Részvény vásárlás online: útmutató lépésről lépésre (2023)

| Last updated: július 30, 2023

A leírtak az író személyes véleményét tükrözik, és nem minősülnek befektetési tanácsnak. Olvasd el a teljes kockázati tájékoztatót.

Hol tudok részvényt venni? Hogyan történik a részvény vásárlás online? – ebben a cikkben ezeket a kérdéseket válaszolom meg. Bemutatom az online részvényvásárlás folyamatát lépésről lépésre, két különböző brókercég – egy magyar és egy külföldi – felületén keresztül.

A részvénybefektetés kétségtelenül az egyik legjobb befektetési forma, amivel vagyont építhetsz. 

Ennek ellenére mégis a magyarok csak kis százaléka fektet részvényekbe [1].

Bár egyetlen egy tényezővel nem magyarázhatjuk meg ennek az okát, a részvény vásárlás technikai menete minden bizonnyal egyike a befolyásoló tényezőknek.

Ez a technikai részlet ugyanis sokakat visszatart attól, hogy elkezdjenek befektetni.  Pedig manapság ez nem sokkal bonyolultabb, mint egy átlagos online vásárlás

Ha már rendelkezel értékpapírszámlával és sikerült pénzt is töltened rá, akkor a részvényvásárlás folyamata nem több, mint 2-3 perc.

Nézzük is az online részvényvásárlás menetét lépésről lépésre.

Részvényvásárlás online: útmutató lépésről lépésre

részvényvásárlás menete

Ha még soha nem vásároltál részvényt, akkor ezek a lépések első látásra bonyolultnak tűnhetnek.

Ígérem azonban, ha sikerült értékpapírszámlát nyitnod és pénzt tölteni a számládra, valamint tisztában vagy néhány alapvető fogalommal – amelyet ebből a cikkből megtanulhatsz –, akkor maga a részvény vásárlás folyamata nem több, mint néhány perc.

1. lépés: Válassz brókert és nyiss értékpapírszámlát

A részvények adásvétele a tőzsdéken zajlik, azonban kisbefektetőként nincs lehetőséged egyenesen a tőzsdéről vásárolni. 

Ehhez egy közvetítőre lesz szükséged, aki hozzáférést biztosít a különböző tőzsdékhez.

A közvetítő szerepét a brókercégek és bankok töltik be. 

Egy náluk nyitott értékpapírszámlán keresztül tudsz részvényeket vásárolni. 

Nem tudod mi az értékpapírszámla?

Az értékpapírszámlák hasonlóan működnek a hagyományos bankszámlákhoz. Ide is beutalhatsz és tarthatsz pénzt, annyi különbséggel, hogy kenyér, tojás és víz helyett részvényeket tudsz vásárolni. 

Vásárlás után pedig ezek a részvények a számládon fognak parkolni egészen addig ameddig el nem adod őket.

A részvényvásárlás folyamata ma már teljesen online működik, ami nagyban megkönnyíti a dolgod. 

Néhány gombnyomással ugyanis befektethetsz akár az okostelefonodról is.

részvényvásárlás online

Na de melyik brókercéget válaszd?

Számos magyar és külföldi online brókercég közül választhatsz, a döntés nagyban az igényeidtől és a befektetési stratégiádtól függ. 

Íme néhány fontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni brókercég választásakor: 

 • Milyen piacok és tőzsdék érhetőek el a brókernél? Ez határozza meg hogy milyen papírokhoz férsz majd hozza (pl.: amerikai részvények, Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégek papírjai stb.)
 • Milyen és mekkora költségekkel dolgozik az adott bróker? Érdemes figyelembe venni a számlanyitási és számlavezetési költségeket, a tranzakciós díjakat és egyéb felmerülő költségeket.
 • Elérhető-e a TBSZ számla? Ez adózás szempontjából fontos szempont lehet.
 • Milyen befektetővédelemmel rendelkezik a bróker? A tőkéd biztonságának tekintetében fontos tényező. 
 • Rendelkezik-e magyar ügyfélszolgálattal? Azok számára lehet igazán fontos szempont, akik nem beszélnek angolul.

A megfelelő brókercég kiválasztása kulcsfontosságú, akár a befektetéseid sikerességét is jelentheti.

Éppen ezért a hamarosan érkező cikkemben segíteni fogok kiválasztani a számodra legalkalmasabb brókercéget és értékpapírszámlát. Addig is iratkozz fel itt a hírlevélre, hogy azonnal értesülj, amint elérhető a cikk.

Robottanácsadók

A hagyományos brókercégek mellett lehetőséged van ún. robottanácsadókon keresztül is befektetni. 

Forrás: Finax

Most tudom melyik kérdés van a fejedben.

Mi a fene az a robot-tanácsadó?

A robottanácsadók olyan digitális platformok, amelyek számítógépes algoritmusokat és automatizált szoftvereket használnak a befektetési portfóliók összeállításához és kezeléséhez. Az ügyfélnek általában egy online kérdőívet kell kitöltenie, amely útján a robot-tanácsadó információt gyűjt az adott személy pénzügyi helyzetéről és céljairól. Ezt követően az összegyűjtött adatok alapján egy személyre szabott portfóliót állít össze, és automatikusan befekteti az ügyfelek tőkéjét [2]. Magyarországon a legismertebb robot-tanácsadó a Finax.

A fő különbség a brókercégek és a robottanácsadók között, hogy az utóbbiak esetében az adott cég vásárolja meg helyetted a részvényeket és állítja össze a számodra megfelelő befektetési portfóliót, ezáltal pedig automatizálja a részvényvásárlás és befektetés teljes folyamatát. 

Lehetőséged van például beállítani, hogy minden hónapban automatikusan vegyen le egy adott összeget a számládról és fektesse be azt. 

Ezzel szemben, egy brókercégnél nyitott értékpapírszámlán keresztül magadnak kell megvásárolni a részvényeket, és a befektetési portfóliódat is neked kell felépítened.

Természetesen a robottanácsadók magasabb díjakkal dolgoznak, mintha te magad vásárolnád meg a részvényeket. Ezért inkább azok számára lehet alkalmas, akik robotpilótára szeretnék állítani a befektetéseiket

Most pedig haladjunk tovább a számlanyitáshoz.

Értékpapírszámla-nyitás folyamata

Ha sikerült kiválasztanod a számodra alkalmas brókercéget vagy bankot, akkor értékpapírszámlát kell nyitnod az adott szolgáltatónál. 

Ez általában egy gyors és egyszerű folyamat. 

A számlanyitás elvégezhető teljesen online, de a magyar brókercégek esetében – például, a KBC Equitas-nál vagy Random Capital-nál – lehetőséged van besétálni az adott intézet irodájába, vagy a bankfiókok egyikébe.

Hasonlóan egy bankszámlanyitáshoz, a következő dokumentumokra lesz szükséged: lakcímet igazoló hatósági igazolvány, személyazonosító igazolvány (vagy útlevél), adókártya és a ki- és befizetésre használni kívánt saját névre szóló bankszámlaszerződés vagy bankszámlakivonat másolata.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Az értékpapírszámla-nyitás folyamatát, valamint a cikk hátralevő részében a részvény vásárlás menetét, két konkrét brókercég példáján keresztül mutatom be

1. Random Capital
 • A Random Capital az egyik legnépszerűbb magyar bróker;
 • Népszerűsége ellenére, hátránya, hogy a cég kereskedői felülete elavult, és a legkevésbé felhasználóbarát. Emiatt a részvényvásárlás folyamata jóval bonyolultabb, mint a brókerek többségénél;
 • Ennek ellenére mégis úgy döntöttem, hogy őket használom példaként, hiszen hazai viszonylatban a legalacsonyabb költségek mellett vásárolhatsz részvényeket, magyar kereskedői felülettel és ügyfélszolgálattal rendelkeznek, ami sokak számára előnyt jelenthet, valamint a TBSZ számla is elérhető;
2. InteractiveBrokers (IBKR)
 • A Random Capital mellett be szerettem volna mutatni egy olyan brókert is, amely kereskedői felülete jóval felhasználóbarátabb, ezáltal pedig megkönnyíti a részvényvásárlás folyamatát is;
 • Az IBKR egy amerikai cég, és minden bizonnyal a világ egyik legnépszerűbb brókercége. Én is rajtuk keresztül vásárolok;
 • Bár 2021 óta magyar székhellyel is rendelkezik, a platform egyelőre nem elérhető magyar nyelven;

Válaszd a számodra legvonzóbb brókert a lenti gombok egyikére kattintva:

Random Capital - számlanyitás folyamata (kattints a '+' gombra)

Az értékpapírszámla-nyitás folyamatát a Random Capital oldalán tudod kezdeményezni a “SZÁMLANYITÁS” gombra nyomva.

Forrás: randomcapital.hu

A számlanyitásra lehetőséged van elektronikus úton – azaz, online – és a cég irodájában is.

Az online számlanyitás kezdeményezéséhez kattints a “SZERETNÉK SZÁMLÁT NYITNI” gombra, és kövesd az alábbi lépéseket.

1. lépés: Tájékoztató
Első lépésként meg kell bizonyosodnod, hogy valóban jogosult vagy-e a számlanyitásra, valamint el kell fogadnod a cég üzletszabályzatát és az egyéb feltételeket is.

Forrás: randomcapital.hu

2. lépés: Ügyfélszámla típusa
A második lépésben ki kell választanod az ügyfélszámla típusát. Ha rendelkezel magyarországi lakhellyel, akkor válaszd a devizabelföldi opciót, ha nem akkor a devizakülföldit.

Továbbá, válaszd ki, hogy természetes vagy jogi személyként szeretnél számlát nyitni.

Forrás: randomcapital.hu

3. lépés: Személyes adatok
Ezt követően, a harmadik lépésben néhány személyes adatot kell megadnod, mint például nem, vezetéknév és keresztnév.

Töltsd ki a kért adatokat, és kattints a tovább gombra.

Forrás: randomcapital.hu

4. lépés: Kapcsolattartási adatok
Az online számlanyitás negyedik lépésében az olyan kapcsolattartási adataidat kell kitöltened, mint a telefonszám és az e-mail cím.

Forrás: randomcapital.hu

5. lépés: Személyes adatok
Az ötödik ablakban további személyes adatokat kell megadnod (lásd lentebb).

Forrás: randomcapital.hu

6. lépés: Személyes adatok
Ennél a lépésnél is további személyes adatokat kérnek tőled.

Forrás: randomcapital.hu

7. lépés: Személyes adatok
Négyfajta személyazonosságot igazoló okmány egyike közül kell választanod, majd ennek azonosítószámát megadnod. Emellett a lakcímkártyád számára is szükség lesz.

Forrás: randomcapital.hu

8. lépés: Személyes adatok
A nyolcadik lépésben a bankszámlaszámodat és adóazonosító jeledet kell megadnod, egy nyilatkozatot kell kitöltened arról, hogy közszereplő vagy-e, valamint meg kell jelölnöd, hogy rendelkezel-e USA-beli illetőséggel vagy sem.

Forrás: randomcapital.hu

9. lépés: CRS nyilatkozat
Ennél a lépésnél nincs más teendőd, mint elolvasni a CRS tájékoztatót és a Résztvevő országok listáját (természetesen csak, ha szeretnéd).

A további adatok automatikusan megjelennek a korábbi lépésekben megadott információk alapján. Ha minden rendben van, kattints a tovább gombra.

Forrás: randomcapital.hu

10. lépés: Beállítások
Ennél a lépésnél kiválaszthatod, hogy milyen módon és milyen gyakran szeretnél értesítéseket kapni a számládról, valamint a felhasználónevet és jelszót is itt választhatsz.

Forrás: randomcapital.hu

11. lépés: Számlanyitáskor elfogadásra kerülő dokumentumok
Itt a korábbi lépésekben megadott adatok helyességét kell megerősítened, valamint lehetőséged van a cég hírlevelére is feliratkozni.

Forrás: randomcapital.hu

Az online regisztráció végén fel kell töltened az azonosításhoz szükséges igazolványaidat az alábbi linken keresztül.

Ezután 1-2 napot kell várnod míg megnyitják az értékpapírszámládat. Erről e-mailben értesíteni fognak a belépéshez szükséges felhasználónévvel és jelszóval együtt.

Számlanyitás Utáni Teendők

A sikeres számlanyitást követő legfontosabb teendőket – ideértve a Random Capital kereskedői felületére való legelső belépést isez a videó mutatja be lépésről lépésre.

A videóból láthatod, hogy az első belépéskor ki kell töltened egy megfelelési tesztet, ami ahhoz szükséges, hogy később részvényeket tudj vásárolni.

Ez azért szükséges, hogy a Random Capital csak a tudásodnak megfelelő, és számodra alkalmas befektetési termékeket tegye elérhetővé.

Emiatt tehát semmiképp se izgulj.

Forrás: randomcapital.hu

A videóból láthatod, hogy ha több termékhez is hozzá szeretnél férni, akkor további szerződéseket kell elfogadnod.

Itt javaslom, hogy ne fogadd el az olyan termékek szerződését, amelyekhez nem értesz (pl.: határidős keretszerződés, értékpapír kölcsönzési keretszerződés, befektetési hitelezési keretszerződés), ugyanis ezek az eszközök nagyon magas kockázattal járnak.

TBSZ számlanyitás

Ha befektetéseid során adókedvezményben szeretnél részesülni, akkor érdemes lehet TBSZ számlát nyitnod a Random Capital-nél.

A TBSZ előnye, hogy ha 5 évig nem nyúlsz a befektetéseidhez – ami részvénybefektetések esetében amúgy is erősen ajánlott – akkor teljes adómentességben részesülsz.

A TBSZ számla lényegében egy alszámla, ami a fő értékpapírszámládhoz tartozik.

Ezt a “Személyes” menüpontban tudod megtenni, ahol elektronikus módon igényelheted a számla megnyitását.

Forrás: randomcapital.hu

Először is kattints a számla megnyitása gombra, miután az alábbi ablak fog megjelenni:

Forrás: randomcapital.hu

Ennyi volt – a számládat ilyen hamar megnyitották.

Ez követően pedig látni fogod a TBSZ számlához tartozó bankszámlaszámodat – erre kell majd a pénzt utalnod (későbbiekben erről még lesz szó):

Forrás: randomcapital.hu

Ha a TBSZ-ről szeretnél olvasni, akkor itt megteheted.

Végső szavak

Ha nem bírtad ki, hogy ne nézd végig mi található a többi menüpont alatt, akkor valószínűleg számos elsőre ijesztő ablakkal találkozhattál (pl.: villámkötés ablak).

Megnyugtatlak, hogy a sok opció, gomb és lenyíló fülek közül csak keveset kell majd használnod. Ezeket, valamint a részvényvásárlás konkrét menetét az ötödik lépésben folytatjuk.

Addig is haladj szépen sorban a további lépésekkel.

InteractiveBrokers - számlanyitás folyamata (kattints a '+' gombra)

Az alábbiakban a InteractiveBrokers értékpapírszámla-nyitásának folyamatát nézzük meg.

1. lépés: Kattints a “Számlanyitás” gombra az InteractiveBrokers oldalán
A számlanyitást az InteractiveBrokers oldalán tudod elkezdeni a “Számlanyitás” gombra kattintva, ezt követően pedig a “Számlanyitási kérelem indítása” gombra.

Forrás: InteractiveBrokers

Bár a cég rendelkezik magyar weboldallal is, a számlanyitás hátralevő része csak angol nyelven elérhető (a fordításában segíteni fogok).

2. lépés: Felhasználónév és jelszó létrehozása
Ebben a lépésben az e-mail címedet, egy felhasználónevet és a jelszavadat kell megadnod, valamint ki kell választanod az országot, ahol jelenleg tartózkodsz.

Végül a „Yes” és „No” opciók egyikével jelezheted, hogy szeretnél-e értesítést kapni az InteractiveBrokers különböző szolgáltatásairól, termékeiről és ajánlatairól.

Forrás: InteractiveBrokers

Ha mindez sikerült, akkor nyomj a „Create Account” (azaz, „Fiók létrehozása”) gombra.

Erre az alábbi ablak fog megjelenni:

Forrás: InteractiveBrokers

3. lépés: E-mail cím megerősítése
A sikeres fióklétrehozáshoz meg kell erősítened az email címedet az e-mailben kapott „Verify Account” gombra kattintva.

Forrás: InteractiveBrokers

A gombra nyomva az alábbi ablak ugrik fel:

Forrás: InteractiveBrokers

A jelentkezésed folytatásához jelentkezz be a második lépésben megadott felhasználónevet és jelszót használva.

4. lépés: Válassz egy fióktípust
Válaszd ki a számodra megfelelő fióktípust:

 • Válaszd az “Individual” (azaz, egyéni) opciót, ha te szeretnél lenni a számla egyetlen tulajdonosa
 • Válaszd az “Joint” (azaz, közös) opciót, ha közös számlát szeretnél valakivel

A további lehetőségek számodra nem relevánsak.

A számlanyitás folytatásához én az “Individual” opciót választom.

Forrás: InteractiveBrokers

5. lépés: Válaszd ki a megyét, ahol tartózkodsz
Kattints a “Choose One” melletti nyílra, majd a legördülő listából válaszd ki a megyét, amelyben laksz.

Ezt követően, “Yes” vagy “No”-val kell válaszolnod az alábbi kérdésre, amelynek magyar megfelelője így szól: “A számlatulajdonos(ok) lesznek-e a számlán levő összes pénzeszköz és befektetés tényleges tulajdonosa(i)?”

Forrás: InteractiveBrokers

Ha ezt sikerült megválaszolnod, akkor kattints a “Start Application” (“Jelentkezés elkezdése”) gombra.

6. lépés: Töltsd ki a kért személyes adatokat és elérhetőségedet

Ebben a lépésben számos adatot kell megadnod a számlanyitás folytatásához.

A cégnek a törvény által előírt kötelessége ezeket az információkat begyűjteni, annak érdekében, hogy megfeleljenek a pénzmosás elleni szabályozásoknak.

6.1 lépés – add meg a kért adatokat
Először a neved, lakcímed és elérhetőséged kell megadnod.

Továbbá, a három jelölőnégyzet egyikét is bejelölheted, ha valamelyikük igaz rád:

 • Más levelezési címem van
 • Más állampolgárságom van, mint Magyarország
 • Magyarországon kívül születtem

Ha a korábbi lépésekben egy másik országot adtál meg, mint lakhely, akkor ebben a lépésben “Magyarország” helyett az adott országot fogod látni, ahol ugyanezeket a kérdéseket kell akkor is megválaszolnod az adott országra vonatkozóan.

számlatulajdonos(ok) lesznek-e a számlán levő összes pénzeszköz és befektetés tényleges tulajdonosa(i)?”

Forrás: InteractiveBrokers

6.2 lépés – add meg a kért adatokat
Ebben a lépésben további személyes információkat kell megadnod:

  Születési dátum

 • Nem
 • Családi állapot
 • Eltartottak száma
 • Adóügyi illetőség és adószám
Forrás: InteractiveBrokers

6.3 lépés – add meg a kért adatokat
Görgess tovább a következő részhez, ahol további személyes adatokat kell megadnod.

 • Születési név – keresztnév és vezetéknév
 • Szülőváros
 • Anyja lánykori keresztneve és vezetékneve
Forrás: randomcapital.hu

6.4 lépés – add meg a kért adatokat
Ezután személyazonosságot igazoló adatokat kell megadnod.

 • Kiállító ország
 • Dokumentum típusa
 • Dokumentum száma

Fontos, hogy a személyazonosító okmányon szereplő név pontosan megegyezzen a fent megadott névvel.

Forrás: InteractiveBrokers

6.5 lépés – add meg a kért adatokat
A következő részben a foglalkoztatásod jellegét kell megadnod a legördülő listában található opciók egyikét kiválasztva.

Forrás: InteractiveBrokers

Az alábbi lehetőségek közül választhatsz:

 • Alkalmazott
 • Nyugdíjas
 • Egyéni vállalkozó
 • Otthoni kereskedő (nincs más foglalkozás)
 • Diák / gyakornok
 • Háziasszony
 • Munkanélküli

Ha az “Employed” (azaz, Alkalmazott) lehetőséget választod, akkor az alábbi ablak fog megjelenni:

Forrás: InteractiveBrokers

Először is a következő kérdésre kell „Yes” vagy „No”-val felelned: „Ön vagy valaki a közvetlen családjából be van-e jegyezve vagy alkalmazva van-e egy bróker-kereskedő, befektetési tanácsadó, határidős jutalék kereskedő, fedezeti alap, tőzsdei vagy egyéb pénzügyi szolgáltató cég (más néven „pénzügyi cég”) által?”

Ezt követően pedig a munkáltatód nevét és elérhetőségét kell megadnod.

6.6 lépés – add meg a kért adatokat
Ha a következő részhez görgetsz, akkor az alábbi látvány fog fogadni:

Forrás: InteractiveBrokers

Itt ki kell választanod az összes vagyonforrásodat, és megadnod ezek százalékos arányát. Az előírt szabályozásoknak megfelelően, a cég köteles ezt az információt begyűjteni.

A fenti választási lehetőségek magyar fordítása így néz ki:

 • Juttatás / házastársi jövedelem
 • Rokkantság / végkielégítés / munkanélküliség
 • Munkaviszonyból származó jövedelem
 • Örökség / Ajándék
 • Kamat / Osztalék bevétel
 • Piaci kereskedésből származó jövedelem
 • Nyugdíj / állami nyugdíj
 • Ingatlan
 • Egyéb

6.7 lépés – add meg a kért adatokat
A következő lépésben a számlád alappénznemét kell kiválasztanod:

Forrás: InteractiveBrokers

A számlád alappénzneme határozza meg többek között a különböző adó-kimutatásaid pénznemét.

Emiatt hasznos lehet, hogy a forintot válaszd, ha Magyarországon élsz.

6.8 lépés – Add meg a kért adatokat
A hatodik lépés befejezéséhez néhány biztonsági kérdésre kell válaszolnod. Erre a fiókod helyreállításakor lesz szükséged abban az esetben, ha elfelejtenéd a jelszavadat.

Forrás: randomcapital.hu

Ha ezzel is megvagy, akkor nyomj a „Continue” gombra.

7. lépés: A kereskedési fiókod beállítása
Ebben a lépésben a kereskedési fiókodat kell beállítanod.

7.1. lépés: Válaszd ki a fiókod típusát

Forrás: InteractiveBrokers

A Cash és Margin fiók közötti fő különbség az, hogy az utóbbi esetében lehetőséged van tőkeáttételes pozíciók nyitására is.

Ha a tőkeáttételről szeretnél olvasni, akkor azt a linkre kattintva megteheted, de elég annyit tudnod, hogy ezek az ügyletek nagyon magas kockázattal járnak, ezért kezdőknek nem ajánlott (én magam pedig igazából senkinek sem ajánlanám).

Én a Cash fiók nyitását javaslom. Én is azt használom.

7.2. lépés: Add meg a kért pénzügyi információkat
Néhány pénzügyi adatot kell szolgáltatnod a cég számára, amely alapján meghatározzák, hogy jogosult vagy-e az általad kiválasztott befektetési termékekkel való kereskedésre.

Az alábbi adatokról van szó (sorrendben):

 • Éves nettó bevétel USD-ben
 • Nettó vagyon USD-ben
 • Likvid nettó USD-ben (a likvid nettó vagyonodat a készpénz és a további könnyen készpénzzé konvertálható eszközök képezik)
Forrás: InteractiveBrokers

Ahhoz, hogy számlát nyithass az InteractiveBrokers-nél minimum 20 000 dollár likvid nettó vagyonnal kell rendelkezned (ez Margin fióktípus esetében még több).

Fontos megjegyezni, hogy ez nem minimum befektetési követelmény. Ezt az összeget ugyanis nem kell elhelyezned az értékpapírszámládon, sőt Cash account esetében (lásd: 7.1 lépés) a cég nem is kéri, hogy igazold az összeget.

A cégnek a törvény által előírt szabályozások miatt kötelessége begyűjteni ezt az információt annak érdekében, hogy felmérje a (potenciális) ügyfelei pénzügyi helyzetét, és megbizonyosodjon arról, hogy azok nem “játszák el” az utolsó forintjaikat.

7.3. lépés: Befektetési célok és a kereskedés tervezett céljának meghatározása
Ebben a lépésben az alábbi listából kell kiválasztanod, hogy milyen céllal szeretnél befektetni:

 • Növekedés
 • Hedging
 • A tőke megőrzése és a jövedelemtermelés
 • Az aktív kereskedésből és a spekulációból származó nyereség

A többségünk a harmadik opciót fogja választani – én biztosan!

Az IBKR ez alapján fogja meghatározni, hogy milyen befektetési termékeket tesz számodra elérhetővé.

Forrás: InteractiveBrokers

7.4. lépés: Kereskedési tapasztalat megjelölése
Ebben a lépésben a különböző termékekkel való kereskedési tapasztalatodat kell kiválasztanod.

A cég ez alapján fogja meghatározni, hogy milyen termékeket tesz elérhetővé számodra. Emiatt javaslom, hogy őszintén válaszolj ezekre annak érdekében, hogy még véletlen se férj hozzá olyan termékekhez, amelyekhez nem értesz.

Ez ugyanis magas kockázatot von maga után.

Forrás: InteractiveBrokers

Először a tőkeáttételes kereskedési (“Trading on margin”) tapasztalatodat kell megadnod.

Ezt követően az “Additional Products” (azaz, további termékek) melletti listából további termékeket választhatsz ki.

Ha részvényeket szeretnél vásárolni, akkor válaszd a “Stocks” lehetőséget, majd a rád illő tapasztalatot.

7.5. lépés: Szabályozási információk
Az alábbi kérdésre kell Yes vagy No-val válaszolnod:

A számlatulajdonosok bármelyike (i) igazagató/tisztviselő, (ii) vagy hasonló döntéshozatali jogkörrel rendelkező személy, vagy (iii) bármely nyilvánosan jegyzett társaság 10%-os (vagy több) részvényese?

Forrás: InteractiveBrokers

7.6. lépés: Fiókbővítmények
Ebben a lépésben lehetőséged van hozzáadni egy bizonyos fiókbővítményt a számládhoz.

Ha csatlakozol a cég Részvényhozamnövelő Programjához, akkor lehetőséged van kölcsönadni a részvényeidet az InteractiveBrokers számára, cserébe pedig kamatot kapsz tőlük.

Ennek rejtelmeibe ebbe most nem mennék bele. Én nem csatlakoztam ehhez a programhoz. Rád bízom te hogyan döntesz.

Forrás: InteractiveBrokers

7.7. lépés: Jelöld be, hogy hol hallottál a cégről
Végezetül jelöld be, hogy hol hallottál a cégről a lenyíló listában található lehetőségek egyikét kiválasztva.

Forrás: InteractiveBrokers

Ezt követően kattints a tovább gombra.

8. lépés: Igazold az adóügyi illetőséged
Ebben a lépésben az adózási helyedet kell igazolnod a korábban megadott adatok alapján.

Továbbá, ha magyarországi adóügyi illetőséggel rendelkezel, akkor válaszd ki az országot a “Treaty Benefits Qualifications” cím alatt lenyíló listából.

Ezzel azt igazolod, hogy egy olyan ország adórezidense vagy, amelynek adóügyi megállapodása van az Egyesült Államokkal. Ennek bizonyos adókedvezmények miatt van jelentősége.

Forrás: InteractiveBrokers

Végül az elektronikus űrlapot kell aláírnod a pontos neved megadásával. Ennek egyeznie kell a mező felett található névvel.

Forrás: InteractiveBrokers

Jelöld be a négyzetet, majd kattints a Continue gombra a számlanyitás befejezéséhez.

9. lépés: Ellenőrizd a megadott információkat
Ellenőrizd a korábban megadott információkat. Ha minden stimmel haladj tovább a Continue gombra nyomva.

10. lépés: Megállapodások áttekintése és aláírása
Majdnem a végére értünk!

Itt különböző szerződéseket kell áttekintened, majd ezeket aláírnod a nyolcadik lépéshez hasonlóan.

Forrás: InteractiveBrokers

11. lépés: Utolsó lépések a jelentkezésed befejezéséhez
Ezennel el is érkeztünk az utolsó lépéshez.

A jelentkezésed befejezéséhez néhány függő elemet kell teljesítened:

 • Tölts pénzt a számládra (ez a fiókod igazolásához szükséges)
 • Igazold a telefonszámod (opcionális)
 • Tölts fel egy olyan fotót magadról, amelyen a személyazonosságodat-igazoló dokumentumok egyikét (pl.: útlevél, személyi igazolvány) tartod magad előtt láthatóan
 • Tölts fel egy lakcímet igazoló dokumentumot (lakcímkártya)
 • Tölts fel az útleveledről vagy személyi igazolványodról készült másolatot vagy fényképet
Forrás: InteractiveBrokers

Miután pénzt töltöttél a fiókodra, és beküldted a kért adatokat, a fiókod jóváhagyása általában néhány napot vesz igénybe.

Erről e-mailben fognak értesíteni.

Ezzel pedig a számlanyitás végére is értünk. Most haladj tovább a részvény vásárlás további lépéseivel.

2. lépés: Válaszd ki, hogy milyen részvényeket szeretnél vásárolni 

Ha sikerült értékpapírszámlát nyitnod, akkor itt az ideje eldöntened, hogy milyen részvényeket szeretnél vásárolni.

Kapcsolódó bejegyzés: Mibe fektessem a pénzem?

Kétféleképpen közelítheted meg a részvénypiacokat, ha te magad szeretnéd kezelni a portfóliód:

 1. Befektethetsz ún. részvénykosarakba, amelyek által egyszerre több részvényt vásárolhatsz. Ezt legkönnyebben ETF-eken (Exchange Traded Funds) – magyarul: Tőzsdén Kereskedett Alapokon – keresztül tudod megtenni.
 2. Befektethetsz egyedi részvényekbe is (pl.: Apple, OTP, Tesla stb. részvényeket vásárolhatsz) 

Nézzük mi a különbség a kettő között. 

Részvény ETF-ek (részvénykosarak)

Részvény ETF-ek által egyetlen egy vásárlással több száz vagy akár ezer részvényből álló kosaratvásárolhatsz meg. 

Valahogy így kell ezt elképzelni:

Mi Az Az ETF?
Forrás: Earningswinner.com
Példa
Ha egy S&P500 ETF-et vásárolsz meg, akkor tulajdonképpen egyszerre az 500 legnagyobb amerikai vállalat (Apple, Google, Microsoft, Facebook, Amazon stb.) résztulajdonosa leszel.

Az ETF-ek feladata általában egy adott részvényindex nyomon követése. Végcéljuk tehát a piac másolása, mintsem inkább annak felülmúlása. Ezáltal garantáltan eléred a piaci átlaghozamot, ami az S&P500 múltbeli hozama alapján kb. 10%.

Előnyük, hogy passzív befektetések, ami azt jelenti, hogy nem kell neked különböző cégeket elemezned, valamint saját kezűleg kiválasztanod és nyomon követned ezeket. 

A rendszeres vásárláson kívül abszolút semmi dolgod nincs velük

Emiatt gyakran nevezik “set it and forget it” (azaz, “fektess be és felejtsd el”) stratégiának is.

Én magam is ezt a stratégiát alkalmazom. Kizárólag ETF-ekbe fektetek be. 

De az indexkövető ETF-ek hívei közé tartoznak olyan neves befektetők is, mint Warren Buffett, aki minden idők egyik legsikeresebb befektetője és a világ egyik leggazdagabb embere. 

Ha az ETF-ekről szeretnél tanulni, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi cikkeket:

Egyedi részvények

Ha a fenti érvek mégsem győztek meg a ETF befektetés mellett, akkor természetesen egyedi részvényeket is vásárolhatsz.

A teljes piac megvásárlása helyett – ami az ETF-ek esetében történik – megpróbálhatod kiválasztani a legjobb részvényeket abban bízva, hogy a piaci átlagnál magasabb hozamot érj el – azaz, hogy megverd a piacot.

Bár ez elméletben jól hangzik, az emberek többsége erre nem képes, ugyanis a legjobb részvények kiválasztása jelentős (pénzügyi) szakértelmet és időt igényel, amivel a legtöbb ember nem rendelkezik. 

Sőt, mi több, számos tanulmány alátámasztja, hogy a szakemberek túlnyomó része [3], [4]  sem tud a piacnál magasabb hozamot elérni. 

Ez az oka annak, hogy az utóbbi években az indexkövető ETF-ek kimagasló népszerűségnek örvendtek.

Ennek tudatában, ha mégis egyedi részvények mellett döntesz, akkor – anélkül, hogy bele mennénk a részvényelemzés rejtelmeibe – érdemes az alábbiakat észben tartanod:

 • Kövess egy buy & hold (azaz, fektess be és tartsd) stratégiát: csak olyan részvényt vásárolj, amit készen állsz hosszú éveken át tartani. Ha mindössze azért vásárolsz meg egy részvényt, mert úgy gondolod, hogy jól fog teljesíteni az elkövetkező néhány nap, héten vagy hónapban, akkor spekulálsz, mintsem inkább befektetsz.
 • Csak akkor vásárolj meg egy részvényt, ha ismered a mögötte álló céget. Ha nem vagy tisztában a cég pénztermelő képességével, a vetélytársai helyzetével, az iparágának kilátásaival, és mindezek felett a cég értékével a jelenlegi árához viszonyítva, akkor nagy eséllyel a szerencsére bízod a tőkéd sorsát.

Szóval melyiket válaszd?

Warren Buffett – minden idők legjobb befektetője – szerint az indexkövető alapok jelentik a legjobb befektetési eszközt a legtöbb befektető számára.

Én is Buffett véleményét osztom – az ETF-eket találom a legjobb eszköznek a legtöbb ember számára.

De nem szeretném, hogy pusztán Warren Buffett vagy az én véleményemre alapozva hozz döntést. 

Helyette azt szeretném, hogy képes legyél te magad eldönteni, hogy melyik számodra az alkalmas.

Válaszd azt a módszert, amelyből a legtöbb kifejezés rád illik:

Részvénykosarak (ETF-ek)Egyedi részvények
– Nincs kellő pénzügyi és befektetési tudásom ahhoz, hogy megalapozott elemzés alapján képes legyek kiválasztani a legjobb részvényeket 
– Nem rendelkezem kellő idővel ahhoz, hogy nap mint nap különböző cégeket és iparágakat elemezzek, valamint az ezek körüli fejleményeket folyamatosan nyomon kövessem
– Nem szeretnék aktívan foglalkozni a befektetéseimmel, inkább robotpilótára állítanám ezt
– Megelégszek a piaci átlaghozammal (kb. évi 10%-os nominális hozam múltbeli adatok alapján)
– Kellő tudással és idővel rendelkezem ahhoz, hogy különböző cégeket és iparágat elemezzek
– Hiszem, hogy képes vagyok a piaci átlaghozamnál magasabb megtérülést elérni a legjobb egyedi részvények kiválasztása által annak ellenére is, hogy több tanulmány is bebizonyította, hogy erre a szakemberek többsége sem képes 
– Hajlandó vagyok magasabb kockázatot vállalni a magasabb megtérülési reményében Nem elégszem meg a piaci átlaghozammal 

De nem feltétlen kell választanod a kettő közül.

Sokan mindkét stratégiát alkalmazzák.

Vannak emberek például, akik portfóliójuk nagy részét biztonságosabb részvénykosarakból építik fel, míg vagyonuk mindössze 5-10%-át fektetik egyedi részvényekbe, amelyek magasabb kockázattal járnak. 

3. lépés: Határozd meg, hogy mennyit szeretnél részvényekbe fektetni

Mielőtt arról beszélnénk, hogy mennyi pénzt fektess részvényekbe tisztázzunk két fontos dolgot:

 1. Mielőtt egy fillért is befektetnél, győződj meg, hogy kellő (3-12 havi) vésztartalékkal rendelkezel – ezt semmilyen körülmény között ne fektesd be részvényekbe!!!
 2. Ne vásárolj részvényeket arra a pénzre, amire 10 évnél korábban szükséged lesz.

De akkor mégis mennyit érdemes befektetned?

Részvények (vagy ETF-ek) esetében nincs minimum befektetési követelmény

Kezdetben neki indulhatsz kicsiben míg megbarátkozol a részvény befektetéssel – ez tapasztalatszerzés szempontjából is előnyös –, később pedig bármikor hozzáadhatsz további részvényeket a portfóliódhoz. 

A befektetéshez szükséges összeg mértéke végső soron attól függ, hogy hány részvényt szeretnél vásárolni és mennyi a részvény aktuális ára a piacon. 

Hogyan tudhatod meg egy részvény jelenlegi árát? 

Többféle lehetőség van erre:

 • Keress rá az adott cég nevére a brókered kereskedési platformján belül (erre később mutatok konkrét példát)
 • Írd be a Google-be a cég nevét a “share price” szavakkal követve (pl.: Apple share price)
 • Keress rá a részvény nevére a finance.yahoo.com-on 
(A fenti képernyőfotón az Apple nevére kerestem rá.)
Forrás: Yahoo Finance

Két további fontos tényezőt érdemes szem előtt tartanod.

1. Diverzifikáció

Egy-két egyedi részvény helyett, mindenképp érdemes különböző részvényekből álló portfólióban gondolkodnod a kellő diverzifikáció érdekében. Ez ugyanis csökkenti a befektetéseid kockázatát. 

2. Költségek

Ha kisebb összegeket tervezel befektetni, akkor érdemes megfontolnod a vásárlások gyakoriságát.

A brókercégek által kiszabott fix tranzakciós díjak ugyanis olykor túlságosan magasak lehetnek a befektetni kívánt összeghez viszonyítva. 

Ez pedig jelentősen csökkentheti a befektetéseid hozamát.

Példa 
Az egyik legnépszerűbb magyar bróker - a Random Capital - tranzakciónként 0.15%-ot, de minimum 6.5 eurót számol fel európai részvények (kivéve BÉT) esetén.

Havi 100 eurós befektetés esetén egy meglehetősen magas költségről van szó. Csak, hogy megértsd mennyire is jelentős ez, 6,5%-os hozamot kellene elérned csak ahhoz, hogy nullába legyél (EUR 6.5 / EUR 100 = 6.5%).  

Ebben az esetben mindenképp érdemes nagyobb összegben gondolkodnod.  

Ha ez nem áll rendelkezésedre, akkor havi befektetés helyett, befektethetsz mondjuk félévente, amikor már sikerült egy nagyobb összeget megtakarítani.

A fenti példát folytatva, 600 eurós (6 x 100) befektetés esetén a 6,5 eurós költség a befektetni kívánt összeg már csak 1%-ét jelenti a korábbi 6,5%-hoz képest.

2 kihívás, amivel kezdőként valószínűleg szembesülni fogsz (és a megoldás rájuk)

Kezdetben nem biztos, hogy jelentős tőke áll a rendelkezésedre.

Ez nem is baj. 

Amint fentebb említettem, kicsiben is el lehet kezdeni, és kis összegekkel is lehetséges jelentős vagyont építeni.

Ettől függetlenül nézzük milyen nehézségekkel szembesülhetsz kezdőként.

1. Túl magas a részvény ára

Ha egyedi részvényekben gondolkodsz gyakran előfordulhat, hogy a kedvenc részvényeid ára túl magas a rendelkezésedre álló tőkédhez viszonyítva.

Egyetlen egy Tesla részvény ára például több, mint 1 200 dollár (2021 november):

Egy Facebook részvény ára 340 dollár, az Amazoné pedig több, mint 3 500 dollár. 

De ez még semmi. 

Hadd mutassak egyet, amitől biztosan tátva marad a szád:

Igen, jól látod. A Berkshire Hathaway – a világ egyik legnagyobb vállalata – egyetlen egy részvényének az ára 434 000 dollár! 

De még egy Apple részvény is – ami 2021 novemberében 150 dollárba kerül – gondot okozhat egy olyas valakinek, aki mindössze 30 – 35 000 forintot szeretne befektetni minden hónapban.

Ahogy a következő pontban látni fogod a megoldást erre a problémára az ETF-ek jelenthetik.

Természetesen vannak részvények, amelyek ára jóval alacsonyabb. Egy OTP részvény ára például kb. 50 euró, míg egy Mol részvényé kb. 2 700 forint.

2. Egy diverzifikált portfólió kialakítása jelentős tőkét igényel

Az előző pontban láthattad, hogy egy-egy részvény ára kimagasló lehet. Még nagyobb gondot okozhat az, hogy egy diverzifikált portfólió kialakításához több részvényt is venned kell. 

A megoldást a kedvenc befektetési eszközeim jelentik, azaz a fentebb említett ETF-ek.

Nézzünk egy példát.

Az iShares Core MSCI World ETF közel 1 500 cég részvényéből tevődik össze, köztük az Apple, Amazon, Alphabet, Facebook, valamint a 434 000 dollárba kerülő Berkshire Hathaway részvényből is.

A legjobb, hogy jelenlegi (2021 november) árán kb. 77 euróba kerül. 

Egyetlen vásárlással tehát 1 500 céget vásárolhatsz meg, ideértve a világ legnagyobb vállalatait is. 

Figyelem: A fenti ETF-et csak példaként hoztam fel, nem befektetési tanácsnak szántam. Számos más (hasonló) ETF létezik a piacon, mindenki a saját igényeinek valót kell megtalálja. 

4. lépés: Tölts pénzt az értékpapírszámládra

Ha sikerült eldöntened, hogy mekkora összeget szeretnél részvényekbe fektetni, akkor vásárlás előtt pénzt kell töltened az értékpapírszámládra.

Brókertől függően banki átutalással vagy bankkártyás pénzfeltöltés útján tudsz pénzt tölteni a számládra. Az utóbbi úgy működik, mint egy sima online fizetés – a pénz azonnal elérhető lesz a számládon. Utalás esetében beletelhet néhány napba míg látni fogod a pénzed.

Magyar részvényeket forintban is tudsz vásárolni, külföldi részvények vásárlása esetén azonban a forintot euróra, dollárra vagy bármilyen más devizára kell váltanod. 

A magyar brókereknél lehetőséged van forint beutalásra, amiután a számládon belül tudsz devizát váltani.

A külföldi brókerek többségénél azonban csak USD vagy EUR alapú számla érhető el. 

Ezek hátránya, hogy roppantul magas átváltási díjakkal terhelnek téged

Emiatt előnyösebb TransferWise-ot használni pénzváltásra, amellyel spórolhatsz a tranzakciós és/vagy átváltási költségeken:

 • Bankkártyás feltöltés esetén: használd a TransferWise kártyádat fizetéskor. Ezáltal elkerülöd a bankod által felszámolt magas költségeket
 • Banki beutalás esetén: utalj pénzt a TransferWise-ról. Ezáltal elkerülheted a bankod által kiszabott magas díjakat és/vagy az értékpapírszámládon belül történő devizakonverzió díját

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Most pedig nézzük hogyan is tudsz pénzt tölteni a számládra gyakorlatban. Ezt ismételten a Random Capital és InteractiveBrokers példáján keresztül nézzük meg.

Random Capital - Pénzfeltöltés (kattints a '+' gombra)

A Random Capital-nál a számlára való befizetés beutalással és személyes befizetéssel lehetséges. Bankkártyás feltöltés sajnos nem elérhető.

Amennyiben forintot szeretnél beutalni a számládra használd a Személyes menüpontban található egyedi bankszámlaszámodat – erre kell majd utalnod.

Forrás: randomcapital.hu

Amennyiben eurót vagy dollárt szeretnél beutalni, a cég oldalán található utalási információk alatt megtalálod a deviza utaláshoz szükséges adatokat.

Fontos, hogy ne felejtsd el a közleményben feltüntetni az ügyfélszámodat és a nevedet.

Forrás: randomcapital.hu

Figyelj arra, hogy a TBSZ számládhoz külön számlászám tartozik, így ennek használata esetén érdemes egyből erre utalni, különben a számlák között kell majd pénzt mozgatnod.

A számlaszámodat a “Személyes” menüpontban található ügyféladatok között találod meg.

InteractiveBrokers - Pénzfeltöltés (kattints a '+' gombra)

Az InteractiveBrokers-nél a pénzfeltöltés banki beutalással lehetséges. Bankkártyás feltöltés sajnos nem elérhető.

A pénzfeltöltéshez kövesd az alábbi lépéseket.

Először is nyisd meg az IBKR telefonos applikációját, miután az alábbi látvány fog fogadni:

Forrás: InteractiveBrokers

A képernyő jobb alsó sarkában nyomj a „More” gombra.

Forrás: InteractiveBrokers

Itt a „Transfer & Pay” fül alatt található „Deposit Funds” gombra kell kattintanod, amire az alábbi ablak ugrik fel:

Forrás: InteractiveBrokers

Láthatod, hogy az én esetemben már van egy korábbról elmentett befizetési mód, így befizetéskor lehetőségem van egyből ezt választani.

Miután legelőször megadod a befizetéshez szükséges adatokat számodra is elérhetővé válik ez az opció.

Görgess tovább az ablak aljára, ahol lehetőséged van kiválasztani, hogy milyen devizában szeretnél pénzt utalni a számládra. Forint befizetésre sajnos egyelőre nincs lehetőség.

Forrás: InteractiveBrokers

Ha kiválasztottad a devizát, akkor nyomj a „Get Instructions” gombra, hogy megkapd az utaláshoz szükséges információkat.

A felugró ablakban néhány adatot kell megadnod, amellyel értesíteni fogod az InteractiveBrokers-t az átutalási szándékodról.

Ez azért szükséges, hogy a cég tudomást vegyen arról, hogy hamarosan pénzt fogsz beutalni, tehát lényegében egy biztonsági eljárás annak érdekében, hogy a tranzakció zökkenőmentesen teljesüljön.

Forrás: InteractiveBrokers

Ezt követően kattints a “Get Wire Instructions” gombra. A felugró ablakban találod a bankszámlaszámot és további adatokat, amire utalnod kell a pénzt.

Forrás: InteractiveBrokers

Ezzel pedig sikerült is pénzt töltened a számládra. Most pedig haladj tovább az utolsó lépéshez.

5. lépés: Részvényvásárlás

Ha sikerült értékpapírszámlát nyitnod, részvényt választanod és pénzt is töltöttél a számládra, akkor itt az ideje, hogy megvásárold az első részvényed!

A vásárlást az adott tőzsde nyitvatartási ideje alatt tudod lebonyolítani. 

 • A magyar tőzsde – azaz, a BÉT (Budapesti Értéktőzsde) – nyitvatartási ideje 9:00 – 17:00 
 • Az európai tőzsdék (pl.: német, brüsszeli, amszterdami, lisszaboni, párizsi tőzsdék) nyitvatartási ideje 9:00 – 17.30
 • A londoni tőzsde nyitvatartási ideje 9.00 – 17.30 (helyi idő szerint)
 • A két legnevesebb amerikai tőzsde – NYSE és NASDAQ – nyitvatartási ideje 9.30 EST – 16.00 EST (azaz, 15.30 – 22:00 magyar idő szerint)

Mielőtt megnéznénk a részvényvásárlás konkrét folyamatát érdemes tisztáznunk néhány alapvető tőzsdei fogalmat, amivel biztosan találkozni fogsz a brókered kereskedési felületén:

 • Ask: vételi árat jelent, tehát részvényvásárlás esetén ezt az árat kell figyelned (ezen az áron tudsz megvásárolni egy adott részvényt); ez az az ár, amelyet az eladók hajlandóak elfogadni a részvényért 
 • Bid: eladási árat jelent, tehát eladáskor ezt az árat kell figyelned (ezen az árfolyamon tudsz eladni egy adott részvény); ez az az ár, amelyet a vevők hajlandók fizetni a részvényért
 • Bid-Ask Spread: a legjobb vételi és eladási ár közötti különbség. A vételi árfolyam mindig alacsonyabb, mint az eladási árfolyam. A spread lényegében egy költség, amit a brókernek fizetsz. 

Részvény vásárlás előtt ki kell majd még választanod a megbízás típusát is, ezért vessünk egy pillantást a két legfontosabb – és számodra releváns – típusra:

1. Market (piaci megbízás) 

piaci megbízás
Forrás: degiro.com
 • A piaci megbízást választva, a tranzakciód (vásárlás / eladás) azonnal teljesül az elérhető legjobb áron
 • Az árfolyam azonban folyamatosan változik, tehát megtörténhet, hogy amire lenyomod a gombot és végbe megy a tranzakció az árfolyam különbözik attól, amit másodpercekkel korábban jegyeztek
 • A piaci megbízás gondot okozhat, ha a számládon levő egyenleget mind be szeretnéd fektetni. Ilyen megbízások esetén ugyanis a brókercégek jellemzően magasabb számlaegyenleget követelnek, mint az éppen aktuális piaci ár a fentebb említett hirtelen árfolyamváltozás lehetősége miatt
 • Példa: feltételezzük, hogy 500 euró van a számládon, és egy olyan részvényt szeretnél megvásárolni, ami jelenleg 100 euróba kerül. Elméletben a tranzakciódnak teljesülnie kellene, hiszen elég egyenleg van a számládon (5 x 100 = 500). Piaci megbízás esetén a tranzakciód mégsem fog teljesülni, mivel a brókercéged nagyobb fedezetet (pl.: 530 eurót) fog elvárni az áringadozás lehetősége miatt. Ezért 5 db részvény helyett csak 4-et fogsz tudni vásárolni

2. Limit (limitáras megbízás)

limitáras megbízás
Forrás: degiro.com
 • Ezt az opciót választva megadhatod, hogy milyen maximális (vagy minimális) áronteljesüljön a vásárlási (vagy eladási) tranzakciód. A megbízás tehát csakis akkor fog teljesülni, ha az ár egyenlő vagy alacsonyabb az általad beállított határnál
  • Példa: Ha egy részvény jelenlegi ára 35 euró, és te beállítasz egy 33 eurós limitárat, akkor a megbízás akkor fog végbe menni, amikor az ár 33 euró alá esik.
 • Emiatt ennél a megbízásnál megtörténhet, hogy a megbízásod nem teljesül, hiszen az árfolyam soha nem éri el az általad beállított árszintet
 • Továbbá az is előfordulhat, hogy a megbízásodat nem tudják teljes egészében teljesíteniami extra tranzakciós díjakhoz vezethet. Ha mondjuk 100 darab részvényt szeretnél vásárolni 50 eurós áron, megtörténhet, hogy csak 20 darab részvényre kerül eladó ezen az árfolyamon. A maradék 30 részvényre leadott vételi megbízás csak akkor fog teljesülni, ha az árszint újra eléri az általad meghatározott árfolyamot. Ez viszont két vagy annál is több tranzakciót jelent, ami extra díjakhoz vezet

Melyiket válaszd?

Válaszd a piaci megbízást (market order), ha:

 • Azt szeretnéd, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban teljesüljön a megbízásod
 • Minimalizálni szeretnéd a költségeket. Mivel a piaci megbízásokat egyszerre hajtják végre, csak egyszeri kereskedési díjat kell befizetned. A limitáras megbízások esetén ez nem garantált, ugyanis egy ilyen fajta megbízás teljesítéséhez több tranzakcióra is szükség lehet
 • Ha hosszútávú, buy & hold befektető vagy. Ebben az esetben az árfolyamingadozások kevésbé mérvadóak, mint a megbízás teljesítése alacsony költségek mellett
 • Ha nagy vállalatok (blue-chip cégek) részvényeivel, vagy likvid ETF-ekkel kereskedsz. Ezek árfolyama ugyanis jóval stabilabb a magasabb likviditás miatt 

Válaszd a limitáras megbízást (limit order), ha:

 • Egy konkrét árfolyamon szeretnél részvényt vásárolni vagy eladni
 • Nem fontos számodra a megbízás azonnali teljesítése
 • Kis / illikvid cégek papírjai esetén. Az alacsony likviditású részvények (azok a részvények, amelyekkel kevés tranzakció történik) esetén jelentős lehet az árfolyamingadozás. 
Melyiket használom én?
Mivel hosszútávú, buy & hold befektető vagyok, és kizárólag likvid ETF-ekbe fektetek be, én a piaci megbízást használom. Mivel likvid ETF-ekbe fektetek be, a másodpercek alatt történő árfolyamingadozás mértéke számomra nem mérvadó, viszont a költségek annál inkább. Ezért számomra a legfontosabb, hogy a tranzakcióm teljes egészében, és minél előbb, teljesüljön ezáltal elkerülve a további tranzakciós díjakat. 

Mielőtt konkrét példákat néznénk a részvényvásárlásra, még egy utolsó dolgot megemlítenék. A market és limit megbízásokon túl számos más típusú megbízás is létezik. Továbbá, a brókered platformján rengeteg csillogó-villogó gombbal, további kereskedési opciókkal és számokkal fogod szembetalálni magad.

Ez sokakat megijeszt első látásra. Megnyugtatlak, hogy hosszútávú befektetőként ezek többségére nem lesz szükséged. Ha tisztában vagy a fent említett fogalmakkal, akkor teljesen rendben leszel. 

A további eszközöket jellemzően a kereskedők / spekulánsok használják. Ezeket a jelentős kockázattal járó tevékenységeket a DolgosPénz blogon nem szeretjük – és főként kezdőknek nem is javasoljuk –, ezért ezekről az opciókról nem is beszélünk.

Most pedig nézzük hogyan is működik a részvényvásárlás menete a Random Capital-nál és az InteractiveBrokers-nél.

Részvény vásárlás a Random Capital-nál (kattints a '+' gombra)

A részvényvásárlás folyamatát a Random Capital webes felületén – a Netboon-on – fogom bemutatni.

A bejelentkezéshez kattints a következő linkre: https://netboon.randomcapital.hu

Forrás: randomcapital.hu

Belépéskor írd be a számlanyitás (első lépés) alkalmával megadott felhasználónevedet, majd a jelszavadat is.

Bejelentkezés után az alábbi látvány fog fogadni:

Forrás: randomcapital.hu

A Villámkötés a Netboon felület kezdőoldala – itt könnyen és gyorsan tudsz tőzsdei tranzakciókat végrehajtani. A felületen egyszerre 11 értékpapír adatainak a megjelenítésére van lehetőséged.

A Netboon felületen van egy másik lehetőség is a részvényvásárlásra. Bár a további kereskedési opciók miatt ez komplikáltabb, mégis ezt mutatom be, mivel úgy gondolom érdemes tisztában lenned ezekkel.

Ha ezt sikerül megértened, akkor a Villámkötés ablakban is gond nélkül tudsz vásárolni.

A Random Capital felülete egyébként egy igencsak komplikált platformnak számít, így ennél mindképp felhasználóbarátabb platformokra számíthatsz. Ez az egyik oka annak, hogy az RC mellett az InteractiveBrokers felületét is bemutatom lentebb.

OTP részvény vásárlás

Példaként 10 darab OTP Bank részvényt fogunk vásárolni.

A részvényvásárlás elkezdéséhez kattints a “Kereskedés”, majd “Vétel normál” fülre:

Forrás: randomcapital.hu

A képernyő bal felső részében láthatod a különböző ügyleteket, amelyeket megköthetsz.

Befektetőként számodra a “Vétel normál” és az “Eladás normál” lesz releváns.

A további lehetőségek leginkább kereskedők számára alkalmasak, úgyhogy azokat javaslom, hogy hagyd figyelmen kívül.

A lenyíló fülre kattintva könnyedén kiválaszthatod, hogy eladni vagy venni szeretnél.

Forrás: randomcapital.hu

Részvény vásárlás esetén válaszd a „Vétel” + „Normál/daytrade” opciókat, eladás esetén pedig az „Eladás” + „Normál / daytrade” kombinációt.

„Normál/daytrade” mellett lehetőséged van „TDT” ügyletet is kötni, ez a technikai daytrade-t jelenti. Ebben az esetben tőkeáttételes ügyletről van szó, amit erősen javaslom, hogy kerülj el az ezzel járó magas kockázat miatt.

Forrás: randomcapital.hu

Ha a fentieket sikerült kiválasztanod, akkor haladjunk tovább.

Amint láthatod a „Kereskedés” fül három fő részre van osztva.

Nézzük ezeket egyenként.

Megbízás Típusa

A baloldali ablakban kiválaszthatod, hogy milyen megbízást szeretnél adni.

A lenyíló fülekre nyomva az alábbi lehetőségek fogadnak:

Forrás: randomcapital.hu

Ezekről már fentebb beszéltünk – befektetőként számodra a Limit és a Piaci megbízások jöhetnek szóba. A többieket egyszerűen ignoráld.

Válaszd ki tehát, hogy piaci vagy limitáras megbízást szeretnél leadni, és haladj tovább a következő lépéshez.

Én most a piaci megbízást választom, ami azt jelenti, hogy az éppen legjobb elérhető áron fogok OTP részvényt vásárolni.

Tranzakció Részletei

Az ablak középső részében a tranzakció további részleteit tudod megadni.

Először is válaszd ki a „BÉT” tőzsdét a „Tőzsde” melletti legördülő listából.

Forrás: randomcapital.hu
Az OTP Bank a BÉT-en (azaz, a Budapesti Értéktőzsdén) van jegyezve, ezért kell ezt a tőzsdét választanod. Ha Adidas részvényt szeretnél vásárolni, akkor az “EURÓPA” opciót kellene választanod.

Figyelem: ha a listát lenyitva nem látod a BÉT-en túli opciókat, akkor valószínűleg nem fogadtad el a Külföldi részvényekkel való kereskedésre vonatkozó szerződést. Ezt a “Szerződések” menüpont alatt tudod megtenni.

Ezt követően az „Értékpapír” fülön ABC sorrendben láthatod az elérhető értékpapírokat.

Itt az OTP-t kell megtalálnod.

Forrás: randomcapital.hu
Figyelem! 
Rendkívül kellemetlen, hogy nincs lehetőségünk közvetlen az adott cég nevére keresni a Random Capital felületén, mégpedig úgy, hogy beírjuk annak nevét vagy azonosítóját. Ez is egy további Random Capital sajátosság, ugyanis más brókercégeknél erre van lehetőség.

Amennyiben az „Árfolyam” gombra nyomsz megjelenik egy új lap, amelyen további információkat találsz a kiválasztott részvényről.

Forrás: randomcapital.hu

A „Kereskedés” lapon a „Darabszám”-hoz írd be, hogy hány darab OTP részvényt szeretnél vásárolni. Ebben az esetben én 10 darabot írtam be.

Ha a “Megbízás Típusánál” a „Limitáras” megbízást választottad, akkor azt is meg kell adnod, hogy legfeljebb milyen árfolyamon szeretnéd végrehajtani az ügyletet.

Piaci megbízás esetén erre nincs szükség, ugyanis a tranzakció az éppen lehető legjobb áron fog teljesülni.

Végül nem maradt más dolgod, mint a „Vétel” gombra kattintanod.

Forrás: randomcapital.hu

Ha ez sikerült, akkor gratulálok – ezennel meg is vásároltad az első részvényedet!

A „Számlainformációk” menüponton belül a „Portfólió egyszerű” és az „Értékpapír részletes” füleket használva könnyedén nyomon követheted az összes pozíciódat.

Devizaváltás (opcionális)

A negyedik lépésben említettem, hogy külföldi részvények vagy ETF-ek vásárlása esetén érdemes a Revolut-ot használni deviza beutaláshoz. Ezáltal ugyanis elkerülheted a brókercég által kiszabott tranzakciós díjakat.

Ha mégis úgy döntöttél, hogy forintot utalsz be, akkor természetesen lehetőséged van az RC felületén is a devizaváltásra, amit mindenképpen meg kell tenned, ha külföldi részvényt szeretnél vásárolni.

Ennek menetét ez a videó mutatja be.

A RandomCapital devizaváltási folyamata igencsak sajátos, más brókernél sokkal egyszerűbben van megoldva ez is.

Részvény vásárlás az InteractiveBrokers-nél (kattints a '+' gombra)

Míg a Random Capital bemutatása során annak webes felületét használtuk, a változatosság kedvéért az InteractiveBrokers (IBKR) esetében annak mobilos applikációját fogjuk használni a részvényvásárlás gyakorlatban történő bemutatására.

Apple részvény vásárlás

Példaként 10 darab Apple részvényt fogunk vásárolni.

Ki ne szeretne Apple részvényeket, nemde?

Nézzük is!

Az IBKR applikációja megnyitásakor az alábbi főoldal jelenik meg:

Forrás: InteractiveBrokers

Kattints a képernyő alján található „Trade” gombra. Az alábbi ablak fog megjelenni:

Forrás: InteractiveBrokers

A “RECENT” cím alatt láthatod az utolsó három részvényt, amire rákerestem: Apple, Tesla és OTP Bank.

Ha ezek valamelyikét szeretném megvásárolni, akkor arra nyomva egyből megtehetem azt.

Nálad valószínűleg üres ez a rész még, mivel eddig nem vásároltál részvényt ezen a platformon.

Nézzük tehát a részvényvásárlás rendes mentét.

Nyomj a kék “Buy Order” gombra a részvényvásárláshoz, ahol az alábbi ablak ugrik fel:

Forrás: InteractiveBrokers

Itt az Apple-re kell rákeresned a képernyő tetején található keresőmezőben. Kereshetsz közvetlen az Apple nevére, de használhatod a cég ticker-jét / szimbólumát („AAPL”) is.

Nem tudod hol találod egy cég ticker-jét / szimbólumát? 
A finance.yahoo.com oldal tetején található keresőmezőbe írd be az adott cég nevét, és az első oszlopban megtalálod a hozzátartozó szimbólumot.
Forrás: Yahoo Finance

A Keresés gombra nyomva az alábbi lista jelenik meg:

Forrás: InteractiveBrokers

Ahogyan láthatod itt számos termék megjelenik, neked azonban az első fog kelleni ugyanis az jelöli az Apple részvényt.

Ezt alábbiakból láthatod:

 • a cég szimbóluma / tickerje alapján („AAPL”)
 • az “INC” végződésből, ami az incorporated rövidítése, és egy hivatalosan bejegyzett vállalatot jelent
 • a zárójelben látható „NASDAQ” tőzsde alapján, ugyanis a cég ezen a tőzsdén van jegyezve

Válaszd ki tehát az első opciót. Ha ez sikerült az alábbi ablak fog megjelenni:

Forrás: InteractiveBrokers

Itt a „Stock” – azaz, részvény – opciót kell kiválasztanod.

Ha ez megvolt, akkor el is érkeztünk az utolsó lépésekhez:

Ebben az ablakban láthatod többek között a részvény jelenlegi árát, a BID / ASK-et, valamint a napon belüli legmagasabb és legalacsonyabb árakat is.

Mivel arról volt szó, hogy 10 darab részvényt vásárolunk, a „Quantity” melletti mezőbe írd be ezt a számot – én is így tetten (lásd: lenti képernyőfotó).

A szám alatt látni fogod, hogy ez kb. mennyibe fog neked fájni – az én esetemben kb. 1 500 dollárba –, az „Available Funds” pedig azt mutatja, hogy mennyi pénz áll a rendelkezésedre.

Nyilvánvalóan csak akkor fogod tudni megvásárolni a részvényeket, ha kellő pénz van a számládon. Ez az én esetemben kicsivel több, mint 2 000 dollár, így elmondhatom, hogy elég pénzzel rendelkezem 10 db. Apple részvény vásárlásához. Jééé!

Forrás: InteractiveBrokers

Ezután a megbízás típusát kell kiválasztanod az „Order Type” melletti lenyíló listából.

Forrás: InteractiveBrokers

Korábban már megbeszéltük, hogy hosszútávú befektetőként számodra a Market és Limit megbízások lesznek a legfontosabbak. A többi opciót egyszerűen hagyd figyelmen kívül.

Válaszd ki tehát, hogy piaci vagy limitáras megbízást szeretnél leadni, és haladj tovább a következő lépéshez.

Én most a piaci megbízást – azaz, Market Order-t – választom, ami azt jelenti, hogy az éppen legjobb elérhető áron fog teljesülni a megbízásom.

Ha te a limitáras („Limit”) megbízást szeretnéd használni, akkor ehhez majd azt az árat is meg kell adnod, amelyen szeretnéd, hogy a tranzakciód végbe menjen.

Ha ezzel is megvagy, akkor a képernyődnek hasonlóan kell kinéznie:

Forrás: InteractiveBrokers

A többi beállítást simán ignoráld, azokkal most nem kell bajlódnod.

Nem maradt tehát más dolgod, mint vásárolni. Ehhez csúsztasd a „Slide To Submit Buy” gombot jobbra.

Ezennel pedig gratulálok az első részvényedhez!

Összegzés: Részvény vásárlás online

Ebben a cikkben a részvényvásárlás menetét néztük meg. Remélhetőleg most már te is választ tudsz adni a cikk elején tárgyalt kérdésekre:

 • Hol tudok részvényt venni? 
 • Hogyan történik a részvényvásárlás online?

Bár a részvényvásárlás menete elsőre bonyolultnak tűnhet, ha már rendelkezel egy értékpapírszámlával és sikerült pénzt töltened rá, nem telik több időbe, mint 2-3 perc. 

Itt is igaz az a mondás, hogy „gyakorlat teszi a mestert”, úgyhogy javaslom cselekedj ennek megfelelően. Minden egyes részvény vásárlása után további tapasztalatot szerzel, és egyre gördülékenyebben fog menni ez a folyamat.

Most pedig tőled szeretnék hallani. Te már vásároltál részvényt? Melyik volt az, vagy melyik lesz az? 

Ha pedig kérdésed van ne habozz, a hozzászólásokban nyugodtan felteheted ezt.

Részvény vásárlás online: Gyakori Kérdések

1. Hol tudok részvényt venni?

Manapság legkönnyebben online tudsz részvényeket vásárolni, amit akár az okostelefonodról is néhány gombnyomással megtehetsz. Ehhez először egy értékpapírszámlát kell nyitnod, amit a brókercégek egyikénél tudsz megtenni online (de bizonyos esetekben a szolgáltató fiókjához is besétálhatsz).

Magyarországon a Random Capital és a KBC Equitas számítanak a legnépszerűbb brókereknek, míg külföldi brókerek esetében az amerikai InteractiveBrokers és a holland DEGIRO vannak a lista elején.

Amint megnyitottad az értékpapírszámládat és pénzt töltöttél rá, azonnal tudsz részvényeket vásárolni. Vásárlás után pedig ezek a részvények a számládon fognak parkolni mindaddig, amíg el nem adod őket. 

2. Hogyan vehetek Tesla részvényt?

Tesla részvényt venni azon a tőzsdén lehetséges, melyen be vannak vezetve a cég részvényei. A vállalat részvényei jelenleg a NASDAQ, Xetra, frankfurti és a londoni értéktőzsdéken érhetők el.  A magyar tőzsdén például nincs jegyezve a Tesla.

Mivel kisbefektetőként nem tudunk közvetlen a tőzsdékről vásárolni, szükséged lesz egy brókercégre, amely kapcsolatban van a fenti tőzsdék legalább egyikével. Tőzsdétől függően, lehetőséged van EUR-ban, USD-ben vagy GBP-ben vásárolni.

Az egyik legnépszerűbb magyar brókercég – a Random Capital – például kapcsolatban van mind az amerikai NASDAQ-al, mind a német Xetra-val, így lehetővé teszi a Tesla részvény vásárlását.

3. Mennyi pénzre van szükségem, hogy elkezdjek befektetni?

A befektetési alapokkal szemben, részvények esetében nincs minimum befektetési követelmény

A vásárláshoz szükséges összeg mértéke végső soron attól függ, hogy hány részvényt szeretnél vásárolni és mennyi a részvény aktuális ára a piacon. A részvények árfolyama néhány eurótól / dollártól egészen néhány ezer dollárig terjedhet.

Ha kevés tőkével rendelkezel és/vagy egy diverzifikált részvényportfóliót szeretnél kialakítani, akkor érdemes fontolóra venni az ETF-eket, amelyek által egyetlen vásárlással egy több száz vagy ezer részvényből álló eszközkosár tulajdonosa lehetsz

A legnépszerűbb ETF-ek ára 50 és 200 euró között mozog, így viszonylag kevés tőkével is ki tudsz alakítani egy diverzifikált portfóliót, és megtudod vásárolni azokat a részvényeket, amelyek több száz vagy akár ezer euróba / dollárba kerülnek. 

“Részvény vásárlás online: útmutató lépésről lépésre (2023)” bejegyzéshez 25 hozzászólás

 1. Szia Norbert,

  Van már egy interaktive brokers számlám, és néha nézegetem, figyelem, tanulok. Azt látom, hogy az egyes részvények mellett szerepelnek számok, de nem szerepelnek pénznemek. Tisztában vagyok vele, hogy ez egyes esetekben pontokat jelent, máskor dollárt, illetve forintot, de hol lehet az megnézni, hogy egy-egy részvény esetében pontosan milyen pénznemről van szó?

  Válasz
  • Szia Eszter,

   Több helyen is meg lehet nézni, hogy milyen pénznemről van szó:
   1. Tőzsde alapján

   A fenti példában az Apple részvény vásárlását mutattam be. Mivel az Apple az amerikai NASDAQ tőzsdén van jegyezve a pénznem egyértelműen USD lesz. Jó viszont tudni, hogy sok cég (köztük az Apple is) több tőzsdén is jegyezve van. Lehetőséged van például megvásárolni ugyanazt a részvényt a frankfurti tőzsdén is EUR-ban.

   2. Az IBKR applikációjában is látható ez: https://dolgospenz.hu/wp-content/uploads/2021/11/reszvenyvasarlas-7.png

   A belinkelt képernyőfotón keresd a Quantity mezőt. A 10-es szám alatt láthatod, hogy kb. mennyibe fog kerülni 10 db. részvény az adott pénznemben. Ebben az esetben kb. 1 500 USD.

   3. Rákereshetsz az adott részvényre a Yahoo Finance-n is.

   Apple példát folytatva:
   – amerikai NASDAQ-on jegyzett változata:
   https://finance.yahoo.com/quote/AAPL?p=AAPL&.tsrc=fin-srch (láthatod, hogy az árfolyam USD)

   – frankfurti tőzsdén jegyzett változata: https://finance.yahoo.com/quote/APC.F?p=APC.F&.tsrc=fin-srch (láthatod, hogy az árfolyam EUR)

   Remélem tudtam segíteni. Ha további kérdésed van, írj nyugodtan.

   Kellemes ünnepeket!

   Üdv,
   Norbi

   Válasz
 2. Kipróbáltam az Apple részvény vásárlásnál leírt folyamatot, és ez a válasz fogad.
  You do not have permissions to trade this contract. You can request permissions in account settings.
  Ez lehet azért, mert nincs pénzem a brókerszámlán?
  Korábban próbálkoztam már kérni engedélyt, de soha nem érkezett válasz.

  Válasz
  • Szia,

   Nem, nem azért van, mert nincs pénzed, hanem mert valószínűleg nincs hozzáférésed bizonyos ügyletekhez (pl.: határidős vagy tőkeáttételes ügyletek).

   Értékpapírszámla-nyitás során a 7.4-es lépésben a különböző termékekkel való kereskedési tapasztalatodat kellet kiválasztanod.

   A cég ez alapján határozta meg, hogy milyen termékeket tesz elérhetővé számodra.

   Biztos, hogy a fenti példát követted, és a keresőbe a „Stock”-ot választottad, nem pedig az „Options”-t?

   Üdv,
   Norbi

   Válasz
 3. Szia,

  nagyon jó cikkeid vannak a témával kapcsolatban. Már egy jó párat elolvastam, köszönöm a hasznos információkat. Egy kérdésem lenne viszont a mostani témával kapcsolatban, ami úgymond szöget ütött a fejemben.

  Ha egy ETF, amiben több száz vagy ezer részvény is megtalálható, köztük a „legnépszerübbekkel” mint a Tesla vagy az Apple és 50-200 euró között már hozzájuk lehet jutni, akkor, hogy lehet az, hogy egyedi részvény vásárlása esetén ezek többszörös árban kerülnek?

  Továbbá, tudnál nekem esetleg könyvet ajánlani, amit érdemes elolvasni mielött belevágok a lecsóba? 😀

  Köszönöm

  Üdv,
  Anita

  Válasz
  • Szia Anita,

   Köszönöm a hozzászólásodat, és a pozitív szavakat.

   Nagyon jó kérdés. Ezzel rá is tapintottál az ETF-ek egyik nagy előnyére. Egy S&P500 ETF által például megvásárolhatod az 500 legnagyobb amerikai vállalatot pár száz euróért. Ugyanezt a portfóliót, ha saját kezűleg szeretnéd összeállítani egyedi részvényekből, akkor több százezer euróba fog fájni.

   Hogy ez hogy lehetséges?

   Az ETF mögöttes részvényeit nem te vásárlod meg, hanem az alapkezelő. Ő lényegében összegyűjti a befektetők pénzét, és befekteti azt. Mivel több milliót, vagy akár milliárdot, kezelnek gond nélkül meg tudják vásárolni ezeket a részvényeket.

   Amikor te egy ETF-et megvásárolsz, akkor tulajdonképpen az ETF alapban vásárolsz részesedést. Úgy képzeld el, mintha befektetési jegyeket vásárolnál meg, amit az alapkezelő bocsát ki. Minden egyes befektetési jegy az alap vagyonából rád jutó részt tükrözi, és feljogosít az alap eszközei által megtermelt hozamra. Az alap tulajdonában lévő vagyontömeg ugyebár nagyrészt a megvásárolt részvényekből áll, ennek egy kis része tehát neked lesz tulajdonítható.

   Így érthető? 🙂 Ha nem kérlek jelezd, és igyekszem máshogy elmagyarázni.

   Üdv,
   Norbi

   Válasz
 4. Szervusz Norbi!
  Ha vásárolok pl. 10 db Apple részvényt az egyik brókercégnél, az ügyletet nyilvántartják máshol is? Pl. a tőzsdén vagy egy elszámolóházban?
  Ha a brókercég esetleg megszűnne, akkor a részvények által megtestesített tulajdonosi jogom is megszűnne, vagy máshol is tudnám ezt érvényesíteni?Tudnám bizonyítani hogy rendelkezem ezekkel a részvényekkel?
  Köszönöm
  Lajos

  Válasz
  • Kedves Lajos!

   Igen, nyilvántartják! Magyarországon például a nyilvántartást a Keler Zrt. végzi. Ők lényegében azok, akik garantálják, hogy a tőzsdei kereskedés során a tulajdonjog átruházása nyomon követhető legyen.

   Üdv,
   Norbi

   Válasz
   • Kedves Norbi!
    Köszönöm a gyors választ. Tágítanám a kérdésemet.
    Magyarországon kívül is van olyan nyilvántartás, amely segítségével tudnám bizonyítani hogy rendelkezem ezekkel a részvényekkel?
    Eddig csak azt a tájékoztatást kaptam, hogy nincs ilyen nyilvántartás külföldön. Ezért ha biztonságban akarom tudni a befektetéseimet, akkor nyissak külföldön is értékpapírszámlát, és tegyem át arra a részvényeim, ETF-jeim egy részét. Mi erről a véleményed?
    Köszönettel,
    Lajos

    Válasz
    • Igen, mindenhol van nyilvántartás. Régebben erre nem volt szükség, hiszen kaptál egy fizikai részvény bizonyítványt, azaz egy darab papírt.
     Azonban mióta a kereskedés elektronikus formában zajlik, a nyilvántartás fontos szerepet kapott.

     Szerintem, ami összezavarhatott az az, hogy amikor egy leadsz egy megbízást a brókerednek, hogy vásároljon neked 1 db XY részvényt, akkor azt lényegében a saját nevében fogja megvásárolni, nem a tiédben.
     A háttérben azonban rögzítik a te nevedet, mint a részvény törvényes és tényleges tulajdonosát. Erről bővebben itt olvashatsz: https://www.investopedia.com/terms/s/stockrecord.asp

     Sokkal fontosabb kérdés szerintem az, hogy a bróker pontosan mit csinál a részvényeddel, hiszen ez az ő birtokában van (úgy képzeld el, mintha a részvény bizonyítvány – melyen írja, hogy ez a részvény a Lajosé – nála lenne). A brókereknek általában kötelességük elkülöníteniük az ügyfelek eszközeit a cég saját eszközeitől. Ez azért fontos, hogy egy csőd esetén a cég hitelezői nem tudjanak hozzáférni az ügyfelek eszközeihez. Sajnos a múltban már volt példa rá, hogy az ügyfelek eszközei nem voltak megfelelően szegregálva (elkülönítve). Ezért is fontos körültekintőnek lenni bróker választáskor.

     Remélem, hogy így már érthető.

     Üdv,
     Norbi

     Válasz
 5. Kedves Norbi!
  Nagyon szépen köszönöm a részletes felvilágosítást.
  Így már egyértelmű és világos a helyzet.
  Hetek óta hiába kerestem a választ. Kompetensnek tűnő személyeket és szervezeteket kérdeztem, rengeteget telefonáltam, e-maileztem. Hiába!
  Nagyon szerencsés vagyok, hogy végül megtaláltam a honlapodat, s megadtad a választ.
  Köszönettel,
  Lajos

  Válasz
 6. Kedves Norbi!

  Azt szeretném megkérdezni, ha az ERste netbróker app-al BÉT-en OTP részvénnyel kereskedem és vételi megbízást adok – limitáron – zárás előtt de záróár nem éri el végül a beállított limitárat és ezzel meghiúsul a részvény vásárlás a megbízási díjat felszámolják? Mi a tapasztalat az RC-nél és KBC-nél, bár valamiért azt gondolom, hogy valószínűleg mindegyik cég ugyanúgy jár el. Az Erste.nél a megbízási díj 0,3%, szóval nem mindegy többszáz részvény vásárlásánál, hogy milyen limitárat állít be az ember.

  Válaszodat előre is köszönöm
  Üdv
  Géza

  Válasz
  • Kedves Géza!

   Nem használom az Erste Netbrókert, így nincs tapasztalatom a platformon. A kérdésem azonban az, hogy mi alapján feltételezed, hogy a részvény vásárlás meghiúsul, ha a záróár nem éri el a beállított limitárat? A limitáras megbízás lényege épp az, hogy CSAKIS akkor teljesítik a megbízásodat, ha a részvény ára eléri a limitárat. A „hagyományos” limitáras megbízás esetén, ha a nap végéig az árfolyam nem érte el a limitárat, akkor a megbízásodat ha jól tudom szimplán törlik. Vannak olyan limitáras megbízások is (Good-till-cancelled, azaz GTC), melyeket átvisznek a következő kereskedési napra.

   Üdv,
   Norbi

   Válasz
 7. Kedves Norbert!

  Nyitottam egy TBSZ számlát több devizanemben, de csak a HUF számlára tettem pénzt. Később tudok ebből utalni konverzióval a TBSZ EUR vagy a TBSZ USD számlára? Azért kérdezem, mert nem tudom, hogy a TBSZ számla nem szűnik-e meg mert utalok róla. Vagy ezt máshogy kell csinálni?

  Üdv.:
  József

  Válasz
  • Kedves József!

   Tudtommal nem létezik „TBSZ devizaszámla”. A „hagyományos” TBSZ számlán forint és deviza alapú megbízásokra is lehet megbízást adni.

   Arról, hogy a számla milyen esetekben szűnik meg szerintem érdemes a brókert megkérdezni, ők tudják a legbiztosabb választ adni.

   Üdv,
   Norbi

   Válasz
 8. Kedves Norbert!

  Teljesen laikusként kérdezek, még csak ismerkedek a témával.
  Szóval a megvásárolt részvényeim (akár egyedi, akár ETF) ideális esetben nekem x % hozamot termelnek? Ez hogy működik a gyakorlatban? Havonta, évente? Automatikusan jóváírásra kerül az értékpapír számlán?
  Köszönöm a választ előre is.

  Válasz
  • Kedves Zoltán!

   A részvények másképpen működnek, mint a kötvények. A kötvények esetén előre ugyanis előre tudjuk, hogy mikor és mekkora hozamot kapunk, illetve azt is előre tudjuk, hogy mikor kapjuk vissza a befektetett tőkénket.

   A részvények másképp működnek, nem tudjuk előre, hogy mikor és mennyit fognak hozni. Ez az egyik ok, amiért a részvények kockázatosabbak, mint a kötvények, éppen ezért a hozamuk is nagyobb (a befektetéseknél a hozam és a kockázat kéz a kézben jár). Történelmileg a részvények átlagosan kb. 10%-ot hoztak, de ez nem azt jelenti, hogy minden évben 10% volt a hozam. Egyik évben lehet, hogy 10% volt, a másik -15%, a harmadikban 25% és így tovább (az évesített átlaghozam volt 10%).

   A hozamot tehát előre pontosan nem lehet tudni, múltbeli adatok alapján hozhatunk következtetéseket. A részvénypiac eddig mindig növekedett és várhatóan a jövőben is fog, hiszen a gazdaság folyamatosan növekszik, a cégek egyre többet keresnek stb.

   Rövid távon a piac azonban teljesen kiszámíthatlan, éppen ezért nem szabad olyan pénzt részvényekbe fektetni, amelyre rövid távon (10 éven belül) szükségünk lehet. Ennyire rövid távon ugyanis a piac ingadozik, pénzt is veszíthetünk vele. Azonban ha kellő időtávval rendelkezünk, akkor kivárhatjuk, amíg a piac helyreáll (hosszú távon ugyanis várhatóan növekedni fog).

   A hozam egyébként két forrásból származik:
   1. osztalék (ezt általában minden negyedévben fizetik azok a cégek, amelyekbe befektettél). A hozam ezen fajtáját automatikusan jóváírják a számládon (ETF-ek esetében léteznek visszaforgató ETF-ek, amelyek visszaforgatják az osztalékot, így nem kerül kifizetésre. Ennek számos előnye van.

   2. árfolyamnyereség – ez azt jelenti, hogy ha veszel egy részvényt 100 euróért és eladod 150-ért, akkor az árfolyamváltozásból származó nyereséged 50 euró. Ezt a nyereséget csak akkor realizálod, ha 150 eurós árfolyamon ténylegesen eladod a részvényt. Ekkor 150 euró lesz a számládon (osztalékokat most nem vettem figyelembe), tehát 50 euróval több, mint amennyit befektettél (tranzakciós költségeket leszámítva).

   Ajánlom figyelmedbe a következő cikkeimet, amelyek még több információt nyújtanak a kérdéseiddel kapcsolatosan:
   https://dolgospenz.hu/reszveny-fogalma/
   https://dolgospenz.hu/etf-befektetes/

   Ha további kérdésed van, írj bátran!

   BUÉK!

   Üdv,
   Norbi

   Válasz
 9. Kedves Norbi!

  Ha Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Acc-ba szeretnék fektetni dollárban, ezt megtehetem az Interactive Brokersnél akkor is, ha teljesen kezdőként regisztrálok?

  Válasz
 10. Hülye kérdés volt, csak utána néztem, hogy nincs a kínálatban.
  Tudnál esetleg ajánlani olyan, lehetőleg online, brókercéget, amin keresztül tudnék venni a Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Acc-ból és nem vinnék el a nyereséget a költségek?(forintból élek)

  Válasz

Szólj hozzá!