

  Magyar befektetők szempontjából az osztalékkifizető ETF-ek egy további hátránya, hogyha több TBSZ számlán vannak elosztva az ETF-jeid (aminek nagy a valószínűsége, hiszen évente új TBSZ számlát kell nyitni), akkor ezekre külön érkezik meg az osztalék. 

  Jellemzően elaprózva nem is lehet rögtön befektetni ezeket az összegeket, hiszen nem tesznek ki egy teljes ETF egységet, így a pénz sokáig befektetlenül marad a számládon (tehát nem dolgozik).

  Visszaforgató ETF-ekkel ez elkerülhető, hiszen az osztalék soha nem kerül kifizetésre.

  Honnan tudhatod, hogy az ETF visszaforgató vagy osztalékkifizető?

  Gyakran már az ETF nevéből is láthatod, hogy visszaforgató (accumulating) vagy osztalékkifizető (distributing) ETF-el van dolgod. 

  Keresd az “Acc” / “Accumulating” vagy “Distr” / “Distributing” jelzőket az ETF nevében.

  Ugyanezt az infót megtalálod a justETF.com ETF összehasonlító táblázatában is. Ehhez kattints a “Select columns”-ra, majd pipáld be a “Distribution policy” mezőt. Ezt követően egy új oszlop fog megjelenni a táblázatban, amelynél láthatod, hogy osztalékkifizető vagy visszaforgató ETF-ről van szó.

  3. tényező: Költségek

  A költségek fontosságát gondolom nem kell túlmagyaráznom. Minél alacsonyabbak, annál több marad a Te zsebedben.

  Hosszú távon a költségeknek rendkívül jelentős szerepük van. 1%-nyi plusz költség milliókat jelenthet! 

  Egy ETF költségét a TER (Total Expense Ratio) – magyarul: teljes költséghányados – jelzi. Ez tulajdonképpen egy olyan költséghányados, amely egy ETF alappal összefüggő összes költséget mutatja meg százalékos formában.

  A Morningstar szerint10 az ETF-ek átlagos költséghányadosa 0,23%, így érdemes ennek az összegnek a háza táján keresni az ETF-eket.

  Az ETF-ek TER-jét többek között a justETF.com összehasonlító táblázatában is megtalálod. Ennek előnye, hogy könnyedén összehasonlíthatsz több ETF-et is. 

  Ha komolyan veszed az ETF portfóliód kialakítását…

  A szimpla portfólió könyvben a fent felsorolt három tényező mellett bemutatom az összes további tényezőt, amelyet érdemes figyelembe venned ETF választása során. Lépésről lépésre – konkrét példákon át – végigvezetlek az ETF választás folyamatán. 

  Egyszer kell ETF-et választanod, de akkor érdemes jól döntened!

  De nemcsak a megfelelő ETF kiválasztását tanulod meg, hanem a teljes portfóliód felépítését, A-tól Z-ig! 

  Kezdd el építeni a SAJÁT ETF portfóliódat MÉG MA!

  Tanulj meg mindent az alapoktól kezdve, ami egy sikeres ETF portfólió kialakításához szükséges. Építs vagyont A SZIMPLA PORTFÓLIÓVAL!

  KÉREM A KÖNYVET

  3. lépés: Válassz brókert és nyiss értékpapírszámlát

  Ahogy már a nevükből is kiderül, az ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok) a tőzsdén vásárolhatóak meg.

  Ez azt jelenti, hogy a részvényekhez hasonlóan egy értékpapírszámlára lesz szükséged ahhoz, hogy ETF-eket tudj vásárolni. 

  Mi az az értékpapírszámla? 
  Egy értékpapírszámlát úgy kell elképzelni, mint egy bankszámlát. Ide is beutalhatsz és tarthatsz pénzt, annyi különbséggel, hogy kenyér, tojás és víz helyett értékpapírokat – azaz részvényeket, kötvényeket vagy ETF-eket – tudsz vásárolni. 
  
  ETF vásárlás után ezek az értékpapírok a számládon lesznek elérhetőek. 

  Értékpapírszámlát akár magyar, akár külföldi brókercégeknél tudsz nyitni. Ez ma már jellemzően ingyenes, és elvégezhető teljesen online. Ennek pontos menetét lentebb mutatom be. 

  Melyik brókercéget válaszd?

  Mindenképpen érdemes olyan brókercéget választanod, amely hozzáférést biztosít a legnagyobb tőzsdékhez, és széleskörű ETF választékkal rendelkezik. Ez azért fontos, hogy meg tudd vásárolni az általad kiszemelt ETF-e(ke)t.

  További fontos tényező a költségek, amelyeket az alábbi két kategóriába sorolnék:

  1. tranzakciós díjak: a brókercégek minden adás/vétel után díjat számolnak fel
  2. egyéb költségek: a vétellel / eladással járó tranzakciós költségek mellett brókertől függően egyéb költségek is felmerülhetnek (pl.: TBSZ számla díja, számlavezetési díj, devizakonverziós költségek)

  Emellett további szempontok is fontosak lehetnek számodra:

  • Lehetséges-e EUR alapú számlát nyitni?
  • Lehet-e EUR-ban beutalni?
  • Mennyire felhasználóbarát a kereskedői felület?
  • Mennyire biztonságos a brókercég?
  • Milyen befektetővédelmi garancia áll a rendelkezésedre?
  • Létezik-e magyar nyelvű ügyfélszolgálat?

  Melyek a legjobb brókercégek Magyarországon?

  Magyarországon ETF befektetés céljára a KBC Equitas, az Erste (amely felvásárolta a Random Capital-t) és az InteractiveBrokers tartozik a legnépszerűbb brókerek közé.

  Hogy miért ezek a legnépszerűbbek? Három fő ok miatt:

  1. Magyarországon náluk vásárolhatunk ETF-eket a legalacsonyabb költségek mellett;
  2. Mindhárom brókernél elérhető a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), amellyel 5 év után teljes adómentességben részesülhetünk;
  3. Mindhárom brókernél biztonságban tudhatjuk a pénzünket. A KBC Equitas és az Erste banki háttérrel rendelkezik, az InteractiveBrokers pedig a világ egyik legnagyobb diszkont brókere (tőzsdén jegyzett vállalatról van szó)
  Jó hír magyar befektetők számára! 
  2023. júliusától elérhető a TBSZ számla az InteractiveBrokers (IB)-nél is!
  
  Az IB egy amerikai brókercég (a világ egyik legnagyobbja), amely 2020-ban nyitott régiós irodát Magyarországon. Ez nagyszerű hír volt a magyaroknak, hiszen az IB tranzakciós költségei jóval alacsonyabbak a magyar piacon működő további brókerekhez képest (ideértve az Erstét és a KBC-t is!).
  
  Azonban egészen 2023. júliusáig nem lehetett TBSZ számlát nyitni az IB-nél, így azoknak a befektetőknek, akik ragaszkodtak a TBSZ-hez, nem volt más választásuk, mint az Erstet vagy a KBC-t választani (az IB-től eltekintve ezek kínálják a legalacsonyabb költségeket a magyar piacon). 
  
  Szerencsére ma már elérhető a TBSZ az IB-nél, így jelenleg náluk vásárolhatunk ETF-eket a legalacsonyabb tranzakciós költségek mellett. 
  

  Mi van a többi külföldi brókerrel?

  Természetesen lehetőséged van számos további külföldi bróker közül választani, azonban TBSZ számlát nem fogsz tudni nyitni.

  Ha külföldön élsz és külföldi adóügyi illetőséggel rendelkezel, akkor ez számodra nem releváns, hiszen szükséges a magyar adóügyi illetőség a TBSZ számla-nyitáshoz. 

  Értékpapírszámla nyitásának folyamata

  Ha sikerült brókercéget választanod, akkor értékpapírszámlát kell nyitnod az adott szolgáltatónál.

  Ez jellemzően ingyenes és roppant egyszerű, a legtöbb brókernél nagyjából 10-15 perc alatt elvégezhető,teljesen online. 

  A magyar brókereknél lehetőséged van bemenni az adott pénzintézet egyik fiókjába is.

  Az értékpapírszámla-nyitás folyamatát, illetve a cikk későbbi részében az ETF vásárlás menetét két konkrét brókercég példáján keresztül mutatom be:

  1. InteractiveBrokers
  2. KBC Equitas 
  InteractiveBrokers – számlanyitás folyamata (kattints ide)

  Az alábbiakban a InteractiveBrokers értékpapírszámla-nyitásának folyamatát nézzük meg.

  1. lépés: Kattints a “Számlanyitás” gombra az InteractiveBrokers oldalán
  A számlanyitást az InteractiveBrokers oldalán tudod elkezdeni a “Számlanyitás” —> “Számlanyitási kérelem indítása” gombokra kattintva.

  Forrás: InteractiveBrokers

  2. lépés: Felhasználónév és jelszó létrehozása
  Ennél a lépésnél az e-mail címedet, egy felhasználónevet és a jelszavadat kell megadnod, valamint ki kell választanod az országodat.

  Végül az „Igen” és „Nem” opciók egyikével jelezheted, hogy szeretnél-e értesítést kapni az InteractiveBrokers különböző szolgáltatásairól, termékeiről és ajánlatairól.

  Forrás: InteractiveBrokers

  Ha mindez sikerült, akkor nyomj a „Számlafiók létrehozása” gombra.

  3. lépés: E-mail cím megerősítése
  A sikeres fióklétrehozáshoz meg kell erősítened az email címedet az e-mailben kapott „Email cím megerősítése” gombra kattintva.

  Forrás: InteractiveBrokers

  A gombra nyomva nekem jelenleg egy hibás oldal ugrik fel (ez a hiba csak a magyar oldalon fordul elő), így én újra visszamentem a főoldalra, majd a „Számlanyitás” —> „A számlanyitási kérelem befejezése” gombokra kattintottam:

  Forrás: InteractiveBrokers

  Erre az alábbi ablak jelent meg:

  Forrás: InteractiveBrokers

  A számlanyitás folytatásához jelentkezz be a második lépésben megadott felhasználónévvel és jelszóval.

  4. lépés: Válassz egy számlatípust
  Válaszd ki a számodra megfelelő számlatípust:

  • Válaszd az “Egyéni ügyfél” opciót, ha Te szeretnél lenni a számla egyetlen tulajdonosa
  • Válaszd a “Közös számla” opciót, ha közös számlát szeretnél valakivel

  A további lehetőségek számodra nem relevánsak.

  A számlanyitás folytatásához én az “Egyéni ügyfél” opciót választom.

  Forrás: InteractiveBrokers

  5. lépés: Töltsd ki a kért személyes adatokat és elérhetőségedet
  Ebben a lépésben számos adatot kell megadnod a számlanyitás folytatásához.

  A cégnek a törvény által előírt kötelessége ezeket az információkat begyűjteni, annak érdekében, hogy megfeleljenek a pénzmosás elleni szabályozásoknak.

  5.1 lépés – add meg a kért adatokat
  Először a neved, lakcímed és további elérhetőséged kell megadnod.

  Forrás: InteractiveBrokers

  5.2 lépés – add meg a kért adatokat
  Ebben a lépésben további személyes információkat kell megadnod:

  • Születési dátum
  • Nem
  • Családi állapot
  • Eltartottak száma
  • Adóügyi illetőség
  • Adóazonosító
  Forrás: InteractiveBrokers

  5.3 lépés – add meg a további adatokat
  Görgess tovább a következő részhez, ahol további személyes adatokat kell megadnod:

  • Születési név – keresztnév és vezetéknév
  • Születési hely
  • Anyja lánykori keresztneve és vezetékneve
  Forrás: InteractiveBrokers

  5.4 lépés – add meg a kért adatokat
  Ezután személyazonosságot igazoló adatokat kell megadnod:

  • Kiállító ország
  • Dokumentum típusa
  • Dokumentum száma

  Fontos, hogy a személyazonosító okmányon szereplő név pontosan megegyezzen a fent megadott névvel.

  Forrás: InteractiveBrokers

  5.5. lépés – add meg a kért adatokat
  A következő részben a foglalkoztatásod jellegét kell megadnod a legördülő listában található opciók egyikét kiválasztva.

  Forrás: InteractiveBrokers

  Az alábbi lehetőségek közül választhatsz:

  • Foglalkoztatott
  • Nyugdíjas
  • Egyéni vállalkozó
  • Otthoni kereskedő (nincs más foglalkozása)
  • Diák / gyakornok
  • Háziasszony
  • Munkanélküli

  Ha hozzám hasonlóan a “Foglalkoztatott” lehetőséget választod, akkor az alábbi ablak fog megjelenni:

  Forrás: InteractiveBrokers

  Először a képernyőfotón látható kérdésre kell „Igen”-el vagy „Nem”-el válaszolnod. Ezt követően pedig a munkáltatóddal kapcsolatos adatokat kell megadnod.

  5.6. lépés – add meg a kért adatokat
  Ha a következő részhez görgetsz, akkor az alábbit fogod látni:

  Forrás: InteractiveBrokers

  Itt ki kell választanod az összes vagyonforrásodat, és meg kell adnod ezek százalékos arányát. Az előírt szabályozásoknak megfelelően, a cég köteles ezt az információt begyűjteni.

  5.7. lépés – add meg a kért adatokat
  A következő lépésben az értékpapírszámlád alappénznemét kell kiválasztanod:

  Forrás: InteractiveBrokers

  5.8. lépés – add meg a kért adatokat
  A hatodik lépés befejezéséhez néhány biztonsági kérdésre kell válaszolnod. Erre a fiókod helyreállításakor lesz szükséged abban az esetben, ha elfelejtenéd a jelszavad.

  Forrás: InteractiveBrokers

  Ha ezzel is megvagy, akkor nyomj az oldal alján található „Folytatás” gombra.

  6. lépés: A kereskedési számlád konfigurálása
  Ebben a lépésben a kereskedési számládat kell beállítanod.

  6.1. lépés: Válassz számlatípust

  Forrás: InteractiveBrokers

  A Készpénz (Cash) és Fedezet (Margin) fiók közötti fő különbség az, hogy utóbbi esetében lehetőséged van tőkeáttételes pozíciók nyitására is.

  Ha a tőkeáttételről szeretnél olvasni, akkor azt a linkre kattintva megteheted, de elég annyit tudnod, hogy ezek az ügyletek nagyon magas kockázattal járnak, ezért kezdőknek nem ajánlott (én magam pedig igazából senkinek sem ajánlanám).
   
  Én a Készpénz (Cash) fiók nyitását javaslom. Én is azt használom.

  6.2. lépés: Add meg a kért pénzügyi információkat
  Néhány pénzügyi adatot kell megadnod az IB számára, amely alapján meghatározzák, hogy jogosult vagy-e az általad kiválasztott befektetési termékekkel való kereskedésre.

  Az alábbi adatokról van szó (sorrendben):

  • Éves nettó jövedelem EUR-ban
  • Nettó vagyon EUR-ban
  • Likvid nettó vagyon EUR-ban (a likvid nettó vagyonodat a készpénz és a további könnyen készpénzzé konvertálható eszközök képezik).
  Forrás: InteractiveBrokers

  Ahhoz, hogy számlát nyithass az InteractiveBrokers-nél minimum 20 000 euró likvid nettó vagyonnal kell rendelkezned (ez Margin fióktípus esetében még több).

  Fontos megjegyezni, hogy ez nem minimum befektetési követelmény. Ezt az összeget ugyanis nem kell elhelyezned az értékpapírszámládon, sőt Készpénz (Cash) számlatípus esetében (lásd: 6.1 lépés) a cég nem is kéri, hogy igazold az összeget.

  A cégnek a törvény által előírt szabályozások miatt kötelessége begyűjteni ezt az információt annak érdekében, hogy felmérje a (potenciális) ügyfelei pénzügyi helyzetét, és megbizonyosodjon arról, hogy azok nem “játsszák el” az utolsó forintjaikat.

  6.3. lépés: Befektetési célok és a kereskedés tervezett céljának meghatározása
  Ebben a lépésben ki kell választanod, hogy milyen céllal szeretnél befektetni:

  Forrás: InteractiveBrokers

  A többségünk az első és/vagy a második opciót fogja választani – én biztosan!

  Az IB ez alapján fogja meghatározni, hogy milyen befektetési termékeket tesz számodra elérhetővé.

  6.4. lépés: Kereskedési tapasztalat megjelölése
  Ebben a lépésben a különböző termékekkel való kereskedési tapasztalatodat kell megjelölnöd.

  A cég ez alapján fogja meghatározni, hogy milyen termékeket tesz elérhetővé számodra. Emiatt javaslom, hogy őszintén válaszolj ezekre annak érdekében, hogy még véletlen se férj hozzá olyan termékekhez, amelyekhez nem értesz.

  Ez ugyanis magas kockázatot von maga után.

  Forrás: InteractiveBrokers

  Először a “További termékek” listából kiválasztottam az alábbiakat (minden mást töröltem):

  • Befektetési alapok
  • Kötvények
  • Részvények

  Ez határozza meg, hogy mely befektetési termékek lesznek elérhetőek később.

  A kötvény és részvények esetében a “Hozzáadás” gombra kattintva bepipáltam az “Egész Európa” négyzetet, hiszen a későbbiekben szeretném ha ezen tőzsdék elérhetőek lennének számomra (ETF-eket csak európai tőzsdéken tudunk vásárolni):

  Forrás: InteractiveBrokers

  Végül ne felejtsd el megjelölni a tapasztalodat a legördülő listák mindegyikében.

  6.5. lépés: Szabályozási információk
  Az alábbi kérdésre kell Igen-el vagy Nem-el válaszolnod:

  Forrás: InteractiveBrokers

  6.6. lépés: Számlafiók-bővítmények
  Ebben a lépésben lehetőséged van hozzáadni egy bizonyos fiókbővítményt a számládhoz.

  Ha csatlakozol a cég Részvényhozamnövelő Programjához, akkor lehetőséged van kölcsönadni a részvényeidet az InteractiveBrokers számára, cserébe pedig kamatot kapsz tőlük.

  Ennek rejtelmeibe ebbe most nem mennék bele. Én nem csatlakoztam ehhez a programhoz. Rád bízom, hogy Te hogyan döntesz.

  Forrás: InteractiveBrokers

  6.7. lépés: Válaszd ki, hogy hol hallottál a cégről
  Végezetül válaszd ki, hogy hol hallottál a cégről a lenyíló listában található lehetőségek egyikére kattintva.

  Forrás: InteractiveBrokers

  Ezt követően kattints a Folytatás gombra.

  7. lépés: Igazold az adóügyi illetőségedet
  Ebben a lépésben az adóügyi illetőségedet kell igazolnod a korábban megadott adatok alapján.


  Továbbá, ha magyarországi adóügyi illetőséggel rendelkezel, akkor válaszd ki az országot a “Treaty Benefits Qualifications” cím alatt lenyíló listából.

  Ezzel azt igazolod, hogy egy olyan ország adórezidense vagy, amelynek adóügyi megállapodása van az Egyesült Államokkal. Ennek bizonyos adókedvezmények miatt van jelentősége.

  Forrás: InteractiveBrokers

  Végül az elektronikus űrlapot kell aláírnod a pontos neved megadásával. Ennek egyeznie kell a mező felett található névvel.

  Forrás: InteractiveBrokers

  Jelöld be a négyzetet, majd kattints a Folytatás gombra a számlanyitás befejezéséhez.

  8. lépés: Ellenőrizd a megadott információkat
  Ellenőrizd a korábban megadott információkat. Ha minden stimmel haladj tovább a Folytatás gombra nyomva.

  9. lépés: Megállapodások áttekintése és aláírása
  Majdnem a végére értünk!

  Itt különböző szerződéseket kell áttekintened, majd ezeket aláírnod a hetedik lépéshez hasonlóan.

  Forrás: InteractiveBrokers

  10. lépés: Utolsó lépések a jelentkezésed befejezéséhez
  Ezennel el is érkeztünk az utolsó lépéshez.

  Forrás: InteractiveBrokers

  A jelentkezésed befejezéséhez néhány függő elemet kell teljesítened:

  • Tölts pénzt a számládra (ez a fiókod igazolásához szükséges)
  • Igazold a telefonszámod (ha ezt korábban nem tetted meg)
  • Igazold a személyazonosságod az utasításokat követve
  • Nyiss TBSZ számlát a „További számla nyitása” szövegdobozban található „Létrehozás” gombra nyomva.

  Kattints a „TBSZ 2023” mellett található „Kiválasztás” gombra, majd a felugró ablakban erősítsd meg a TBSZ-számlanyitási szándékod az aláírásod hozzáadásával.

  Forrás: InteractiveBrokers

  A TBSZ-számlát a cég kb. 15 percen belül automatikusan jóváhagyja.

  Miután pénzt töltöttél a számládra, és beküldted a fent kért adatok, a cég általában néhány napot vesz igénybe mire jóváhagyja a jelentkezésed.
   
  Erről e-mailben fognak értesíteni.

  Ezzel pedig a számlanyitás végére is értünk. Most haladj tovább az ETF vásárlás további lépéseivel.

  KBC Equitas – számlanyitás folyamata (kattints ide)

  A KBC Equitasnál a számlanyitás személyesen a kijelölt bankfiókokban, vagy akár online is elvégezhető a KBC MobilBroker alkalmazáson keresztül.

  1.lépés: számlanyitás
  Az online számlanyitáshoz töltsd le a MobilBroker alkalmazást és kövesd az alkalmazás utasításait, amit az alábbi videó mutat be:

  Online számlanyitás folyamata

  A folyamat sikeres lezárulta után egy e-mail megerősítést fogsz kapni, majd a cég megkezdi az adataid feldolgozását. Az ellenőrzés munkanapokon, jellemzően néhány órán belül megtörténik, de legkésőbb 2 banki munkanapon belül visszajeleznek az azonosítás sikerességéről.

  Ezt követően ahhoz, hogy elkezdhesd az ETF vásárlást a WebBrokerben, vagy a MobilBrokerben az első belépés alkalmával az Alapmegállapodás alaírásával szükséges véglegesítened a számlanyitást.

  2. lépés: Mobil Digipass készülék aktiválása (ha ezt az előző lépésben nem tetted meg)
  A KBC rendszereinek biztonságos használatát a Digipass jelszó biztosítja, amelyet első használat előtt aktiválnod kell.

  Ennek lépéseit az alábbi videó mutatja be:

  Megérkezett az új KBC MobilBroker!

  3. lépés: Számlanyitás véglegesítése a WebBrokeren
  A számlanyitási folyamatot a KBC webes kereskedési felületén (a WebBrokeren) tudod véglegesíteni az első belépés alkalmával.

  Ennek menetét az alábbi videó mutatja be:

  Online számlanyitás véglegesítése

  Díjcsomagot az alábbi módon tudsz választani:

  Így választhatja ki díjcsomagját a WebBrokerben

  4. lépés: TBSZ számla nyitása
  Miután véglegesítetted a számlanyitást, lehetőséged van TBSZ-számla nyitására is. Ennek menetét az alábbi videó mutatja be:

  Tartós Befektetési Számla nyitása a WebBrokerben

  4. lépés: Döntsd el, hogy mekkora összeget szeretnél befektetni

  Mekkora összeget és milyen gyakran szeretnél befektetni?

  Ha már rendelkezésedre áll egy nagyobb megtakarítás, akkor befektetheted azt akár egyszerre is. Ezt angolul lump-sum befektetésnek nevezik. 

  Ennek előnye, hogy spórolsz a brókercég által felszámolt tranzakciós költségeken.

  A másik stratégia, amit alkalmazhatsz az a dollar-cost averaging (DCA), magyarul átlagolós stratégiának szokták nevezni. Itt rendszeres időközönként (pl.: minden hónapban / negyedévben) ugyanazt az összeget fekteted be.

  Mivel a piacot senki nem tudja időzíteni, a rendszeres befektetés előnye, hogy a tudatod ellenére olyankor is vásárolni fogsz, amikor a piac éppen drága, és olyankor is, amikor éppen olcsó. Ennek köszönhetően hosszú távon egy szép átlagot érsz el. 

  módszer hátránya, hogy gyakrabban kell tranzakciós díjakat fizetned a gyakoribb befektetés következtében.

  Kis összegű befektetések esetén érdemes megfontolnod, hogy milyen gyakran fektetsz be.

  A brókercégek által felszámolt tranzakciós költségek ugyanis jelentősen csökkenthetik a befektetéseid hozamát.

  Példa
  Az egyik legnépszerűbb magyar bróker – a KBC Equitas – tranzakcióként minimum 7 eurót számol fel.
  
  Ez meglehetősen magas, különösen kis összegű befektetések esetén. 
  
  Annak érdekében, hogy megértsd mennyire is jelentős: 7%-os hozamot kellene elérned csak ahhoz, hogy nullára jöjj ki! 
  
  Ebben az esetben mindenképp érdemes nagyobb összegben gondolkodnod. Ha csak kis összegeket tudsz befektetni, akkor sincs gond: havi befektetés helyett, befektethetsz például negyedévente vagy félévente egy nagyobb összeget is.
  

  5. lépés: Tölts pénzt a számládra

  Mielőtt vásárolni tudnál pénzt kell töltened az értékpapírszámládra. 

  A legtöbb brókernél ez banki átutalással lehetséges. Néhány brókernél a bankkártyás pénzfeltöltés is elérhető, de ez nem túl gyakori. Az utóbbi úgy működik, mint egy sima online fizetés, a pénz azonnal elérhető lesz a számládon. 

  Mivel nagy valószínűséggel euróalapú ETF-eket fogsz vásárolni, a forintodat euróra kell váltanod, hacsak már nem abban tartod a megtakarításaidat.

  Erre két lehetőséged van:

  1. Forintot utalsz be, majd az értékpapírszámládon belül ezt átváltod euróra. Az Erstenél és a KBC-nél a devizakonverziós költségek meglehetősen magasak, az IB-nél sokkal olcsóbb a devizaváltás
  2. Először átváltod a pénzed euróra (erre használhatod a Revolutot vagy a Wise-t, így spórolhatsz a devizakonverziós költségeken), majd eurót utalsz be az értékpapírszámládra. Ezzel elkerülheted az Erste és a KBC magas költségeit 
  Hogyan működik a pénzfeltöltés a gyakorlatban?

  Most pedig nézzük hogyan is tudsz pénzt tölteni a számládra a gyakorlatban. Ezt ismételten a InteractiveBrokers és KBC példáján keresztül nézzük meg.

  InteractiveBrokers – pénzfeltöltés (kattints ide)

  Az InteractiveBrokers-nél a pénzfeltöltés banki beutalással lehetséges. Bankkártyás feltöltés sajnos nem elérhető.

  A jó hír, hogy lehetőség van forint beutalásra, mégpedig belföldi bankhoz, olcsón és gyorsan (ezt azért emeltem ki, mert korábban Németországba kellett utalni a forintot, ami lassú és drága volt).

  A pénzfeltöltés folyamatát az IB webes felületén mutatom be, de a mobil applikáción is hasonlóan működik.

  1. lépés: Lépj be az IB webes felületére, majd kattints a “Transfer & Pay” —> “Transfer Funds” —> “Make a Deposit” gombokra

  Forrás: InteractiveBrokers

  2. lépés: Válassz egyet a korábban használt befizetési módok / sablonok közül vagy hozz létre egy újat

  Forrás: InteractiveBrokers

  Láthatod, hogy az én esetemben már létezik több korábbról elmentett befizetési mód / sablon (pl.: “Wire-ABN AMRO Bank N.V.”), így befizetéskor lehetőségem van ezek egyikét választani.

  Ha korábban még nem hoztál létre befizetési sablont, akkor ezt a következőképpen teheted meg:

  1. Először kattints a “Use a new deposit method” gombra
  2. A felugró ablakban válaszd ki az utalandó devizát, majd kattints a “Get instructions” gombra
   Forrás: InteractiveBrokers
  3. Add meg a banki utaláshoz szükséges adatokat
   Forrás: InteractiveBrokers

   A “Save Bank Information?”-nél válaszd ki, hogy szeretnéd-e elmenteni a banki adatokat.

   A “Sending Institution” mezőbe írd be a bankod nevét, ahonnan utalni fogsz.

   Az “Account Number” mezőbe írd be a bankszámlaszámod, majd az “Account Nickname”-nél nevezd el az utalási sablonodat.

   Végül a “Deposit Amount” mezőbe írd be, hogy mennyit szeretnél beutalni, és kattints a “Get Wire Instructions” gombra az utalási adatokért.

  3. lépés: Utald el a pénzt a kapott banki adatokra
  Az utolsó lépésben megkapjuk az utalási információkat. Erre a belföldi bankszámlaszámra kell elutalnod a pénzt.

  Forrás: InteractiveBrokers

  Ne felejtsd el megnyomni az oldal alján található “Finish” gombot, mert csak úgy jön létre ez a befizetési instrukció.

  Ez azért szükséges, hogy a cég tudomást vegyen arról, hogy pénzt fogsz beutalni (lényegében egy biztonsági eljárás annak érdekében, hogy a tranzakció zökkenőmentesen teljesüljön).

  KBC Equitas – pénzfeltöltés (kattints ide)

  Sajnos a KBC Equitas-nál sem lehetséges a bankkártyás feltöltés, így csak a banki átutalás lehetősége marad.

  Forint átutalása esetén az itt található adatokat kell megadnod (kattints a linkre).

  Ha devizát (pl.: eurót vagy dollárt) szeretnél beutalni az értékpapírszámládra, akkor használd az itt található utalási adatokat (kattints a linkre).

  Mindkét esetben fontos, hogy ne felejtsd el utaláskor a közleményben megadni a 8 jegyű azonosítódat, amelyet a WebBroker-ben találsz a Pénz műveletek / Beutalás menüpontban.

  További fontos információ, hogy ha közvetlenül a TBSZ számládra szeretnél utalni, akkor a TBSZ számládhoz tartozó külön számlára kell elküldened a pénzt. Ezt a számlaszámot a WebBroker-ben találod a Pénz műveletek / Beutalás menüpontban (figyelj a helyes közlemény feltüntetésére).

  Pánikra nincs ok, ha a “normál” számládra utaltad a pénzt TBSZ helyett, ugyanis lehetőséged van átvezetni a pénzösszegeket a Pénz műveletek / Kiutalás-Átvezetés menüpont alatt.

  6. lépés: ETF vásárlás 

  Ezennel eljött a várva várt pillanat: az ETF vásárlás!

  A vásárlás folyamatát továbbra is az InteractiveBrokers és a KBC példáján keresztül mutatom be. 

  ETF vásárlás során ki kell majd választanod a megbízás típusát. Ezek közül a két legnépszerűbb a market order (piaci megbízás) és a limit order (limitáras megbízás). 

  Ha nem tudod mi a kettő közötti különbség javaslom, hogy előbb olvasd el az itt leírtakat, majd fontasd innen az olvasást.

  ETF vásárlás menete az InteractiveBrokers-nél (kattints ide)

  Példaként egy S&P 500 ETF-et fogok megvásárolni. Nem azért, mert azt gondolom, hogy ez lenne a legjobb lehetőség, hanem mert ez volt az első, ami eszembe jutott. Kérlek tartsd észben, hogy semmiképp nem ajánlom, hogy ebbe az ETF-be fektess!

  Az ETF vásárlás folyamatát egyébként az IB webes kereskedési felületén mutatom be, de a mobilos alkalmazásban is hasonlóan működik.

  1. lépés: Lépj be az IB webes felületére és az oldal tetején található keresőmezőbe írd be az ETF nevét vagy tickerjét, amelyet meg szeretnél vásárolni

  Forrás: InteractiveBrokers


  Én a példa kedvéért a Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Acc tickerjére (“VUAA”) kerestem rá.

  Ha nem tudnád az általad kiszemelt ETF tickerjét, akkor ezt többek között a justETF.com-on is megtalálhatod “Stock exchange” fül alatt.

  A fenti képernyőfotón láthatod, hogy a “VUAA”-ra rákeresve több találat is megjelent. Ez azért van, mert ugyanaz az ETF több tőzsdén is lehet jegyezve, akár más-más pénznemben.

  A képernyőfotón látható első találat például az olasz tőzsdén vagy jegyezve, míg a második a londoni tőzsdén.

  Honnan tudom? Onnan, hogy a “BVME” az olasz tőzsdét jelöli, míg az “LSE” a londonit.

  Sajnos az IB platformján ez nem túl egyértelmű, de ha szeretnéd ETF vásárlás előtt leellenőrizheted a Yahoo Finance-en is:

  Forrás: InteractiveBrokers

  Láthatod, hogy a “VUAA”-ra rákeresve itt még több opció jelenik meg, ugyanis ez az ETF többféle tőzsdén is jegyezve van (ezek közül nem mindegyik elérhető az IB-nél).

  A “VUAA.L” jelzi a londoni tőzsdén jegyzett alapot, míg a “VUAA.MI” a milánói (olasz) ETF-et. A fő különbség a kettő között, hogy a londoni dollárban (igen, dollárban!) van jegyezve, a milánói pedig euróban.

  Ha ellenőrizni szeretnéd, hogy valóban ugyanazt az ETF-et látod a Yahoo Finance-en, mint az IB-n, akkor megnyithatod ezeket egyenként, és összehasonlítod az árfolyamokat. Látni fogod, hogy az árfolyamok valóban megegyeznek.

  Én most a példa kedvéért az IB felületén a milánói tőzsdén jegyzett ETF-et választottam ki, ugyanis az euróban jegyzett alapot szeretném megvásárolni. Miután rányomsz az ETF-re, az alábbi ablak jelenik meg:

  Forrás: InteractiveBrokers

  2. lépés: Kattints a „Buy” gombra az ETF vásárláshoz, és add meg a vásárlási adatokat

  Forrás: InteractiveBrokers


  Ha rákattintottál a „Buy” gombra, akkor a képernyőd jobb felében felugrik a fenti képernyőfotón látható „Order ticket” ablak.

  Itt láthatod a kiválasztott ETF nevét és árfolyamát, esetemben az eszköz aktuális ára 77,77 euró.

  A „Quantity” (mennyiség) mezőbe írd be, hogy hány darab ETF-et szeretnél megvásárolni.

  Ha a „Quantity” mező mellett az „EUR”-t választod a „Shares” helyett, akkor ETF darabszám helyett megadhatod azt az összeget, amelyre ETF-et szeretnél vásárolni.

  Fontos tudnod, hogy ha 100 eurót szeretnél befektetni, akkor ebben az esetben csak egy teljes egységet (értsd: egyetlen ETF-et) tudsz megvásárolni 77,77 euróért. Ez azt jelenti, hogy 22,23 euród befektetlenül marad.

  Lehetőséged van bekapcsolni az IB fractional shares funkcióját, amellyel tört részeket is vásárolhatsz. Ez azt jelenti, hogy egy ETF kisebb részét (törtrészét) is megvásárolhatod. Ez azért jó, mert így be tudod fektetni az összes pénzed, hiszen nem feltétlenül kell egész részeket vásárolnod.
  Ez a funkció azonban nem mindegyik ETF esetében működik (jelen példában nincs lehetőség erre).

  Most pedig haladjuk tovább.

  Az „Order Type”-nál ki kell választanod a megbízás típusát. Én a piaci megbízást (market ordert) választottam. Ennek okait itt részletezem. Te választhatod a limitáras megbízást, ha szeretnéd – az is teljesen rendben van!

  A „Time-In-Force”-t hagyhatod az alapbeállításon („Day”). Ennek magyarázásával most nem terhelnélek, ugyanis ez a funkció leginkább kereskedők számára releváns. Ha mégis kíváncsi vagy, hogy miről van szó, itt elolvashatod.

  A „Profit Taker” és a „Stop Loss” funkciókat is hagyhatod kikapcsolva, ezek is kereskedésnél hasznosak. Ha szeretnéd, hogy elmagyarázzam ezeket írd meg hozzászólásban, és szívesen válaszolok.

  3. lépés: Kattints a „Preview” gombra, ellenőrizd a megadott adatokat, és vásárold meg az első ETF-ed!

  Forrás: InteractiveBrokers


  Miután rákattintottál a „Preview” gombra, lehetőséged van ellenőrizni az előző lépésben megadott vásárlási adatokat.

  Ha minden stimmel, akkor kattints a „Transmit Order” gombra az ETF vásárláshoz.

  A felugró ablakban meg kell erősítened, hogy tényleg piaci megbízást szeretnél használni. Ehhez kattints az „Accept” gombra:

  Forrás: InteractiveBrokers

  Ezennel meg is vásároltad az első ETF-ed. Gratulálok!

  Az ETF portfóliódat egyébként a „Portfolio” fül alatt láthatod:

  Forrás: InteractiveBrokers

  ETF vásárlás menete a KBC Equitasnál (kattints ide)

  A KBC Equitas-nál az ETF vásárlás menetét az alábbi videó foglalja össze:
  Így vásárolhat részvényeket a WebBrokerben

  A videóban példaként egy Apple részvényt vásárolnak, de az ETF vásárlása is ugyanígy történik. A különbség annyi, hogy a keresőmezőbe nem az Apple-t írod be, hanem azt az ETF-et, amit meg szeretnél vásárolni.

  ETF vásárlás: összegzés

  Ebben a cikkben az ETF vásárlás folyamatát néztük meg. Remélhetőleg most már Te is tisztában vagy ennek menetével.

  Amint láthattad ETF vásárlás előtt rendkívül fontos, hogy kialakíts egy olyan ETF portfóliót, amely igazodik a személyes helyzetedhez. 

  Ha ezzel kész vagy és sikerült ETF-et is választanod, akkor jöhet az ETF vásárlás.

  Ehhez először brókercéget kell választanod, illetve értékpapírszámlát kell nyitnod. Ez manapság elvégezhető teljesen online.

  Ne felejts el TBSZ számlát nyitni, különben nem élvezheted az 5. év utáni adómentességet.

  Ha ezzel is megvagy, akkor nem marad más dolgod, mint eldönteni, hogy mekkora összeget és milyen gyakran szeretnél befektetni, pénzt tölteni a számládra, majd végül megvásárolni az első ETF-edet!

  Az InteractiveBrokers példában egy S&P 500 ETF vásárlás folyamatát mutattam be, de ugyanígy történik bármelyik más ETF vásárlása is. Ne feledd, hogy ez mindössze csak egy példa volt. Nem tanácsolom, hogy ebbe az ETF-be fektess be!

  Most pedig tőled szeretnék hallani. Te kialakítottad már az ETF portfóliódat? Melyik brókercéget használod? Kérlek írd meg hozzászólásban!

  Gyakori kérdések

  Mi az ETF vásárlás menete?

  Az ETF vásárlás az alábbi lépésekből áll:
  1. Fektesd le az ETF portfóliód alapjait
  2. Válassz ETF-(ek)et
  3. Válassz brókert és nyiss értékpapírszámlát
  4. Döntsd el, hogy mekkora összeget szeretnél befektetni
  5. Tölts pénzt a számládra
  6. Vásárold meg a kiszemelt ETF-(ek)et

  Milyen ETF-et vegyek?

  Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, hiszen a válasz többek között az igényeiden, személyes helyzeteden és meglátásaidon múlik.

  A számodra alkalmas ETF kiválasztásához érdemes megvizsgálnod és összehasonlítanod különböző ETF-eket. Ehhez többek között a következőket kell megvizsgálnod: melyik indexeket követi le az ETF, mekkora az alap költséghányadosa (TER-je), mekkora az alap mérete, hogyan kezeli az osztalékokat (kifizeti vagy visszaforgatja)?

  Hol vegyek ETF-et?

  Mivel az ETF-ek tőzsdén kereskedett alapok szükséged van egy brókercégre, amely hozzáférést biztosít a tőzsdékhez és lehetővé teszi, hogy ETF-eket vásárolj.

  Magyarországon ETF befektetés céljára a KBC Equitas, az Erste és az InteractiveBrokers a legnépszerűbb brókercégek. Ez legfőképp annak tudható be, hogy ezeknél a brókereknél vásárolhatsz a legalacsonyabb tranzakciós költségek mellett ETF-eket, illetve mindhárom szolgáltatónál elérhető a TBSZ számla.

  “ETF vásárlás menete lépésről lépésre (+hasznos tippek)” bejegyzéshez 31 hozzászólás

  1. Szia!
   Mindenek előtt szeretném megköszönni a cikkeidet, rengeteget segítettek.
   A férjemmel idén leszünk 40 évesek, így meglehetősen későn vágunk bele a dologba, de sajnos most jutottunk el idáig (agyban is). Mi a Finaxot találtuk szimpatikusnak, ahol negyedéves magasabb összegű befektetésben gondolkodunk (1000 euro), így ha jól értelmeztük a várható költségeket, a befizetés utáni egyszeri díj alól mentesülünk, marad az éves díja, ami 1%. Azzal tisztában vagyunk, hogy lehetne kedvezőbb is, ha nem robot üzemmódót választanánk, hanem magunk választanánk és vásárolnánk az ETF-eket, de a jelenlegi tudásunk és a ráfordítható időnk nem jó alap egy ilyen megoldáshoz.

   Bízom benne, hogy jól döntöttünk.

   Válasz
  2. Szia Norbi,

   Rendkívül érdekesek és részletesek az írásaid.
   Egy valami nem teljesen tiszta:
   A fentebb említettek miatt itthonról csak UCITS jelöléssel ellátott ETF-ekbe tudunk befektetni, mivel ezek felelnek meg a hatályos európai jogszabályoknak. A népszerű alapkezelők amerikai ETF-nek létezik európai piacra szabott változata is.
   Összehasonlítva a két piacot a legolcsóbb amerikai esetében az expense ratio 0,03% körüli, míg az európai 0,05%, ugyanakkor kifizetett osztalék esetében ha jól tudom 15%-ot levonnak az US tőzsdén megvett alap ETF után, illetve EHO fizetési kötelezettség is felmerül amiket TBSZ számlával lehetne kikerülni.
   Szóval van-e hatékony megoldás vagy ezek csak felesleges körök és az európai ETF piac megfelelő választás lesz?

   Előre is köszi,
   Tamás

   Válasz
   • Szia Tamás!

    Köszi a pozitív visszajelzést
    Igen, azt a 15%-ot dividend leakagenek nevezik. Állítólag a tastyworks brókerrel ki lehet játszani a „rendszert”, ugyanis náluk lehet amcsi ETF-eket is olvasni. Nem próbáltam, ezért nem tudom biztosra mondani (nemrég olvastam valahol), és nem is tudom ez mennyire törvényes. Én nyugodtabban alszok, ha tudom, hogy EU-s szabályozásoknak megfelelően fektetek be, és nem érhet baj.

    A másik az, hogy Amerikában tudtommal csak distributing (osztalékifizető) ETF-ek vannak, ugyanis az amcsi alapoknak törvény által előírt kötelességük kifizetni az osztalékokat. Amit tudjuk a visszaforgató ETF-ek Magyarországon adóhatékonyabbak.

    Sok sikert!

    Üdv,
    Norbi

    Válasz
    • Szia Norbi,

     Köszi a gyors választ.
     Próbáltam utánaszámolni a DEGIRO kondíciós listája alapján, hogy mennyiben éri meg náluk nyitni számlát és elengedni a TBSZ adta 15% mentességet. Te mire jutottál, mikortól éri meg azt választani?
     Illetve neked milyen tapasztalataid vannak a customer service-el?

     Üdv,
     Tamás

     Válasz
     • Szia Tamás!

      Végeztem erről egyszer egy számítást. A TBSZ-el 5 év után teljes adómentességben részesülsz, aminek nagyobb a pozitív hatása, mintha az a DEGIRO-nál vásárolnál tranzakciós díjak nélkül (RC 6.5 eurós díjával szemben).

      Az a hír járja egyébként, hogy az InteractiveBrokers-nél idén elérhető lesz a TBSZ számla. Náluk mindössze 2 euróért vásárolhatsz ETF-eket.

      Üdv,
      Norbi

      Válasz
      • Szia Norbi,

       Köszi, akkor én is jól kalkuláltam. Amúgy te azért vagy mégis a DEGIRO-nál mert Hollandiában vagy és ott is tervezel maradni?

       Amúgy utánanéztem a TBSZ kérdésnek IB vagy más brókernél és NAV oldalról bizonytalan információk vannak, szóval úgy tűnik a hazai bróker kínálat a legbiztonságosabb és kifizetődőbb hosszú távú ETF-re.

       Köszi!
       Tamás

      • Szia Tamás!

       Igen, külföldről valóban nem elérhető a TBSZ, és ezért választottam a DEGIRO-t. Két brókert is használok egyébként, a másik az InteractiveBrokers. Azt, hogy itt maradok-e vagy nem még nem tudom. Ha netán Magyarországra költöznék, akkor szerintem én is egy magyarországi brókert választanék (legalábbis a befektetéseim egy részére).

       Az IBRK-nek 2021-től magyar leányvállalata is van. Brexit miatt indították ezt, az európai ügyfelek többségét tudtommal onnan kezelik. Facebookon olvastam egyik csoportban, hogy valaki írt az IBKR ügyfélszolgálatnak TBSZ-el kapcs, és állítólag azt válaszolták, hogy idén elérhetővé teszik. Szerintem ez reális is, tekintve, hogy Magyarországon is jelen vannak.

       Üdv,
       Norbi

  3. Szia Norbi,

   Amúgy én úgy tudom, hogy TBSZ számlára csak az első gyüjtőévben lehet pénzt elhelyezni, utána már nem. Így hogyan működhet az éveken át tartó rendszeres befizetés?

   Üdv,
   Tamás

   Válasz
   • Szia Tamás!

    Minden évben új számlát kell nyitnod. 5 év után pedig újraindíthatod a TBSZ számlát, így lényegében max 6 TBSZ számlára lesz szükséged.
    Remélem így már érhető.

    Üdv,
    Norbi

    Válasz
  4. Szia!
   Köszönöm szépen a cikket, nagyon hasznos, full kezdőként szeretnék belevágni, ezért olvaslak, és tájékozódom. Kérdésem az lenne, nem „biztonságosabb” -e bankon keresztül TBSZ számlára ETFeket vásárolni? Arra kiterjed az OBA védelme? Random Capital nem mehet egyik napról a másikra csődbe?

   Válasz
   • Szia Melinda!

    Szerintem te a BEVA-ra gondoltál (https://www.bet.hu/Befektetok/Szabalyozas/Befektetovedelem).
    Az OBA a bankbetéteseket védi, a BEVA pedig az értékpapírral rendelkezőket.

    Elméletben tehát ennek elégnek kellene lennie. Vannak olyanok, akinek nincs túl sok hitük ennek működésében, ezért inkább egy banki háttérrel rendelkező brókert választanak. Szerintem nincs mitől tartani, de ez csak az én véleményem.

    A Random Capitalt egyébként felvásárolta az Erste, úgyhogy immár ők is egy bankot tudhatnak maguk mögött.

    Üdv,
    Norbi

    Válasz
  5. Kedves Norbi!

   2 napja olvasom az írásokat. Egyrészt fantasztikus és szuper, másrészt borzasztó, hogy 2 nap alatt többet tanultam a témában, mint az iskolában 12 év alatt. Bezzeg „Az alföld” című verset a mai napig tudom kívülről. Pénzt még nem hozott.
   2 kérdésem lenne. Mi történik abban az esetben az ETF befektetésekkel ha:
   a: az ETF-et kibocsátó dönt úgy hogy becsukja kapuit
   b: az értékpapírszámlámat vezető cég dönt úgy, hogy becsukja kapuit

   Válaszodat előre is köszönöm!

   Üdv;

   Szabolcs

   Válasz
   • Szia Szabolcs!

    Köszönöm a kedves szavakat, örömmel olvasom.
    Te legalább tudod a verset, én még azt sem 😀 Egyébként szerintem is hatalmas bajok vannak az oktatási rendszerrel, a verselemzés fontosabb, mint a pénzügyek.

    A kérdéseidre válaszolva:
    A) Ha népszerű ETF szolgáltatót (pl.: Vanguard, BlackRock) választasz, akkor szerintem szinte elképzelhetetlen, hogy ezek egyike csődbe menjen.
    De ha mégis, akkor sincs nagy baj, hiszen ezek a cégek szegregálják (értsd: elkülönítik) az eszközeidet a saját vagyonuktól. Lényegében egy külön vállalatban tartják ezeket. Abban az esetben, ha a cég csődbe megy, akkor a hitelezők nem férnek hozza a kliensek eszközeihez.

    Az elkülönített ETF-eket vagy eladnák és kifizetnék a pénzt neked, vagy – ami szerintem még valószínűbb – jönne egy másik ETF szolgáltató és felvásárolná a csődbe ment céget, így lényegében átkerülnél hozzájuk.

    Feltételezem, hogy a hagyományos ETF-ekről van szó, és nem szintetikus vagy leveraged ETF-ekről. Ezeket messziről elkerülném.

    B) Hasonló a helyzet itt is. Az eszközök el vannak különítve. Továbbá ha csalás történik (pl.: nem törvényszerűen különítette el az ügyfelek eszközeit a saját vagyonától) és/vagy a cég valamilyen okból kifolyólag fizetésképtelenné válik, akkor a BEVA-hoz fordulhatsz. Ez Befektető-védelmi alapot jelent, ami 100.000 euróig nyújt védelmet. Ajánlom a figyelmedbe: https://www.bet.hu/Befektetok/Szabalyozas/Befektetovedelem

    Ha további kérdésed van, írj nyugodtan.

    Üdv,
    Norbi

    Válasz
  6. Kedves Norbi!

   Én a Random Capital oldalán szerettem volna megvásárolni az első ETF-em a leírásod alapján, de az értékpapírnál megszűnt a CSSPX ETF. Most mi a teendőm? Melyiket válasszam?

   Köszönettel,
   Lili

   Válasz
   • Szia Lili!

    A cikkben említett CSSPX-et pusztán példaként említettem, semmiképp sem befektetési tanácsként. A cikkben is jeleztem, hogy példáról van szó.
    Butaság lenne a részemről tanácsot adni az olvasóim számára, úgy hogy nem ismerem a céljaikat, pénzügyi helyzetüket, befektetési időtávukat és kockázattűrő képességüket.

    Ezek hiányában tehát nem tudom megmondani, hogy mibe fektess. A megfelelő ETF kiválasztása egyébként is több magyarázatot igényel, mint amire itt hozzászólásokban lehetőség van.

    Ha nem tudod, hogy mit vásárolsz, szerintem ne foglalkozz vele. Inkább tanulj előbb. Tudom nem ezt a választ várod, de hidd el ezzel segítek a legtöbbet.
    Ajánlom figyelmedbe a következő cikket: http://dolgospenz.hu/finax-passziv-befektetes/

    A Finax robottanácsadója segít neked megválaszolni a „melyik ETF-be fektessek” kérdést, és össze is állít neked egy személyre szabott portfóliót.

    Ha további kérdésed van, írj nyugodtan és örömmel válaszolok.

    Üdv,
    Norbi

    Válasz
  7. Szia Norbi,

   Te mekkora különbségre jutottál ha RC-nál váltasz devizát vagy ha a Revoluton és arról utalnál? Nekem nem egyértelmű, mert az RCnél 0.3% a fee, a Revolutnál ugyan nincsen viszont az első két csomagban nem ingyenes a nemzetközi transzfer és/vagy magasabb csomag a számlavezetési díja + az intermedietary bank díja amit 20-40 USD között írnak többre jöhetnek ki.

   Köszi,
   Ádám

   Válasz
  8. Szia Norbi,

   A Revolut honlapján, illetve a customer service-el beszéltem erről és megerősítették a SEPA régión kívüli utalás költségét, illetve közbenső bank potenciális díját:
   https://www.revolut.com/en-US/help/making-payments/sending-money-to-a-bank-account/will-i-be-charged-for-transferring-money

   A Revolutnál a nemzetközi átutalásnak a Premium plantől felfelé nincs díja, a Standardnál és Plusnál viszont van. A Premiumnak a számlavezetési díja havi 2500 HUF, ha egyben fizeted évi 25.000 HUF. Továbbá az intermediary bank díjak is hozzáadódnak, amikről ugyan a CS-től nem kaptam hivatalos állásfoglalást, de a becséleseik szerint 32 EUR/40 USD lehet.

   Evvel szemben a Random Capitalnál az átváltás költsége EUR: 0,3%, min. 5 EUR; USD: 0,3% min. 5 USD stb.

   Persze mondjuk 2000 USD-nél már megfordul az arány, de bizonyára sokan kevesebbel kezdenek.

   Szerintem a magyar emberek többségének mivel a bevételük forintban van és forint alapú számlát vezetnek ezek releváns kérdések.

   Mivel azt ajánlottad, hogy pl. a Revoluton történő pénzváltás és brókerhez utalás jobban megéri, mintha ezt a RC-nál tenné az ember, ezért azt gondoltam, hogy végeztél erről számítást. Mivel a Magyarországot érintő áprilisi változások és a jelenlegi kondíciók alapján nekem pont az ellenkezője jött ki, ezért vetettem fel, hogy érdemes lenne átszámolni, mert hasznos update lehet mindenki számára.

   Kösz, utánanézek a Wise-nak is.

   Kösz,
   Ádám

   Válasz
   • Szia Ádám!

    1. Természetesen minden cikk írásánál a magyar körülményeket veszem figyelembe, még akkor is, ha én pl. EUR-ban kapom a fizetésemet. Mivel a legtöbben HUF-ban kapják a fizetésüket, ezért a cikk írásakor is ezt vettem figyelembe. A cikket azonban még tavaly év végén írtam, akkor még az április 1-től érvénybe lépő változások nem voltak relevánsak. Ebből kifolyólag túl nagy számítást sem kellett végeznem, hiszen tisztán a Revolutos beutalás volt a nyerő.

    2. Az előző válaszomat még annyival kiegészíteném, hogy a SEPA-övezeten belüli utalások ingyenesek, még a Standard csomaggal is: https://www.revolut.com/help/making-payments/sending-money-to-a-bank-account/will-i-be-charged-for-transferring-money

    „A helyi átutalások ingyenesek. A nemzetközi átutalások esetében nincs átutalási díj a SEPA-övezetben lévő más Revolut-ügyfelek vagy nem Revolut-számlákra küldött, EUR-ban indított átutalásokért.”

    Az oldal alján mindig válaszd ki Magyarországot, különben nem releváns információkat fogsz látni.

    Mivel Magyarország a SEPA-övezethez tartozik, így ingyenes lesz az utalás. Erről az ügyfélszolgálatot is megkérdeztem. Ebből kifolyólag továbbra is a Revolut a nyerő.

    3. Érdemes egyébként azt is figyelembe venni, hogy mekkora a vételi/eladási spread. Összehasonlíthatod akár a Wise-al is.

    4. Még egy fontos dolog az RC-vel kapcsolatosan. A 0,3%-os devizaváltás költség mellett ha jól tudom befoglalnak további 0,5%-ot market megbízás miatt. Emiatt pedig nem tudod az egész pénzedet átváltani, egy része a számládon fog maradni.

    De ennek nézz utána Te is.

    5. Az intermediary bank fee-vel kapcsolatosan írtam a customer service-nek. Egy 30 perces beszélgetés után, az alábbiakat tudtam meg:
    – valóban felmerülhet intermediary bank fee, ehhez nekik semmi közük
    – az általad említett 40 USD helyett, nekeem 15-30 USD-t mondtak (szerintem egy harmadik személy is egy más összeget mondana)
    – az intermediary fee-nek semmi köze az április 1-től érvénybe lévő változtásoknak (ez korábban is érvényben volt)
    – nem minden esetben merül fel ez a költség, sőt az esetek többségében nem (talán épp ezért nem hallottam erről korábban)
    – ha netán mégis felmerülne ilyen költség, arról a Revolut figyelmeztetni fog utalás előtt (erre többször is lekérdeztem, hogy biztosan így van-e)

    Ha a fentiek valamelyikével nem értesz egyet, kérlek jelezd.

    Remélem tudtam segíteni.

    Üdv,
    Norbi

    A fent leírtak a Revoluttal folytatott beszélgetésemen alapszanak, ezekért felelősséget nem tudok vállalni.

    Válasz
  9. Szia Norbi! Nagyon hasznos cikk, koszi!
   Engem az erdekelne, hogyha valaki napi szinten boven elvan a standard revolut csomaggal, akkor erdemes lehet egy nagyobb deviza konverzio miatt elofizetni nagyobb csomagra, majd vissza? Kicsit tobb a havidij mint az rc minimum dija, es azert a fair use hatarait szerintem elegge feszegeti, bar nem tudom mennyi veszelye van hogy a revolut utolag emiatt szankcional. Szoval amig az rc dija nem szamottevoen tobb mint a revolut havi, akkor csak egy valtas miatt nem biztos, hogy ertelme van trukkozni. Vagy valamit total felreertek?
   Masik: Tranzakcios koltseg minimumokat ugy kell erteni, hogy ahany fele etf-et szeretnek venni, annyiszor 6.5 eur? Tehat minden etfbol legalabb 6.5/0.0025=2600 eur ertekben kellene vasarolni ha koltseget szeretnek minimalizalni, ergo ha van 2600 eurom befektetni, akkor jobban jarok ha egy fele etfet veszek csak?

   Válasz
   • Szia Tomi!

    Köszi.
    1. A válasz az összegtől is függ. EUR konverziós díj 0,3% vagy min EUR 5 az RC-nél. Számítsd ki, hogy az X ÖSSZEG x 0,3% (ha kevesebb, mint EUR 5, akkor a minimum díj miatt EUR 5 lesz) kisebb-e, mint a Revolut csomag díja (feltételezem olyan csomagot választanál, amellyel azt a bizonyos összeget ingyenesen tudnád váltani). Ha kisebb mint a Revolut díja, akkor nem érdemes Revoluttal foglalkozni.

    Persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen árfolyamon történik a váltás az RC-nél. A bankoknál például az átváltási árfolyamban vannak további rejtett költségek.

    Nézd meg esetleg a Wise-t is, én azt használom. Ezzel a linkkel az első 500 euró utalása díjmentes: https://wise.com/invite/u/norbertm371

    2. Igen, európai tőzsdéken a tranzakciós költség 6,5 euró és ezt minden egyes tranzakció esetén felszámítják. Tehát, ha 3 különböző ETF-et veszel 100 euróért, akkor 3 x 6.5 euró tranzakciós díjat fogsz fizetni. A 0,25% napon túli zárásra van, napon belülire csak 0,15%, tehát 6,5 / 0,15% = 4 333 euró (ennyit kellene befektetned, ha a felszámolt költségből a legtöbbet szeretnéd kihozni).

    Ha további kérdésed van, írj nyugodtan.

    Üdv,
    Norbi

    Válasz
    • Köszi! Tekintve, hogy az 1000 eur ingyen váltási limit csak premium csomagtól nincs, ami ~6 eur / hó, tehát ~900000 alatt revolut standard még olcsóbb, felette már kell a premium, ~1000000 fölött pedig az rc is olcsóbb mint a revolut standard, ha ugyanazzal az árfolyammal számolok. Ennek fényében igencsak megérné a revolut premium, csak itt idegeskedhet az ember, hogyha visszaváltja 1-2 hónap után a premiumot standardra, akkor utólag ráterhelik a 0,5%-ot… Wise-t megnéztem de ott se nagyon sikerül 0,4% fee alá menni.
     De ha a másik oldalról nézem, akkor ez a fee tulajdonképp 1-2 ft árfolyamkülönbség, ami akár még be is csúszhat a szolgáltatók között, szóval mégsem azonos árfolyammal kéne ezt számolgatni, pláne ahogy most ugrál az árfolyam, böffentenek valamit a nagy házban, aztán az átváltási költség 5x-ösét bukom a beszakadó árfolyamon…
     Ha meg a harmadik oldalát nézem, akkor 10+ éves hosszutávú cél esetében ezek a költségek még akár elhanyagolhatóak is lehetnek, akár többet is érhet az az idő meg a stressz amit ezek számolgatásával tölt az ember… 🙂

     Válasz
  10. Szia Norbi!

   Nemrég találtam rá a blogodra és nagyon hasznosnak találom a cikkeidet. Szeretném elkezdeni ETF-ekbe fektetni a pénzemet.
   Arra lennék kíváncsi, hogy szerinted annak, hogy az Erste megvásárolta a Random Capital-t, lesz-e jelentős áremelkedés a következménye?
   Első körben arra gondoltam, hogy Random Capitalon fektetek be, de ha esetleg megemelnék a díjakat, akkor lehet, hogy már a Finax jobb megoldás lenne a viszonylag magas kezelési költség ellenére?

   Köszi a választ!
   Peti

   Válasz
   • Szia Peti!

    Örülök, hogy hasznos a blog.
    Nem tudom őszintén. A felvásárlás ugye már megtörtént, a két cég idén szemptemberben fog összeolvadni (pontosabban az RC fog az Erstebe beleolvadni). Szerintem kár találgatni, hogy mi lesz, majd meglátjuk.

    Kezdj el RC-n, és ha később változnak a dolgok, akkor újra gondolhatod, hogy hogyan tovább.
    A Finax nem hasonlítható közvetlen a hagyományos brókerekkel, teljesen más díjszabással dolgoznak. Ha kis összegeket fektetsz be, akkor a hagyományos brókerek ellehetetlenítik az ETF befektetést, ilyenkor lehet jó a Finax. További előnye, hogy tört részvényeket is lehet vásárolni, ami szintén jól jön kis összegű befektetéseknél, hiszen hagyományos brókereknél csak teljes egységet tudsz vásárolni, így a pénzedet teljes egészében valószínűleg nem fogod tudni befektetni.

    Ha te magad szeretnéd kialakítani a portfóliódat és kezelni azt, akkor szerintem gondolkodj hagyományos brókerekben. Ha az RC költségei növekednek, akkor befektethetsz ritkábban is (havi befektetés helyett mondjuk csak 2 havonta), ezáltal pedig csökkenheted a költségeidet. Ha pedig hajlandó vagy lemondani a TBSZ-ről, akkor külföldi brókerek között is találsz olyanokat, ahol 1-2 euróért (de akár tranzakciós költségek nélkül) vásárolhatsz ETF-eket.

    Ha további kérdésed van, írj bátran.

    Üdv,
    Norbi

    Válasz
  11. Szia Norbi!

   Szerinted érdemes a Bét-en jegyzett ETF-eket vásárolni (iShares Core S&P 500 UCITS ETF)? Ezeket HUF-ért lehet venni kedvező díjakkal.

   Köszönöm
   Tamás

   Válasz
   • Szia Tamás!

    Az én véleményem az, hogy a BÉT-en egyetlen kellően diverzifikált ETF elérhető, ez az általad is említett S&P 500 ETF. Azt, hogy érdemes-e nehéz megmondanom és több tényezőtől is függ.
    Szeretnél-e az USA piacon túl diverzifikálni? (sokan például egy világ ETF-re esküsznek). HUF-ban szeretnéd-e tartani a megtakarításaidat? Gondot jelent-e az ETF rendkívül magas vételi ára? (a európai tőzsdéken elérhető ETF-ek vételi ára jóval alacsonyabb).

    A díjak valóban kedvezőbbek, ugyanakkor a BÉT-en a likviditás is alacsonyabb, így magasabb spreadet fogsz fizetni, mint a legnagyobb európai tőzsdéken (bár havi/kéthavi vásárlásoknál ennek nincs túl nagy jelentősége).

    Üdv,
    Norbi

    Üdv,
    Norbi

    Válasz
  12. Sziasztok!
   Nagyon szépen köszönöm a cikket, nagyon hasznosnak találtam és sokat segített 🙂

   Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mi a teendő akkor ha mondjuk havonta vennék bizonyos ETF-eket hosszútávra, diverzifikálva nem sok pénzből de az 1db részvény többe kerül mint amit befektetnék havi szinten?
   Random Capitalnál van TBSZ számlám, arra a platformra vonatkozik a kérdés.

   Példa: Havi 30.000 forintot takarítanék meg mondjuk az iShares Core MSCI EMU UCITS ETF-ben aminek az ára ~127 euro ami ~50.000 forint. Ebben az esetben hogy tudok venni ilyet? Lehet venni 30-ezeért is csak akkor ~3/5-e részvényem lesz vagy ilyet nem lehet?
   Ugyan ez a kérdés ha pl. Tesla részvényt vennék 50.000 forintért de épp ~110.000 hufot ér 1 részvény akkor mi a teendő? Gyűjteni a pénzt tovább? 🙂

   Köszi szépen a választ!

   Válasz
   • Szia Tibor!

    Sokan találkoznak az általad említett nehézséggel. Gyakran előfordul, hogy az ETF drágább, mint amennyit befektetnél, illetve az is előfordulhat, hogy te mondjuk 100 eurót szeretnél befektetni, az ETF 60 euróba kerül, így egyetlen ETF-et tudsz csak vásárolni és 40 euró befektetlenül a számládon marad.

    Az alábbiakat teheted:
    1. Ritkábban fektetsz be, nagyobb összegeket. Ha havi 30 000-el nem tudod megvásárolni a kiszemelt ETF-et, akkor kéthavonta kell befektetned. 50 000-es vételi árral számolva, 10 000 forintod még így is befektetlenül marad a második hónapban.

    2. Ha pl. egy ETF 100 euróba kerül, de neked csak 50 euród van, akkor sajnos a hagyományos magyar brókereknél nem tudod annak csak felét (vagy bármekkora részét) megvásárolni. Léteznek ún. robottanácsadók, akik szintén passzív, indexkövető ETF-ekbe fektetnek be. Ezek kimondottan alkalmasak kis összegű befektetésekre, hiszen náluk jellemzően nincsen befizetési díj, már havi 10 000 forinttól is elkezdhető a befektetés, illetve tört egységek is vásárolhatók, ami azt jelenti, hogy ha 30 000 forintot szeretnél befektetni, akkor azt a teljes egészében befektetik neked, így nem marad egy filléred sem befektetlenül. Hátrányuk természetesen, hogy ez magasabb költséggel jár.

    Magyarországon (sőt az egész régióban) a legnépszerűbb robottanácsadó a Finax, akikről már írtam egy cikket: https://dolgospenz.hu/finax-passziv-befektetes/

    Sok sikert!

    Üdv,
    Norbi

    Válasz
  13. Szia Norbi!
   Sok köszönet a segítő cikkért, nagyon hasznos volt!!
   Tudnál abban segíteni, hogy miért számolódik fel ekkora plusz költség nálam az IBKR-nél a vásárlás Preview-t leelenőrizve?

   – 1db VUAA BVME kiválasztva 76 eur áron
   – TBSZ számlámon elérhető 1 eur
   – a fennmaradó költségre 82.86 eur-t mond
   – – – vagyis, mintha lenne egy 7-8 eurós tranzakciós díj.

   Ha tudsz ebben segíteni, nagyon hálás lennék 🙂
   Dani

   Válasz
   • Szia Dani!

    Ez valóban sok, ennél jóval alacsonyabbnak kellene lennie a költségnek.

    Ha TBSZ-re akarod venni a kiszemelt ETF-et, akkor a tranzakciós díjat is TBSZ számláról fogja levonni. Említetted, hogy 1 euró elérhető a TBSZ számládon (ha jól értettem a 76 euró mellett). Nem tudom, hogy esetleg nem-e ez lehet a baj.

    Ha nem találod a választ, akkor érdemes írni chaten a supportnak, viszonylag hamar válaszolnak. Ha sikerült megtalálnod a problémát, megköszönném, ha kommentként megírnád.

    Sok sikert!

    Üdv,
    Norgi

    Válasz

  Szólj hozzá!