Spórolási tippek: a 35 leghatékonyabb tipp 2023-ban (példákkal)

Kíváncsi vagy melyek a leghatékonyabb spórolási tippek?  Akkor jó helyen vagy! 

Ebben a cikkben bemutatom a 35 legjobb spórolási tippet, amelyek segíteni fognak többet félretenni és elérni a pénzügyi céljaidat

A lent bemutatott ötletek közül számos pénzspórolási technikát alkalmazok már évek óta én magam is. Ezeknek köszönhetően az évek során sikerült csökkentenem a költségeimet és jelentős összegeket megtakarítanom.

A felsorolt technikák közül minden bizonnyal te is megtalálod majd a számodra legmegfelelőbbeket.

Most pedig nézzük is melyek a legjobb spórolási tippek kezdőknek és haladóknak egyaránt!

TOP 35: A leghatékonyabb spórolási tippek

Az alábbiakban bemutatom az általam vélt 35 leghatékonyabb spórolási tippet, amit különböző kategóriákra bontottam.

Ha csak egy adott kategória érdekel, akkor az alábbi linkek egyikére nyomva oda ugorhatsz:

Spórolás saját nyilvántartás vezetésével

1. Kövesd nyomon a költségeidet

Az első és legfontosabb spórolási tipp, hogy légy tisztában mennyit és pontosan mire költesz

Ehhez nyomon kell követned az összes költséged az utolsó fillérig – minden egyes szendvicset, kávét, bevásárlást és hétvégi sörözést a barátokkal.

Ha rendszeren követed kiadásaidat meg fogsz lepődni, hogy a sok kis apró, jelentéktelennek gondolt költségen összességében mennyit spórolhatsz.

A kiadásaid követésére nyithatsz egy noteszt, vezethetsz egy Excel táblázatot, vagy letölthetsz egy költségkövető alkalmazást is

A költségeidet rendszerezd bizonyos kategóriák szerint, hogy a lehető legtisztább képet kapd a költekezésedről.

Én például az alábbi kategóriák és alkategóriák szerint csoportosítom a költségeimet (kattints a „+” gombra az alkategóriák megtekintéséhez):

Étel és Ital
 • Bevásárlás
 • Ebéd (meló)
 • Kint étkezés
 • Házhoz rendelés
 • Kávé
 • Ital és Alkohol

Lakhatás
 • Lakbér
 • Rezsi
 • Telefon
 • Internet
 • Karbantartások
 • Lakásbiztosítás

Vásárlás
 • Ruházat
 • Lábbeli
 • Tartozékok
 • Elektronika
 • Ajándék
 • Lakberendezés
 • Egyéb

Élet és Szórakozás
 • Kavézó / Bár
 • Filmek / Mozi
 • Játékok
 • Edzőterem
 • Sport
 • Kijárás / Hanging out

Utazás / Vakáció
 • Repülőjegy
 • Szállás
 • Étel és Ital
 • Közlekedés
 • Egyéb – nyaralás / utazás

Egészség
 • Orvos
 • Gyógyszertár
 • Fogászat
 • Egészségbiztosítás

Önfejlesztés
 • Könyvek
 • Tanfolyamok
 • Egyéb

Személyes
 • Hajvágás
 • Piperacikkek
 • Egyéb

Business

A hónap végén ennek köszönhetően pontosan tudom, hogy melyik kategóriára (és alkategóriára) megy el a legtöbb pénzem, valamint hogy hol tudok spórolni.

A költségkövető applikációk egyébként már rendelkeznek előre meghatározott (de módosítható) költségkategóriákkal, amelyekhez egy-két gombnyomással hozzárendelheted a kiadásaidat.

Ezt követően az alkalmazás automatikusan összesíti ezeket a kiadásokat, és különböző grafikonokon ábrázolja, hogy mire mennyit költöttél:

Na de melyik applikációt használd?
Forrás: MoneyLover (A képen látható számok jelképesek.)

Manapság már számos nagyszerű applikáció közül választhatsz. Ilyen például a külföldi fejlesztésű, de magyar nyelven is elérhető Money Lover

Ezzel az alkalmazással egyszerre akár több eszközön is tudod követni a bevételeidet és a kiadásaidat, beállíthatsz megtakarítási célokat és költségvetéseket is tudsz készíteni.

Forrás: MoneyLover

Én is ezt az alkalmazást használom a költségeim nyomon követésére. 

2. Legyen havi költségvetésed

Ha már nyomon követed a költségeidet, és pontosan tudod mire megy el a pénzed, akkor jöhet a következő spórolási tipp: készíts költségvetést.

A költségvetésre tekinthetsz úgy is, mint egy kiadási és megtakarítási tervre

A múltbeli havi / heti / napi kiadásaidat, valamint megtakarítási célodat alapul véve, határozd meg, hogy mennyit szeretnél költeni minden egyes költségkategórián (és alkategórián) belül.

Fontos ugyanis, hogy kordában tartsd a kiadásaidat és ne csak úgy ad hoc módon vásárolj. 

PÉLDA
Feltételezzük, hogy az elmúlt évben átlagosan 150.000 forintot költöttél az „Étel és Ital” költségkategóriára. Ez többet között tartalmazza a bevásárlásokat, valamint a házhoz rendeléseket és a kint étkezéseket is.  

Úgy gondolod, hogy csökkenteni tudnád ezeket a költségeket havi 120.000 forintra azáltal, hogy a jövőben tudatosabban végzed a bevásárlásokat, valamint kevesebbszer rendelsz házhoz. 

Költségvetés tervezéskor tehát a következő hónapokra egy 120.000 forintos célt állítasz fel az „Étel és Ital” kategóriára (a „bevásárlás”, „házhoz rendelés” és „kint étkezés” alkategóriáknak is felállíthatsz kiadási célokat).  

Az adott hónap folyamán rendszeresen nyomon követed a kiadásaidat, aminek köszönhetően látni fogod hogyan teljesítesz a felállított célhoz képest. 

Ezt legkönnyebben szerintem egy applikáció segítségével tudod megtenni, ami automatikusan megmutatja, hogy a megadott költségkeret hány százalékát használtad fel, valamint akkor is figyelmeztet, ha közel állsz a költési limithez, vagy éppen túlköltekeztél.

A fent említett alkalmazásokkal ingyenesen tudsz költségvetést is készíteni. 

Spórólj milliókat 60+1 további exkluzív tippel!

Töltsd le az INGYENES mini e-Könyvet, amelyben összegyűjtöttem 60+1 TOVÁBBI spórolási tippet.

Spórolási tippek a mindennapokra

 3. Alkalmazd a fizess magadnak először elvet

A felsorolt spórolási tippek közül ez az egyik személyes kedvencem.

Ha már vezeted a havi költségvetésed, tisztán fogod látni, hogy mekkora az az összeg, amit mindenképpen ki kell adnod a kezeid közül például számlákra, hitelekre. 

Amikor megkapod a fizetésed neked is az az első dolgod, hogy ezeket rendezd ugye? 

Egy átlagos ember vagy család így tesz. 

Így nincs rendszer a folyamatban, és ha a hónap folyamán még vásárolgatunk „hiszen ez a pénz már elkölthető” alapon, akkor bizony biztos, hogy a hónap végére nem lesz félretett pénzünk.

De mi van akkor, ha változtatsz ezen a szokásodon és a havi keresetedből először magadnak teszel félre

A félretett összeg teljesen mindegy, azt te fogod látni a havi költségvetésedből, hogy a fizetésed mekkora részét tudod erre a célra felhasználni. 

Akár nyithatsz erre a célra egy új folyószámlát ahová automatikusan átutalsz egy adott összeget, amint megkaptad a fizetésed, vagy csak bedobod a pénzt a perselybe, teljesen mindegy. 

A lényeg, hogy te legyél az első és ne a kiadások!

A “Fizess magadnak először” elv nem új keletű, George S. Clason fogalmazta meg először 1926-ban a Babilon leggazdagabb embere című könyvében, amit világszerte több mint 3 millió példányban adtak el, nem véletlenül.

Én magam is évek óta alkalmazom ezt a pénz spórolási technikát. Jól működik, hiszen nem a véletlenre bízom, hogy marad-e a hónap végén valami, hanem bebiztosítom magam. 

Ezt követően pedig rá vagyok kényszerülve, hogy a maradék összegből takarékoskodjak a hónap hátralevő részében.

Technikailag ezt úgy oldottam meg, hogy a bankom alkalmazásán belül beállítottam, hogy a fizetésemből egy adott összeget automatikusan átutaljon bizonyos számlákra. Az összeg egy része a megtakarítási számlámra utalódik automatikusan, a másik része pedig a befektetési számlámra.

4. Vigyázz az életszínvonalad inflációjára

Általános csapda, hogyha nő a fizetésed, akkor többet is költesz, ugyanis a bevételeddel együtt növekednek az igényeid és az életszínvonalad is

Pedig ha spórolni szeretnél, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy ha többet is keresel, csak annyival legyen több a kiadásod, amennyivel feltétlenül muszáj. 

Jó tipp lehet, hogy a többletbevétel egy részét, például 50%-át már az első pillanattól kezdve automatikusan félreteszed a megtakarításaid közé.   

5. Takaríts meg automatikusan

Az automatizálás az élet minden területén sok előnnyel járhat és ez a megtakarításaidra is vonatkozik. 

Ugye milyen jó lenne, ha nem kellene odafigyelned és nem kellene időt áldozni erre is minden hónapban?  

Kiváló megoldást kínál erre a Revolut kártya és applikáció, amelyet már egy korábbi cikkemben is bemutattam. 

Revolut SZÉF funkciójával ún. széfeket tudsz magadnak nyitni bizonyos célokra, például kirándulásra Mexikóba, esküvőre, új autóra stb. 

Forrás: Revolut.com

Minden vásárlásod után felkerekítheted a költséged összegét és a kerekítés összege automatikusan bekerül az általad nyitott széfbe.

Emellett ismétlődő átutalásokat is beállíthatsz, amely által a fizetésed egy részét például automatikusan megtakaríthatod és elhelyezheted az általad kijelölt “széfben”.

6. Spórolás az adósságaid törlesztésével

Fontos, hogy minden hiteledet időben fizesd, ezért figyelj arra, hogy a törlesztési időszakban elegendő összeg rendelkezzen a bankkártyádon a részletek levonásához. 

Ha nem így teszel, a kamatokkal ráfizetsz az amúgy is jelentős összegekre.

A hitelek törlesztése azért is nagyon fontos, mert addig, amíg nem szabadulsz meg tőlük, addig nem tudsz igazán nagy megtakarításban gondolkozni.

 7. Fektess be

Elsőre valószínűleg nem tűnik logikusnak, hogy a befektetést a spórolási tippek közé soroljuk ugyanis kezdetben ez pénzt fog igényelni.

A befektetés azonban a megtakarítás leghatékonyabb módja. Enélkül ugyanis az alábbi történik a pénzeddel:

infláció hatása

Az inflációnak köszönhetően a pénzed folyamatosan veszít az értékéből.

A fenti grafikon egy 10 millió forintos megtakarítás reálértékének alakulását mutatja. 30 év alatt ennek értéke 6.9 millió forintot veszít.

Ez jól tükrözi miért fontos befektetni.

A pénzed befektetése által nem csak megőrzöd annak vásárlóerejét, de lehetőséged van reálhozamra is szert tenni, amivel vagyont építhetsz:

mibe-fektessem-a-penzem
(A fenti számítás 3%-os inflációval számol, és azt feltételezi, hogy a havi betéteket minden évben az inflációval megegyező mértékben növeljük. A második évben tehát minden hónapban 30.900 forint kerül befektetésre.)

Manapság már nagyon egyszerű elkezdeni befektetni, és ezt bárki megteheti egy okostelefonról. Mindössze néhány gombnyomásba telik.

Az, hogy mibe fektetsz be, az csakis a rajtad múlik. Az alábbi cikkben összegyűjtöttem a legjobb befektetési lehetőségeket, és útmutatást nyújtok, ahhoz hogy te is kitudd választani a számodra legjobb befektetést.

8. Tanulj

Lényegében ezt is sorolhattam volna a befektetések közé, de egy kicsit jobban ki szerettem volna emelni a jelentőségét. 

Az élethosszig tartó tanulás nagyon fontos, mert minél nagyobb a tudásod, annál többet tudsz belőle profitálni. Minél nagyobb a bevételed, annál többet tudsz majd megtakarítani.

Leghatékonyabban úgy tudsz önmagad fejlesztésén spórolni, ha figyeled az ingyenes tanfolyamokat, workshopokat és nem veted meg az ingyen letölthető, de hasznos képzési anyagokat sem. 

Nyelvtanulásra vannak szintén teljesen ingyenes alkalmazások is. Ilyen például a Tanulj angolul a Duolingóval! Játékosan, de mégis hatékonyan segít akár felfrissíteni, akár megújítani idegennyelv-tudásod. Letöltheted Androidra és iOS rendszerre is.

9. Változtass a nyaralási szokásaidon

Először is ne utazási irodán keresztül foglald le nyaralásod, mert nekik komoly jutalékot kell fizetned, hanem szervezd meg te magad. 

Tudom, hogy aki ehhez szokott hozzá annak elsőre kicsit ijesztő lehet az ötlet, főleg egy külföldi repülős útnál. Transzfert kell intézni, össze kell hangolni a járatot a szállodával stb. 

Viszont ma már sokkal könnyebb a helyzetünk, mint régebben volt, mert léteznek olyan weboldalak, amelyek segítenek nekünk ebben.

Ilyen például a Bravofly. Csak kiválasztod, hogy mikor hova szeretnél menni és az oldal listázza neked az elérhető szállásokat a hozzájuk igazodó repülőjáratokkal. Mindenféle szűrővel kiválaszthatod a neked tetsző kombinációt és egyben transzfert is tudsz foglalni magadnak a repülőhöz oda-vissza.      

Még hatékonyabb megoldás, ha a borsos tengerparti nyaralás helyett másfele is körülnézel. Nem azt mondom, hogy a Balatont vedd célba, mert sajnos az ottani árak is vetekednek már egy külföldi tengerparti utazással, de érdemes egy teljesen más jellegű utazást is kipróbálni.

Például egy bicikli, vagy egy egyszerű gyalogos túrával egybekötött kempingezést a börzsönyi hegységben. Nem csak a szállásra kiadott pénzt spórolod meg, de az egészségednek is jót tesz a friss hegyvidéki levegő és a mozgás. 

Vagy egy borkóstolóval egybekötött hétvége a Mátrában is nagy élmény lehet kettesben a pároddal.

Ha mégis külföldre vágynál, akkor sem muszáj messzire menned. A szomszédos Szlovéniában, vagy Ausztriában például egy élményekkel teli extrémsportos hétvégét fejenként már bőven 100.000 Ft alatt össze lehet hozni úgy, hogy abban már a szállás és az utazás is benne legyen.

EXTRA TIPP 
Az úgynevezett kuponos oldalakon egyaránt találsz külföldi és belföldi szállásokat, vagy komplett utazásokat is jóval alacsonyabb áron, mint bárhol máshol. Ilyen például a Qponverzum.

 10. Változtass a hobbidon 

Ha minden hétvégén összeülsz barátaiddal egy helyi pubban, akkor most hívd meg inkább őket a lakásodba. 

Váltogassátok és minden héten más valakinél legyen a helyszín. Sokat lehet így spórolni és akár még jókat is grillezhettek a kertben, vagy csinálhattok egy mozis estét is. 

Ha bérleted van egy edzőterembe, akkor gondold át, hogy tudod-e sporttevékenységedet inkább otthonodban végezni. Amennyiben rendelkezel elég hellyel, akkor hosszabbtávon érdemesebb lehet beruháznod kisebb tréningfelszerelésekbe, gépekbe is. Ha nincs helyed, akkor már nagyon sok városi parkban is biztosított különféle eszközökön az edzés lehetősége.    

Spórólj milliókat 60+1 további exkluzív tippel!

Töltsd le az INGYENES mini e-Könyvet, amelyben összegyűjtöttem 60+1 TOVÁBBI spórolási tippet.

 Spórolási tippek a háztartásban

11. Ne gyűjtögess fölöslegesen

Nálad is biztosan porosodik egy-két olyan dolog, amit vagy csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem is használtál. 

Sok olyan ismerősöm is van, akinek több szekrény is tele van ruhákkal, cipőkkel, mindenféle kütyükkel és az „egyszer majd jó lesz valakinek” alapon már évek óta tartogatják őket. 

Ezt a sok kis apróságot összeadva egész jó kis összeg juthat a kezedhez, ha úgy döntesz, hogy megválsz tőlük és nem mellékesen felszabadíthatsz vele több tároló helyet is.

12. Ne dobd ki, ha nem üres

Nagyon sokat spórolhatsz azzal, ha nem dobod ki a ketchupos, a samponos, vagy például a fogkrémes flakont, ha még nem ürült ki teljesen. 

Egy alkalommal ez még kis mennyiség, de sok kicsi sokra megy, és ha ezeket éves szinten összeadjuk, akkor már elég nagy tételről és kidobott összegről beszélhetünk.  

13. Költs kevesebbet a közművekre

Ha tudod, hogy jól esne sokáig áztatni magad, akkor inkább feküdj be egy kád vízbe és ne zuhanyozz. 

Ha fölöslegesen folyatod a vizet, azzal csak pörgeted a vízórát, és egy kád forró fürdőben legalább relaxálsz is egyet.

A mosásnál is hatékonyan tudsz spórolni, ha megvárod, míg tele lesz a mosógép és nem csak egy-két ruhát mosol egyszerre. Ha nagyon muszáj valamit kimosni, akkor pedig használj gyorsmosás, vagy öblítő funkciót, amit ma már minden mosógépen megtalálsz. A mosási hőfokkal is érdemes játszani. Az olyan ruhákat, amik nem is igazán koszosak, azokat bőven elég mondjuk 30 fokon kimosni.

Érdemes energiatakarékos izzókat venni a lakásba és kihúzni mindent a konnektorból, ha elmegyünk otthonról.

Extra tipp: Hosszútávon a leghatékonyabb megoldást a napelemek használata jelenti. Ma már 30-35%-al olcsóbban telepíthetünk otthonunkba napelemes rendszert, mint 10 évvel ezelőtt, és sokszor írnak ki a telepítésre pályázatot is. 2021. november 15-re tervezik annak a pályázatnak az első beadási idejét, ami 100%-os támogatást ad többek közt napelemes rendszer kiépítésére. De a támogatás kiterjed majd a nyílászárók cseréjére, és a fűtési rendszer korszerűsítésére is.   

14. Spórolás előfizetések lemondásával

Manapság már mindenkinek van valamilyen előfizetése, például Netflix, Spotify, plusz tévécsatornák, vagy kibővített internet. 

Érdemes átgondolni, hogy tényleg szükségünk van-e mindegyikre és csak azokat meghagyni, amik fontosabbak lehetnek. 

Több szolgáltató már olyan lehetőséget is kínál, hogy egy előfizetéssel több eszközön is be lehet jelentkezni. 

Ha van egy olyan ismerősöd, vagy egy nem veled lakó családtagod, aki már előfizet arra, amire te is szeretnél, akkor közösen is tudtok spórolni, ha megosztjátok ezeket a szolgáltatásokat. 

 15. Válts elektronikus számlázásra

A havi csekkek és bankszámlakivonatok postázását szolgáltatók és bankok plusz költségként számolják fel. 

Az elektronikus számlázás nem csak környezetkímélő megoldás, de helyet is spórolsz magadnak, ha nem kell többé a papírokat tárolni. 

Kérheted, hogy a számla az e-mail címedre érkezzen, vagy ha letöltöd a szolgáltatód telefonos applikációját, akkor ott is hozzájuk férhetsz. 

16. Cseréld le a régit újra  

Igen, ha veszel új hűtőt, mosógépet, vagy bármilyen háztartási gépet az csak egy újabb kiadás. 

Hogy lehetne ebből neked megtakarításod? 

Úgy, hogy az újabb elektromos eszközök energetikai besorolása jóval magasabb, mint az elődjeiké. 

Egy „A+++” besorolású hűtőgép megvásárlásával közel 25.000 Ft-ot spórolhatunk meg 1 év alatt. Míg egy régebbi típusú hűtő évi 761 kWh áramot is elfogyaszt, addig ezek csupán 193 kWh-ot! A különbség óriási és nem mellékesen a károsanyag kibocsájtásuk is jóval alacsonyabb a korszerűbb gépeknek.

17. Használj textilpelenkát

Míg az eldobható pelenkára havi szinten kb. 25.000 Ft-ot költesz, addig egy csomag, 3 db-os textilpelenkát már 2.000 Ft-ért is beszerezhetsz. 

A textilpelenka használatával a baba 3 éves koráig akár több százezer forintot is megspórolhatsz még akkor is, ha a költségéhez hozzászámoljuk a mosására elhasznált vizet és mosószert, továbbá kíméled környezeted is. 

Már találhatsz köztük antiallergén változatot, mindenféle mintákkal, vagy egyszínűt is.

 Spórolási tippek vásárláshoz

 18. Kevesebb alkalom, hatékonyabb spórolás

A heti sok kis bevásárlást próbáld meg havi egy nagy bevásárlásra redukálni. 

Hogy miért? 

Mert így könnyebben elkerülheted az impulzusvásárlást. 

Veled is biztos előfordult már, hogy be kellett ugranod a boltba, mert elfelejtettél tejet, kenyeret stb. venni. Megláttad a polcon a kedvenc csokoládédat, és sehogy sem tudtál neki nemet mondani. 

Ha már ott voltál, akkor még jöhetett egy kis chips és más nassolni való is. Ezekkel a heti több alkalmas impulzusvásárlásokkal sokkal nagyobb kiadást generálunk, mint amit havi egy nagy bevásárlással valósítanánk meg.

19. Pontok, kuponok, kártyák

Szinte minden nagyobb élelmiszerüzlet, drogéria, műszaki áruház és ruházati bolt ad ki törzsvásárlói, hűség, vagy egyéb kedvezményeket nyújtó kártyát. Ha visszatérő vásárlók vagyunk egy-egy helyre, akkor szerezzünk be ilyen kártyákat és élvezzük azok előnyeit. 

A legtöbb üzletnek saját alkalmazása is van, ahol kuponokat gyűjthetsz, online kedvezményekhez juthatsz és gyorsan értesülhetsz a leárazásokról is. 

Az applikációk között érdemes még megemlíteni az Akciós Katalógusokat, ami egy olyan magyar alkalmazás, amiben az összes nagyobb élelmiszer áruház aktuális akcióit megtalálod.

Forrás: akcioskatalogusok.com

A hűségkártyáid tárolásának egy legjobb módja pedig a Curve kártya, ahol ezeket a kártyádat a bankkártyáiddal együtt egy helyen tárolhatod és kezelheted egy kiváló applikáció segítségével. 

A kártya teljesen ingyenesen igényelhető, még csak szállítási díjat sem kell fizetned. Sőt, ha az ezen a linken keresztül regisztrálsz, akkor az első lebonyolított tranzakció után 5 euró bónuszban részesülsz.

20. Készíts bevásárlólistát

Ezzel kerülheted el leghatékonyabban a már fentebb említett impulzusvásárlást. Ha szigorúan tartod magad az előre összeírt tételekhez, azzal nagyon sokat tudsz spórolni kiadásaidon. 

Ha nem szeretnél bevásárló cetlikkel bíbelődni, akkor a Listonic okos bevásárlólistáját neked találták ki. 

Forrás: listonic.com

Ezzel a költségeket is kordában tudod tartani, és ha a párodat küldenéd el magad helyett bevásárolni, akkor egy-két kattintással vele is meg tudod osztani a listádat

Forrás: listonic.com

21. Márkahűség elhagyása

Biztos, hogy megéri többszörösét fizetni egy termék árának csak azért, mert egy bizonyos cég forgalmazza? 

A válasz a legtöbb esetben nem. 

A nagyobb márkák óriási összegeket kifizetnek egy-egy marketing kampány kivitelezésére és ez az, amit a vásárlók a termék árakor kifizetnek, nem pedig a minőség. 

Érdemes néha lenézni a polcok aljára és a legolcsóbb darabok, vagy az üzletek sajátmárkás termékei között válogatni. 

Próbálj ki többet és hidd el, nem fogsz csalódni.

22. Spórolás árösszehasonlító oldalak használatával

Ha szeretsz online vásárolni érdemes megfigyelni az úgynevezett árösszehasonlító oldalakon, hogy a keresett termékhez hol lehet a legolcsóbban hozzájutni. 

Forrás: argep.hu

A webshopok ugyanis nem azonos árakkal dolgoznak, és ha szerencséd van az egyik webáruház akciójának keretén belül akár fele annyi összegért is megvásárolhatod ugyanazt a terméket, mint máshol tennéd.  

23. Ne vásárolj, bérelj

A legtöbb embernek eszébe sem jutna, de például ha fel kell otthon újítani valamit, akkor nem muszáj megvenned hozzá a szükséges szerszámokat, ki is bérelheted őket. Egy egyszerű fúrógép ára is 10.000 Ft környékén kezdődik, bérelni pedig már 1.500 Ft/nap áron tudsz. 

Ha nem használod csak egy évben egyszer, vagy kétszer, akkor miért költenél rá többet?

De a kölcsönzési lehetőségek végtelenek. Bérelhetsz autót, irodai eszközöket, alkalmi ruhát, mindenféle sportoláshoz szükséges eszközöket, könyveket és még sorolhatnám. 

 24. Használj szövettáskát

Sokan úgy vannak vele, hogy majd a vásárlás végén, a pénztárnál található szatyrokból vesznek egyet és abba pakolják a megvásárolt árukat. Egy ilyen táska ára 100 Ft-tól 600-800 Ft-ig is felmehet. 

Ez nem csak felesleges pénzkidobás, de nem is éppen környezetkímélő, hiszen ezek a szatyrok általában papírból, vagy műanyagból készülnek. 

Ha rákeresel az interneten, látni fogod, hogy már mindenki megtalálhatja a saját igényének megfelelő szövettáskát. Sokkal strapabíróbbak, mosni is lehet őket és nem mellesleg a választásodtól függően támogathatod vele a magyar kézműves ipart.  

25. Iratkozz le e-mailekről és változtass keresési szokásaidon

Az online vásárlásnak egy mellékes kis hátulütője, hogy regisztrálni kell magad az adott webshop honlapján. Ezzel a regisztrációval általában hozzájárulsz ahhoz, hogy a későbbiekben hírlevelet kapj az aktuális újdonságokról, akciókról. 

Nincs is ezzel baj, de ha a leghatekényabb spórolás a cél, akkor érdemes ezekről a hírlevelekről leiratkozni, hogy véletlenül se csábítsanak vásárlásra.

Ugyanúgy eredményes lehet, ha változtatsz az internetezési szokásaidon és nem keresel fel hasonló oldalakat. A Google szereti megjegyezni, hogy téged mi érdekel és ennek alapján dobja fel a különböző hirdetéseket, amik kísértésbe vihetnek. 

Ugyanez igaz a közösségi oldalakra is, ezért ott is érdemes odafigyelni arra, hogy milyen profilokat böngészünk, milyen posztokat likeolunk.

26. Vásárolj máshogy bérletet

Vegyünk példának egy BKK bérletet. Jelenleg egy havi bérlet ára 9.500 Ft, ez egy évben 114.000 Ft kiadást jelent. Te is biztosan havi bérletet szoktál venni, pedig a leghatékonyabban akkor tudsz spórolni, ha éves bérletet vásárolsz, hiszen az csak 103.000 Ft. 

Persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy ezt az összeget egyszerre fizesse ki, ezért van egy másik megoldás is. 

Ha negyedéves bérletet veszel, ugyanúgy 103.000 Ft-ra fog kijönni az éves költséged. 

Hogy miért? Mert a negyedéves bérlet ára 28.500 Ft és nem pontosan 3 hónapra szól, hanem 100 napra. 

10 hónapra így 95.000 Ft lesz a bérleted, 365 napra, pedig pontosan annyi, mintha egy éves bérletet vettél volna.

Spórolás a konyhában

27. Spórolj az élelmiszereken

Az élemiszerekre kiadott összeg csökkentése azon spórolási tippek egyike, amivel jelentős összeget spórolhatsz meg szinte azonnal.

Fizetésünk legnagyobb részét ugyanis a különböző élelmiszerekre költjük el. Ezt a KSH felmérése [1] is bizonyítja, miszerint a magyar háztartások kiadásainak közel harmadát, pontosan 28%-át ez az összeg tette ki 2018-ban. 

Úgy gondolnánk, hogy legtöbben csak az alapvető élelmiszereket vásároljuk, de ez nem így van. Az étkezési szokásaink megváltoztatásával nagyobb összegeket takaríthatunk meg.

Ezt például a mirelit ételek, a készételek, az édességek, a drága üdítők vásárlásának elhagyásával, vagy egyszerűen csak az elfogyasztott mennyiség csökkentésével tehetjük meg.

28. Főzz, ne rendelj

Ha saját magadnak főzöl, akkor nem csak egészségesebb ételeket készíthetsz, de kevesebb kiadásod is lesz. Egy gyorsétteremben való étkezés vagy egy házhozszállítás két főre kb. 6.000 Ft-os kiadást jelent. Ez az összeg, ha szintén két fővel számolunk, akkor nagyjából 3 napra elegendő saját készítésű étel elfogyasztásának felel meg. 

A mai világban sok esetben a munka kerül inkább előtérbe és nem marad sem idő, sem energia arra, hogy minden nap főzzél. Viszont, ha kicsit nagyobb adagokban előre megcsinálsz olyan ételeket, amik 1-2 napig elállnak a hűtőben, akkor elég egy héten csak kétszer-háromszor főznöd. 

Sőt mi több,  a leghatékonyabban akkor tudsz spórolni a saját főztöddel, ha a munkahelyedre is azt viszed, és nem aranyáron veszed meg az ebéded a munkahelyi büfében, vagy étteremben.  

29. Ne pazarolj

Lehet, hogy elcsépelt, de annál nagyobb benne az igazság. Ha túl sokat főztél és nincs házikedvenc, aki szívesen elfogyasztaná helyetted a maradékot, akkor rakd be a fagyasztóba. 

Egy nehéz nap után, amikor fáradtan mész haza, de jól esne valami meleg étel, akkor csak kiveszed, felmelegíted, és már eheted is. Spóroltál is és dolgozni sem kellett vele. 

A kenyeret se dobd ki, ha már száraz egy kicsit. Azt is nyugodtan berakhatod a fagyóba, és amikor kiveszed olyan lesz, mintha frissen hoztad volna a pékségből. 

Ha nincs hely a fagyasztóban, akkor vedd elő a kreativitásodat. A maradék pöriből csinálhatsz például hortobágyi palacsintát, vagy brassóit. A kenyérből csinálhatsz pirítós, vagy bundáskenyeret. De nagyon sok hasonló ötletet találhatsz az interneten, ha spórolni szeretnél.  

30. Vízszűrő használata

Nem konkrétan az ételekhez, de a fogyasztással egybeköthető a folyadékbevitel. Azon kívül, hogy áttérsz a drága, cukrozott üdítőitalokról a vízfogyasztásra még többet tehetsz a spórolás érdekében, ha beruházol egy csapra felszerelhető vízszűrőbe.

Az áruk változó, pár ezer Ft-tól egészen kb. 80.000 Ft-ig lehet kapni a piacon. Kiszűri a csapvízből a szennyeződéseket, mindenféle betegséget okozó anyagot és tiszta, iható vizet kapunk. Az egyszeri kiadással jelentős összeget spórolunk meg, ha még palackozott vízre sem kell költeni többet.

Spórólj milliókat 60+1 további exkluzív tippel!

Töltsd le az INGYENES mini e-Könyvet, amelyben összegyűjtöttem 60+1 TOVÁBBI spórolási tippet.

Spórolási tippek közlekedéshez 

#31 Utazz tömegközlekedéssel

Ha munkába járáshoz egy 50 km-es utat veszünk alapul oda-vissza, akkor a tömegközlekedésre havi szinten kb. 30-35.000 Ft-ot költesz. Autóval ez a táv 40-50 ezer Ft körül mozog. Persze ez függ az autó fajtájától is és attól is, hogy milyen tömegközlekedést veszel igénybe.

Nem szükséges teljesen megválnod autódtól, a hétvégi bevásárláshoz, vagy egy nyaraláshoz nyugodtan választhatod azt, de a mindennapos használat helyett érdemes ezen a lehetőségen is elgondolkozni. Nem csak az autódat kíméled meg vele, de környezetedet is. 

Extra tipp: azzal spórolsz a leghatékonyabban, ha a kisebb távokat inkább gyalogosan, vagy kerékpárral teszed meg. A legtöbben már a sarki kisboltba is autóval mennek, pedig az autónak se tesz jót, ha nincs ideje felmelegedni a motornak. 

32. Válts elektromosra

Ha mégis úgy döntesz, hogy neked igenis kell autó, akkor itt az ideje elgondolkodni az elektromos hajtású autókon. Viszonylag még mindig elég magas áron érhetők el, viszont hosszútávon a költségek szempontjából igen jó befektetés. 

A fenntartási költségük jóval alacsonyabb, mint benzines, vagy dízel társaiké, olcsóbb a feltöltése és nincsenek olyan problémás alkatrészei, mint az önindító, a sebességváltó, vagy a kettős tömegű lendkerék.

Az is már csak egy városi legenda, hogy nem jutsz vele messzire, hiszen ha jobban belegondolsz, az átlagember nem utazik napi 100 km-nél többet naponta. Sőt, túlnyomó részt maximum 40-50 km az a táv, amit legtöbbünk megtesz. Az elektromos autók kínálata ma már akkora, hogy 30 km-től egészen 565 km-ig terjed az egy töltéssel megtehető hatótávjuk.  

33. Végezd te a karbantartást

Vannak alapvető, és mindenki számára megtanulható kisebb karbantartási munkák, amit szakember nélkül is nyugodtan elvégezhetünk a legtöbb autón. Ebben segítségünkre vannak az ún. tutorial (tanítási) videók a YouTube-on. Ilyen például egy izzó, vagy a pollenszűrők cseréje, a hűtőfolyadék feltöltése.

Ha mégsem szeretnéd ezeket saját magad csinálni, akkor is figyelj oda, hogy az időszakosan előírt karbantartási munkálatok mindig időben legyenek elvégezve, ezáltal megelőzve a nagyobb hibákat és a magasabb összegű kiadásokat.   

34. Spórolj a fogyasztással  

Nagyon sok apró dolog hatást gyakorolhat járművünk fogyasztására. Leginkább köztudott az autóklíma, ami akár 1-1.5 literrel is megemelheti a fogyasztást, ezért gondold meg jól, hogy tényleg szükséges-e bekapcsolni. 

Ha mégsem járatod, hanem inkább az ablakot húzod le, akkor is többet fog fogyasztani, mivel növekszik a jármű légellenállása, de közel sem annyit, mintha a klímát használnád. 

Fogyasztás tekintetében nagyon fontos a rendszeres karbantartás is, mert ha például öreg a motorolaj, alacsony a gumik nyomása, vagy elhasználódtak a levegőszűrők az is befolyásoló tényező lehet.

Minden elektronikus alkatrész, ami az autóban működik szintén hozzájárul a fogyasztás megnövekedéséhez. Legyen az egy autórádió, ablakemelő, vagy a fényszórók használata. Lakott területen belül érdemes lekapcsolni a tompított fényszórókat, ha a fényviszonyok és az időjárás megfelelő, ezzel 2-3 százalékát is megspórolhatjuk az üzemanyagunknak.

35. Ne vegyél újat

Ha szalonban veszed meg az autódat teljesen újonnan, akkor ahogy kihajtasz vele az ajtón máris drasztikusan veszít értékéből. 

És ez nem minden!

Készült egy nagyon jó felmérés [2], ami részletezi, hogy egy 20 éves, 15 éves, 10 éves, 5 éves, vagy egy teljesen új személygépjármű megvételével járunk-e jobban anyagilag. Több szempontot is figyelembe vettek és nem meglepően az új autó vásárlása maradt alul használt társaiéval szemben. Az értékvesztése a legnagyobb probléma, de a biztosításokra és adókra fordított kiadások is nagyban befolyásolták a végeredményt.   

Összegzés: a leghatékonyabb spórolási tippek

Ebben a cikkben a leghatékonyabb megnéztük melyek az általam vélt leghatékonyabb spórolási tippek kezdőknek és haladóknak egyaránt.

A felsorolt ötletek közül alkalmazhatod akár mindegyiket, de kiválaszthatsz néhányat a számodra legvonzóbb ötletek közül is.

Most pedig tőled szeretnék hallani! Neked van valami jó spórolási tipped? Oszd meg a DolgosPénz közösséggel, hogy mások is kipróbálhassák.

“Spórolási tippek: a 35 leghatékonyabb tipp 2023-ban (példákkal)” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Úgy gondolom, hogy pazarló társadalmunk első lépése az, hogy a meglévő eszközeinket/ételeinket stb. idő/költséghatékonyan használjuk vagy fogyasszuk.
  Mivel jó ideig nem volt annyi bevételem, amely a „kényelmesebb” élethez elegendő lenne, nagyon sokat kellett spórolnom. Kiegészíteném a cikked annyival, hogy pont most fedeztem fel egy olyan csoportot ami a „Túl sokat főztem …kerület” névre hallgat. Az adott kerületben vannak emberek, akiknél van maradék főtt étel, amelyet már nem fogyasztanak el. Szerintem tök jó, ha nincs pénz/idő főzni, más pedig csak kidobná azt az ételt. Ahogy láttam, nemrég alakultak a csoportok néhány kerületben, de elég hasznosnak látom. 🙂

  Válasz
 2. „Perlátor”. Csap végére szerelhető, levegővel buborékosítja a vizet és csökkenti az átfolyó víz mennyiségét, de ugyanakkor hatékonyabban is lehet a vízzel akár kezet, akár tárgyat megmosni. „3 perces ikea zuhanycsap” – nem költöttem rá, 180-ig számolok tussolás közben.

  Válasz
 3. Családi, baráti közösségben cserélgessetek. Ismert körülmények, tisztaság, igényesség. Gyereknek új játék a másik család szekrényében megbújó elfeledett, kinőtt, megunt játék. Felnőttek is találhatnak cseredolgokat. Egy másik tárgy másik embernek „új” dolog – nézőpont kérdése.

  Válasz
 4. Én egyrészt a vízzel takarékoskodom. A zöldségfélék és gyümölcsök mosására használt vizet a zöldségfélék és virágok locsolására használom. Sőt, az esővizet is összegyűjtöm, és azzal locsolom a zöldségféléket és virágokat.
  Néha 10 -20 km távolságra is kerékpárral megyek a szomszéd helységbe, ha nincs túl nagy csomagom.

  Válasz

Szólj hozzá!