Mi az ETF jelentése? | ETF befektetés 2021-ben (teljes útmutató)

|

Kíváncsi vagy mi az az ETF? Érdekel az ETF befektetés? Ebből az átfogó cikkből megtanulhatsz mindent, amit erről a népszerű befektetési eszközről tudnod kell.

A legjobb egyedi részvények kiválasztása sok időt és magas szakértelmet igényel. Ráadásul több tanulmány is bebizonyította, hogy erre a legjobb szakemberek többsége sem képes [1] [2]. Éppen ezért egyre többen tartózkodnak a magas költségekkel járó aktívan kezelt befektetési alapoktól is.

Bár eleinte én magam is próbálkoztam más eszközökkel, hamar rájöttem, hogy az ETF-ek jelentik számomra is a legbiztonságosabb és legjövedelmezőbb befektetési eszközt, amellyel hosszú távon vagyont építhetek. Jelenleg saját portfólióm is kizárólag ETF-ekből áll.

De nem én vagyok az egyedüli, aki kedveli az ETF-eket.

A passzív befektetések növekedésével, az ETF befektetések az egyik legnépszerűbb befektetési eszközzé váltak, különösen a kisbefektetők körében.

Nem is csoda, hiszen széleskörű előnyökkel járnak más befektetésekkel szemben.

A legtöbb (kis)befektető számára a legjobb hosszútávú befektetési formát jelenti, amely lehetőséget ad egy alacsony költségű, diverzifikált, részvény- és/vagy kötvényportfólió kialakítására.

Mellesleg passzív befektetési eszközök, így lényegében semmi dolgod velük.

Nézzük is mi az az ETF!

Indexkövető ETF: Az egyetlen Részvénybefektetés, Amire szükséged van?

Warren Buffett – minden idők egyik legjobb befektetője – szerint az indexkövető ETF-ek jelentik a legjobb befektetést. Kíváncsi vagy, hogy miért?
Az alábbi INGYENES mini e-Könyvből megtudhatod 👇

Igen! Kérem az e-Könyvem

Ha már jártas vagy az ETF-ek világában és az ETF-ek csak egy bizonyos oldalára vagy kíváncsi, akkor a lenti tartalomjegyzékből arra a részre ugorhatsz, ami Téged érdekel.

Tartalomjegyzék ELREJT

1. FEJEZET:

ETF Jelentése És Működése

Az első ETF 1993-ban jelent meg Amerikában.

Az ETF-ek növekedése azóta töretlen. A befektetők már több, mint 5 billió dollárt fektettek az eszközbe, ami jól tükrözi népszerűségét.

Ebben a fejezetben be fogom mutatni, hogy mi az az ETF, az eszköz működését, valamint azt is, hogy mi a különbség az ETF-ek és a hagyományos befektetési alapok között.

ETF jelentése és működése

Mi Az Az ETF?

Az ETF az Exchange Traded Fund rövidítése, amely jelentése magyarul Tőzsdén Kereskedett Alap.

Ez tulajdonképpen egy olyan értékpapírokból álló eszközkosár, amely lehetővé teszi a befektetők számára, hogy egyszerre akár több ezer részvényt vagy kötvényt birtokoljanak anélkül, hogy ezeket külön-külön kellene megvásárolniuk.

Valahogy így kell ezt elképzelni:

Mi Az Az ETF?
Forrás: Earningswinner.com
Példa: Ha egy S&P500 ETF-et vásárolsz meg, akkor tulajdonképpen egyszerre az 500 legnagyobb amerikai vállalat (Apple, Google, Microsoft, Facebook, Amazon stb.) résztulajdonosa leszel, mindössze kb. 67 euróért (VUSA ETF, 2021. június 18-i árazás szerint).

Az ETF célja általában egy adott index vagy iparág teljesítményének nyomon követése.

Az index lényegében egy részvényekből vagy kötvényekből álló eszközcsomag, amely egy egész iparág vagy ország teljesítményét tükrözi.

Az egyik legnépszerűbb tőzsdeindex az S&P 500, amely az 500 legnagyobb  amerikai tőzsdén jegyzett vállalat részvényeiből tevődik össze, ezért lényegében a teljes amerikai piac teljesítményét tükrözi.

Egy S&P 500 ETF a tőzsdeindexben található 500 egyéni vállalat felosztását másolja le ugyanabban az arányban, mint ahogy az indexben is szerepelnek az egyedi részvények. Éppen ezért, az ETF árfolyama is meg fog egyezni az index árának változásával.

Az ETF-ek tőzsdén kereskedett eszközök, ami azt jelenti, hogy az árfolyamuk folyamatosan változik. Az ETF árfolyamváltozása az indexben levő részvények piaci árának alakulásától fog függeni (minél nagyobb a súlya egy részvénynek az indexben, annál nagyobb hatása van az ETF árának változására).

Ugyanúgy, mint a részvények esetében, az ETF-eket is bármikor megvásárolhatod vagy eladhatod az aktuális piaci áron. A kettő annyiban különbözik, hogy egy egyedi részvény vásárlása helyett a teljes piacot megvásárlod egyszerre.

Hogyan Működnek Az ETF-Ek?

Hasonlóan a klasszikus befektetési alapokhoz, az ETF-szolgáltató megvásárolja a mögöttes eszközöket, amelyek alkotni fogják az alapot.

Az alapszolgáltató ezután létrehoz egy alapot, amely nyomon követi az összes mögöttes eszköz teljesítményét. Végül az ETF-szolgáltató befektetési jegyeket (vagy részvényeket) bocsát ki, és ezeket eladja a tőzsdei befektetőknek.

Ugyanúgy, mint egy Apple részvény vásárlásakor, az ETF-szolgáltatója által kibocsátott részvény az alap értékének egy részére való jogosultságot fejez ki.

A befektetők egyénileg az ETF egy részét birtokolják, de a mögöttes eszközöket nem.

A részesedéssel rendelkező részvényesek azonban részesülnek az alapot alkotó vállalatok osztalékaiból, valamint az ETF árfolyamváltozásából is.

A befektetők pénzét az ETF-alap szolgáltatója mindig az ETF mögöttes eszközeibe fekteti be.

A fenti példát folytatva, az S&P 500 ETF esetében a befektetők pénze tehát ténylegesen az indexeket alkotó 500 vállalatba kerül.

Mi A Különbség Az ETF És A Klasszikus Befektetési Alapok Között?

Az ETF-eket (Exchange Traded Funds) gyakran tévesztik a hagyományos befektetési alapokkal (mutual funds), ami nem is véletlen, hiszen mindkettő lehetővé teszi, hogy akár több ezer részvényből vagy kötvényből álló eszközkosárba fektessünk egyetlen vásárlással.

Vannak azonban kulcsfontosságú különbségek.

 ETF-ekBefektetési Alapok
Kereskedhe-tőségTőzsdén kereskedett alapok, ezért az árfolyamuk folyamatosan változik. Az egyéni részvényekhez hasonlóan, brókercégen keresztül vásárolhatók meg.Naponta csak egyszer közölnek árat. A befektetők vétel-eladás megbízásait naponta csak egyszer hajtják végre, piaczárás után. Általában bankfiókban vásárolhatók meg.
Kezelési Költségek Az ETF-ek a legalacsonyabb kezelési költséggel járnak.A humán aspektus miatt az aktívan kezelt alapok viszonylag magas költségekkel járnak.
Minimum
Kezdeti
Tőke
Nem igényelnek minimális kezdeti befektetést. Akár egyetlen egy ETF vásárlása is lehetséges.Van minimum befektetési követelmény, ami akár több ezer euró is lehet.
Egységek VásárlásaCsak teljes egységeket lehet vásárolni vagy eladni. Töredékes ETF-ek vásárlása nem lehetséges.Töredékes egységek vásárlására is van lehetőség.
Kezelési
Stílus
Bár léteznek aktívan kezelt ETF-ek is, a legtöbbjük passzívan kezelt, indexkövető alap.Leggyakoribb formájuk aktívan kezelt, de léteznek passzívan kezelt alapok is.
Adó-hatékonyságAz ETF-ek adóhatékonyabbak a kevesebb adóztatható esemény felmerülése miatt.Struktúrájuk miatt gyakrabban váltanak ki adókötelezettséget az összes befektető számára.

A hamarosan érkező cikkemben részletezni fogom a további különbségeket is, valamint mindkét eszköz előnyeit és hátrányait. Addig is iratkozz fel itt a hírlevélre, hogy azonnal értesülj, amint elérhető a cikk.

2. FEJEZET:

ETF-ek Alapjai

Most, hogy tisztáztuk mi az az ETF haladjunk tovább a legfontosabb tudnivalók felé.

Először megnézzük miért is annyira népszerűek az ETF-ek.

Ezt követően az eszköz előnyeit és hátrányait fogjuk megvizsgálni.

Végül pedig az ETF-ek különböző fajtáira is vetünk egy pillantást.

Nézzük is!

ETF-ek

ETF-Ek: A Passzív Befektetés Elsőszámú Eszközei

Kezelési stílustól függően két befektetési formát különböztethetünk meg: aktív és passzív.

Az aktívan kezelt alapok esetében az alapkezelő célja, hogy megverje – azaz, felülmúlja – a piacot. Ehhez kizárólag a legjobb részvényeket próbálja meg kiválasztani annak érdekében, hogy a piaci átlagnál magasabb hozamot érjen el.

Erre azonban a legprofibb alapkezelők többsége sem képes, hiszen általában alulteljesítik a piacot. [3]

Ezzel szemben, a passzívan kezelt alapoknak nem célja a piac teljesítményének felülmúlása, mintsem inkább annak pontos másolása. Éppen ezért az egyéni részvények kiválasztása helyett a teljes piacot megvásárolják, így elérve az átlag piaci hozamot alacsony költségek mellett.

Az alacsony költségek annak köszönhetők, hogy míg az aktív alapok esetében az alapkezelőnek meg kell fizetnie számos szakembert / elemzőt, akik a legjobb részvényeket próbálják kiválasztani, a passzív alapoknál lényegében algoritmusok vásárolják meg a teljes piacot.

Bár az utóbbi években megjelent néhány aktívan kezelt változatuk is, az ETF-ek a passzív befektetés elsőszámú eszközének számítanak.

Éppen ezért, amikor ETF-ekről beszélünk az emberek többsége a passzívan kezelt, indexkövető ETF-ekre gondol, ami nem is véletlen, hiszen ez a leggyakoribb változatuk.

A cikk további részében ezekre a passzív ETF-ekre fókuszálok.

Figyelem: Ahogy fentebb is említettem, léteznek passzívan kezelt hagyományos befektetési alapok (index mutual funds) is. Ezek főleg Amerikában elterjedtek és nagyszerű eszközök, amelyek számos további előnnyel járnak, viszont az európai országok többségében ezek kínálata korlátolt. A magyarok (és európaiak többségének) számára ezért az ETF-ek jelentik továbbra is a legalkalmasabb passzív befektetési formát.

Indexkövető ETF: Az Egyetlen Részvénybefektetés, Amire Szükséged Van?

A passzív ETF-ek népszerűsége nagyban annak köszönhető, hogy egyre több ember számára kezd világossá válni, hogy sem saját maguk, sem a profi befektetők nem képesek kiválasztani a legjobb részvényeket és a piacnál magasabb átlagot elérni (azaz, a piacot megverni).

Ebből kifolyólag, egyre több ember dönt a passzív alapok mellett, amelyek által az átlag piaci hozam elérése garantált, ráadásul alacsony költségek mellett.

Az alábbi ábra – amely az aktív és passzív alapokba fektetett összeget mutatja 2008 és 2018 között – jól tükrözi a passzív alapok népszerűségének a növekedését:

Aktív és passzív alapokba fektetett összeg
Forrás: Investopedia, Bloomberg és saját szerkesztés

Én magam is passzív befektetések híve vagyok, és csakis passzívan kezelt ETF-ekbe fektetek be.

Minden idők egyik legjobb befektetője – Warren Buffett – szerint az indexkövető alapok jelentik a legjobb befektetési eszközt a legtöbb befektető számára.

„A befektetők többségének egy alacsony költségű indexkövető alap jelenti a legésszerűbb tőkebefektetést. Azáltal, hogy időszakosan befektet egy indexkövető alapba, a laikus befektető valójában felül tudja teljesíteni a legtöbb befektetési szakembert.”

– Warren Buffett

Indexkövető ETF: Az egyetlen Részvénybefektetés, Amire szükséged van?

Warren Buffett – minden idők egyik legjobb befektetője – szerint az indexkövető ETF-ek jelentik a legjobb befektetést. Kíváncsi vagy, hogy miért?
Az alábbi INGYENES mini e-Könyvből megtudhatod 👇

Igen! Kérem az e-Könyvem

Az ETF-ek Előnyei És Hátrányai

Az ETF-ek számos előnnyel járnak, viszont van néhány hátrányuk is, amelyekkel fontos, hogy tisztában légy.

ETF-ek előnyei és hátrányai

ETF Előnyei

Az ETF népszerűsége nagyban az eszköz által kínált előnyöknek köszönhető más befektetési eszközökkel szemben.

1. Széleskörű Diverzifikáció

Biztosan hallottad már az mondást, hogy “Don’t put all your eggs in one basket”, azaz ne rakd az összes tojásod egy kosárba.

Hogy miért?

Hát ezért:

A befektetések világában a diverzifikáció csökkenti a befektetéseid kockázatát.

Egy diverzifikált portfolió összeállítása viszont jelentős időt és tőkét igényel.

Kedves Pénzidomár, én sajnos se idővel, se jelentős tőkével nem rendelkezem. Hogyan állítsak össze akkor egy ilyen portfóliót?

Már azt hittem soha nem kérded meg!

Amikor megvásárolsz egy ETF-et, akkor azonnal egy több tíz, száz vagy akár ezer vállalatból álló portfólió tulajdonosa leszel egyetlen egy ETF vásárlásával.

Példa: Ha a Vanguard FTSE ALL-WORD ETF-et vásárlod meg, akkor egyszerre 50 különböző országból származó kb. 3500 vállalatába fektethetsz be - közöttük az Apple, Microsoft, Google, Tesla, McDonalds, Nestlé, Toyota Motors, Unilever stb. - mindössze kb. 84 euróért.

Ellenben, ha mondjuk csak egy egyéni vállalatba fektetsz be, akkor az összes pénzed elveszítheted, abban az esetben, ha az adott vállalat csődbe megy.

Manapság ez nagyon is elképzelhető. Lásd, Wirecard:

Wirecard részvény
Forrás: finance.yahoo.com

Ezzel szemben viszont, ha például egy S&P 500 ETF-et vásárolsz, akkor gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy elveszíted az összes pénzed, mivel lehetetlen, hogy az 500 legnagyobb amerikai vállalat egyszerre csődbe megy.

Ha ez mégis megtörténne, akkor a pénzed lesz a legkevesebb amiért aggódnod kell.

2. Passzív Befektetési Eszköz

Az ETF-ek célja általában egy index teljesítményének pontos nyomon követése és nem annak túlteljesítése.

A passzív befektetések csökkentik azt a kockázati tényezőt, amely egyik legnagyobb hatással van befektetésed sikereire.

Ez nem más, mint Te magad!

A legtöbb kezdő befektető ugyanis folyamatosan próbálja figyelni és időzíteni a piacot, valamint saját maga akarja kiválasztani a legjobb egyéni részvényeket (vagy “profikra” bízza a pénzét, hogy ezt megtegye).

Többször is említettem, hogy erre a legjobb befektetők többsége sem képes, ezért nagy valószínűséggel Te se és én sem.

De miért is akarnád, amikor az indexkövető ETF-ekkel az egész piacot megvásárolva ez történik:

Forrás: finance.yahoo.com

A hosszú távon kapott 8-10%-os átlagosított éves piaci hozammal (CAGR) a legtöbb szakembert tulajdonképpen túlteljesíted.

És mi a legjobb benne?

Szinte semmi dolgod, hiszen passzív, indexkövető befektetés. Éppen ezért jelenti az egyik legjobb befektetést a legtöbb ember számára, és az egyik legjobb mód, hogy a pénzed munkára fogd.

Bevallom, a passzív befektetési stratégia valójában unalmas, de ki mondta, hogy izgalmasnak kell lennie?

3. Magas Fokú Likviditás

Tőzsdén kereskedett, ezért bármikor meg tudod vásárolni vagy el tudod adni.

4. Legalacsonyabb Költségek

Az indexkövető, passzív ETF-ek a legalacsonyabb költséggel vehetők meg. A költségkülönbség igencsak jelenetős főként az aktívan kezelt alapokhoz viszonyítva.

A Morningstar szerint [4],  az ETF-ek átlagos költsége 0,23%, míg ugyanez a mutató a hagyományos passzívan kezelt alapoknál (index mutual funds) 0,73%, az aktívan kezelt alapoknál (mutual funds) pedig 1,45%.

Ez a különbség elsőre nem tűnik nagynak, de hosszútávon milliókat jelenthet:

költség hatása hosszútávon
Forrás: saját számítás

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az összes ETF költséghatékony, ezért fontos hogy körültekintők legyünk ETF vásárlásakor.

Az ETF-ek alapkezelési díja (amit a TER, azaz Total Expense Ratio mutat), jellemzően 0,1% és 0,5% között mozog. Az ennél magasabb TER-el rendelkező ETF-ek drágának mondhatóak.

5. Adóhatékonyság

Mivel passzív alapokról van szó, nem kell tőkenyereség utáni adót fizetned mindaddig, amíg el nem adod az ETF-jeidet.

Ez azt jelenti, hogy nagyobb irányításod van afölött, hogy mikor fizetsz adót (vagyonépítés szempontjából ennek kulcsfontosságú szerepe van).

Továbbá a visszaforgató (accumulating) ETF-ek lehetőséget adnak az osztalékadó elkerülésére is. Erről a későbbiekben még lesz szó.

6. Átláthatóság

Az ETF árfolyama egy gyors internet kereséssel azonnal elérhető. Továbbá a hagyományos befektetési alapokkal szemben, az ETF-szolgáltatója naponta közzéteszi, hogy milyen értékpapírokat tart.

7. Kényelem És Egyszerűség

Az ETF-ek lényegében az egyéni részvények és klasszikus befektetési alapok által kínált előnyöket egyesítik.

Egyrészt lehetőségünk van néhány kattintással megvásárolni őket, ugyanúgy mint az egyéni részvényeket.

Másrészt a befektetési alapok által kínált diverzifikációban is részünk van.

ETF Hátrányai

1. Tranzakciós Költségek

A legtöbb brókercég tranzakciós díjszabást alkalmaz az ETF vásárlásának vagy eladásának végrehajtásáért, hasonlóan a részvényekhez.

Az adás-vételi jutalékok mértéke brókertől függ.

Néhány értékpapírszámla, mint például az InteractiveBrokersé, egy minimum 10 dolláros minimum jutalék limitet is alkalmaz. Havi kis összegű megtakarítások befektetése esetén a minimum díjak miatt az ETF-ek elveszíthetik az költségelőnyüket.

Ebből kifolyólag fontos körültekintőnek lenned a bróker kiválasztása során.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy vannak olyan brókerek, akiknél havonta egyszer teljesen ingyen tudsz ETF-et vásárolni. Ez hatalmas előnyt jelent egy hosszútávú befektetési stratégia esetén.

2. Nincs Lehetőség Töredékes Vásárlásra

A klasszikus befektetési alapokkal ellentétben, csak egy teljes ETF egységet lehet megvásárolni vagy eladni, és nincs lehetőségünk töredékes vásárlásra.

Példa: Ha beszeretnék fektetni 100 eurót és az ETF ára 60 euró, akkor csak egyetlen egységet tudunk vásárolni. Szükségünk van még további 20 euróra, hogy egy további egységet tudjunk megvásárolni.

ETF Fajták

Habár az első ETF-ek széleskörű részvénypiaci indexeket követtek, az eszköz növekvő népszerűségének köszönhetően számos másfajta ETF is született.

Nézzük a legfontosabbakat.

ETF-ek Fajtái

Indexkövető ETF-Ek

Ez az ETF-ek legnépszerűbb fajtája. Egyszerű passzív ETF-ekről van szó, amelyek egy adott széleskörű piaci index teljesítményét követik, mint például a FTSE Emerging Markets (feltörekvő piacok) vagy FTSE World Index (világpiac).

Iparági ETF-Ek

Habár ezeket is besorolhatnánk az indexkövető kategóriába, a szektor ETF-ek lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy bizonyos ágazathoz tartozó vállalatok részvényeibe fektessünk be.

Például: egészségügyi ETF-ek, energia ETF-ek, technológiai ETF-ek, ingatlan ETF-ek stb.

Osztalékalapú ETF-Ek

Ezek az ETF-ek jellemzően olyan részvényekbe fektetnek, amelyek több éves osztalékfizetési múlttal rendelkeznek. Ezeket osztalékbajnokoknak is nevezzük.

Fontos megjegyezni azonban, hogy az osztalékfizetések nem garantáltak.

Kötvény ETF-Ek

Ezek olyan ETF-ek, amelyeken keresztül különböző állami, vállalati, magas hozamú (high-yield), nemzetközi és egyéb kötvénycsomagokba fektethetsz be.

Az egyéni kötvényekkel ellentétben a kötvény ETF-eknek nincs lejárati dátuma (maturity date), ezért a befektetők leggyakrabban rendszeres készpénzkifizetések generálására fektetnek az eszközbe.

Árupiaci ETF-Ek

Ezek az ETF-ek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy kitettséget nyerjenek olyan egyéni árucikkekre, mint az arany, ezüst, nyersolaj, szójabab stb.

Léteznek olyan áruindex ETF-ek is, amelyeknek célja különböző árucikkekre való kitettség elérése egyetlen befektetés során.

3. FEJEZET:

ETF Befektetés Elkezdése

A továbbiakban megnézzük kinek is érdemes ETF-ekbe fektetni, mekkora hozamra számíthatsz, és mire kell figyelned, a portfóliód építése során.

Továbbá az ETF vásárlás folyamatát is megnézzük közelebbről.

Nézzük is!

ETF befektetés elkezdése

Kinek Alkalmas ETF-Ekbe Fektetni?

Az ETF-eket leggyakrabban egy hosszútávú, buy & hold stratégia részeként használják.

Ennél a stratégiánál nem szándékunk kiválasztani a legjobb egyéni részvényeket vagy időzíteni a piacot. Éppen ezért szinte semmi dolgod ezzel a befektetéssel. Ezért is működik jól.

Warren Buffett is ennek a stratégiának a híve:

“If you are not willing to own a stock for 10 years, do not even think about owning it for 10 minutes.”

– Warren Buffett

Az ETF alkalmas eszköz tehát mindazok számára, akik megtakarításaikat rendszeresen (havonta/félévente/évente) szeretnék befektetni, hosszú távú pénzügyi céljaik megvalósításának érdekében.

A passzív, buy & hold ETF stratégia különösen hasznos eszköz hosszú távú vagyonépítéshez.

A kamatos kamat hatása miatt ugyanis a pénzed exponenciálisan növekszik, azaz szorgalmasan dolgozik Neked. (Ajánlott olvasmány: Hogyan dolgozhat a pénzed Neked?)

Példa: Pusztán havi 30 ezer forintot (kb. 85 eurót) befektetve, 7%-os évesített reálhozam (CAGR) mellett, 30 év alatt 50 millió forint (kb. 142 ezer euró) vagyont építhetsz. Ez az összeg mai értéken értendő.
mibe-fektessem-a-penzem
(A fenti számítás 3%-os inflációval számol, és azt feltételezi, hogy a havi betéteket minden évben az inflációval megegyező mértékben növeljük. A második évben tehát minden hónapban 30.900 forint kerül befektetésre.)

Én magam is hosszútávú, buy & hold befektető vagyok és csakis passzív ETF-ekbe fektetek be. Célom a hosszú távú vagyonépítés.

ETF Hozamok: Mire Számíthatsz?

Az ETF hozama a mögöttes eszközök súlyozott átlagának teljesítményétől függ.

Mivel ezek a termékek általában egy adott index teljesítményét másolják, az ETF hozama megegyezik a piaci átlag hozammal.

Az S&P 500 index például tartalmaz olyan vállalatok, amelyek messze 10% fölött teljesítettek, de voltak olyanok is, amelyek veszteségesek voltak.

Az indexbe fektetve lényegében megvásárlod az összes mögöttes vállalatot és egy piaci átlagot kapsz, ami általában több, mint amit a szakemberek elérnek.

Az S&P 500 esetében ez kb. 10%-ot jelentett a múltban (hosszú távon).

ETF Vásárlás: Hogyan Vásárolhatsz ETF-eket?

Kétféleképpen vásárolhatsz ETF-eket.

Egyrészt befektethetsz az eszközbe egy brókercégnél nyitott értékpapírszámlán keresztül. Ebben az esetben az ETF vásárlás menete ugyanúgy történik, mint az egyéni részvényeké.

A másik lehetőséget a robo-tanácsadók jelentik, amelyek alacsony költségű ETF-ekből építenek fel portfóliókat, ezáltal hozzáférést biztosítva az eszközhöz az olyan kisbefektetők számára, mint Te és én.

Mi Az A Robo-Tanácsadó?

A robo-tanácsadók olyan digitális platformok, amelyek számítógépes algoritmusokat és automatizált szoftvereket használnak a befektetési portfóliók összeállításához és kezeléséhez. Az ügyfélnek általában egy online kérdőívet kell kitöltenie, amely útján a robo-tanácsadó információt gyűjt az adott ügyfél pénzügyi helyzetéről és céljairól. Ezt követően az adatok alapján egy személyre szabott portfóliót állít össze, és automatikusan befekteti az ügyfelek tőkéjét. [5]

Magyarországon a Finax a legismertebb robo-tanácsadó, amely elsőként lépett be a Közép-európai piacra, mint online tanácsadó.

A Finax kizárólag ETF-ekből állítja össze a befektetők portfólióját, azok kockázatvállalása, hozamelvárása és befektetési időhorizontja alapján.

Természetesen a robo-tanácsadók magasabb költséggel járnak, mint ha te magad állítanál össze egy portfóliót. A hagyományos befektetési alapokhoz viszonyítva azonban jóval alacsonyabb költségekkel járnak.

A következő cikkben bemutatom hogyan vásárolhatsz ETF-eket lépésről lépésre: ETF vásárlás menete

Hogyan Válassz ETF-et?

Jelenleg több, mint 7 000 különböző ETF érhető el a piacon. [6]

Nyilvánvalóan ETF-ek között is jelentős különbségek vannak, és nem mindegyik alkalmas számodra.

A legjobb ETF kiválasztása éppen ezért kulcsfontosságú.

Befektetésed sikere akár ezen is múlhat.

Hamarosan elérhetővé válik egy csekklista, amely segít kiválasztani a számodra legmegfelelőbb ETF-et. Iratkozz fel a hírlevélre, és amint elérhető azonnal elküldöm Neked ingyenesen.

Szeretnél sikeresebb lenni a pénzügyekben?

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a legújabb cikkekről, amelyekben megmutatom hogyan keress többet, kezeld okosan a pénzed és építs vagyont!

  Olvasd el az Adatvédelmi Tájékoztatót

  ETF Kereső

  ETF választáskor segítségedre vannak az olyan ETF-kereső oldalak, mint a justETF.com, amelyen kimondottan az európai tőzsdéken elérhető ETF-ek között válogathatsz.

  Az oldal menüjében levő “ETF Screener” gombra kattintva – (1) a lenti képen – lehetőségünk van keresést végezni többek között az ETF neve, ISIN-je vagy Ticker-je szerint (2A) és/vagy eszközosztály, régió, ország, szektor, stratégia, index stb. alapján (2B):

  ETF kereső
  Forrás: justETF.com

  A fenti képen az “MSCI world” kulcsszóra kerestem rá, amely keresési eredménye különböző alapkezelők által kibocsátott és több fajta ETF-et mutat. Ezeket tovább szűrhetjük az adott feltételek alapján.

  Az alap pénzneme mellett, annak méretét, költségét (TER) és egy éves hozamát is láthatjuk.

  1. Osztalékkifizető (distributing) ETF-ek

  Ezek az ETF-ek minden negyedévben vagy félévben kifizetik a mögöttes részvények osztalékát, amit az értékpapírszámládra kapsz.

  2. Visszaforgató (accumulating) ETF-ek

  Ezek az ETF-ek automatikusan visszaforgatják a benne található részvények osztalékát.

  Bár a mögöttes vállalatok kifizetik az osztalékot, az ETF-szolgáltató ezeket nem továbbítja az értékpapírszámládra, hanem automatikusan visszaforgatja.

  Melyiket válaszd?

  Magyarországon kedvezőbb a visszaforgató (accumulating) ETF-eket választani két ok miatt:

  1. Adóhatékonyság: elkerülöd a 15%-os osztalékadót, hiszen az ETF automatikusan visszafekteti a kapott osztalékot, tehát nem kerül kifizetésre. Még akkor is, ha később az ETF-ek eladásakor árfolyamnyereség-adót kell fizetned (ami szintén 15%), az osztalékadó elkerülése jelentős vagyonépítési előnnyel jár hosszú távon a kamatos kamat hatása miatt.
  • Nem kell jutalékot fizetned a brókernek: ha saját magad kellene visszafektetned a kapott osztalékot, akkor adózás mellett további tranzakciós jutalékokkal terhelne a brókered, hiszen részvényeket kell vásárolnod. Ezek hosszú távon sokat számítanak.

  A vagyonfelhalmozási szakaszban (accumulation phase), a kamatos kamat hatásának köszönhetően az osztalékok visszafektetése a gyorsabb vagyonépítés egyik legfontosabb eszköze.

  Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak országok, mint például Németország vagy az Egyesült Államok, ahol az osztalék kedvezőbb adózás alá esnek, mint az árfolyamnyereség (capital gains), ezért ott érdemes az osztalékkifizető ETF-eket választani.

  A külföldön elő magyaroknak ezért ajánlott a jelenlegi lakhelyük szerint tájékozódni.

  Befektetés Előtt

  1. Értsd Mibe Fektetsz Be És Légy Tisztában A Kockázatokkal

  Bár az ETF-ek jóval alacsonyabb kockázattal járnak, mint az egyéni részvények, semmiképp nem kockázatmentesek!

  Éppen ezért, mint minden befektetési döntésnél, itt is fontos meggyőződni, hogy 100%-an érted mibe fektetsz be és tisztában vagy a befektetésed kockázatával.

  Ehhez érdemes lehet fejlesztened magad a témában.

  Továbbá fontos, hogy mielőtt befektetnél legyen minimum három havi vésztartalékod.

  2. ETF Tájékozató

  Az előbbi pontból kiindulva, mielőtt befektetnél bármilyen ETF-be, erősen ajánlom, hogy olvasd el az ETF-tájékoztatót, amelyet minden ETF-szolgáltatónak kötelessége közzétenni.

  Ez egy viszonylag rövid dokumentum, amely olyan hasznos információkat tartalmaz magáról az alapról, mint annak mögöttes részvényei, stratégiája, költségmutatója, múltbeli teljesítménye stb.

  Az ETF-tájékoztató általában elérhető a szolgáltató honlapján.

  3. Készíts Befektetési Tervet

  Kedves Pénzidomár, tényleg szükséges ez? Nem vásárolhatok ETF-eket csak úgy?

  Egy vállalkozás indítása előtt is üzleti tervet készítünk, nemde? Másképp hamar falnak ütközünk a vállalkozásunkkal.

  Hasonlóan, ha sikeres szeretnél lenni a befeketéseiddel, fontos, hogy legyen egy befektetési terved, amely összhangban van a személyes pénzügyi céljaiddal.

  Miért fektetsz be? Milyen befektetési stratégiát követsz? Milyen időtávra fektetsz? Milyen gyakran fogsz befektetni? Milyen eszközökbe fektetsz? Hogyan néz ki az eszközallokációd?

  Ajánlom, hogy ne csak szóban válaszold meg a kérdéseket, hanem írd is le őket. Ez segít, hogy ki tarts a terved mellett, és útmutatót ad nehéz helyzetekben.

  Népszerű ETF-Ek

  Az alábbiakban részletezek néhány népszerű ETF-et a kisbefektetők körében.

  Fontos azonban megjegyeznem, hogy ez nem befektetési tanács. Mielőtt bármilyen értékpapírba fektetnél fontos, hogy oktasd magad, légy tisztában a kockázatokkal, és a kockázati tűrőképességednek megfelelően válasz eszközt, és alakítsd stratégiádat.

  1. IShares CORE S&P 500 UCITS ETF (Acc)

  Ez az ETF az 500 legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai vállalat részvényét tartalmazza és az S&P 500 index teljesítményét követi nyomon.

  Ezt az ETF-et megvásárolva olyan amerikai vállatokra lesz kitettséged, mint az Apple, Microsoft, Coca-Cola, Amazon, Facebook, Alphabet (Google anyavállalata), JP Morgan, Johnson & Johnson stb.

  Népszerűségét többek között a rendkívül alacsony költségének köszönheti, a TER-je mindössze 0.07%. Ráadásul, az osztalékot is automatikusan visszafekteti.

  Forrás: justETF.com

  2. iShares CORE MSCI WORLD UCITS ETF

  Ezt az ETF-et megvásárolva egyszerre 1600 vállalatba fektethetünk be a világ 23 fejlett országából. Az indexet olyan vállalatok alkotják, mint az Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Tesla, Nike, McDonald’s, Nestlé, Toyota Motor, Unilever stb.

  A jelenlegi (December-2020) állás szerint az ETF értékének 66%-át amerikai részvények teszik ki. A második legnagyobb, 7.8%-al, Japán, míg a harmadik helyen az Egyesült Királyság áll, 4.3%-al.

  Az amerikai részvények teszik ki tehát az index többségét, aminek az oka, hogy ezeknek a részvényeknek van a legnagyobb piaci kapitalizációjuk (azaz, piaci értékük).

  Jelenleg több mint 23 milliárd euró van az alapba fektetve és éves költsége (TER) mindössze 0,20%.

  Ez is egy accumulating ETF, azaz automatikusan visszaforgatja az osztalékot.

  Forrás: justETF.com

  3. VANGUARD FTSE ALL-WORLD UCITS ETF (Acc)

  Hasonlóan az előzőhöz, ez is egy világindexet követő ETF. A különbség az, hogy míg a korábbi ETF 23 fejlett ország részvényeiből tevődött össze, ez az ETF a fejlett ország vállalatai mellett, olyan feltörekvő országok vállalataiba is fektet, mint Kína és India (többek között).

  Az ETF-en keresztül tehát 50 különböző országból származó kb. 3 500 olyan globális vállalat részvényeibe fektethetünk be, mint Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Tesla, Nike, McDonald’s, Nestlé, Toyota Motor, Unilever stb.

  Földrajzi kitettség szerint jelenleg (2020. december) az Amerikai Egyesült Államok van első helyen 56%-al, második helyen Japán 7,4%-al, és Kína harmadik helyen 5,2%-al.

  Az alap accumulating (visszaforgató) verziója viszonylag fiatal, 2019-ben volt létrehozva. Éppen ezért az alap mérete viszonylag kicsi, 1,4 milliárd euró.

  Létezik azonos változata distributing (osztalékkifizető) formában is, ami jóval korábban, 2012-ben volt bejegyezve.

  Ahogy korábban említettem, adóhatékonyság szempontjából Magyarországon érdemes az accumulating (visszaforgató) ETF-eket választani.

  Az ETF éves költsége (TER) 0,22%.

  Forrás: justETF.com

  4. BUX ETF ALAP

  Ez egy magyar ETF, amelyen keresztül a magyar tőzsde olyan vállalataiba tudsz befektetni, mint a MOL, az OTP vagy a Richter.

  Az alap mérete 1,8 milliárd forint. Hátulütője, hogy 0,69%-os éves költsége miatt igencsak drágának számít.

  Forrás: OTP Alapkezelő

  ETF Befektetés: Összegzés

  Az ETF-ek lehetővé teszik, hogy egyetlen egy vásárlással akár egy több ezer vállalatból álló, jól diverzifikált portfóliót alakítsunk ki alacsony költségek mellett.

  Manapság az ETF-ek a passzív befektetés egyik legfőbb eszköze.

  Ezek révén hosszú távon a legtöbb sztárbefektetőnél is nagyobb hozamot érhetünk el, viszonylag alacsony kockázatok mellett, anélkül, hogy nekünk kellene egyedi részvényeket kiválogatnunk.

  A legtöbb befektető számára egy hosszútávú, buy and hold indexkövető ETF stratégia jelenti a lehető legjobb részvénybefektetést és az egyik legjobb módja, hogy a pénzed Neked dolgozzon.

  Figyelem: A befektetések kockázatosak. A múltbeli hozam nem garancia a jövőre nézve.

  Szeretnél sikeresebb lenni a pénzügyekben?

  Iratkozz fel a hírlevélre!

  Értesülj elsőként a legújabb cikkekről, amelyekben megmutatom hogyan keress többet, kezeld okosan a pénzed és építs vagyont!

   Olvasd el az Adatvédelmi Tájékoztatót

   Szólj hozzá!