Tanítsd meg a pénzedet arra, hogy Neked dolgozzon!

A leírtak az író személyes véleményét tükrözik, és nem minősülnek befektetési tanácsnak. Olvasd el a teljes kockázati tájékoztatót.

Belegondoltál már, hogy milyen lenne, ha megkapnád a jelenlegi fizetésed anélkül, hogy dolgoznod kellene érte?

A pénzügyi függetlenséghez tartó utam és a blogom egyik nagyon fontos pillére az alábbi: fogd munkára a pénzed, hogy Neked dolgozzon, hogy soha többé ne kelljen a pénzért dolgoznod.

A pénz képes megállás nélkül dolgozni a nap 24 órájában, az év 365 napján, ünnepnapokkor, amíg Te alszol vagy éppen, amíg nyaralsz.

A pénz soha nem pihen, nem megy szabadságra, hanem mindig hűségesen és szorgosan fog dolgozni Neked és még több pénzt termel.

A pénz dolgos!

Gondolom már Te is látod mire akarok kilyukadni…

Annyira fontosnak tartom ennek megértését, hogy a blogomat is ezután neveztem el.

A pénzügyi függetlenség célja, hogy a pénzed 100%-ban Neked dolgozzon ahelyett, hogy Neked kellene dolgoznod érte.

Ha eléred azt a pontot, hogy a pénzed önmagában elég pénzt termel, akkor soha többé nem függsz a jelenlegi munkahelyedtől.

De ha mondjuk Téged valami oknál fogva nem érdekel a pénzügyi függetlenség, akkor is fontos, hogy dolgoztasd a pénzed, hiszen ez egyrészt további bevételt jelent, amivel megalapozhatsz egy biztosabb jövőt – gondolok ezalatt a nyugdíjas éveidre többek között -, másrészt pedig a párnád alatt – vagy a jelenlegi kamat környezetben még a bankszámládon is – a pénzed elértéktelenedik.

Mit is jelent, hogy a pénzed Neked Dolgozik?

A legjobban egy példán keresztül válaszolhatjuk meg ezt a kérdést.

Feltételezzük, hogy van egymillió forintod, amit befektetsz részvényekbe.

Ezek árban felértékelődnek és osztalékot fizetnek Neked. Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy az éves hozamod infláció előtt 10% osztalék formájában.

Ez azt jelenti, hogy egy év múlva 1.100.000 forintod lesz, azaz 100.000 forint abszolút hozamod van.

Lényegében, ennek elérése néhány kattintásba telt Neked, a pénzed elintézte a többit. Erre mondják, hogy a pénz dolgozik.

De mi történik, ha egy évnél tovább hagyod dolgozni a pénzed?

Kamatos Kamat: A világ Nyolcadik Csodája

A fenti példát folytatva, nézzük mi történik, ha a kezdetlegesen részvényekbe fektetett egymillió forinthoz 30 évig nem nyúlunk hozzá (10%-os éves hozammal számolva):

Forrás: saját szerkesztés

A fenti ábrán láthatod a pénzed erejét, ha tovább hagyod dolgozni.

Míg az első évben csak az 1.000.000 forint 10%-át kaptad, azaz 100.000 forintot, a második évben már az előző év hozama (100.000 forint) is további pénzt fog termelni, így 1.100.000 forintra kapsz 10%-ot. Ezt nevezik kamatos kamatnak.

Ez így megy tovább éveken át,  ahogy a pénzed egyre több hasznot termel és a vagyonod egyre gyorsuló ütemben nő.

Úgy képzeld el, mint egy hógolyót, amely a hegyről lefele gurulva exponenciálisan növekszik, ahogy egyre több és több hó tapad rá.

Láthatod, hogy az egymillió forintból közel 18 millió forint lett anélkül, hogy bármit is tenned kellett volna!

Most nézzük meg, hogy mi történik, ha az egymillió forint helyett rendszeresen minden hónap elején befektetsz 30.000 forintot 30 éven át:

Forrás: saját számítás

Sokkoló, nem?

Havonta pusztán 30.000 forintot megtakarítva és befektetve, 30 év alatt több, mint 68 millió forint lesz belőle.

Grafikonon ábrázolva így néz ki:

Forrás: saját szerkesztés

Habár az első évben a hozamod minimális (20.108 forint), kb. a tizedik évtől kezd el igazán gyorsuló ütemben növekedni a vagyonod, ahogyan a pénzed (és annak hozama) egyre több és több további hasznot termel.

Végül a havi 30.000 forintos megtakarításból több, mint 68 millió forintod lesz, azaz 194.000 euró!!!

A grafikonon jól látszik, hogy a vagyonod nagy része a hozamból származik (57.6 millió forint), míg a havi befizetések csak egy kis részét teszik ki a teljes vagyonodnak, azaz mindössze 10.800.000 forintot (=360 hónap x 30.000 forint).

Amit az iskolában nem tanítanak

Most, hogy tudod mit jelent az, hogy a pénz dolgozik, nézzük hogyan tudod munkára fogni, hogy helyetted dolgozzon.

De előtte tisztázzunk néhány fontos alapfogalmat, amelyeket rendkívül fontos megértened, ha rendbe szeretnéd tenni a pénzügyeidet és vagyont szeretnél építeni.

Ez a két alapfogalom nem más, mint az eszközök és kötelezettségek. A két koncepció közötti különbséggel a legtöbb ember sajnos nincs tisztában, és ez indítja el őket egy életen át tartó pénzügyi lejtőn.

Az eszközök pénzt hoznak Neked, míg a kötelezettségek pénzt vesznek ki a zsebedből. 

Eszközök közé tartoznak a részvények, a kötvények, a bérbe adott ingatlanok és egyéb jövedelemtermelő eszközök, amelyek pénzt hoznak Neked.

Ezzel szemben, a kötelezettségek közé tartozik a hitelből vett autód és lakásod, a hitelkártyád, fogyasztói hiteled és minden egyéb adósságod.

A másik két* fontos számviteli alapfogalom az eredménykimutatás és a mérleg. Az eredménykimutatás  a bevételeidet és költségeidet, valamint a kettő különbözetét mutatja meg.

A mérleg az eszközeidet és a kötelezettségeidet sorolja fel egy adott időpontban.

A képlet a gazdagsághoz

A népszerű Rich Dad Poor Dad (azaz, Gazdag Papa Szegény Papa) könyv írója szerint a fő különbség a gazdagok és az átlagemberek között az, hogy míg a gazdagok az eszközeik növelésére fókuszálnak, addig az átlagemberek kötelezettségeket halmoznak fel.

Jól tükrözi ezt az alábbi két ábra, amely az átlagemberek és a gazdagok készpénz-áramlását (cash flow-ját)mutatják be:

Megjegyzés. A fenti költségek a fő költségkategóriákat tükrözik mindkét csoportban. Adaptálva az alábbiból: „Rich Dad Poor Dad” by R.T. Kiyosaki, Plata Publishing, LLC, 49-51. Copyright 2011 by CASHFLOW Technologies, Inc.

Az átlagember egyetlen jövedelemforrása a munkahelye és készpénz-áramlásának fő iránya kifelé történik.

Jól látható, hogy a kötelezettségek pénzt vesznek ki a zsebéből, és az eszközök birtoklása nélkül megfosztja magát a további jövedelemforrásoktól.

A baloldali ábra tökéletesen ábrázolja, hogy az átlagember csakis másoknak dolgozik: (i) az adott munkáltatójának, amiért az idejével fizet, (ii) az államnak, hiszen bruttó jövedelmének nagy része az államnak megy adók formájába, és (iii) a banknak, hiszen a bevétele nagy részét a felhalmozott hitelek törlesztésére kell feláldoznia.

Ezzel ellentétben, a gazdagok nem dolgoznak a pénzért, hanem a pénz dolgozik nekik!

A gazdagok mérlegén főként jövedelemtermelő eszközöket találhatunk. Ezek az eszközök folyamatosan pénzt termelnek bérbe adott ingatlanból származó jövedelem, osztalék, kamat és egyéb passzív jövedelem formájában.

A házad is az autód is kötelezettségek

Számviteli szempontból a házad és az autód is eszközként szerepel a mérlegen.

A korábban említett meghatározását alkalmazva – azaz, az eszközök pénzt termelnek, míg a kötelezettségek pénzt visznek ki a zsebedből – azonban a házunk és az autónk valójában kötelezettségek.

Hogy miért?

A házad, amit a saját lakhatásodra használsz, nem fog Neked pénzt termelni, inkább pénzt fog kivenni a zsebedből és nem is keveset (hitel törlesztése a banknak, különböző adók, biztosítások fizetése, felújítások, karbantartások stb).

Ezzel nyilván nem azt akarom mondani, hogy ne legyen házad/lakásod, pusztán csak meg szeretném cáfolni a téves hiedelmeket, mint például a gyakran hallható „megéri házat venni, mert ez egy jó befektetés”.

Nem, nem az….hacsak bérbe nem adod!

Ugyanez van az autóval is. Ez nem egy befektetés, hiszen nem egy jövedelemtermelő eszköz. Valójában egy kötelezettség, hiszen folyamatosan csak pénzt fog kivenni a zsebedből.

Szendrei Ádám alábbi példája nagyszerű és jól ábrázolja a gazdagok és átlagemberek gondolkodásmódjának közötti különbséget:

Forrás: Szendrei Ádám

Az áltagember a pénzéből egy német autót vesz, amely értéke folyamatosan csökken és pénzbe kerül neki a fenntartási költségek miatt. Ez a mai átlagember egyik fő kötelezettsége, ami nagyban annak köszönhető, hogy a méregdrága autó státusszimbólummá vált a mai magyar társadalomban.

Ezzel ellentétben, ha a pénzét a német autó helyett a német részvényindexbe fektette volna be – amely értéke ugyanannyi idő alatt megtriplázódott és közben osztalékot fizetett – akkor növelte volna vagyonát.

Fókuszálj a jövedelemtermelő eszközök építésére

A fentiek alapján most már tudod, hogy ha továbbra is kötelezettségeket halmozol fel, akkor valószínűleg életed végéig valaki másnak fogsz dolgozni a pénzért.

Ha viszont egy szabadabb életet, valamint pénzügyi biztonságot vagy függetlenséget szeretnél, akkor fontos, hogy az eszközeid növelésére fókuszálj.

Ezek az eszközök árban felértékelődnek és folyamatosan bevételt termelnek Neked. A kamatos kamat hatásának köszönhetően a vagyonod és bevételeid is exponenciálisan növekedni fognak. Ahogy egyre több eszközt vásárolsz, bevételeid is egyre gyorsuló ütemben fognak növekedni, amelyet további eszközök vásárlására fordíthatsz. Ez tovább növeli a vagyonodat, valamint újabb és újabb plusz jövedelmet fog jelenteni.

Amint sikerült egy elég nagy összeget felhalmoznod ahhoz, hogy annak hozama fedezze a megélhetési költségeidet, akkor soha többé nem kell dolgoznod. Ennek az összegnek az eléréséről szól ez a blog is.

A pénzed tehát használhatod arra, hogy megváltod vele a szabadságodat, és kezedbe veszed az életed irányítását.

Fontos viszont, hogy a vagyonépítés hosszú távon működik, hacsak meg nem nyered az 5-ös lottót. Ezért türelmesnek kell lenned. A fenti példa jól mutatta, hogy habár az első években a hozam minimális, ahogyan a pénzed egyre több pénzt termel a kamatos kamat idővel meghozza a hatását, és a vagyonod exponenciális növekedést mutat.

Ezért nem baj, ha kicsibe kezdesz. A lényeg, hogy tedd meg az első lépést és vágj bele!

A vagyonépítés titka valójában egyszerűbb, mint gondolnád: takaríts meg minél többet, és a különbözetet fektesd be jövedelemtermelő eszközökbe.

A hamarosan érkező cikkemben összefoglaltam mindent, amit tudnod kell a befektetésekről, amely segíteni fog Neked is, hogy elindulj az utadon.

Albert Einstein szerint “A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Aki érti, az kapja. Aki nem érti, az fizeti.

Az, hogy Te kapod-e vagy fizeted, csakis rajtad múlik.

Melyiket választod?

__________________________________________________

*A harmadik a cash flow kimutatás, viszont ez a cikk szempontjából nem releváns.

FONTOS!!! A jelen oldalon található információk és/vagy elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem tekinthetőek befektetési vagy pénzügyi tanácsadásnak. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik, és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

1 thought on “Tanítsd meg a pénzedet arra, hogy Neked dolgozzon!”

Leave a Comment