Mi az a TransferWise kártya és miért éri meg neked is használni?

Jogi tájékoztató

Kíváncsi vagy mi az a TransferWise, és hogy megéri-e neked is használni? Akkor jó helyen vagy! Ebből az átfogó cikkből megtudhatsz mindent, amit tudnod kell!

Magyarországon a Revolut mellett a TransferWise (új nevén csak Wise) a másik legnépszerűbb digitális bank. Utóbbi időben mindkét cég hatalmas népszerűségnek örvend, ami nem is véletlen, hiszen a hazai, hagyományos bankokkal szemben számos előnyt kínálnak.

Segítségükkel pénzügyeidet nemcsak hatékonyabban kezelheted, de jelentős összegeket is megtakaríthatsz.

Nézzük mi is az a TransferWise (Wise), és hogy vajon érdemes-e neked is használnod?

Mik a TransferWise legfőbb előnyei?

Nézzük meg röviden, hogy milyen előnyökkel jár, ha Te is a Wise mellett döntesz:

 • A BANKOKNÁL OLCSÓBBAN ÉS EGYSZERŰBBEN KÜLDHETSZ PÉNZT:: A TransferWise segítségével mindig a legjobb áron tudsz utalni, ráadásul pár kattintással, akár a mobilapplikáción keresztül, ahol azonnal látod a tranzakció teljes költségét, még mielőtt azt elindítanád.
 • 0 FT LESZ A HAVIDÍJAD: Ha nem indítasz tranzakciókat, akkor nem is kell fizetned semmit. Egy csapásra megszabadulhatsz a hagyományos bankoknál tapasztalható akár több ezer forintos havi díjaktól.
 • A LEHETŐ LEGJOBB ÁRFOLYAMON VÁLTHATOD A FORINTOT: A bankoknál alkalmazott vételi és eladási árfolyam helyett a Wise a lehető legjobb bankközi árfolyamot alkalmazza – magyarán a valódi átváltási árfolyamot, melyet a Google-ön is láthatsz –, amely sokkal kedvezőbb számodra.
 • VÁSÁROLJ KÜLFÖLDÖN ÉS ONLINE A VALÓDI ÁRFOLYAMON: A külföldi vásárlásaid is valódi (és nem banki, feláras) árfolyamon tudod intézni. Akkor is, ha fizikai boltban veszel valamit, és akkor is, ha külföldi webshopból rendelsz.
 • WISE KÁRTYÁDAT 200 ORSZÁGBAN HASZNÁLHATOD: Ha igényelsz Wise kártyát (ingyenesen!), azt rögtön 200 országban tudod használni. Bárhol is légy a világon, mindig a legjobb árfolyamokon fizetsz.
 • OLCSÓN UTALHATSZ KÜLFÖLDRE: A TransferWise segít neked abban, hogy az utalás költsége a bankok által felszámolt díj töredéke legyen.
 • ÁTLÁTHATÓ ÁRKÉPZÉST KAPSZ: Már az összeg megadásakor is pontosan látod a felmerülő költségeket. Forintra pontosan tudod, hogy mennyibe fog kerülni számodra az adott tranzakció, és azt is, hogy milyen árfolyamon történik a devizák közötti átváltás.
 • HUF, EUR, USD ALAPÚ FOLYÓSZÁMLÁD IS LEHET: Egyetlen fiókon belül egyszerre akár 9 különböző devizanemben is lehet saját számlád (költségmentesen!), köztük pl. HUF, EUR vagy akár USD is. Ezzel úgy fogadhatsz külföldi utalásokat, mint a helyiek.
 • 53 KÜLÖNBÖZŐ VALUTÁBAN TARTHATOD A PÉNZED: A többpénznemű számládon 53 különböző pénzemet aktiválhatsz párhuzamosan, és válthatsz közöttük a lehető legjobb átváltási árfolyamon. És ezek bármelyikét a Wise telefonos applikációja segítségével bármikor elérheted.
 • INGYEN ÉS AZONNALI PÉNZKÜLDÉS WISE FELHASZNÁLÓK ÉS SZÁMLÁK KÖZÖTT: Ha a barátaid is használják a Wise-t, akkor ingyenesen és azonnal tudtok egymásnak pénzt küldeni, ugyanúgy mintha egy hagyományos üzenetet küldenétek egymásnak.
 • ÁTLÁTHATÓ MOBIL APPLIKÁCIÓN INTÉZHETED PÉNZÜGYEIDET: A Wise felhasználóbarát applikációjából intézheted minden pénzügyedet egy helyen.
 • KÖNNYEN MEGTAKARÍTHATSZ VIRTUÁLIS PERSELYEKKEL: Ezek segítségével elkülönítheted a pénzed és megtakaríthatsz különböző célokra (pl.: új telefon, esküvő, nyaralás, lakásvásárlás).
 • A WISE BIZTONSÁGOS: A Wise-nál komolyan veszik a biztonságot. Megfelelő tartalékokkal rendelkezik, és stabilan növekszik. Saját csalásmegelőzési csoportot működtet, valamint az EGT-n belül a Belga Nemzeti Bank által van ellenőrizve a működésük. A cég tőzsdén is jegyezve van.

A TransferWise megalapításának célja az volt, hogy gyorssá, egyszerűvé és olcsóbbá tegyék a nemzetközi utalásokat.

Ezt sikerült is elérniük egy olyan rendszer segítségével, amely akár telefonon keresztül is használható, tehát maximálisan felhasználóbarát.

A Wise segítségével havi díjak és rejtett költségek nélkül intézheted a pénzügyeidet, és minden utalás teljes költségét még azelőtt láthatod, hogy elindítanád az összeget.

Ha te gyakran használsz külföldi devizákat, akkor jelentős összegeket spórolhatsz meg a Wise segítségével. Hogy minden esetben a legjobb árfolyammal és legalacsonyabb költségekkel tudj devizát utalni, érdemes használnod minden ilyen tranzakciónál!

Mi az a Transferwise (Wise)?

A TransferWise (vagy új nevén egyszerűen Wise) egy modernkori pénzügyi probléma megoldására létrehozott FinTech vállalat. Olyan pénzügyi megoldásokat kínál, amely által a nemzetközi utalások egyszerűek, gyorsak, olcsóak, valamint korrekt árfolyamon történnek.

Bár kezdetben kizárólag gyors és olcsó nemzetközi utalásokat kínáltak, az elmúlt években jelentősen bővítették szolgáltatásaikat. Éppen ez volt az oka a TransferWise-ról Wise-ra való névváltásnak.

Ma már 200 országban használhatod a Wise kártyádat, egyszerre 53 devizanemben tarthatod a pénzed az okostelefonodon, és a lehető legjobb árfolyamon válthatsz közöttük (ideértve a külföldön vagy webshopokon történő vásárlásokat is).

Hogy mindez mit jelent számodra?

Ha külföldre utalsz pénzt, egy más országba utazol vagy nyaralni mész, illetve ha gyakran vásárolsz külföldi webshopokban, akkor a Wise-al jelentős összegeket takaríthatsz meg.

Emellett ott vannak a virtuális perselyek is, amelyekkel olyan célra takaríthatsz meg, amilyenre csak szeretnél! Esküvőre vagy egy saját autóra gyűjtesz? Esetleg házra? Ezzel a funkcióval pofonegyszerű lesz.

Én már évek óta használom a Wise-t, 2022 óta pedig céges számlám is van náluk.

De nem miattam vagy itt, úgyhogy nézzük meg miként segíthet Neked a TransferWise.

1. TransferWise utalás

A TransferWise utalásokban nagyon erős, hiszen alapvetően erre hozták létre.

Több, mint 80 országba küldhetsz pénzt akár az online felületükön, akár a könnyen kezelhető Wise telefonos appon keresztül.

transferwise utalás

1.1 Felhasználóbarát utalási felület

Ha megnézed a Wise felületét, akkor láthatod, hogy mennyire transzparens és átlátható az utalási felület.

És hogy mi a legjobb ebben? Az, hogy minden fontos információt azonnal látsz, beleértve a teljes utalási költséget is, még azelőtt, hogy elindítanád a tranzakciót.

wise utalás

Sőt a Wise oldalán még regisztráció előtt is tesztelheted a várható költségeidet, konkrét számokkal.

Egyszerűen megadod, hogy milyen pénznemben szeretnél utalni, és hogy milyenben érkezzen meg az utalt összeg.

Majd meg kell adnod az alábbiak közül az egyiket:

 • Pontosan mennyit szeretnél utalni
 • Pontosan mekkora összeg érkezzen meg a célszámlára

Ha bármelyiken változtatsz, akkor automatikusan hozzáigazodik a másik érték.

Ezzel ki tudod küszöbölni, hogy kevés fedezet miatt ne teljesüljön az utalásod. Valamint azt a kellemetlenséget is elkerülheted, hogy kevesebb érkezzen meg a célszámlára.

1.2 Alacsony és átlátható díjszabással küldhetsz pénzt külföldre

A cég szerint a hagyományos banki költségeknél akár 8x alacsonyabb is lehet a Wise-al történő pénzküldés díja.

Saját hálózatukat úgy alakították ki, hogy a háttérben amennyire csak lehet, ne történjen tényleges határokon átívelő pénzmozgás. Így sokkal olcsóbban tudják számodra biztosítani a TransferWise nemzetközi utalás szolgáltatását.

És persze azért is tudsz ilyen sokat spórolni, mert a bankokkal ellentétben a Wise nem határoz meg saját eladási és vételi árfolyamot, hanem mindig a lehető legjobb piaci középárfolyamot alkalmazza (azt az árfolyamot, amelyet a Google-ön is látsz).

Nézzünk egy élő példát!

A cikk írásakor (2022. június) a saját magyarországi bankomnál 400 Ft-os árfolyamon tudok EUR-t utalni Németországba, amivel szemben a Wise-nál 396,27 Ft-ért. Egy 1 000 eurós átutalás esetén itt máris spóroltam 3 730 Ft-ot!

Ha ehhez még megnézem, hogy ez mennyi plusz banki költséggel járt volna nekem, akkor azt látom, hogy ez további 3 400 Ft-ot emésztett volna fel.

Ezzel szemben a Wise-nál ez az utalás 2 518 forintomba került volna.

Ez azt jelenti, hogy csak ezen az egy nemzetközi átutaláson összesen 4 612 forintot is spórolhatnék.

1.3 Gyors (nemzetközi) pénzküldés

Nem volt nehéz hozzászokni, amikor bevezették hazánkban is az azonnali utalás lehetőségét. De nemzetközi pénzmozgásoknál azért még nem ennyire jó a helyzet.

De hála a Wise-nak, jelentősen gyorsabb (és olcsóbb is) most egy nemzetközi átutalás, mint korábban.

transferwise nemzetközi utalás

Általában egy napon belüli utalásra képesek, amely akár néhány óra, perc vagy még másodperc is lehet. Ezen az oldalukon megnézheted, hogy a Magyarországról indított utalásaid bizonyos országokba mennyi idő alatt érnek oda.

A cikk írásakor például az Egyesült Királyságba egy TransferWise utalás ideje mindössze pár másodperc lenne, ahogy a lenti képen is láthatod.

wise-GBP-utalas-idotartama
Forrás: Wise

Egyébként jelenleg a rendszerükben indított utalásaik kb. 45%-a azonnalinak tekinthető (20 mp alatti az átfutási idejük).

1.4 Küldj pénzt akár 53 különböző pénznemben, 80 országba!

Egy TransferWise utalás Magyarországról 53 különböző pénznemben indítható, a támogatott 80 ország valamelyikébe. Akár pillanatok alatt, és jóval kedvezőbb áron, mint egy banki átutalás.

wise pénznemek

1.5 A Wise felhasználók ingyen és azonnal utalhatnak egymásnak

Ha egy ismerősöd, barátod vagy családtagod is használja a Wise-ot, akkor egymás között azonos devizanemben a TransferWise utalás díja 0 Ft!

wise-utalas-felhasznalok-kozott

A barátaidat pedig nagyon egyszerűen meg fogod találni a rendszerben, méghozzá a telefonszámuk alapján.

És hogy még ennél is jobb legyen ez a lehetőség: azonnali átutalásról van szó, azaz pillanatok alatt megérkezik a pénz a kedvezményezett fiókjába.

Ugyanolyan könnyedséggel küldhettek egymásnak pénzt, mintha SMS-t küldenétek.

Mikor lehet ez jó?
Például egy közös vacsoránál vagy sörözésnél a barátokkal, amikor egy valaki fizet, majd mindenki a saját részét átutalja ingyen a Wise segítségével.

2. Többpénznemű számla

A Wise egy másik népszerű szolgáltatása a többpénznemű számla, amely számlanyitást követően ingyenesen elérhető lesz a fiókodon belül.

Gyakran utazol vagy nyaralsz külföldön? Sűrűn rendelsz külföldi webáruházakból? Rendszeresen utalsz más országokba, vagy fogadsz onnan utalásokat?

Ha te is több pénznemet használsz rendszeresen, akkor a Wise többpénznemű számláját neked találták ki!

transferwise többpénznemű számla

2.1 Wise többpénznemű számla: akár 50+ pénznem!

A Wise többpénznemű számlájával párhuzamosan akár 50-nél is több különböző devizában tarthatod a pénzed. Számos eltérő pénznemben fogadhatsz utalásokat, valamint ugyanígy küldhetsz is más devizanemekben több, mint 80 országba!

Kiknek érdemes mindenképp ilyen számlát nyitni?
 • Aki szokott külföldi webshopokban vásárolni
 • Aki külföldre utazik vagy nyaralni megy
 • A turizmusban tevékenykedő vállalkozóknak
 • A többnyelvű és több pénznemet is használó webshopok tulajdonosainak
 • De igazából bárkinek, aki különböző devizákban végez valamilyen tranzakciókat (legyen az akár kimenő, akár bejövő).

A Wise kártyával például külföldi útjaid (pl.: nyaralás) során jelentős összegeket spórolhatsz meg a vásárlásaid alkalmával. De erről majd bővebben olvashatsz az erről szóló részben.

És hogy mindez mennyibe kerül neked? 0 Ft-ba! (2022. augusztus 1. előtt 3 000 euró összeg tárolása esetén a Wise 0,9%-os díjat számított fel, azonban ezt eltörölték.)

Azaz már csak egy ilyen számlával is rengeteget spórolhatsz.

Nézzünk is egy példát erre!

Jelenleg a bankomnál 1,41 EUR-ba kerül egy devizaszámla havi díja. Ha én EUR-ba és GBP-be is szeretnék egyet-egyet, az máris havi szinten 2,42 EUR, csak azért, hogy éljenek ezek a számlák.

Ha éves szinten nézzük ezt az összeget, máris 29,04 EUR-ról beszélünk, ami mai (398 Ft-os EUR) árfolyamon 11 558 Ft. Ez áll szemben a 0 Ft-tal.

Nem mindegy, igaz?

És ez még nagyobb különbséget jelent minden egyes újabb devizanemnél, hogy az utalások díjáról már ne is beszéljünk (fentebb hoztam erre is élő példát).

Nem kérdés tehát, hogy megéri egy Wise többpénznemű számla nyitása.

2.2 Váltsd devizát a lehető legjobb árfolyamon, alacsony díjak mellett

A bankok általában maguk határoznak meg egy olyan deviza átváltási árfolyamot, amely számukra kellő profitot jelent.

Bizonyára te is találkoztál már eladási és vételi árfolyammal, köztük olykor akár 10+ forint különbséggel.

Ezt pont ezért van.

Ezzel szemben a Wise-nál a lehető legjobb, bankközi árfolyamon válthatsz pénzt – ez az az árfolyam, amelyet a Google-ön is látsz.

Ezt úgy tehetik meg, hogy felszámolnak egy minimális díjat a devizaváltásért, amelyet még a tranzakció előtt megmutatnak neked.

wise pénzváltás díja

Itt egy élő példát látsz, amikor is összevetettem a magyarországi bankom díjait a TransferWise díjakkal.

A bankomnál kiszámoltam, 1,84%-os díj ellenében tudtam volna pénzt váltani HUF-ról EUR-ra. Ezzel szemben a fenti példánál is látszik, hogy a Wise mindössze 0,54%-os díjat számolt volna fel.

Egy 1 000 eurós összegnél ez máris jelentős különbség! A bankomnál ez a művelet 7 326 Ft-omba került volna, a Wise esetén pedig mindössze 2 276 Ft-ba!

5 050 Ft-tal maradt volna több a számlámon ennél az egy esetnél, ha a Wise-t választom!

Ebből az összegből a barátnőmmel egy jót pizzáztunk volna inkább.

Vannak cégek, amelyek az ingyenes devizakonverzió illúziójával áltatnak. Ilyen nem létezik! Ha mégis ezzel próbálnak meggyőzni, akkor biztos lehetsz benne, hogy a rejtett költségek valahol ott lapulnak.

2.3 Vásárolj olcsóbban külföldi nyaralásaid során és a külföldi webshopokból!

Külföldre utazol vagy éppen nyaralni mész? Gyakran vásárolsz külföldi webshopokból?

A Wise-al jelentős összeget takaríthatsz meg, hiszen mindig az éppen aktuális bankközi árfolyamon – lehető legjobb árfolyam – váltják át a pénzedet.

Sokan nem tudják, hogy miért nem a legjobb ötlet külföldi webshopban hazai forint számláról bankkártyával fizetni, vagy hogy külföldön miért nem a legjobb ugyanígy euróval fizetni.

Drága mulatság mindkettő!

Nézzük is meg, hogy miért!

Két probléma is felmerül ezekkel a tranzakciókkal kapcsolatban.

1. A bankok duplán váltanak, ezért duplán is terhelnek

Nézzük először a kártyákat és az átváltást. A MasterCard EUR alapú, míg a Visa kártya USD alapú. Ez azért fontos információ, mert ha a MasterCarddal USD-ben akarsz fizetni, vagy a Visa-val EUR-ban, akkor dupla átváltás fog történni.

Először a kártya devizanemére, majd a tényleges fizetési devizára. De ha csak egyszeri váltás történik, akkor is a már korábban beszélt saját banki árfolyamokon történik meg, ami jóval drágább, mint a Google-ben található valódi átváltási árfolyam, amit a Wise használ.

2. Nem történik azonnali könyvelés, így az árfolyam sem garantált

A másik pedig a nem azonnali könyvelés. Napok telhetnek el a vásárlás és az összeg lekönyvelése között, és közben bármerre mozoghat az árfolyam a piacon (amit lekövetnek a bankok árfolyamai is).

Nézzünk egy példát!

Nyár van, leugrok a horvát tengerpartra, és kifizetek egy vacsoráért 50 eurót.

Akkor ez egy Visa kártyával kétszeri váltással 716 Ft-omba került.

Ha az elmúlt napok forint esését veszem alapul, akkor ez 2 nap alatt további 8 Ft-ot jelent eurónként, azaz még hozzájön 400 Ft, tehát ez összesen 1 116 Ft. Ez több, mint 5%-os díjat jelent, ami rengeteg!

(Természetesen az árfolyam számunkra kedvező irányba is elmozdulhatott volna, így a példa kissé csaló. Tény azonban, hogy az elmúlt években gyakrabban tapasztalhattuk a forint gyengülését, mint annak erősödését. Továbbá a 716 Ft-os díj már önmagában is jelentős.)

Ezzel szemben a Wise-on keresztül mindez mindössze 86 Ft-omba kerülne!

És nem mindegy az sem, hogy mindezek a díjak egy bank esetén nem annyira transzparensek, mint a Wise-nál. A bankoknál ezeket a költségeinket előzetesen sokszor csak a hirdetmények átbogarászása után tudjuk meghatározni.

Ezzel szemben a Wise-nál már az utalást, átváltást vagy fizetést megelőzően is transzparensen látunk minden díjat, mint azt már korábban átvettük.

2.4 Saját forint alapú számlád lehet a Wise-nál

Manapság már a legtöbb munkahelyen elvárás, hogy legyen egy saját számlád, ahova utalni tudják a fizetésedet.

Ebben tud neked segíteni a Wise.

Nem szeretnél a bankoknak számlavezetési díjat és éves bankkártya díjat fizetni csak azért, hogy tudják számodra utalni a fizetésed?

Akkor neked TransferWise magyar bankszámla kell! A Wise-nál teljes értékű forint számlát kaphatsz (ami nem gyűjtőszámla).

Ráadásul erről is működik az azonnali utalás, azaz másodpercek alatt tudsz másik magyarországi forint számlaszámra utalni.

A külföldön élő magyaroknak is igencsak jól jöhet egy ilyen számla.

2.5 További 9 pénznemben is saját számlaadatod lehet

Saját számlára lenne szükséged az Egyesült Királyságban vagy Németországban? Online dolgozol és üzleti partnereid vannak a világ másik felén, pl. az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában vagy Ausztráliában?

Legyen egyszerre saját számlád a magyarországi mellett akár további 9 devizában!

wise számlaadatok

Saját európai IBAN-od lehet, és számos Európán kívüli országban is saját nemzetközi számlaadatokkal rendelkezhetsz, pár kattintás után, teljesen ingyen!

Minden országban, ahol üzleti partnereid vannak, ahol dolgozni szeretnél vagy ahonnan az adott ország devizanemében szeretnél fogadni utalásokat (költségek nélkül!), saját számlaszámod lehet.

Így meg tudsz adni egy kvázi adott országbeli (saját) számlaszámot, mint bármelyik helyi lakos.

transferwise-szamlaadatok

Ez számos lehetőséget nyit meg előtted. Íme néhány példa:

 • Így szerezhetsz a legolcsóbban (ingyen) helyi számlaszámot, ha külföldön kezdesz el dolgozni. Erre a számlára tud majd utalni az új munkáltatód
 • Ha digitális nomád vagy, vagy otthonról dolgozol online és számos országba vannak ügyfeleid, akkor az adott partner országának megfelelő számlaszámot tudsz megadni a kifizetéshez. Így neki sem kerül pénzbe a devizaváltás, és te is a legjobb árfolyamon tudod átváltani a béred forintba (már ha egyáltalán erre lenne szükséged).
 • Cégvezetőként a külföldi beszállítóid kifizetésére is tökéletes megoldás
 • Diákként is nagy hasznát veheted. Ha például Erasmus ösztöndíjjal tanulsz tovább valahol külföldön, akkor ingyen juthatsz helyi számlaszámhoz, ahova tudják utalni az ösztöndíjad
 • Ha bármilyen más okból az adott ország pénznemében, nemzetközi utalásokkal járó tranzakciós díjak nélkül szeretnél utalásokat fogadni épp úgy, mintha helybéli lennél

3. Wise kártya

Szeretnél egy bankkártyát, amellyel a világ számos pontján a helyi pénznemben tudsz fizetni, és a lehető legkedvezőbb árfolyamon tudsz készpénzt felvenni?

A TransferWise kártya többek között erre nyújt lehetőséget!

transferwise kártya

3.1 TransferWise kártya igénylése

A TransferWise kártya igénylése nagyon egyszerű, ha már sikerült számlát nyitnod. Akár számítógépen, akár applikáción nézed, válaszd a “Kártya” menüpontot, azon belül pedig nyomj rá a “Rendeld meg a kártyád” gombra.

wise kártya igénylése

Már ezen az oldalon is láthatod, hogy ennek egy egyszeri 2 390 Ft-os díja lesz. Ennyiért viszont elkészítik a fizikai Wise kártyádat, és ki is postázzák neked, csak add meg a kézbesítési címed, állíts be PIN-kódot, töltsd fel a személyazonosságot igazoló dokumentumokat, ha még nem tetted, és fizesd ki a kártya díját.

wise-kartya-igenylese

És itt jön a legjobb rész: ezt követően semmi további díja nem lesz!

Nem kell havi vagy éves kártyadíjat fizetned, és ha lejárt, akkor az újat is ingyen fogják küldeni neked.

3.2 Fizess mindig a helyi pénznemben a Wise kártyáddal!

Legyen szó akár online vásárlásról egy külföldi webáruházban, vagy külföldön történő vásárlásról, a Wise kártya segít neked minimalizálni a költségeidet!

wise fizetés

Mindig annak az országnak a pénznemében fogsz automatikusan fizetni, ahonnan vásárolsz. Ezzel pedig elkerülheted a horror árfolyamon történő pénzváltást!

Ha a számládon van az adott ország pénznemében egyenleg, akkor azzal fizetsz automatikusan. Ha nincs, akkor pedig a legolcsóbban átváltható egyéb devizanemeket fogja használni a TransferWise kártya.

3.3 Ingyen készpénzfelvétel külföldön, 200 euróig!

Valljuk be senki sem szeret külföldi ATM-ből készpénzt felvenni. Nem is csoda, hiszen rengeteg költséget terhelnek rád ilyenkor a pénzintézetek.

transferwise készpénzfelvétel

A Wise kártyával havi 2 db. külföldi ATM-es készpénzfelvétel 200 euróig teljesen ingyenes!

200 euró felett is csak 1,75% a díja, amely kedvezőnek számít a piacon.

3.4 Használj virtuális bankkártyákat, akár “egyszer használatos” kártyaként is

A fizikai Wise kártyád mellé ún. virtuális (vagy digitális) bankkártyát is igényelhetsz, ingyenesen!

A virtuális kártya alapvetően egy digitális kártya, ami csak a telefonodon (vagy a laptopodon) létezik. Ezzel a kártyával megtehetsz mindent ugyanúgy, mint a fizikai kártyáddal.

transferwise virtuális kártya

A virtuális kártyád adatai eltérnek a fizikai kártyádétól, és minden vásárlás után blokkolhatod. Ez azt jelenti, hogy nagyobb biztonságban bonyolíthatsz tranzakciókat bárhol is légy a világon.

Ha olyan helyen vásárolsz online, ahol eddig még nem, olyan oldalon, amit nem igazán ismersz és bizalmatlan vagy, akkor hozz létrehozhatsz Wise virtuális kártyát.        

Pár kattintással létre tudod hozni, és ugyanennyibe kerül törölni is. A létrehozását követően megkapod az új kártyaadatokat.

Így elég csak addig használni, amíg fizetsz ezen az online helyen, így nem fogják tudni ellopni a kártyaadataidat, mert megszünteted őket. Ebből kifolyólag akár „egyszer használatos” bankkártyaként is használhatod a Wise virtuális kártyát.

Maximum hármat hozhatsz létre belőle párhuzamosan.

3.5 Bármikor felfüggesztheted majd aktiválhatod a kártyádat

Elveszítetted a Wise kártyádat? Otthagytad az edzőteremben? A bevásárlókosárban maradt? Biztonsági okok miatt ideiglenesen inaktiválni szeretnéd?

A hagyományos bankokkal ellentétben nem szükséges a Wise ügyfélszolgálatát hívnod és hosszú időn át várakoznod ahhoz, hogy letilthasd a kártyádat.

Ehelyett a Wise applikációjában a telefonodon másodpercek alatt inaktiválhatod.

transferwise kártya befagyasztása

Ha pedig visszakerül hozzád és/vagy újra aktiválni szeretnéd, akkor ezt ugyanúgy az applikáción belül megteheted, és máris használhatod tovább. És mindezt természetesen ingyen és bármikor megteheted.

Mennyivel egyszerűbb így, mint a banki gyakorlat, igaz?

3.6 Minden tranzakcióról küldenek értesítést

Nagyon hasznos funkció, hogy a Wise alkalmazásban beállítható, hogy minden tranzakcióról kapj mobiltelefonra push értesítést.

wise-push-ertesitesek

Így nem kell folyamatosan nézned a mobilod, ha vársz egy utalást, és sohasem maradsz le egyetlen pénzmozgásról sem. Ez többek között biztonsági okok miatt is hasznos.

4. Wise business kártya

A Wise a céges ügyfelekre is gondolt. Ha vállalkozó vagy, akkor számodra is elérhetőek a kiváló szolgáltatások, amit a Wise nyújt.

Szuper céges banki szolgáltatásokat kaphatsz alacsony díjazással, rejtett költségek és havidíjak nélkül. 2021 óta személyes számla mellett, céges számlám is van Wise-nál.

wise business kártya

4.1 A Wise business előnyei

Összeszedtem neked a céges használat előnyeit, melyek a következők:

 • Nincs havidíj
 • 50+ különböző devizanemben tudsz fogadni utalásokat, ingyen
 • A Wise Business bankkártya ingyen igényelhető
 • Nagyon kedvezményes utalási díjak, valós piaci átváltási árfolyamon való devizaváltás minimális díjért
 • 100 Ft alatti díjért tudsz országhatáron belül utalni
 • Akár 10 devizában is egyedi saját számlaadatokkal rendelkezhetsz
 • Letölthető, részletes kivonatok minden költséggel és árfolyam információval
 • A csapat funkcióval többféle feladatkörre adhatsz hozzáférést a kollégáidnak vagy pl. a könyvelődnek

4.2 A Wise business hátrányai

Az előnyök mellett összeszedtem neked a céges számla hátrányait is, hiszen így korrekt, és csak így tudod eldönteni, hogy neked vagy cégednek való-e ez a szolgáltatás:

 • A számlanyitásnak van egy egyszeri közel 20 ezer forintos díja
 • A cserekártyák díja 1 400 Ft
 • A Wise nem minősül pénzintézetnek Magyarországon, így ha céges számlavezetésre vagy kötelezett, akkor szükséged van egy magyar banki számlára is
 • 30 000 EUR feletti összeg tárolása esetén 0,07% éves díjat számol fel a Wise (személyes nem is nagy összegek tárolására használom a Wise-t, hanem utalásokra, a különböző devizák párhuzamos tárolására, devizaváltásra, és a pénzügyeim nyomon követésére)

4.3 Neked való-e a Wise business?

Alapvetően az kell meghatározza, hogy szükséged van-e a Wise Business számlára, hogy milyenek a számlahasználati szokásaid.

Ha csak országhatáron belüli HUF ügyleteket bonyolítasz, és abból sem sokat, akkor nem biztos, hogy ez lesz számodra a legjobb megoldás.

Vagy ha vállalati hitelt szeretnél felvenni, akkor az adott banknál feltehetően nyitnod kell saját céges számlát. Ráadásul, ha nem vagy áfaköteles, 1-es az adószámod 9. számjegye, akkor nem is kötelező számodra céges számlát nyitni, intézhetsz mindent a lakossági számládról.

Ha viszont sok külföldi utalást fogadsz és/vagy sokat utalsz külföldre, illetve ha gyakran váltasz devizát vagy vásárolsz külföldi pénznemben (pl.: online vásárlás vagy külföldi utazás során), akkor mindenképp megéri, hiszen jelentős költségeket spórolhatsz meg.

Az utalás költségével és a korrekt devizaváltási árfolyamokkal is!

Egy hasznos Wise funkció: a perselyek

Az egyik legismertebb megtakarításai módszer a borítékozás.

A lényege, hogy megtervezed előre, hogy adott hónapban mire mennyit fogsz költeni. Ezt megelőzheti egy forintra pontosan vezetett kiadási napló 1-2 hónapig, hogy könnyebb legyen a tervezés.

Veszel sok borítékot, és minden kiadásnak és megtakarításnak külön borítékot nevezel ki (ráírod, hogy melyikbe mire teszed félre a pénzed). És máris csak annyi dolgod van, hogy betartod, hogy adott dologra csak annyit költesz, amennyi van a borítékba.

Mindezt már digitálisan is kivitelezheted a Wise perselyek segítségével!

Annyi perselyt hozol létre belőle, amennyire szükséged van. És olyan devizanemben, amilyenben akarod. Így könnyen félre tudsz tenni akár forintban, akár bármilyen külföldi devizában.

Lehet külön perselyed a nyaralásra, saját autóra, házra, esküvőre, bármire!

Ezekhez a félre rakott megtakarításokhoz nem fog hozzányúlni a Wise kártyád sem, ha egyébként kevés lenne a fedezet a számládon.

Mennyibe kerül a Wise?

Az egyik legjobb dolog a Wise-ban az, hogy előre (már akár regisztráció nélkül is) meg tudod nézni, hogy mekkora díjra számíthatsz az egyes tranzakciók során.

És tudod, hogy mi jó még?

Hogy számos dologért nem is kell fizetned:

 • Ingyenes a számla megnyitása
 • Nincs havi számlavezetési díj
 • Ingyenes a pénzed tárolása a Wise számládon
 • A készpénzfelvétel havi két alkalommal, 200 EUR összegig ingyenes
 • Nem kell fizetned, ha több, mint 50 pénznemben akarod tárolni a pénzed
 • Ha Wise kártyát használsz, akkor a lejárati cseréje is ingyenes
 • Akár 10 devizában is egyedi saját számlaadatod lehet, teljesen ingyen
 • Akár 3 virtuális kártyát is létrehozhatsz párhuzamosan, és akárhányszor (eldobható virtuális kártyák), méghozzá ingyen
 • Ellenszolgáltatás nélkül hozhatsz létre és használhatsz bármennyi perselyt

Természetesen vannak bizonyos díjak, költségek, amelyekkel számolnod kell, de ezek is jóval alacsonyabbak a hagyományos bankok által felszámolt költségekkel szemben.

Íme a Wise díjait összesítő táblázat:

wise költségek
Forrás: Wise

1. Wise kártya díja

Lakossági ügyfélként a Wise kártyát 2 390 Ft-ért tudod megrendelni. Ha lejár, akkor a cseréje már csak 1 700 Ft-ba fog kerülni.

transferwise kártya díja

A kártya házhoz küldése akár több hetet is igénybe vehet, Európába átlagosan 1-2 hét alatt ér oda a címzetthez. Igénylésnél fogsz látni egy becsült kiszállítási időt is.

2. Pénzküldés díja

Ha azonos pénznemben utalnál (pl.: HUF-ból HUF-ra), akkor a tranzakció költsége mindössze egy alacsony fix díj – 69 forint – lesz.

Ha nemzetközi utalást hajtanál végre más devizában, akkor a tranzakció költsége mindig az alábbi két részből tevődik össze:

 1. alacsony 73 forintos fix utalási díj
 2. 0,58%-os változó díj, amelyet a devizakonverzióért fizetsz (az átváltás mindig középárfolyamon történik, így nincsenek rejtett költségek)

Íme a fizetendő díj egy 300 000 forintos utalás esetén:

Mint arról már többször is írtam, nagyon transzparens a TransferWise, mindig előre láthatod a díjat és az átváltási árfolyamot.

A hagyományos bankokkal szemben nincsenek rejtett költségek!

Kíváncsi vagy mennyi ideig tart egy utalás? Kattints ide!

3. A devizaváltás díja a többpénznemű számládon

Ahogy már írtam is róla, nem a bankok politikáját követi a Wise, azaz nincs eladási és vételi árfolyamuk a devizaváltás esetén.

Mindig a valódi átváltási árfolyamot kapod, amely mellett csak egy alacsony, 0,54%-os díjat kell fizetned a többpénznemű számládon történő átváltásért.

4. Utalás egy másik Wise számlára

Egyik Wise számláról a másikra ugyanabban a devizában történő utalás nemcsak azonnali, de teljesen ingyenes is!

wise-utalas-felhasznalok-kozott

5. Pénz hozzáadása a számládhoz

A díj a választott befizetési módtól függ:

 • Banki átutalással azonos pénznemű utalás esetén a számládra való pénzfeltöltés ingyenes
 • Bankkártyás befizetés esetén a rendszer díjat számol fel

6. Készpénzfelvétel 200 EUR felett

Havonta 200 euróig két készpénzfelvétel ingyenes. A harmadiktól kezdve van egy 0,5 EUR-os díj, valamint 200 EUR felett az összeg 1,75%-ával egyenlő díjjal is számolnod kell.

transferwise készpénzfelvétel díja
Forrás: Wise

Biztonságos-e a Wise?

A Wise-nál komolyan veszik a biztonságot. Nem is tehetnek mást, hiszen havi szinten kb. 5 milliárd dollárt utalnak át.

Bank-e a Wise?

Először is érdemes tisztázni, hogy a Wise nem bank, hanem egy online pénzügyi intézmény.

A bankokhoz hasonlóan kötelesek védeni az ügyfeleik pénzét, viszont másképpen, mint ahogyan azt a hagyományos bankok teszik, hiszen a Wise nem adja kölcsön az ügyfeleik pénzét.

Szigorú törvényi előírások szerint a Wise-nak olyan ún. védett bankszámlákon kell tárolniuk az ügyfelek pénzét, amelyek teljesen függetlenek a cég tevékenységeire használt bankszámláktól.

A védett bankszámlákat olyan stabil nagy bankoknál vezetik, mint a JP Morgan vagy Citibank. Az ügyfelek pénze tehát egy harmadik fél “kezében” van, a Wise esetében olyan neves bankoknál / pénzügyi intézeteknél, amely fizetőképessége igencsak erős.

Hogy mi értelme az ügyfelek pénzét egy harmadik félnél tárolni?

Ha bármi történik a Wise-al (pl.: fizetésképtelenné válik és/vagy csődbe megy), akkor a hitelezők nem férnek hozzá az ügyfeleik pénzéhez, hiszen azok el vannak különítve.

Ennek köszönhetően biztonságban tudhatod a pénzedet!

Ki szabályozza a Wise-t?

Világszerte számos szabályozó szervezet felügyeli a Wise-t:

 • Európában például a Belga Nemzeti Bank által van szabályozva
 • Ausztráliában az Australian Securities and Investments Commission és az Australian Prudential Regulation Authority által
 • Szingapúrban a Szingapúri Monetáris Hatóság által
 • Az Egyesült Királyságban az FCA által
 • Az Egyesült Államokban a FinCEN által

Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy jó pár szem figyeli Wise-t biztonsági szempontból.

További biztonsági tudnivalók

 • Ha ez nem lenne elég, akkor 2021 júliusa óta cég a tőzsdén is jegyezve van, így világszerte több ezer befektető nagyítója alatt van a cég
 • A Wise megfelelő tartalékokkal rendelkezik és nyereséges
 • Saját csalásmegelőzési csoportjuk van
 • Kétlépcsős bejelentkezéssel védik a fiókodat és a tranzakcióidat, így csakis te férhetsz hozzá a pénzedhez

A Wise regisztráció menete

Nagyon egyszerű regisztrálni a Wise rendszerébe. A 3 lépés a következő:

1. Regisztrálj pillanatok alatt

Ide kattintva pillanatok alatt regisztrálhatsz online vagy a Wise applikációján keresztül.

2. Igazold a személyazonosságod

Ahhoz, hogy pénzt tudj fogadni vagy meg tudd rendelni a Wise kártyádat, szükség lesz egy érvényes személyazonosító okmányra, amelyet elég csak lefotóznod és feltöltened.

3. Töltsd fel pénzzel a számládat

Apple Pay vagy a bankkártyád segítségével, illetve banki átutalással is hozzáadhatsz pénzt a számládhoz. A banki beutalás ingyenes.

A Wise bankkártya igénylése és aktiválása

A Wise-on belül a Kártyák menüpontra kattintva tudod megigényelni a Wise kártyádat.

Ugyanitt tudsz digitális kártyákat is létrehozni.

Amikor megjött, akkor pedig aktiválnod kell. Megkülönböztetünk VISA és MasterCard aktiválást. Megnézzük mindkettőt, így fel leszel készülve, bármelyiket is kapod.

 1. VISA esetén könnyű dolgod lesz, csak fizetned kell vele egy üzletben, ahol megadod majd a PIN kódod, vagy egyszerűen használod egy ATM-nél, és mindkét esetben már aktiváltad is.
 2. MasterCardnál be kell jelentkezz a Wise fiókodba. Weboldalon a Kártyák fülre kell menned, az appban az Egyenlegekhez részre. Mindkét esetben a Kártya aktiválása opciót kell választanod, majd beírni a 6 számjegyű kódot, amit a kártyán a neved alatt találsz.

TransferWise ügyfélszolgálat

A Wise ügyfélszolgálat nagyon jó, és könnyen elérhető, gyorsan válaszolnak. És a legjobb, hogy akár magyarul is fel tudod velük venni a kapcsolatot, akár e-mailben, akár a chaten keresztül.

Ügyfélközpontjuk többek között Budapesten is van, ennek köszönhető, hogy többek között magyar ügyfélszolgálat is rendelkezésedre áll.

Azonban első körben a weboldalukon az írásos anyagok, segédletek felé terelnek minket, melyeket a keresővel ezen az oldalon érheted el.

Itt tudsz keresni a témák között, valamint az oldal alján találhatsz egy kapcsolatfelvétel gombot is. Ez vezet el az ügyfélszolgálatig.

transferwise magyar ügyfélszolgálat

Itt még meg kell add, hogy mivel kapcsolatban szeretnél velük egyeztetni. Majd az alábbi oldalon kiválaszthatod, hogy milyen nyelven szeretnél az ügyfélszolgálatossal kommunikálni, és hogy hogyan.

Létezik Wise telefonos ügyfélszolgálat is, de chatelhetsz velük, vagy írhatsz e-mailt is nekik.

Wise vagy Revolut?

Ez a milliódolláros kérdés!

Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is, úgy a költségek, mint az elérhető funkciók szempontjából.

Valószínűleg az egyéni igények fogják meghatározni, hogy a kettő közül ki melyiket fogja választani.

Általánosságban az alábbiak mondhatóak el:

 • A Revolut jóval több funkcióval rendelkezik, mint a Wise, bár valószínű, hogy ezek nem mindegyikét fogod kihasználni (mindkét vállalatnak van olyan funkciója, amely a másiknál nem elérhető)
 • Míg a Revolut évekig veszteséges volt, a Wise már 2017 óta nyereséges (2021 óta pedig tőzsdére is jegyezték a céget, ezáltal tovább erősítve tőkepozícióját)
 • A Revolutot kisebb összegek utalására ajánlják, míg a Wise-t nagyobb összegekre
 • Nagy port kavart az, hogy 2022 elején a Revolut megszüntette a magyar bankszámlaszámokat. A Wise-nál továbbra is elérhető a magyar bankszámlaszám (8 további mellett, melyeket párhuzamosan megnyithatsz)
 • Az utóbbi évben a Revolutot gyakran láthattad a hírlapok címlapján, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank többször is kifejezte nemtetszését a fiatal bankkal szemben. A Wise-ról eddig nem igazán olvashattunk ilyen jellegű híreket

Én személyesen Wise párti vagyok, személyes számlám mellett a céges számlám is náluk van. Az egyszerűség, átláthatóság, biztonság és stabilitás fő szempontok voltak a választásom során. A Revolut rengeteg funkcióval rendelkezik, viszont én ezek többségét nem tudom / nem akarom (ki)használni.

Készítettem egy összehasonlító táblázatot annak érdekében, hogy igényeid szerint te is eldönthesd, hogy a Wise vagy Revolut közül melyik nyeri el leginkább a tetszésedet:

 TransferWise (Wise)Revolut (Standard csomag)
Számlanyitás díjaIngyenesIngyenes
Magyar forint alapú bankszámlaszámVanNincs (csak litván nemzetközi forint számlaszám elérhető)
További (párhuzamosan) elérhető bankszámla adatokangol font, euró, amerikai dollár, ausztrál dollár, új-zélandi dollár, szingapúri dollár, román lej, kanadai dollár, török líraCsak egy bankszámlaszám elérhető
Havi számlavezetési díjNincs (párhuzamosan akár 10 bankszámlaszámod is lehet a fent felsorolt pénznemekben)Nincs
Fizikai bankkártya díjaElső kártya díja: kb. 2 390 forintElső kártya díja: kb. 2 400 forint
Virtuális kártya díjaIngyenes (egyszerre legfeljebb 3 virtuális kártyád lehet, és a kártyaadatok bármikor megváltoztathatóak, így ún. „egyszer használatos” kártyaként is használhatóakKétféle virtuális kártya igényelhető és mindkettő ingyenes (maximum 1 db. „egyszer használatos” kártya és egyszerre legfeljebb 5 db standard virtuális kártya)
Pénzfeltöltés díjaCsak banki utalással ingyenes a feltöltés, a bankkártyás pénzfeltöltésnek díja van.Bankkártyás fizetéssel és a banki átutalással is ingyenesen hozzáadhatsz pénzt a számládhoz.
Készpénzfelvétel díjaHavonta max 2 alkalom, 200 EUR-ig díjmentes, felette 1,75%!Havonta max 5 alkalommal, 75 000 Ft-ig díjmentes, fölötte 2%!
Devizaváltási díjaMindig van díja: 0,42%-től. HUF váltása esetén 0,54% (nagyobb összegnél kevesebb).Hétköznap ingyenes kb. havi 350 000 Ft-ig, felette 0,5%-ot számítanak fel (hétvégén még többet)
Pénzutalás díja73 Ft-os egyszeri díj nemzetközi utalásoknál és 69 Ft azonos pénznemben (pl.: HUF) történő utalások esetén.A helyi és SEPA régión belüli utalások ingyenesek. A SEPA régión kívüli utalás esetén az első ingyenes, utána 150 Ft minden utalásnál. SWIFT utalásnál dollár esetén 1 000 Ft, más devizák esetében 2 000 Ft.
A cég számlái közötti utalások díjaUgyanabban a pénznemben az utalás ingyenes. Másik pénznemben számolnod kell a váltási díjjal is.Ugyanabban a pénznemben ingyenes. Másik pénznemben számolnod kell devizakonverzióval is, amely hétköznap havi kb. 350 000 Ft-ig ingyenes.
Hány devizában tárolhatsz pénzt a számládon?50+28
Átlátható árazás?Igen, és előre láthatsz minden költséget, regisztráció nélkül is.A hagyományos bankokkal szemben átláthatóbb az árazás, viszont a Wise árazása transzparensebb.
Plusz szolgáltatások?Zsebek megtakarításhoz, csapat funkció cégeknekKiadáskövetés, széfek automatikus megtakarításokhoz, jutalékmentes részvényvásárlás, kriptovaluta kereskedelem

Gyakori kérdések

Mi az a Transferwise?

A TransferWise (vagy új nevén egyszerűen Wise) egy modernkori pénzügyi probléma megoldására létrehozott FinTech vállalat. Innovatív pénzügyi szolgáltatásai közé tartozik az olcsó és gyors nemzetközi pénzutalás, bankközi árfolyamon történő devizaváltás és többpénznemű számla, melyen párhuzamosan 53 pénznemben tárolhatod a pénzedet.

A Wise szolgáltatásait használva jelentős összegeket spórolhatsz meg a hagyományos bankokhoz képest.

Van a TransferWise-nak havi díja?

A TransferWise (Wise) számlanyitási díja ingyenes (mindössze kb. 2 390 forintot kell fizetned az első kártyádért) és a számlának havi díja sincs.

Szólj hozzá!